Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

τι μέλλει γενέσθαι με την ενσωματωμένη στην αξία των δικτύων, ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ

Απάτη άγνωστων διαστάσεων στο ΤΑΥΤΕΚΩ
Έρευνα μόνο για ένα 3μηνο του 2012, καθώς σημειώθηκε εμπρησμός στα αρχεία του Ταμείου
Αντιμέτωποι με βαρύ κατηγορητήριο βρίσκονται τουλάχιστον εννέα υπάλληλοι αλλά και ασφαλισμένοι του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ), για υπόθεση απάτης με έκδοση ενταλμάτων πληρωμής βάσει ψευδών ιατρικών διαγνώσεων.
Για την υπόθεση διενήργησε έρευνα η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, με αφορμή πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο διαπίστωσε ότι το Ταμείο πλήρωνε χρήματα για δήθεν παθήσεις ασφαλισμένων του, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, δεν τα δικαιούνταν. Στο πόρισμα αναφέρονταν ως ενδεικτικό παράδειγμα ποσό 900 ευρώ, που καταβλήθηκε σε ένα τρίμηνο για ενέσεις οστεοπόρωσης.
Σε βάρος των εννέα εμπλεκομένων στην υπόθεση έχει ασκηθεί δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από κοινού και κατ΄εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που ορίζει ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ιδιοποιηθεί ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ το 2012, όχι μόνο μέσω των ψευδών διαγνώσεων σε μη πάσχοντες ασφαλισμένους, αλλά και μέσω «διπλοείσπραξης» ενταλμάτων πληρωμών.
Σημειώνεται ότι η έρευνα για την υπόθεση του ΤΑΥΤΕΚΩ επικεντρώθηκε σε ένα τρίμηνο του 2012, καθώς τα αρχεία του Ταμείου, που στεγάζεται στην Χαριλάου Τρικούπη, κάηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκονταν. Το περιστατικό η Πυροσβεστική το θεωρεί εμπρησμό.
======================================
Το φτηνό ρεύμα απαιτεί σχέδιο
Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ βουλευτή Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ
Η ανάγκη επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσες οικογένειες κινδυνεύουν να παγώσουν ανέδειξε όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και τη σκόπιμη αποστασιοποίηση της κυβέρνησης από το προφανές: Οι πολίτες που δεν πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος αυτή την εποχή δεν είναι οι μπαταξήδες, αλλά αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν. Η επανασύνδεση του ρεύματος σε όλους ήταν η άμεση απάντηση στο πρόβλημα, τα υπόλοιπα έπονται.
Ταυτόχρονα φάνηκε και η έλλειψη εκείνου του σχεδιασμού στη ΔΕΗ που θα της δίνει τη δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα -η κρίση δεν θα τελειώσει γρήγορα- να παρέχει κατά περίπτωση στους πολίτες που έχουν ανάγκη, φθηνό και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Οπως είναι γνωστό η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας με το Ν. 2773/99 δεν έφερε το «θεωρητικά» επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών στον καταναλωτή, αφού το ρεύμα από βασικό κοινωνικό αγαθό χαρακτηρίστηκε προϊόν και η λογική της κοινής ωφέλειας αντικαταστάθηκε από αυτήν της κερδοφορίας.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος: ο ενεργειακός σχεδιασμός που προέκυψε να υπηρετήσει τους επενδυτές κι όχι τις κοινωνικές ανάγκες κι αυτό φάνηκε αμέσως με την είσοδο όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών στο σύστημα. Μάλιστα δε για τη διευκόλυνσή τους απαγορεύτηκε στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέα εργοστάσια.

Δυστυχώς, σε στιγμές βαθιάς κρίσης της εθνικής μας οικονομίας, η εγκατάλειψη των δυνατοτήτων παραγωγής φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος από τους εγχώριους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά έργα, και η υποκατάστασή της είτε από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), είτε από πολυδάπανες ηλιακές KWH (λόγω εισαγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ), σήμαιναν για τον καταναλωτή όχι μόνο την αγορά πανάκριβου ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τη μεταφορά στις πλάτες του των ελλειμμάτων της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το κόστος παραγωγής ρεύματος από υδροηλεκτρικά είναι ανύπαρκτο και από λιγνίτη κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ/MWH, το αντίστοιχο κόστος για τα αιολικά φτάνει στα 97 και για τα φωτοβολταϊκά στα 400 ευρώ/MWH.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ μέχρι του σημείου να πληρώνει κάθε χρόνο σε κατόχους ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ακόμη κι όταν δεν παράγουν ούτε μία KWH.

Είναι άδικο, τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά, οι άνεργοι και οι οικονομικά εξαντλημένοι πολίτες πληρώνουν για την κατανάλωση ρεύματος από 77,93 ευρώ/MWH έως 102,52 ευρώ/ MWH, η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με απόφασή της να δίνει τη δυνατότητα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΤΕ» να ηλεκτροδοτείται με 36,6 ευρώ/MWH. Κι αυτό με δεδομένο ότι η εταιρεία αυτή είναι αυτοπαραγωγός (έχει δηλαδή δικό της εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και πουλάει στη ΔΕΗ το ρεύμα που παράγει με προτεραιότητα και με την προκαθορισμένη τιμή των 87,8 ευρώ/ MWH.

Οπως επίσης είναι άδικο να έχει τη δυνατότητα η χώρα μας σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που οι ανάγκες για παροχή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένες και μπορούν να καλυφθούν αξιοποιώντας τα εγχώρια καύσιμα (λιγνίτης και νερό), δημιουργώντας μάλιστα και νέες θέσεις εργασίας, να καταφεύγει σε συμβάσεις δυσβάσταχτες σε κόστος για τον ελληνικό λαό.

Το ζήτημα της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να το δούμε πλέον όχι μόνο από την πλευρά της επιλογής του βέλτιστου ενεργειακού μείγματος για την επάρκεια, ασφάλεια εφοδιασμού, οικονομικότητα και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών για παροχή δωρεάν και φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ.

Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και για έναν ακόμη λόγο: Δεν επιτρέπεται όταν η εγκατεστημένη ισχύς για την κάλυψη της αιχμής ζήτησης ξεπερνά τα 10.000 MW ενώ η πραγματική ζήτηση δεν ξεπερνά τα 6.000 MW να πληρώνει ο ελληνικός λαός με το καθεστώς των συμβάσεων και επιδοτήσεων που εφαρμόζεται σε όλους τους συνδεδεμένους παραγωγούς 300 εκατ. ευρώ, αδιακρίτως αναγκών και εισροών στο σύστημα.


=============================
Ψεκάστε, σκουπίστε, πουλήσαμε
Από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινά η εκποίηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ετοιμο το νομοσχέδιο, μόλις τρεις μέρες θα το... διαβουλευθεί το αρμόδιο υπουργείο.
Από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινά η εκποίηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ετοιμο το νομοσχέδιο, μόλις τρεις μέρες θα το… διαβουλευθεί το αρμόδιο υπουργείο
Του Βασίλη Γεώργα
Με διαδικασίες fast track προχωρά στην εκποίηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να έχει ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Ιούνιο του 2014 πουλώντας τον ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα, καθώς χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε για διαβούλευση τριών ημερών το νομοσχέδιο μέσω του οποίου δρομολογείται η πώληση των δικτύων, έχοντας ως στόχο να το καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε η συζήτηση και η ψήφισή του να δρομολογηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

 «Σαλαμοποίηση»
Πρόκειται για την πρώτη φάση «σαλαμοποίησης» της ΔΕΗ την οποία στη συνέχεια θα διαδεχτεί η πώληση του 30% των μονάδων παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου («μικρή ΔΕΗ»), ενδεχομένως η ιδιωτικοποίηση και του δικτύου διανομής και τέλος η πώληση μετοχών της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου.
Παρότι τα ακανθώδη θέματα -όπως το τι μέλλει γενέσθαι με την ενσωματωμένη στην αξία των δικτύων, ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ- δεν θίγονται στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα καταφέρει να «περάσει» το νομοσχέδιο και να προκηρύξει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό ώστε να «ξεμπερδέψει» με την πώληση του ΑΔΜΗΕ το αργότερο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΔΕΗ θα πουλήσει απευθείας το 66% σε στρατηγικό επενδυτή και το υπόλοιπο 34% στο ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία στον ΑΔΜΗΕ. Η ιδιωτικοποίηση προβλέπεται ότι θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες σε μία φάση. Αλλάζει δηλαδή η διαδικασία που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργικό συμβούλιο και προέβλεπε ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτούσε αρχικά το 49% της εταιρείας και στη συνέχεια θα έφτανε στο 51% μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν έχει χρήματα για να αποκτήσει το 34% του ΑΔΜΗΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το τίμημα θα μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου από τη ΔΕΗ, όπως το «τέλος λιγνίτη», φόροι κ.ά. Το ερώτημα είναι έναντι ποιου τιμήματος θα είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση να πουλήσει τον ΑΔΜΗΕ, παραχωρώντας ουσιαστικά τη μονοπωλιακή διαχείριση του δικτύου μεταφοράς που αποφέρει ετήσια έσοδα 300 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 113 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός για το 2013).
Το παράδειγμα του ΔΕΣΦΑ
Αν ακολουθηθεί το μοντέλο του ΔΕΣΦΑ, που πουλήθηκε στους Αζέρους μόλις στο μισό της αξίας του ενεργητικού του (αποτιμήθηκε 700 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η πάγια περιουσία του είναι 1,2 δισ. ευρώ), αυτό σημαίνει ότι στην ουσία και ο ΑΔΜΗΕ θα πουληθεί έναντι πινακίου φακής. Στον ισολογισμό χρήσης του 2012 το ενεργητικό της εταιρείας, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα 11.183 χιλιόμετρα υπέργειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων γραμμών, οι υποσταθμοί και τα κέντρα υψηλής και υπερυψηλής τάσης, τα ακίνητα κ.ά., αποτιμάται στα 1,545 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια φτάνουν τα 935 εκατ. ευρώ.
Αν έχουν δε έστω και την παραμικρή βάση οι «διαρροές» που έγιναν το τελευταίο διάστημα για μια συνολική αποτίμηση κοντά 550-600 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση σκοπεύει να χαρίσει κυριολεκτικά σε ιδιώτες μια από τις σημαντικότερες υποδομές στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, έναντι μόλις 330-380 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ουσιαστικά αντιστοιχεί στην κερδοφορία μόλις τριών ετών για τον ΑΔΜΗΕ. Ως «βαρίδια» για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ παρουσιάζονται από τη μια ο δανεισμός των 455 εκατ. ευρώ που έχει η εταιρεία, αλλά κυρίως η ανάγκη χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζονται κυρίως με άξονα την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.ά.). Δεν αποκλείεται δε η κυβέρνηση να κάνει το χατίρι σε όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αυξάνοντας το ετήσιο ποσοστό απόδοσης των κεφαλαίων της εταιρείας ώς και 40% (από το 8% σήμερα στο 11%), ώστε να καταστήσει «ελκυστικότερο» το πακέτο της ιδιωτικοποίησης.
 «Η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ όταν είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες τα δίκτυα μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας είναι υπό δημόσιο έλεγχο» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, σχολιάζοντας πως η πώληση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον.
=============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: