Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Παιχνίδια με την ενέργεια προς όφελος ποίου;

ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Αναζητούν τρόπο για να πουλήσουν τη ΔΕΗ

Δεύτερο αποτυχημένο επεισόδιο προοιωνίζεται η τελευταία προσπάθεια να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις εργαζομένων και επενδυτών της Επιχείρησης, με διαρροή που άφησαν να γίνει σχετικά με προωθούμενη λύση ιδιωτικοποίησης του 100% του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και του ανεξάρτητου διαχειριστή της ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προωθούσε αρχικά την ιδιωτικοποίηση μειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με την είσοδο ιδιώτη επενδυτή. Το σχέδιο προέβλεπε σε δεύτερη φάση την απόκτηση πλειοψηφίας από τον ιδιώτη, ενώ το Δημόσιο θα διατηρούσε υποχρεωτικά ποσοστό 34% στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς ως εγγυητής της διανομής ενέργειας προς όλους στην αγορά.

Τώρα όμως η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται σε πώληση από τη ΔΕΗ του 100% του ΑΔΜΗΕ, με το Δημόσιο να αγοράζει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας 34%, ενώ το 66% θα περάσει σε ιδιώτη.

Αλλά το σχέδιο προσκρούει στην αδυναμία του Δημοσίου να διαθέσει κεφάλαια ώστε να αγοράσει από τη ΔΕΗ το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ. Ετσι φέρεται πως το Δημόσιο θα πληρώσει τμηματικά και σε είδος, ισοφαρίζοντας την οφειλή του στη ΔΕΗ γι' αυτή την αγορά με το λιγνιτικό τέλος που καλείται να πληρώσει κάθε έτος η ΔΕΗ, για την πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη του Δημοσίου...

Ειδικά για αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εξοφλήσει το Δημόσιο, εκτιμάται ότι πρόκειται για άλλη μία περίπλοκη ακροβασία, η οποία προσκρούει σε νομικά εμπόδια και αντιδράσεις μεταξύ άλλων και από πλευράς ιδιωτών επενδυτών της ΔΕΗ.

Πέραν του ποσοστού που έχει το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, η Silchester κατέχει ποσοστό 13,8%, ενώ και άλλα αμοιβαία κεφάλαια ελληνικά και ξένα κατέχουν μικρότερα μετοχικά μερίδια κάτω από 5%.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=386969
============================
Πώληση του δικτύου της ΔΕΗ
         
Απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή θα πουλήσει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που σήμερα έχουν περάσει στον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση αρχικά του 49% του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου ώστε ο στρατηγικός επενδυτής να αποκτήσει το 51%, εγκαταλείπεται λόγω «πολυπλοκότητας» αλλά και ελλείψει χρημάτων από το ελληνικό Δημόσιο που θα έπρεπε να αποζημιώσει τη ΔΕΗ για το υπόλοιπο 49%.
Στη χθεσινή συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες που «διέρρευσαν», η ΔΕΗ θα πουλήσει το 66% της εταιρείας του δικτύου μεταφοράς μέσω διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το Δημόσιο θα αγοράσει το υπόλοιπο 34%. Αντί χρημάτων, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το Δημόσιο να συμψηφίσει το ποσό του τιμήματος με το τέλος λιγνίτη που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ.
Β. Γεώργας
====================================
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είμαι μια διοικητικός υπάλληλος και εργάζεται ανελλιπώς εδώ και 23 χρόνια στο κτιριακό τετράγωνο που στεγάζονται οι Κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ. Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του Σωματείου στο οποίο ανήκω ΕΔΟΠ ΔΕΗ, με την οποία χαρακτηρίζει «ΕΡΓΟ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» την ανακαίνιση της κεντρικής εισόδου στη Χαλκοκονδύλη 30.
Πραγματικά εκπλήσσομαι από την επιλεκτική ευαισθησία του Σωματείου μου, το οποίο όταν ο απαράδεκτος κ. Τριανταφύλλης (πιστός σύντροφος του κ. Μπίτζα) και οι παρατρεχάμενοι του έδιωχναν εκατοντάδες Διοικητικοοικονομικούς συναδέλφους από το τετράγωνο και τους έστελναν εν μία νυχτί στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μπίτζας και οι φίλοι του είχαν πάρει τον πρώτο ύπνο. Μάλλον για την ακρίβεια σπούδαζαν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο!!! (Συγχαρητήρια κ. Μπίτζα. Ελπίζω τώρα που θα φύγετε από τον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου όπου «εργάζεστε», να μην μετατεθείτε στον ΑΗΣ Λαυρίου, όπως ο προκάτοχος σας. Όπως κι εσείς γράφετε. Η σύζυγος του Καίσαρα, δεν πρέπει ΜΟΝΟ να είναι…, αλλά και να φαίνεται τίμια. Δεν είναι σωστό εσείς ένας διακεκριμένος πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα Σωματεία της Επιχείρησης να θέλετε να εργάζεστε σε σταθμό Παραγωγής εντός Λεκανοπεδίου για να παίρνετε το σχετικό επίδομα.
Η ΕΔΟΠ θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση για ένα έργο μηδαμινής αξίας για τα δεδομένα της ΔΕΗ (ακόμα και η ΕΔΟΠ από το Ταμείο της θα μπορούσε να πληρώσει το συγκεκριμένο έργο), γράφοντας μάλιστα μεγάλες και ηθελημένες ανακρίβειες. Όντως ενοικιάζονται κύριε Μπίτζα τα κτίρια της ΔΕΗ και δεν είναι ιδιόκτητα. Μόνο που ξεχάσατε να γράψετε ότι ενοικιάζονται τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια και όπως γνωρίζετε κατά πάσα πιθανότητα θα ενοικιάζονται και τα επόμενα 50 χρόνια, λόγω ευρύτερων πολιτικοκοινωνικοικονομικών συνθηκών!!! Γράφετε πως η ανακαίνιση που έγινε ήταν αχρείαστη, γιατί είχε γίνει ανακαίνιση σε κοντινό σχετικά χρονικό διάστημα. Πριν 15 χρόνια είχε γίνει η ανακαίνιση κ. Μπίτζα, αλλά που να το θυμάστε εσείς. Μήπως σας γνώριζαν τα κεντρικά κτίρια; Ή μήπως σας γνωρίζουν τώρα;
Επειδή τους τελευταίους μήνες η παρουσία σας στα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο (λέτε να έχει σχέση αυτό με τις επικείμενες εκλογές της ΕΔΟΠ;) κύριε πρόεδρε με τη χαριτωμένη τραγιάσκα έχω να σας προτείνω κάτι πολύ χρήσιμο για εσάς και για τους άλλους. Αφού όπως λέτε δεν σας αρέσει η ανακαίνιση της κεντρικής εισόδου του Χ-30, μέχρι να γίνουν οι εκλογές της ΕΔΟΠ και μας ξεχάσετε πάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπόλοιπες εισόδους κύριε Μπίτζα για να μπαίνετε στα κεντρικά κτίρια… Εμάς κύριε Μπίτζα τα ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ μας αρέσουν. Μας ανεβάζουν την ψυχολογία. Οι ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ μας χαλάνε τη διάθεση κύριε Μπίτζα. Γι’ αυτό και η απάντηση…

Μια συνάδελφος ΔΟ2 των Κεντρικών γραφείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: