Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αρχίζουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» Αθήνα


Αθήνα 17/12/2013    



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ



Στη Βουλή το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Η συγκυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει τα Δίκτυα Μεταφοράς
Ετοιμάζονται να χαρίσουν δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής

Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της απόφασής της στην Εθνική Ασφάλεια, την Ελληνική Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή, η συγκυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ήδη, το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στη Βουλή και όπως φαίνεται, θέλουν να κλείσουν το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν είναι η πρώτη φορά. Όμως ακόμα και μια κυβέρνηση, όπως αυτή που θα μείνει και ως η κυβέρνηση των «Προεδρικών Διαταγμάτων», δεν μπορεί να μεταχειρίζεται την πώληση μιας βασικής και κρίσιμης , για την Εθνική Ασφάλεια και την Οικονομία, υποδομής όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς, σαν …αγορανομική διάταξη!
Η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ όταν είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες τα Δίκτυα Μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Η κυβέρνηση δείχνει να αντιδρά σπασμωδικά σε κάθε παράλογη και ανεδαφική εντολή της Τρόικας και να υιοθετεί θέσεις που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο Δημόσιο Συμφέρον.
Την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας αλλά και συνολικά η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ΔΕΗ έπρεπε να λειτουργεί ως μοχλός παραγωγικής ανασυγκρότησης της Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας και προς όφελος του λαού μας , η κυβέρνηση προχωρά στη διάλυσή της.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και συνολικά η επιχείρηση διάλυσης του Ομίλου ΔΕΗ είναι απόφαση καταστροφική για την Οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ πιστεύουμε ότι η διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας εθνικής στρατηγικής για τον μέλλον της Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας και θεωρούμε ότι λόγοι Εθνικής Ασφάλειας αλλά και Ενεργειακής Ασφάλειας επιβάλλουν την ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ υπό την εποπτεία του Δημοσίου.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον. Αντίθετα προκαλεί τεράστια ζημιά στην πατρίδα μας που θα χάσει κρίσιμες, νευραλγικές υποδομές όχι μόνο για την Ανάπτυξη και την Οικονομία αλλά και για την Εθνική Ασφάλεια.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με τους Συλλόγους-μέλη της και τους χιλιάδες εργαζομένους που εκπροσωπούν εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πώληση των Δικτύων Μεταφοράς Η/Ε (ΑΔΜΗΕ) και καλούμε τους εργαζόμενους αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές σε ένα κοινό μέτωπο για

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ θα αντιδράσουμε – θα αγωνιστούμε με κάθε μορφής αγώνα (Νομικό – Απεργιακό) απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης.
Η ΠΩΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ – ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ –
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=============================
Με το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Αρχίζουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ»
Αθήνα
Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σηματοδοτεί το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της στα δίκτυα ηλεκτρισμού, με το 66% να περνά σε στρατηγικό επενδυτή και το 34% στο Δημόσιο.

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η πώληση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται τα περίπου 11.100 χιλιόμετρα υπέργειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων δικτύων πανελλαδικά που μεταφέρουν την ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», της εταιρείας δηλαδή στην οποία θα εισφερθεί το 30% των μονάδων και του χαρτοφυλακίου της σημερινής επιχείρησης, ενώ η πορεία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρίτη φάση με την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% της μητρικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που σήμερα ελέγχεται κατά 100% από τη ΔΕΗ, θα γίνει σε μία φάση. Το 66% θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή και το 34% στο Δημόσιο, που έτσι θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία στον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς. Ο έλεγχος επί του 34% θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του Δημοσίου και όχι από τη ΔΕΗ ή θυγατρική της.

Ακριβώς επειδή το Δημόσιο δεν έχει χρήματα για να αποκτήσει το 34% από τη ΔΕΗ, προβλέπεται ότι το ποσό εξαγοράς που θα κληθεί να καταβάλει θα συμψηφιστεί με μια σειρά οφειλές που έχει η ΔΕΗ προς αυτό (όπως οφειλόμενοι φόροι, τέλη κτλ.), συμπεριλαμβανόμενων και πιθανών μελλοντικών απαιτήσεων (π.χ., τέλος λιγνίτη).

Επειδή ακριβώς έχει εγκαταλειφθεί το αρχικό πλάνο που προέβλεπε πώληση σε πολλές φάσεις, το ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί η πώληση του ΑΔΜΗΕ να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τον προσεχή Ιούνιο.

Οι όροι

Δυνατότητα να διεκδικήσουν τον ΑΔΜΗΕ έχουν μόνο εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα ηλεκτρισμού και όχι όσες εμπορεύονται ρεύμα, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για λόγους ανταγωνισμού. Στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο επικεφαλής της ιταλικής Τerna, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς της χώρας, εξέφρασε την επιθυμία του να διεκδικήσει τον ΑΔΜΗΕ. Το ίδιο είχαν κάνει παλαιότερα εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δικτύων της Ολλανδίας, του Βελγίου.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: