Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η νέα μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα έχει τη δυνατότητα παροχής ζεστού νερού για τηλεθέρμανση ισχύος 140 μεγαβάτ, ενώ σχεδιαστικά έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να συνδεθεί με μονάδα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, όταν το επιτρέψει η τεχνολογία. Η ολοκλήρωση της μονάδας προβλέπεται σε περίπου 6 χρόνια (74 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης.




«Η κρατικοδίαιτη διαπλοκή ρημάζει τις εθνικές υποδομές»

Για νέα «χαριστική» απόφαση της ΡΑΕ προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κάνει λόγο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Ασφαλείας ΔΕΗ (ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ), χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπόθεση «σκάνδαλο των σκανδάλων» και απευθύνοντας ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν, με αυτήν την εξέλιξη χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου και η ΔΕΗ οδηγείται σε διάλυση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ:

«Συναδέλφισσες-φοι,

Την στιγμή που όλη η Ελλάδα θρηνεί στυγνές δολοφονίες νέων ανθρώπων, την στιγμή που η Ελλάδα μετράει χιλιάδες αυτοκτονίες στο όνομα των μνημονιακών πολιτικών, την στιγμή που η νεολαία μας έχει γίνει η παράπλευρη απώλεια των οικονομικής κρίσης και του «διαίρει και βασίλευε» του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, την ίδια ακριβώς στιγμή η κρατικοδίαιτη διαπλοκή ρημάζει τις εθνικές υποδομές και ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ τον εθνικό μας πλούτο έναντι πινακίου φακής στα διεθνή αφεντικά τους.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα ΡΑΕ, στην οποία οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δώσει το ρόλο του «διαιτητή» στην ελεύθερη αγορά της Ενέργειας, προέβη σε ακόμα ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, προς όφελος του «εθνικού μας πατερούλη» στα θέματα Ενέργειας...

Με μια ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΑΠΟΦΑΣΗ χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Σύμφωνα με απόφαση της πλειοψηφίας της Μόνιμης Επιτροπής Διαιτησίας στη ΡΑΕ, όπου μετά την προκλητική απόφαση της ΡΑΕ που ανάγκαζε τη ΔΕΗ να ηλεκτροδοτεί την εταιρία ATE επί ζημία δίνοντάς της το ρεύμα με €42 τη MWh! Δηλαδή σχεδόν στη μισή τιμή από το ανταγωνιστικό κόστος των €72,71 (κόστος που η ίδια η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει στα όρια της υψηλής τάσης), έρχεται τώρα να επιβάλει τιμή σκάνδαλο και πρόκληση σε βάρος του ελληνικού λαού, ακόμη πιο κάτω, στα €40,7!!!!

Η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο και τεράστια ζημιά για την επιχείρηση, γιατί ακαριαία –προκλητικά και με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2010 – έρχεται να διαγράψει το χρέος των 131 εκ. €, χαρίζοντας δεκάδες εκ. € στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Στην πραγματικότητα η απόφασή τους αυτή, επειδή συμπεριλαμβάνει και τις χρεώσεις δικτύων, οδηγεί την τιμολόγηση της ΑΤΕ ακόμη πιο κάτω και από τα 40,7€/MW και αναβιώνει έτσι το φάντασμα της αποικιακής σύμβασης της ΠΕΣΙΝΕ, χαρίζοντας στην εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αυτό που με τις πλάτες πολλών επεδίωκε εδώ και χρόνια.

Με λίγα λόγια την ώρα που τα Ελληνόπουλα σκοτώνονται στα πεζοδρόμια, η διαπλοκή εξακολουθεί να κάνει χρυσές δουλειές!!!

Κύριε πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε ότι την αποικιακή σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ, η ΔΕΗ την πλήρωσε διπλά, αφού καταδικάστηκε από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια γι’ αυτήν;

Κύριε πρωθυπουργέ,

Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο που νομοτελειακά θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποικιακή Σύμβαση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος»; Φανταζόμαστε η «ιερή αγελάδα» που ακούει στο όνομα ΔΕΗ και συνακόλουθα το «γνωστό υποζύγιο», δηλαδή o Ελληνικός λαός.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Η συγκεκριμένη απόφαση διαλύει τη ΔΕΗ προς όφελος του κ. Μυτιληναίου. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας την πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

Συναδέλφισσες-φοι,

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ».
=========================================

Δυσβάσταχτο το κόστος μετά την απόφαση της ΡΑΕ - Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση

Ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ από την απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ, σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πρόκειται για το αναδρομικό μέρος εφαρμογής της διαιτητικής απόφασης, που εξεδόθη υπέρ της ΑτΕ, για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2010 έως τις 30 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Πέραν αυτού, εκτιμάται ότι, από εδώ και στο εξής, στα ταμεία της επιχείρησης θα μπαίνουν 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο !

Όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση...

«Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΔΕΗ ΑΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, η επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2013, από την με αριθμό ΡΑΕ/Δ1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, για το διάστημα 1/7/2010 έως 30/9/2013, εκτιμάται σε € 109 εκατ.

Από την εφαρμογή της ανωτέρω Απόφασης και μόνον, προκύπτει εκτιμώμενη ταμειακή οφειλή της ΔΕΗ ΑΕ προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2013, ύψους € 4 εκατ. περίπου.

Σημειώνεται ότι, στην πιο πάνω εκτιμώμενη ταμειακή εκκαθάριση δεν περιλαμβάνονται απαιτήσεις της ΔΕΗ από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ οι οποίες αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις και δεν καταλαμβάνονται από την Απόφαση της Διαιτησίας.»

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρέη της θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού φτάνουν τα 156,1 εκατομμύρια ευρώ (ενώ όταν άρχισε η διαιτητική διαδικασία – πριν από δύο χρόνια – το χρέος ήταν μόλις 45,6 εκατομμύρια)!

Δηλαδή, με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, η ΔΕΗ θα ζημιωθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά αντίστοιχο ποσό, με αυτό, που της οφείλει η Αλουμίνιον!

Και, εδώ εγείρονται σημαντικά ερωτήματα :

Ποιοι είναι αυτοί, που πλειοψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης ;

Με ποια λογική και ποιο σκεπτικό ζητούν από τη ΔΕΗ να πουλά – όπως η ίδια υποστηρίζει – με ζημία και κάτω του κόστους ;

Γιατί επέλεξαν τη λύση της σημαντικής επιβάρυνσης της επιχείρησης με αυτό το δυσβάσταχτο – για τα δεδομένα της ΔΕΗ και της οικονομικής συγκυρίας – κόστος ;

Και, κυρίως, γιατί επιλέγουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές, αφού – με όλη αυτή τη ζημία, που θα υποστεί η ΔΕΗ, αν κάτι δεν αλλάξει – θα οδηγηθούμε σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος;
=====================================
ΡΑΕ: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στην απόφαση της διαιτησίας για ΔΕΗ-Αλουμίνιον
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει καμία θεσμική συμμετοχή ή εμπλοκή στη διαιτησία στην οποία προσέφυγαν από κοινού η ΔΕΗ και το Αλουμίνιο, για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αρχή, απαντώντας σε δημοσιεύματα που την έφεραν ως εμπλεκόμενη, «ελεγκτή» ή «συνδιαμορφωτή» της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για διευκρινίσεις αναφορικά με τη λειτουργία της διαιτησίας η ΡΑΕ διευκρινίζει τα εξής, σχετικά με το δικό της θεσμικό ρόλο και αρμοδιότητες:

1. Το Διαιτητικό Δικαστήριο του άρθρου 37 του ν.4001/2011 συνιστά συλλογικό όργανο που συγκροτείται από τρία (3) μέλη που ορίζονται από τους διαδίκους (δύο διαιτητές και τον επιδιαιτητή) και είναι απολύτως ανεξάρτητο και διακριτό έναντι του συλλογικού οργάνου της Ολομέλειας της ΡΑΕ, αλλά και έναντι των στελεχών της Γραμματείας της Αρχής, με τελείως διαφορετικές εξουσίες και αρμοδιότητες, όπως άλλωστε ρητώς ορίζεται και στον οικείο Κανονισμό Διαιτησίας. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, ως συλλογικό όργανο, δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή και δεν συνέδραμε καθ' οιονδήποτε τρόπο το Διαιτητικό Δικαστήριο, καθ' όλη τη διάρκεια της διαιτητικής διαδικασίας έως και τη λήψη της σχετικής διαιτητικής απόφασης. Η διαιτητική διαδικασία διενεργήθηκε στο κτίριο της ΡΑΕ, κατόπιν απόφασης των δύο μερών που υπήχθησαν στη Διαιτησία, και εφάρμοσε αυστηρά τις διατάξεις του ν.4001/2011 και του οικείου Κανονισμού Θεσμικής Διαιτησίας.

2. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των εταιρειών ΔΕΗ Α.Ε. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αριθμείται ως «ΡΑΕ/1/2013». Η αναφορά αυτή είναι εσφαλμένη και εάν πράγματι υφίσταται, δημιουργεί σύγχυση ως προς τη φύση της απόφασης και το όργανο έκδοσής της, καθώς παραπέμπει λανθασμένα σε απόφαση ΡΑΕ.

3. Η ΡΑΕ ζήτησε με σχετική επιστολή της (αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-56263/17.10.2013) προς το Διαιτητικό Δικαστήριο να της γνωστοποιηθεί επισήμως το αποτέλεσμα της εν λόγω διαιτητικής διαδικασίας, προκειμένου να προβεί σε τυχόν ενέργειες αρμοδιοτήτων της, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και την Απόφαση ΡΑΕ 346/2012 για τον καθορισμό προσωρινής τιμής. Ωστόσο, έως σήμερα, δεν έχει λάβει επισήμως ουδεμία απάντηση.

4. Για την αποφυγή οποιασδήποτε ταύτισης ή σύγκρισης της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου με οποιαδήποτε απόφαση της ΡΑΕ, και ειδικά με την Απόφαση 346/2012, με την οποία καθορίστηκε, ως προσωρινό μέτρο, η τιμή των 42 ευρώ/MWh, επισημαίνεται ότι η εν λόγω προσωρινή τιμή δεν περιλαμβάνει χρεώσεις, όπως είναι οι χρεώσεις χρήσης Συστήματος, οι χρεώσεις επικουρικών υπηρεσιών, οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι επιβαρύνσεις για τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ/ΛΑΓΗΕ. Η συνεκτίμηση των χρεώσεων αυτών θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της προσωρινής τιμής περίπου στα 46 ευρώ/MWh.
=================================
Πουλήστε τη ΔΕΗ για να πάρετε τη δόση
Το πρωί της Παρασκευής οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περάσουν το κατώφλι του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) με κεντρικό ζήτημα την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Ο δανειστές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πιέσουν ασφυκτικά για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιοργάνωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με βάση σχέδιο που περιλαμβάνει:
- τo διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ, ως το δεύτερο τρίμηνο 2014,
- την πώληση μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW ως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 και
- τη διάθεση του 17% των μετοχών από το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου ως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2016, βάσει Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε «άρον – άρον» την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσιεύθηκε αυθημερόν στο ΦΕΚ!

Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της τρέχουσας δόσης του δανείου, που είχε ενταχθεί στο τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο ενώ αίσθηση προκαλεί η πίεση των δανειστών για αυστηρότερες προϋποθέσεις για συμμετοχή του κράτους στον ιδιωτικοποιημένο ΑΔΜΗΕ.
==============================
ΔΕΗ: Δεν εμπλέκεται η ΕΤΕπ στην Πτολεμαΐδα 5
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Λειτουργεί κανονικά το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ. Εξασφαλισμένη η επένδυση, υποστηρίζει η εταιρεία. Ποιο είναι το σχέδιο, τι λένε οι εργαζόμενοι.

Το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ λειτουργεί κανονικά και όποιες αναφορές σε μη έγκριση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποδίδονται σε παρανοήσεις.

Αυτό αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση της επένδυσης ύψους 1,4 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη, χωρίς τη συμμετοχή της ΕΤΕπ.

Η τελευταία, με βάση τους ίδιους, συμμετέχει στη χρηματοδότηση άλλων επενδύσεων της ΔΕΗ, αλλά όχι και της μονάδας 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία θα είναι η πλέον σύγχρονη, με τις χαμηλότερες εκπομπές ανά παραγόμενη κιλοβατώρα.

Το όλο θέμα προέκυψε από ανακοινώσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF και Greenpeace, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΤΕπ αποσύρθηκε από τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνα Στεριώτη, «χρηματοδότηση της 5ης μονάδας, ύψους 739 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλισθεί από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ΚFW, με την εγγύηση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η ΔΕΗ «ποτέ δεν είχε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση της 5ης μονάδας, αλλά για άλλες επενδύσεις που αφορούν έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα δίκτυα».

Για το ίδιο θέμα, σφοδρή επίθεση κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων εξαπέλυσε η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων στη μητρική ΔΕΗ, «Σπάρτακος», κατηγορώντας τες ότι «παίζουν το παιχνίδι των ΑΠΕ», υποτιμώντας απόλυτα το ποιος θα πληρώνει το ακριβό κόστος της κιλοβατώρας. Όπως τονίζει μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, «όσο και αν επιχειρούν να σταματήσουν την επένδυση, η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα γίνει».

Η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ έγινε στις 9 Μαρτίου φέτος, ενώ η επένδυση, λόγω του μεγέθους και της σημασίας για την εταιρεία, εγκρίθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων η οποία συγκλήθηκε στις 29 Μαρτίου.

Υποπρομηθευτές της ΤΕΡΝΑ για τα επιμέρους τμήματα του έργου είναι η HITACHI POWER EUROPE GmbH, γερμανική θυγατρική της ιαπωνικής HITACHI, η οποία θα κατασκευάσει τον ατμολέβητα και τη μονάδα αποθείωσης καυσαερίων, η ιαπωνική Hitachi που θα κατασκευάσει τον ατμοστρόβιλο και τη γεννήτρια και η γερμανική HAMON ENVIRONMENTAL GmbH, που θα κατασκευάσει τα ηλεκτροστατικά φίλτρα της τέφρας.

Η νέα μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα έχει τη δυνατότητα παροχής ζεστού νερού για τηλεθέρμανση ισχύος 140 μεγαβάτ, ενώ σχεδιαστικά έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να συνδεθεί με μονάδα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, όταν το επιτρέψει η τεχνολογία. Η ολοκλήρωση της μονάδας προβλέπεται σε περίπου 6 χρόνια (74 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης.
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: