Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το συνολικό ποσό μόνο από τα δύο αυτά δώρα αγγίζει τα 57 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει άμεσα να πάρει πίσω η ΔΕΗ, αντί να αρκείται σε απλές ανακοινώσεις για τις «αδικίες»

Οι 4 λόγοι που η JP Morgan αναβάθμισε τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε η ΔΕΗ να διαμορφώσει ελεύθερα τα τιμολόγια πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι η ρευστότητα θα βελτιωθεί όσο η ελληνική οικονομία δείχνει να επιστρέφει στην ανάπτυξη.
Με αυτές τις επισημάνσεις ξεκινά η έκθεση της JP Morgan η οποία και αναβάθμισε την Παρασκευή τη ΔΕΗ σε overweight από neutral θέτοντας τιμή στόχο στα 13,5 ευρώ βλέποντας πιθανό ανοδικό περιθώριο της τάξης του 25%.
Πέρα όμως από τις προβλέψεις για τη διακύμανση της μετοχής, ίσως ακόμη μεγαλύτερη αξία έχουν οι λόγοι για τους οποίους οι αναλυτές της JP Morgan προχωρούν σε αναβάθμιση της μετοχής της ΔΕΗ.
Αυτοί είναι :
1) Αναμένονται νέες ρυθμίσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν περισσότερο στην τόνωση και την αύξηση της ρευστότητας. Ήδη το τελευταίο 12μηνο τα τιμολόγια έχουν απελευθερωθεί. Ωστόσο ενώ ήδη τα τιμολόγια πλέον υπάρχει η δυνατότητα τα τιμολόγια να καλύπτουν τα κόστη, η ΔΕΗ ακόμη αναμένει να δει τα οφέλη εξαιτίας της αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών. Ωστόσο για το 2014 η JPM αναμένει θετική ανάπτυξη για το ΑΕΠ της χώρας και κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι επισφάλειες για τη ΔΕΗ.

2) Αναμένεται βελτίωση της κερδοφορίας στο κομμάτι της προμήθειας. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά τα έσοδα της ΔΕΗ θα βελτιωθούν δραματικά το 2014 ακόμη και χωρίς καμία αύξηση τιμολογίων εξαιτίας της εξάλειψης του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

3) Η πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσει στο πρώτο μισό του 2014. Η πώληση του μεριδίου των δικτύων θα βοηθήσεις την απομόχλευση.

4) Η εκτίμηση των αναλυτών της JPM είναι ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιτύχει ακόμη καλύτερο περιθώριο κερδών EBITDA στην εμπορία (2%). Εφόσον επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος κερδοφορίας, τότε η αποτίμηση της μετοχής θα αυξηθεί στα 15,7 ευρώ.

Έχει σημαντικό ενδιαφέρον ότι η ανάλυση της JPM έχει εκδοθεί μετά την απόφαση της διαιτησίας για την Αλουμίνιον και λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τις επιστροφές προς τη βιομηχανία αλλά και το σενάριο να μειωθούν συνολικά τα τιμολόγια για τους μεγάλους καταναλωτές υψηλής τάσης.
Πηγή:www.capital.gr
===============================
«Θα πάρει πίσω η ΔΕΗ τα δώρα στην Αλουμίνιον;»
Στα «δώρα» της ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον, επανέρχεται με δημοσίευμά της η εφημερίδα ΑΞΙΑ, θέτοντας το ερώτημα : Θα πάρει πίσω η ΔΕΗ τα δώρα στην Αλουμίνιον;
Η εφημερίδα τονίζει ότι «πριν το «δώρο» της διαιτησίας, η ΔΕΗ είχε κάνει –από μόνη της αυτή τη φορά– άλλο ένα δωράκι στην Αλουμίνιον, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2010 είχε κουρέψει το χρέος της Αλουμίνιον κατά 25.000.000 ευρώ, ενώ επιπλέον της είχε δώσει το δικαίωμα να αποπληρώσει το κουρεμένο χρέος σε 42 δόσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο, γεγονός που σημαίνει ότι της χάρισε από τόκους άλλα 11.500.000 ευρώ».
Μάλιστα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι: «Υποτίθεται ότι το παραπάνω «δώρο» των συνολικά 36.500.000 ευρώ έγινε με σκοπό από τον Αύγουστο του 2010 και μετά η Αλουμίνιον να πληρώνει κανονικά και με προκαθορισμένο τιμολόγιο τους λογαριασμούς της, πράγμα που, όπως γνωρίζουμε όλοι, όχι μόνο δεν συνέβη ποτέ, αλλά ήρθε και η γνωστή απόφαση της διαιτησίας που επέβαλε στη ΔΕΗ να προμηθεύει το ρεύμα στην Αλουμίνιον κάτω του κόστους».
Η εφημερίδα αναρωτιέται: «Αντί των δριμείων ανακοινώσεων περί της απόφασης της διαιτησίας, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η ΔΕΗ δεν θα έπρεπε να είναι να καταγγείλει τη συμφωνία του Αυγούστου 2010 και να ζητήσει άμεσα πίσω τα 36.500.000 ευρώ; Έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο ; Και βέβαια έχει, αφού η συγκεκριμένη συμφωνία όχι μόνον δεν τηρήθηκε από την Αλουμίνιον, αλλά και στην πράξη της ακυρώθηκε από τη διαιτησία της ΡΑΕ, η οποία καθόρισε τελείως διαφορετική τιμή από αυτή που προβλεπόταν σε αυτήν».
Η ΑΞΙΑ κάνει λόγο για «λεονταρισμούς» από την πλευρά της ΔΕΗ και επισημαίνει: «Γενικά, στο θέμα της Αλουμίνιον, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από τη ΔΕΗ λεονταρισμούς στα λόγια και υποχωρήσεις ή αβλεψίες στην πράξη. Ένα άλλο τρανό παράδειγμα είναι τα 20.400.000 ευρώ (17.400.000 ευρώ + τόκοι), που χρωστάει η Αλουμίνιον στη ΔΕΗ ως παράνομη κρατική ενίσχυση, υπόθεση για την οποία η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια και η Αλουμίνιον αρνείται να τα επιστρέψει. Η ΔΕΗ, λοιπόν, υποτίθεται, έχει «εγκλωβιστεί» από ασφαλιστικά μέτρα, που εκδόθηκαν από ελληνικό δικαστήριο, εν όψει εκδίκασης της ένστασης που κατέθεσε η Αλουμίνιον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πλην όμως, η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή και δεν θα έπρεπε ποτέ η Ε.Ε. να είναι αυτή που θα πρέπει να υποδείξει στη ΔΕΗ ή και σε οποιονδήποτε άλλον φορέα του Δημοσίου να κάνει τη δουλειά του. Αυτά τα 20.400.000 ευρώ η ΔΕΗ θα έπρεπε να τα είχε πάρει πίσω ήδη από το 2008, κάτι που όμως –όλως παραδόξως– λησμόνησε να κάνει ; Πώς ισχύει κάτι τέτοιο ; Αυτά τα εκατομμύρια προέκυψαν από μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Ιανουαρίου του 2007, η οποία επέβαλε στη ΔΕΗ να συνεχίζει να τιμολογεί προσωρινά με τις τιμές της σύμβασης ΠΕΣΙΝΕ, ασφαλιστικά μέτρα όμως τα οποία εν συνεχεία ανακλήθηκαν τον Μάρτιο του 2008 και αμέσως μετά η Αλουμίνιον υπέγραψε κανονικά σύμβαση τον Απρίλιο του 2008. Αναρωτιόμαστε λοιπόν και εδώ, εύλογα, γιατί λησμονήθηκε να ζητηθούν αυτά τα 20.400.000 ευρώ και πού ήταν και παραμένουν αυτοί που θα έπρεπε να το μεθοδεύσουν αντί να κρύβονται πίσω από άσχετα ασφαλιστικά μέτρα που –παρά τις έντονες προσπάθειες– “δυστυχώς εκδόθηκαν;
Το συνολικό ποσό μόνο από τα δύο αυτά δώρα αγγίζει τα 57 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει άμεσα να πάρει πίσω η ΔΕΗ, αντί να αρκείται σε απλές ανακοινώσεις για τις «αδικίες» του κόσμου εν αναμονή της επόμενης αύξησης τιμολογίων που θα ζητήσει για όλους εμάς τους υπόλοιπους καταναλωτές», καταλήγει το δημοσίευμα.
- See more at: http://arouraios.gr/2013/12/tha-parei-piso-h-deh-ta-dora-sthn-alouminion/#sthash.gTEpS0Hr.dpuf
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: