Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Οι μικροί την πληρώνουν



ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Χαράτσι 6,5 ευρώ το μήνα από τη ΔΕΗ
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με επιπλέον 6,5 ευρώ το μήνα θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος του μέσου οικιακού καταναλωτή, ο οποίος καλείται να πληρώσει μόνος του, εκτός απροόπτου, το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης» σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κ.λπ. (ΑΠΕ), ενώ ξένες πολυεθνικές και μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι κάνουν ασφαλείς μπίζνες χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο, με τις πλάτες των κυβερνήσεων.
Οι καταναλωτές επιβαρύνονται για άλλη μία φορά προκειμένου να πληρωθούν οι υψηλές «εγγυημένες τιμές» που έδωσαν και δίνουν ακόμα και τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε ιδιώτες παραγωγούς για να μπορούν να πουλάνε υποχρεωτικά ρεύμα στην κατανάλωση.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν επιπλέον και για την επένδυση που έκαναν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Την απόφαση υποχρεώθηκε να πάρει η ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
Η νέα επιβάρυνση θα επιβληθεί από τον Μάρτιο, εκτός και αν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου αποφασίσει στο μεταξύ διαφορετικά, έχοντας «στο ψήσιμο» νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιήσει για δημόσιο διάλογο στα μέσα του Γενάρη.
Σχετικά, η ΡΑΕ επικοινώνησε με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου πριν πάρει την απόφαση για αύξηση του πράσινου τέλους ΕΤΜΕΑΡ, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ απάντησε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα για τις νέες ρυθμίσεις που θα ορίζουν μικρότερες τιμές πώλησης ρεύματος από τις ΑΠΕ και επομένως μικρότερη συγκριτικά επιβάρυνση του καταναλωτή.
Αλλά καθώς δεν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, «κλήρωσε» πρωτοχρονιάτικα στους καταναλωτές η συγκεκριμένη αύξηση στο πράσινο τέλος και στο λογαριασμό τους (που μάλιστα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί επανέρχεται, ως γνωστόν, το πρώην τέλος 3 ευρώ της ΕΡΤ, χωρίς καν να υπάρχει ΕΡΤ αλλά ούτε ΝΕΡΙΤ). Η μεθόδευση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει την «καλή» και από τον Μάρτιο να μειώσει ελαφρώς τη νέα επιβάρυνση του «πράσινου τέλους» ΕΤΜΕΑΡ 6,5 ευρώ μηνιαίως, με το αναμενόμενο νομοσχέδιο.

Το... κοστούμι

Δεδομένου, όμως, ότι αναζητούνται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 για να πληρωθούν οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά) και καθώς εγκρίνονται φαστ τρακ και άλλες επενδύσεις αυτού του είδους, εκτιμάται ότι έως τον Μάρτιο θα μοιραστεί διαφορετικά το αυξημένο κόστος μεταξύ καταναλωτών και ιδιοκτητών των μονάδων ΑΠΕ αλλά πιθανότατα όχι υπέρ των καταναλωτών, που ήδη πληρώνουν επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, περίπου 8 ευρώ αύξησης μηνιαίως από τον Ιούλιο του 2013.
Σε αυτή την περίπτωση, θα μειωθούν οι τιμές (ταρίφες) στις οποίες πουλούν υποχρεωτικά ρεύμα στον καταναλωτή οι παραγωγοί ρεύματος από πράσινη ενέργεια και αυτός θα πληρώσει κάτι λιγότερο. Πόσο λιγότερο, θα αποφασίσει η κυβέρνηση, που δέχεται πιέσεις:
* Από τους ιδιώτες παραγωγούς που μένουν μήνες απλήρωτοι αναμένοντας τα εγγυημένα έσοδά τους.
* Από τις τράπεζες οι οποίες δανειοδότησαν τις επενδύσεις γνωρίζοντας ότι θα έχουν σταθερά και σίγουρα έσοδα, με δεδομένη την υποχρεωτική πώληση της παραγωγής στο «σάκο του μποξ» καταναλωτή.
* Από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής εξοπλισμού, οι οποίες κόπτονται δήθεν για την «πράσινη ενέργεια», αλλά στην πραγματικότητα για να μη χαλάσουν οι μπίζνες των εξαγωγών εξοπλισμού και τα έσοδα από τις σίγουρες πράσινες ταρίφες, με τις οποίες πουλούν το ρεύμα οι θυγατρικές τους.
* Από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ, που έχει χρεωθεί το ελλειμματικό ταμείο μέσω του οποίου εξοφλούνται οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ.

Οι μικροί την πληρώνουν

Από τον Ιούλιο του 2013, ο μέσος οικιακός καταναλωτής καταβάλλει με το λογαριασμό του ήδη 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά με την απόφαση της ΡΑΕ το πράσινο τέλος θα αυξηθεί κατά 86% από τον Μάρτιο, στα 38,61 ευρώ.
Στο κόστος 1,58 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθούν το 2014 οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλουν:
1)Ο οικιακός καταναλωτής θα πληρώσει 694,59 εκατ. ευρώ. Οι οικιακοί καταναλωτές κατέβαλαν ήδη 497 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
2)Οι μεγάλες βιομηχανίες της υψηλής τάσης 15 εκατ. ευρώ (αύξηση 84%).

3)Οι μεγάλοι αγρότες παραγωγοί που κάνουν χρήση μέσης τάσης 7,26 εκατ. ευρώ (αύξηση 157%).

4)Οι μικρές αγροτικές χρήσεις με ρεύμα χαμηλής τάσης 47,91 εκατ. ευρώ (αύξηση 157%).

5)Αλλοι χρήστες ρεύματος χαμηλής τάσης 605,58 εκατ. ευρώ (αύξηση 108%).

6)Βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες και άλλοι που κάνουν χρήση μέσης τάσης 188,60 εκατ. ευρώ (αύξηση 102%).
============================
Τρία ευρώ τον μήνα το τέλος στον λογαριασμό της ΔΕΗ για τη ΝΕΡΙΤ
Στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (αντί 4,24 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ) ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος που ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.

Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Το 2012, το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν 245 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος περίπου 300 εκατ. ευρώ.
---------------------------------------------------

Έχουμε και λέμε. ΕΡΤ: • Πέντε κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό) • Επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα την Αθήνα: 91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας [στα βραχέα σε όλο τον κόσμο]). • Τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο) • 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα • Δυο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία) • Μια έντυπη έκδοση, η «Ραδιοτηλεόραση», ένας διαδικτυακός τόπος το www.ert.gr, το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, archives.ert.gr. Κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν 245 εκατ. ευρώ ------> Ανταποδοτικό τέλος 4 ευρώ το μήνα ΝΕΡΙΤ: Θα υπάρξουν (πρώτα ο Θεός...) 2 κανάλια και 4 ραδιόφωνα. Κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ 101 εκ. ευρώ. -----> Ανταποδοτικό τέλος 3 ευρώ το μήνα. Πού πάμε, ωρέ, πού πάμε; Κατα τ' άλλα η ΕΡΤ κόστιζε...
=============================
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον υπόδικο συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ρίζο Ρίζο.

Ο Ρίζος Ρίζος είναι υπόδικος για το σκάνδαλο των παράνομων επιχορηγήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ και ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει σύμφωνα με την εφημερίδα Real News να επενδύσει στη μαζική εστίαση. Συγκεκριμένα πουλάει καφέ και ψωμί σε επιχειρήσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνα τις οποίες έχει ανοίξει στο όνομα της κόρης του.
Δύο από τις επιχειρήσεις είναι μάλιστα σε κεντρικότατα σημεία, στην Ερμού και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/388746/nees-apokalypseis-gia-ton-syndikalisti-rizo-rizo-tis-dei#ixzz2pNKwdOrD


=============================
Ψεύδεται η ΔΕΗ για τη συναίνεση των Νισυρίων

Την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη της γεωθερμίας στη Νίσυρο, που φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΔΕΗ, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών και ο σύλλογος Νισυρίων Αθηνών “Γνωμαγόρας”.

Οι δύο σύλλογοι ζητούν από την ΔΕΗ να διαψεύσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα εξής:
Από τον αθηναϊκό και δωδεκανησιακό τύπο πληροφορηθήκαμε τη νέα προκλητική παρέμβαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α. Ε. σχετικά με την εκμετάλλευση του υψηλής ενθαλπίας γεωθερμικού πεδίου του νησιού μας.

Παρά τις επισημάνσεις διεθνούς κύρους Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν υλοποίηση των σχεδίων τους, παρά το αντιδεοντολογικό των προθέσεών τους (αφού αναφερόμεθα σε προοπτική δεκαετούς ΜΟΝΟΝ λειτουργίας του εργοστασίου), παρά την αδιαφορία που επέδειξαν στον προ μηνών διαγωνισμό οι ασχολούμενες με το αντικείμενο ελληνικές και ξένες εταιρίες, και παρά την πολλάκις εκφρασθείσα καταδίκη των προθέσεων και των σχεδίων τους από τον κυρίαρχο λαό της Νισύρου, η ΔΕΗ και οι χρυσοπληρωμένοι επικεφαλής της, εξακολουθούν να επιμένουν πεισματικά επιδεικνύοντας προκλητικό αυταρχισμό που μόνον σε άλλα καθεστώτα συναντάται.

Οι προσπάθειές μας για ανεύρεση του επισήμου κειμένου της ΔΕΗ, (στην επίσημη ιστοσελίδα της και σε εφημερίδες), δεν τελεσφόρησαν, γιατί απ’ ότι μας πληροφόρησαν δημοσιογράφοι που το δημοσίευσαν, δεν παρεδόθη επίσημο κείμενο, αλλά η είδηση αφέθηκε να διαρρεύσει ανεπισήμως! έτσι, ενώ υπάρχουν φράσεις σε εισαγωγικά, που σημαίνει ότι αποδίδονται όπως ακριβώς υπάρχουν στο κείμενο, επίσημο κείμενο δεν υπάρχει.

Αν αυτά που δημοσιεύθηκαν δεν απηχούν τις απόψεις της ΔΕΗ, τότε επιβάλλεται να τα διαψεύσει αμέσως και χωρίς περιστροφές, δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα τις προθέσεις της. Αν όμως πρόκειται για δικό της κείμενο τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά τα παρακάτω:

Χρόνια τώρα, οι Νισύριοι υποφέρουμε από τις συχνές και μακράς διαρκείας διακοπές ρεύματος και μάλιστα την θερινή περίοδο, με τις βλαπτικές για την υγεία των κατοίκων και την οικονομία του νησιού συνέπειες. Πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, είχαμε συνεχείς διακοπές και πέραν των 12 συνεχών ωρών!!! Από το 2.000 οπότε ετέθη σε λειτουργία το Π.Δ. με τους όρους δομήσεως στη Νίσυρο, αδιαφορεί και δεν προχωρεί στην υπογειοποίηση των δικτύων της. Από τη δεκαετία του 70 έχει εγκαταλείψει στην ευρύτερη περιοχή του ηφαιστείου μεταλλικές σωληνώσεις και άλλα σιδηρά τελείως σκουριασμένα αντικείμενα και παρά τις οχλήσεις μας δεν τα απομακρύνει, από την πιο τουριστική περιοχή του νησιού μας, και πολλά άλλα. Στη συνείδηση του Νισύριου πολίτη η λέξη ΔΕΗ είναι ταυτόσημη με τις λέξεις αδιαφορία, ανικανότητα και αναξιοπιστία. Τώρα δε, αποκαλύπτεται και μια άλλη πτυχή του αξιακού συστήματός της. Περνάει διά της διαρροής το μήνυμά της, προφανώς για να μετρήσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ισχυρίζεται λοιπόν ότι «υπάρχει η συναίνεση των κατοίκων για την παραγωγή ρεύματος από τη γεωθερμία, και αναμένουν την λειτουργία του εργοστασίου αφαλατώσεως, την παροχή ζεστού και κρύου νερού κ.ά.». Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Είναι γνωστές οι συνεχείς και μαζικές καταδίκες των σχεδίων και μεθοδεύσεών της από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της Νισύρου, έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Νισύρου, με ομόφωνη απόφασή του, προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Αποφάσεως του υπουργού περί παραχωρήσεως στη ΔΕΗ του δικαιώματος έρευνας και εκμεταλλεύσεως του πεδίου του νησιού και της λειτουργίας εργοστασίου παραγωγής ρεύματος και παράλληλα κατά της προκηρύξεως σχετικού διαγωνισμού.

Για μεν την προσφυγή στο ΣτΕ ορίστηκε δικάσιμος για την 21η Μαΐου του προσεχούς έτους, η δε προσφυγή ενώπιον του Δ.Εφ. Αθηνών εξεδικάσθη και αναμένεται η απόφαση. Η βάναυση διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της ΔΕΗ, πέραν της ανεύθυνης και ανήθικης στάσης την οποία συνιστά, συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους του νησιού απέναντι στα σχέδια της.

Εχουμε κατ’ επανάληψη περιγράψει στη ΔΕΗ, το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον στο οποίο επιδιώκει να εφαρμόσει τα σχέδιά της. Η ολοκληρωτική απουσία συναίνεσης των κατοίκων του νησιού εγγυάται την αποτυχία της όποιας προσπάθειας από μέρους της. Καχυποψία δε, προκαλεί η εμμονή της για την εκμετάλλευση του υψηλής ενθαλπίας γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου ενώ η λειτουργία της αφαλάτωσης, η παροχή ζεστού - κρύου νερού και θερμάνσεως - ψύξεως στα σπίτια του νησιού και πολλές άλλες εφαρμογές, μπορούν να επιτευχθούν με την εκμετάλλευση της χαμηλής ενθαλπίας που είναι αποδεκτή από την κοινωνία της Νισύρου, χαμηλότερου κόστους και ευκολότερα εφαρμόσιμη.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όπου δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή του λαού μας, τέτοιες πρακτικές ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλους, αν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, η ΔΕΗ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι, τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα με ευαισθησία απέναντι στους ακρίτες μας ειδάλλως, το πολιτικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.

Για τον Σύλλογο Νισυρίων Αθηνών «Γνωμαγόρας»
Ο πρόεδρος Οδυσσέας Παν. Σακελλαρίδης
Για την Εταιρεία Νισυριακών Μελετών
Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Διαμ. Χαρτοφύλης
==================================
Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!
Μια απ' τις χαρακτηριστικές ατάκες του Ελληνικού κινηματογράφου: την είπε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο, στη "Λόλα" το 1964. Πάντα επίκαιρη, όταν παίζονται πολλά λεφτά. Και στην ηλεκτρική ενέργεια παίζονται ΠΟΛΛΑ.
http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html
=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: