Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

και να θυμίσει στην κυβέρνηση, τη ΡΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και ταυτόχρονα καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη.

success story της ΔΕΗ στη Σαντορίνη.

==============================
Αθήνα, 16/8/2013
Η ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης μετά την πυρκαγιά στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ, αναδεικνύει με τον πλέον έντονο τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και την απουσία επενδύσεων εκσυγχρονισμού στο μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε επισημάνει πολλές φορές τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων οι ελλείψεις προσωπικού και είχε ζητήσει επανειλημμένα προσλήψεις.
Η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν όταν προσπαθεί να αναπτύξει τον τουρισμό και την ίδια στιγμή αδιαφορεί για βασικές υποδομές όπως αυτές που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή. Θα ήταν προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό αντί να σχεδιάζει τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, να επιτρέψει στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αφ΄ενός να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό και αφ΄ετέρου να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα όπου υπάρχουν αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής.
Το ατύχημα στη Σαντορίνη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά βιομηχανικών ατυχημάτων στη ΔΕΗ  την τελευταία περίοδο και να θυμίσει στην κυβέρνηση, τη ΡΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και ταυτόχρονα καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη. Θα ήταν εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ιδιωτών παραγωγών και αν αυτοί θα έκαναν τις αναγκαίες υποδομές ή ακόμα θα κρατούσαν ανενεργές επενδύσεις μόνο για εφεδρεία, η οποία είναι τόσο πολύτιμη, ιδιαίτερα στον εκτεταμένο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας. Με μαθηματική ακρίβεια το ατύχημα στη Σαντορίνη θα εξελισσόταν σε συμβάν όπως αυτό της Καλιφόρνιας πριν μερικά χρόνια.
Η διοίκηση της ΔΕΗ πέρα από την αναζήτηση των αιτιών, των ευθυνών και τον απολογισμό που πρέπει να κάνει, χρειάζεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προληφθούν ανάλογα γεγονότα και να προλάβει τα χειρότερα. Οφείλει επίσης να εξηγήσει κάποτε στον Ελληνικό λαό τι σημαίνει κόστος παραγωγής, κόστος εφεδρείας και κόστος απώλειας τεχνογνωσίας (που προκαλεί η μείωση του προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων έμπειρου τεχνικού προσωπικού).
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συγχαίρει όλους τους συναδέλφους που κατέβαλαν (και συνεχίζουν  να καταβάλουν ) υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιοριστούν οι συνέπειες της βλάβης και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό , η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού.

============================
Ερώτηση Ν.Συρμαλένιου, βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας: Το μπλάκ άουτ της ΔΕΗ στη ΣαντορίνηΤο μεγάλο ατύχημα στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη που βύθισε ολόκληρο το νησί στο σκοτάδι, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα,  έφερε για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, του κατακερματισμού της, της ανάθεσης μεγάλου μέρους εργασιών σε εργολάβους, της έλλειψης προσωπικού, καθώς και της τραγικής έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρηση των μονάδων της. Όλες οι παραπάνω ελλείψεις θα οδηγηθούν στο αποκορύφωμα με τη συνολική εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το μπλάκ άουτ που προήλθε από την έκρηξη της μηχανής των 8 MW στο σταθμό παραγωγής, σύμφωνα και με τους τεχνικούς που γνωρίζουν από χρόνια τη λειτουργία του, ήταν αποτέλεσμα της εξαρχής προβληματικής λειτουργίας των δύο συγκεκριμένων μηχανών των 8 MW, τύπου Wartsila, που τοποθετήθηκαν στο σταθμό κατά την τελευταία οκταετία. Τα προβλήματα των δύο μηχανών, σε αντίθεση με τις λοιπές μηχανές των 4 και 6 MW του ιδίου τύπου, είχαν επανειλημμένα καταγραφεί και επισημανθεί από τους εργαζόμενους του σταθμού της Σαντορίνης και προς την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ριζική αντιμετώπιση και λύση.

Οι λύσεις που εσπευσμένα δίνονται με μεταφορά και πρόσθετων φορητών μονάδων, μέσω μεταφοράς τους από το πολεμικό ναυτικό, σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα, αφού βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, που απαιτούν τουλάχιστον την παραγωγή 30 MW, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση της περιόδου αυτής

Με δεδομένο ότι η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, με δεδομένο ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν πάνω από 150.000 άτομα, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και στους οικιακούς καταναλωτές, ενώ υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και υγεία ατόμων με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς, ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο, τραυματίες, χρονίως πάσχοντες, αλλά και άτομα ηλικιωμένα με προβλήματα υγείας,

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν, έτσι ώστε:

Α) να αποκατασταθεί άμεσα όχι μόνο η διάθεση ενέργειας για τις ανάγκες των ημερών, αλλά για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, με δεδομένες τις αυξημένες καταναλώσεις, ιδιαίτερα της τουριστικής περιόδου
Β) να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του τοπικού σταθμού παραγωγής, με διασφάλιση όλων των αντικειμενικών διαδικασιών για την προμήθεια και αντικατάσταση των μηχανών που καταστράφηκαν
Γ) να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και συντήρηση του σταθμού παραγωγής και των δικτύων με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό
Δ) να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων, νεφροπαθών και άλλων ατόμων με ειδικές ανάγκες που συνδέονται με την παροχή ρεύματος
Ε) να αποζημιωθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που ενδεχομένως υπέστησαν ζημιές από το παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης

Ο ερωτών βουλευτής
 Νίκος Συρμαλένιος  
Βουλευτής Κυκλάδων
===============================
Φώναζαν μήνες για το μπλακ άουτ αλλά η ΔΕΗ δεν άκουγε...
Τον γύρο του... πλανήτη έκαναν τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε στη Σαντορίνη η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη.
Φώναζαν μήνες για το μπλακ άουτ αλλά η ΔΕΗ δεν άκουγε...
Χιλιάδες επισκέπτες ενός εκ των πλέον δημοφιλών προορισμών σε όλο τον κόσμο με περισσότερους από 2.000.000 τουρίστες ετησίως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με συχνές διακοπές ρεύματος για αρκετές ημέρες, λόγω κυρίως της... ανικανότητας της επιχείρησης να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.
Οπως προκύπτει άλλωστε, τόσο από ερωτήσεις βουλευτών όσο και από επιστολές των εργαζομένων του τοπικού σταθμού προς την περιφερειακή διοίκηση της ΔΕΗ, τα προβλήματα των μηχανών παραγωγής -αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σταθμοί πολλών νησιών- είχαν επισημανθεί εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν έχουν επιλυθεί.
Ωστόσο, οι ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και η αδυναμία της επιχείρησης να ενισχύσει την παραγωγή της -λόγω περιορισμών από τη ΡΑΕ όπως τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ- έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής συντήρηση και έλεγχος των μονάδων.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο στον... τόπο του εγκλήματος. Υπουργοί και διοίκηση της ΔΕΗ περιεργάζονται τον κατεστραμμένο υποσταθμό.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο στον... τόπο του εγκλήματος. Υπουργοί και διοίκηση της ΔΕΗ περιεργάζονται τον κατεστραμμένο υποσταθμό.
Μάλιστα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας απειλούνται με μπλακ άουτ, πολλώ δε μάλλον αυτές που δεν ανήκουν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας, δηλαδή τα νησιά.
H ζημιά
Σε μια περίοδο όμως κατά την οποία ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό κλάδο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης, τέτοια συμβάντα δυσφημούν το όνομα της χώρας μας και καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθειά της για έξοδο από τη μακροχρόνια ύφεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση του μπλακ άουτ έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού το νησί της Θήρας αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ο συντάκτης ανέφερε ότι οι επισκέπτες του νησιού θα δειπνούσαν υπό το φως των... κεριών με ζεστή μπίρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Επίσης, το ιταλικό πρακτορείο RaiNews και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων France 24 έκαναν λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού από μια... σαρωτική έλλειψη ενέργειας τη στιγμή που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του, ενώ στη διακοπή της ηλετροδότησης αναφέρθηκαν ακόμη τα αμερικανικά δίκτυα FoxNews και ABC καθώς και η εφημερίδα Huffington Post.
Οι τουρίστες αντιμετώπισαν με... στωικότητα την έλλειψη ρεύματος παρά το γεγονός ότι δυσκόλεψε αφάνταστα τις διακοπές τους. Συχνά χρειάστηκε να κάνουν μπάνιο ακόμα και με εμφιαλωμένο νερό, αφού οι γεωτρήσεις δεν λειτουργούν όταν κόβεται το ρεύμα.
«Το πρόβλημα της υδροδότησης είναι μεγαλύτερο σε μικρές, οικογενειακές τουριστικές μονάδες που δεν είχαν εφοδιαστεί με γεννήτριες», λέει ο Παναγιώτης Μυτιληναίος. Ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Βαγγέλης Φύτρος πρόσθεσε ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις τουριστών που έμειναν από ρευστό αφού τα ΑΤΜ τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
«Για να εξυπηρετηθούν χρειάστηκε να τους πηγαίνω εγώ από μηχάνημα σε μηχάνημα μέχρι να βρούμε κάποιο το οποίο να είναι σε λειτουργία», σημείωσε με έμφαση. Ζημιές κατέγραψαν επίσης, οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων, οι οποίοι είδαν ευπαθή προϊόντα όπως είναι τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά να καταστρέφονται επειδή δεν λειτουργούσαν τα ψυγεία.
Ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αφού η ΔΕΗ δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης που είχε αρχικά θέσει».
Πρόσθεσε δε ότι «η ΔΕΗ θα πρέπει να κάνει μια γενναία επένδυση έτσι ώστε όταν έχουμε βλάβη τέτοιου μεγέθους να υπάρχει εφεδρικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί μέχρι την αποκατάστασή της». Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης υπογράμμισε ότι «η διακοπή του ρεύματος στη Σαντορίνη είναι συνέπεια των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής. Είναι κάτι που αφορά τα περισσότερα νησιά της χώρας.
Οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου για ρεύμα. Η σύνδεση των νησιών με τον αστικό κορμό είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το κάνουμε ακόμα».
Εξαρχής προβληματικές
Εξάλλου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, επικαλούμενος τεχνικούς της μονάδας στη Σαντορίνη οι οποίοι γνωρίζουν από χρόνια τη λειτουργία του, επισήμανε πως η λειτουργία των δύο μηχανών 8 MW, τύπου Wartsila, που τοποθετήθηκαν στον σταθμό κατά την τελευταία οκταετία, ήταν εξαρχής προβληματική, κάτι που είχε επισημανθεί από τους εργαζόμενους, χωρίς, όμως να επιλυθεί το πρόβλημα.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα των δύο μηχανών, σε αντίθεση με τις λοιπές μηχανές των 4 και 6 MW του ιδίου τύπου, είχαν επανειλημμένα καταγραφεί και επισημανθεί από τους εργαζόμενους του σταθμού της Σαντορίνης και προς την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ριζική αντιμετώπιση και λύση.
Ουσιαστικά ο κ. Συρμαλένιος υπογράμμισε ως αιτίες για τη φωτιά που οδήγησε στο μπλακ άουτ στο νησί τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, τον κατακερματισμό της, την ανάθεση εργασιών της σε εργολάβους και την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού για τη συντήρηση των μονάδων της.
ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
Το χρονικό του προαναγγελθέντος... σκότους
Σε ό,τι αφορά στην... κωλυσιεργία που παρατηρήθηκε στην αποκατάσταση του προβλήματος ηλεκτροδότησης του νησιού, αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία μεταφοράς των γεννητριών από άλλα νησιά, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού.
Οπως αναφέραμε και παραπάνω, επρόκειτο για το... «χρονικό ενός προαναγγελθέντος... μπλακ άουτ», καθώς πριν από πέντε μήνες περίπου οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης (σημερινός υπουργός Εσωτερικών) και Μάνος Κόνσολας (βουλευτής Δωδεκανήσου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου) είχαν καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση στην οποία γινόταν λόγος για «το πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές» αλλά και την καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Οι δύο βουλευτές ανέφεραν τότε μεταξύ άλλων ότι «τα σοβαρά χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ έχουν οδηγήσει στη δραστική μείωση του επενδυτικού της προγράμματος στον τομέα της συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης δικτύων διανομής και στη συρρίκνωση του σχετικού κατασκευαστικού της έργου σε ποσοστό 40% μόνο κατά την τελευταία διετία».
Πρόσθεταν ακόμη ότι «το υφιστάμενο σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τις ώρες αιχμής καθώς σημαντικό τμήμα των 230.000 χιλιομέτρων δικτύου και των 155.000 υποσταθμών μέσης τάσης έχουν υπερβεί την τριακονταπενταετία από την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης ενεργειακής αγοράς».
Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: