Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Κοινωνικό αγαθό ή μηχανισμός αναλγησίας;

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

Του Νίκου Καϊμάκη

Ακόμη και τα ακραιφνή νεοφιλελεύθερα συστήματα δυσκολεύονται να την εξοβελίσουν, παρότι θεωρούν τη δημόσια παρέμβαση κόκκινο πανί, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την ενσωματώσουν στα οικονομικά συστήματά τους, στους τομείς εκείνους που η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία αρνείται να δραστηριοποιηθεί.
Ένας τομέας που κατ’ εξοχήν ισχύει αυτή η διαπίστωση, είναι η ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ εκφράζει, υλοποιεί και προωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο την  πιο γνήσια νεοφιλελεύθερη εκδοχή. Ακόμη και αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  εκ του γεγονότος και μόνο της ανάγκης αξιοποίησης της δημόσιας παρέμβασης, αναγκάζεται στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας να την ενστερνιστεί και να την ανεχθεί ως βασικό εργαλείο-συμπλήρωμα άσκησης σύγχρονης δημιουργικής και αποτελεσματικής πολιτικής. Προφανώς,  δίπλα στην προωθούμενη με ισχυρές θεσμικές εγγυήσεις ιδιωτική πρωτοβουλία. Προκλητική εξαίρεση που υπερβαίνει τις «ισορροπίες» της Επιτροπής στον ευρωπαϊκό χώρο, στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας, αποτελεί η Ελλάδα. Εδώ τίποτε δεν ανατρέπει το μνημονικό τσουνάμι, που ισοπεδώνει τα πάντα και ανατρέπει αρχές  αξίες, παραδόσεις, επιλογές και κοινωνικές ευαισθησίες με τον πιο αποκρουστικό τρόπο.

Δυο μέτρα, δυο σταθμά

Δύο πρόσφατα γεγονότα συγκλόνισαν κυριολεκτικά το πανελλήνιο. Μια προκλητική απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Διαιτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που επιχειρεί να ζημιώσει τη ΔΕΗ με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος (του ομίλου Μυτιληναίου)  και ο τραγικός θάνατος μιας μικρής κοπέλας 13 ετών στη Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης από το μαγκάλι που άναψε η μητέρα της σε ένα διαμέρισμα με κομμένο ρεύμα.
Είναι ευνόητο να αναρωτηθεί κάποιος πώς συνδέεται ο θάνατος του αθώου κοριτσιού με την καθόλου αθώα απόφαση της Επιτροπή Διαιτησίας της ΡΑΕ.
Δεν είναι ανάγκη αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει μύδρους ενάντια στους ανάλγητους συγκυβερνώντες, ή κατά της προκλητικής ενέργειας της Επιτροπής Διαιτησίας  ΡΑΕ, που μοιράζει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τελικά επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή, με την αύξηση των τιμολογίων. Από τη μία, χορός εκατομμυρίων προς «διευθέτηση» ενεργειακών προβλημάτων και από την άλλη, θανατηφόρα αυστηρότητα και κυβερνητική αναλγησία!
Δύο πρόεδροι της ΔΕΗ, «δικοί τους άνθρωποι», ο σημερινός και ο προηγούμενος, παρουσιάζουν με αξιόπιστη επιχειρηματολογία την εγκληματική πολιτική στην ηλεκτρική ενέργεια.

Απάντηση εκ των έσω

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ Αρθούρος Ζερβός στην  ομιλία του σε ημερίδα του Σωματείου Παραγωγής Ενέργειας της ΔΕΗ, τη Δευτέρα 11/11/2013, τόνισε:
«Η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Διαιτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προσπαθεί να επιβάλει στη ΔΕΗ να παρανομήσει, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος όλων των καταναλωτών στη χώρα μας και αδικεί κατάφωρα την επιχείρησή μας, καθώς μας υποχρεώνει να πουλάμε ενέργεια κάτω του κόστους». Και συνεχίζει: «Η ΔΕΗ αποφάσισε, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την καταγγελία της συμβατικής μας σχέσης με την Εταιρεία Αλουμίνιον. Δηλαδή να μην είμαστε εμείς πλέον οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο καταναλωτή. Παράλληλα, αποφασίσαμε να καταφύγουμε άμεσα και στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση».
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος στην «Καθημερινή» 24/11/2013 σημείωνε:
«Η ΔΕΗ τιμολογώντας την  Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) με βάση το κόστος της φθηνής λιγνιτικής παραγωγής, ισοδυναμεί με το να της πωλεί επί ζημία, γιατί το κόστος αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το οριακό της κόστος (...) Το ποσό των 36,7€/MWh που αποφάσισε η τριμελής διαιτησία (της ΡΑΕ), ότι πρέπει να αμείβεται η ΔΕΗ για κάθε MWh που πωλεί στην ΑτΕ σε σχέση με τα 50-55€/MWh που πωλεί τη MWh στους άλλους βιομηχανικούς της πελάτες μας, δίνει μια διαφορά 13-18 € που ισοδυναμεί με επί πλέον επιδότηση της ΔΕΗ προς την ΑτΕ ύψους 35.000.000 € το χρόνο κατά μέσο όρο περίπου ». Και συνεχίζει:
«Δεν έχουμε εμπεδώσει, ως οφείλουμε, ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα πρόβλημα με τρεις μεταβλητές: Κόστος, επάρκεια και περιβάλλον. Και δεν είναι λογικό, όταν χαράσσουμε την εθνική μας στρατηγική, να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μία από τις τρεις αυτές μεταβλητές, αγνοώντας τις επιπτώσεις που η όποια απόφασή μας θα έχει μακροχρόνια, στις άλλες δύο».

Ποιος πληρώνει το λογαριασμό

Είναι προφανές ότι όλη αυτή η ζημιά, μετακυλύει στον καταναλωτή μέσω των τιμολογίων, σε μια περίοδο που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί πάνω από 10 φορές τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης.
Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα και θέρμανση λόγω αδυναμίας πληρωμών, και κάποιοι το πληρώνουν αυτό  με τη ζωή τους.
Δεν είναι επομένως μόνο ο  ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την ανάλγητη και απάνθρωπη πολιτική σας. Είναι και οι δικοί σας άνθρωποι που αγανακτούν με την αναλγησία σας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, ούτως ή άλλως, χρέος να υπερασπιστεί το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
===============================
ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ για να «σώσουμε» τα σπίτια σας!!!!

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες τα τσοντοκάναλα της διαπλοκής «επίθεση αγάπης» στην κοινωνία που χειμάζεται, με αφορμή το κομμένο ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά εν’ όψει εορτών. Πλησιάζουν οι γιορτές και τα «προκάτ» εορταστικά ρεπορτάζ βγήκαν από τα συρτάρια των «μεγαλεπήβολων» της εγχώριας εργολαβίας παραπληροφόρησης.
Τα κροκοδείλια δάκρυα που έχουν ρίξει τις τελευταίες δύο, τρεις μέρες τ’ αστέρια του τηλεοπτικού μας σκουπιδαριού και υποκουλτούρας, γεμίζουν τις πισίνες της κενοδοξίας τους.
Κι επειδή οι εργολάβοι της διαπλοκής και της παραπληροφόρησης ΜΟΝΟ ΧΑΖΟΙ δεν είναι, όλο αυτό το «υποκριτικό» μοιρολόι τους υποκρύπτει σίγουρα κάποια σκοπιμότητα.        Διαβάζω ότι σήμερα έγινε έκτακτη διάσκεψη στο Μαξίμου με θέμα την πώληση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ!!!!
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα τσοντοκάναλα «κατατρομοκράτησαν» έντεχνα την κοινωνία με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών. Εδώ και 2,3 μέρες τα κανάλια ασχολούνται με τα κομμένα ρεύματα από την «κακή ΔΕΗ». Σήμερα έγινε σύσκεψη για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ. Η τρόικα θέλει «αίμα».
Το νέο σενάριο είναι έτοιμο. Η συνταγή επικοινωνιακής στήριξης φτιαγμένη εδώ και καιρό. Ο Σαμαράς «αγωνίζεται» να «σώσει» τους Έλληνες από τους πλειστηριασμούς, η «κακή ΔΕΗ» κόβει το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, τα τσοντοκάλανα ξεκίνησαν διαγωνισμό προεόρτιας ευαισθησίας και ο Μυτιληναίος με μια απόφαση ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ΡΑΕ γλίτωσε 150 εκατ. ευρώ και βέβαια θα παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ, στην μισή τιμή της χονδρικής!!! ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ τη ΔΕΗ για να σώσουμε τα σπίτια σας από τον «κακό τον λύκο» τον Τόμσεν!!! Αυτό υπονοούν οι «Πρετεντέρηδες» και τα πολιτικά ενεργούμενα τους… Και δυστυχώς, ένα σημαντικό μέρος (μειοψηφία μεν, σημαντικό δε) των Ελλήνων, συνεχίζει να τους πιστεύει…
Κι επειδή στο Ελλάντα συνηθίζεται τα τσοντοκάναλα να σέρνουν το χορό και οι πολιτικοί μας ν’ ακολουθούν κατά πόδας, με απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου και μετά από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφασίστηκε η επανασύνδεση ρεύματος σε νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!!!!! Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, οι τοπικές αρχές κάθε δήμου αναλαμβάνουν να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν!!!!!
Το θέατρο σκιών κυβέρνησης-τρόικας-ελληνικού λαού με ενορχηστρωτή τη διαπλοκή συνεχίζεται… Να την πουλήσουμε κύριοι τη ΔΕΗ… Να τα ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ και τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ) κ. Σαμαρά στο ¼ της αξίας τους. Να γλιτώσουμε και από τους Μυτιληναίους. Να μας το κόβει το ρεύμα ιδιώτης και να του λέμε κι ευχαριστώ…
Φοβάμαι ΟΜΩΣ πως λόγω της ανεπάρκειας και της σαπίλας σύσσωμου του πολιτικού μας συστήματος, θα ΧΑΣΟΥΜΕ και τις εθνικές μας υποδομές, θα χάσουμε και τα σπίτια μας…. Για τα κόκκινα δάνεια που οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ έχουν ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ, μέσω της ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ!!! Για πόσο καιρό ακόμη θα πληρώνουμε την Πασοκική διαφθορά και διαπλοκή κύριε ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ; Για πόσο ΚΑΙΡΟ θα ΑΘΩΩΝΕΤΕ τα εγκλήματα «GAP & CO»;
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: