Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 αφορά στη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου λιγνιτικού συγκροτήματος της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με πέντε μονάδες συνολικής ισχύος 1595MW (2Χ300, 2Χ310 +375).




ΔΕΗ: Επενδυτικό €400 εκατ. κρατά "ζωντανές" τις λιγνιτικές μονάδες

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την αναβάθμιση της μονάδας Άγιος Δημήτριος 5, ένα έργο αξίας 6 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) κάτω από τα 200 γραμμάρια η μεγαβατώρα (σήμερα είναι πάνω από 500).

Αν και μικρού προϋπολογισμού, το εν λόγω περιβαλλοντικό έργο εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό των επενδύσεων του τομέα παραγωγής της ΔΕΗ, που αναμένεται να καταστήσει το σύνολο του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ βιώσιμο και μετά το 2020. Για την ακρίβεια, θα υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποσύρσεων ή πωλήσεων, να συμμορφωθούν με τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ε.Ε. για τις ειδικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και οξειδίων του θείου (Sox).

Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 αφορά στη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου λιγνιτικού συγκροτήματος της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με πέντε μονάδες συνολικής ισχύος 1595MW (2Χ300, 2Χ310 +375).

Η περιβαλλοντική αναβάθμιση αποτελεί όρο για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη, αφού σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, υπάρχει καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης προς τις εκπομπές NOx μέχρι το 2016 και ως προς τις εκπομπές Sox το 2019.

Από τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι δύο της Μεγαλόπολης (3 και 4) καθώς και η μονάδα της Μελίτης, συμμορφώνονται με τα αυστηρά ευρωπαϊκά όρια εκπομπών. Οι παραπάνω μονάδες μαζί με τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, της οποίας η λειτουργία τοποθετείται χρονικά για το 2018, αναμένεται να συγκροτήσουν το δυναμικό της ΔΕΗ σε λιγνίτες για τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας για την επόμενη μέρα της εταιρείας ένα ισχυρό δυναμικό φθηνής λιγνιτικής ενέργειας βάσης.



Πηγή:www.capital.gr

===========================
Βαθαίνει η κρίση στο συνδικαλιστικό σωματείο (ΓΕΝΟΠ) της ΔΕΗ
 Εικόνα διάλυσης εμφανίζει η ΓΕΝΟΠ, καθώς βαθαίνει η κρίση που διέρχεται τα δύο τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ υπό το βάρος των οικονομικών ατασθαλιών αλλά και των αντικειμενικών αλλαγών στη δομή της επιχείρησης. Δύο μήνες μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Φωτόπουλου από τη θέση του προέδρου (29 Ιουλίου), η ομοσπονδία δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει προεδρείο.

Την ίδια στιγμή το σωματείο του Βορρά «Σπάρτακος», που διά του προέδρου του Γιώργου Αδαμίδη με το ξέσπασμα της κρίσης ακολούθησε αποσχιστικές τάσεις, έχει περάσει το τελευταίο διάστημα στην αντεπίθεση, διεκδικώντας ρόλο αντιπροσωπευτικού σωματείου προκειμένου να διαπραγματεύεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η διεκδίκηση αυτή του «Σπάρτακου» πατάει στο αντικειμενικό γεγονός ότι η ΔΕΗ πλέον δεν αποτελεί ενιαία επιχείρηση αλλά όμιλο με δύο Θυγατρικές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν είναι πλέον κοινά.

Στη βάση αυτής της πραγματικότητας και αξιοποιώντας τη νομοθεσία περί υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, ο «Σπάρτακος» στις 25 Ιουνίου απέστειλε εξώδικο στη διοίκηση της ΔΕΗ και παράλληλα προσέφυγε στην επιτροπή, βάσει του άρθρου 15 του 1264, με αίτημα τη νομιμοποίησή του για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον «Σπάρτακο», n ΓΕΝΟΠ αποτελεί ομοσπονδία, ενώ οι συμβάσεις με βάση τη νομοθεσία είναι επιχειρησιακές. Θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου «Σπάρτακος», να υπογραφούν τρεις χωριστές επιχειρησιακές συμβάσεις, μία με τον ΑΔΜΗΕ, μία με τον ΔΕΔΔΗΕ και μία με τη ΔΕΗ, την οποία θα πρέπει να την υπογράψει ο Σπάρτακος ως το πιο αντιπροσωπευτικό σωματείο της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι ο Σπάρτακος , που αρχικά εκπροσωπούσε τους εργαζομένους στις μονάδες παραγωγής του λιγνιτικού συγκροτήματος της Πτολεμαΐδας, μετά τη διάσπαση της ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει ως μέλη του και εργαζομένους στις περισσότερες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα.

Η αρμόδια επιτροπή για την εκδίκαση του αιτήματος του Σπάρτακου , που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, έναν του ΣΕΒ και εκπρόσωπο Πρωτοδικείου, είχε ορίσει συνεδρίαση χθες. Αναβλήθηκε ωστόσο για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έπειτα από αίτημα της ΓΕΝΟΠ για αναβολή, η οποία επικαλέστηκε τη μη συγκρότηση προεδρείου, γεγονός που δεν νομιμοποιεί την εκπροσώπηση από τους δικηγόρους της. Ο «Σπάρτακος» με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «αστεία δικαιολογία τα περί μη συγκρότησης της ΓΕΝΟΠ σε σώμα και επιτέθηκε στη ΓΕΝΟΠ κατηγορώντας την ότι αυτό δεν την εμπόδισε να ορίσει εκπρόσωπο στο συμβούλιο διεύθυνσης της επιχείρησης ούτε στο να υπογράφει δελτία και ανακοινώσεις. Με την ίδια ανακοίνωση, καλεί τους εργαζομένους να αναλογιστούν τους κινδύνους και το ρίσκο που δημιουργεί η ανυπαρξία της ΓΕΝΟΠ, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να διακινδυνεύει καταστάσεις, όπως η υπογραφή της ΕΣΣΕ, αλλά και καθημερινά ζητήματα των εργαζομένων».

(Χ. Λιάγγου, Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: