Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Με την ίδρυση νέου αυτού επικουρικού Ταμείου για τον όμιλο ΔΕΗ, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπερβεί το «αγκάθι» της προσφυγής που κατέθεσε προ μηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ κατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπως κατοχυρώθηκε με παλαιότερο νόμο.

Υπόθεση Αλουμίνιον : “Βαρύτατες οι ευθύνες της ΡΑΕ”
Το αποκαλυπτικό έγγραφο, που εκθέτει και διαψεύδει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη διαιτησία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον
Τις βαρύτατες – όπως τις χαρακτηρίζει - ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο θέμα της διαιτησίας της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδας, και κυρίως στο θέμα της επιλογής του επιδιαιτητή, επισημαίνει η εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ, σε δημοσίευμά της.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/107639/ypothesh-aloyminion-varytates-oi-efthynes-ths.html
================================
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ»
Προσφυγή ΔΕΗ στην Ε.Ε.
Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=397321
================================
Νέο κλαδικό Ταμείο Ηλεκτρικής Ενέργειας για να πουληθούν ΑΔΜΗΕ, «Μικρή ΔΕΗ»
Ένα νέο κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους όλου του ομίλου ΔΕΗ, από τη μητρική εταιρεία, μέχρι το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, και την ΔΕΗ ΑΠΕ, βρίσκεται στα σκαριά από το ΥΠΕΚΑ.
Στόχος της ρύθμισης, είναι να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των προσφυγών και του μπλόκου της διαδικασίας πώλησης του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καθώς και μελλοντικά της «μικρής ΔΕΗ».
Η ίδρυση του Ταμείου θα προβλέπεται με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, και θα καλύπτει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα γύρω από τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Η κατάθεση μάλιστα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης θα γίνει παράλληλα με την προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ, για την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιχειρηθεί να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα της 4ης Δεκεμβρίου.
Τα εμπόδια, πως θα ξεπεραστούν
Με την ίδρυση νέου αυτού επικουρικού Ταμείου για τον όμιλο ΔΕΗ, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπερβεί το «αγκάθι» της προσφυγής που κατέθεσε προ μηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ κατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπως κατοχυρώθηκε με παλαιότερο νόμο.
Ο σχετικός νόμος αναγνώριζε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, επομένως και του ΑΔΜΗΕ, ως 100% θυγατρικής της, και ότι έναντι αυτής, το Δημόσιο θα καλύπτει κάθε έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα που προκύπτει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων.
Μελέτη για διαχωρισμό των παγίων
Ακριβώς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, εδώ και μήνες γίνεται μελέτη με σκοπό τον διαχωρισμό της περιουσίας των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ από εκείνη που είναι ενσωματωμένη στα πάγια του ΑΔΜΗΕ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης για το διαχωρισμό των παγίων που βρίσκεται προς ολοκλήρωση, θα ενσωματωθούν στο σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, και οποίος δεν πρόκειται -όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη- να επηρεάσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΗ.
Μελλοντικά σε αυτό το κλαδικό Ταμείο της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούν για παράδειγμα να ασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι της «μικρής ΔΕΗ», όταν αυτή αποκρατικοποιηθεί.
Τρεις ακόμη κρίσιμες ρυθμίσεις
Πρόκειται για μια από τις πολλές ρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει από το 2011, όταν με το νόμο 4001, διαχωρίστηκε ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Επιπλέον, τρεις ακόμη ρυθμίσεις (εκτός από τις συνεννοήσεις με τις τράπεζες που έχουν δανείσει τον ΑΔΜΗΕ) απαιτούνται για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση:
Πρώτον, αυτή που θα ορίζει το ποσοστό διάθεσης του προς πώληση μετοχικού κεφαλαίου (66%), δεύτερον εκείνη που θα περιορίζει το μελλοντικό ρίσκο του αγοραστή από ανεξόφλητες οφειλές τρίτων προς τον ΑΔΜΗΕ, και τρίτον το ρυθμιζόμενο έσοδο για την εταιρεία που σήμερα είναι 8%.
Σχετικά με το πρώτο, η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία γιατί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ προέβλεπε πώληση σε δύο φάσεις. Αρχικά το 49% και το μάνατζμεντ και σε δεύτερη φάση τη διάθεση ποσοστού μέχρι και του υπολοίπου 51%. Το μοντέλο αυτό κρίθηκε ότι δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτή και αποφασίστηκε η ενιαία πώληση σε ποσοστό 66%.
Ως προς το δεύτερο, εξετάζεται η μεταφορά του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και του τέλους λιγνίτη από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ. Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσά εισπράττονται από τη ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών ρεύματος, η οποία με τη σειρά της τα αποδίδει στον ΑΔΜΗΕ για να καταλήξουν στον ΛΑΓΗΕ. Το ρίσκο συνδέεται με τα υψηλά ποσά ανεξόφλητων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος, που μεταφέρονται κατά τα ποσά που αναλογούν σε ΕΤΜΑΕΡ και τέλος λιγνίτη σε ανεξόφλητες οφειλές και προς τον ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, το ρυθμιζόμενο έσοδο για την εταιρεία είναι σήμερα 8%, και θεωρείται χαμηλό. Έτσι εξετάζεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του κώδικα τιμολόγησης ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αλλαγές θα φανεί τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της μελέτης που έχει αναθέσει η ΡΑΕ σε ειδικό σύμβουλο για τη μεθοδολογία ρύθμισης των επιτρεπόμενων εσόδων του ΑΔΜΗΕ.

=====================================
Σπάρτακος: Αποτελέσματα Γενικού Συμβουλίου

 ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 

Πτολεμαΐδα, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη, Κρήτη, Χίος, Σάμος , Αθήνα.  Από κάθε σημείο της χώρας το μήνυμα και το σύνθημα που στέλνει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι το ίδιο και  είναι ένα: «Αγώνας και Αντίσταση -  Διεκδίκηση και Πάλη». Αγώνας για μία ΔΕΗ που θα βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού και θα αποτελεί την Ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας.

      Από το βήμα των εργασιών ενός Γενικού Συμβουλίου, όπου αυτό που μεταξύ άλλων επισημάνθηκε είναι ότι όπως και να έχουν τα πράγματα «θα βρούμε το δρόμο μας», ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ διεξήγαγε την κορυφαία του διαδικασίας σε απόλυτα ενωτικό κλίμα και με εμφανή –περισσότερο από ποτέ- την πρόθεση να συνεχίσει τον αγώνα που δίδει εδώ και χρόνια προκειμένου να κρατήσει τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της στη δεσπόζουσα θέση που κατέχει.
    Επιχείρηση, Εργαζόμενοι και λιγνίτης είναι οι τρεις ενότητες στις οποίες ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει ρίξει –και θα εξακολουθεί να το κάνει για όσο χρειαστεί- το βάρος των καθημερινών του διεκδικήσεων και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με υπερβάλλοντα ζήλο και ανένδοτο χαρακτήρα καθώς κάθε τι λιγότερο –μετά τα όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δράσεις του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ- δε θα ήταν συμβατό με τα όσα έχει σηματοδοτήσει το  βάρος που έχει σηκώσει και σηκώνει όλα αυτά τα χρόνια, στις πλάτες του.
    Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και από το βήμα του 14ου Γενικού του Συμβουλίου, ενός συμβουλίου που προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και καθοριστικής σημασίας περίοδο για τη χώρα έστειλε για μία ακόμα φορά ξεκάθαρο το μήνυμα για αγώνα, διεκδίκηση, αντίσταση και διαρκή πάλη.
     Μια προσπάθεια που διεξάγεται πάντα στο πλαίσιο των δράσεων για άρση του κλίματος αβεβαιότητας την οποία εξακολουθούν να εντείνουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η ταυτόχρονη αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να δώσουν προοπτική ελπίδας και ανάκαμψης.
 Γραφείο Τύπου
=======================================
================================
Kozanimedia.gr: Γιώργος Κάτανας: «Υποκριτική η στάση του ΠΑΜΕ»- «Πέρναμε μεγάλα ΕΦΑΠΑΞ»

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση του ΠΑΜΕ, να μη συμμετάσχει στο Γενικό Συμβούλιο του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» στην Αθήνα, ο γνωστόςIMG_2932 συνδικαλιστής Γιώργος Κάτανας, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η συγκεκριμένη παράταξη συμμετέχει «όπου γης» όταν γίνονται συνέδρια, αλλά αποφάσισε να πει «ΟΧΙ» στις διαδικασίες του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ». Να σημειωθεί πως η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της διαφώνησε για την επιλογή του Δ.Σ. να πραγματοποιήσει το Γενικό Συμβούλιο στην Αθήνα.

Παράλληλα ο Γιώργος Κάτανας προκάλεσε αίσθηση όταν σε σημείο της παρέμβασής του είπε πως «πέρναμε μεγάλα ΕΦΑΠΑΞ»
http://kozanimedia.gr/?p=160319
================================
Μετά τις καθυστερήσεις του προγράμματος και το έντονο ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο, “πράσινο φως” για ποσοστά σε funds

Σε αλλαγή φιλοσοφίας σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας φαίνεται να προχωράει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι τους τελευταίους μήνες δεκάδες funds έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρείες, κυρίως μέσω του Χρηματιστηρίου. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αμερικανικών και ευρωπαϊκών ξένων κεφαλαίων, οδήγησε το Ταμείο στην απόφαση να αλλάξει τους όρους των διαγωνισμών και να επιτρέψει σε ξένα funds να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς για μια σειρά εταιρείες όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΠΕ. κ.ά.

«Με δεδομένο ότι δεκάδες funds έχουν τοποθετηθεί σε τράπεζες και άλλες εισηγμένες μάς ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να επιτρέψουμε σε τέτοια κεφάλαια να αγοράσουν μετοχές κρατικών εταιρειών όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛ.ΠΕ., αλλά και τα ακίνητα που έχουμε στην κατοχή μας», λέει στο «business stories» κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, πάντως, φαίνεται να παγώνει η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ μετά τη δυσκολία κυβέρνησης και τρόικας να βρουν λύση όσον αφορά στις οφειλές ιδιωτών προς την εταιρεία ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων υπό τον κ. Γιάννη Εμίρη ανέδειξε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα σχετικά με τις οφειλές σε συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη της τρόικας και από κοινού οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν μια λύση.

Καταρχάς, όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε στο «b.s.» ότι «εάν δεν βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να επαναπροκηρυχθεί». Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μία από τις λύσεις που εξετάστηκαν είναι η τρόικα να συναινέσει στην πώληση της εταιρείας με τίμημα χαμηλότερο από το οφειλόμενο ποσό και στην περίπτωση που εισπραχθούν οι οφειλές, τότε να καταβληθούν στο Ελληνικό Δημόσιο. Τα χρέη των ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω της μη καταβολής των οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς, από τον Ιούνιο και μετά έχουν μειωθεί, και από περίπου 400 εκατ. έπεσαν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρώτη πλήρωσε η ΔΕΗ, που μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατέβαλε περί τα 200 εκατ. ευρώ στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, τον ΑΔΜΗΕ. Εκείνος με τη σειρά του εξόφλησε τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και αυτές τον προμηθευτή τους, τη ΔΕΠΑ. Αλλά τα 200 εκατ. ευρώ χρέη παραμένουν και πάλι πολλά, και το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός θα έχουν αυξηθεί.

Και μπορεί τα χρέη της ΔΕΠΑ να είναι το βασικότερο πρόβλημα ενός νέου διαγωνισμού, όμως δεν είναι το μοναδικό, καθώς το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τον κύριο προμηθευτή της ΔΕΠΑ, την Gazprom, λήγει το 2016, και μέχρι σήμερα δεν έχει ανανεωθεί. Πάντως σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο ζήτημα των χρεών της, τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού προκειμένου να επιτρέψει να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, εκτός από ενεργειακές εταιρείες, και ξένα funds που επενδύουν στην ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: