Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Οι απολογίες διευρύνουν τον κύκλο με τις μίζες
Οι απολογίες διευρύνουν τον κύκλο με τις μίζες
Στόχος των ανακριτών, η επιβεβαίωση στοιχείων για εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων. Οι έρευνες δείχνουν εκτεταμένη διαφθορά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που αγγίζει και την τότε στρατιωτική ηγεσία.
Της Ιωάννας Μάνδρου
Ντόμινο εξελίξεων στις έρευνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκαλούν οι απολογίες των εμπλεκομένων στο «πάρτι» με τις μίζες, καθώς οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ανοίγουν τη βεντάλια των υπευθύνων και διευρύνουν τον κύκλο των αποκαλύψεων.

Οι δικαστικές αρχές, που επιμένουν στην αναζήτηση στοιχείων για να φθάσουν μέχρι τα πολιτικά πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν για σειρά εξοπλιστικών που «έτρεξαν» τη δεκαετία του 2000, έχουν φθάσει ένα βήμα πριν από την επιβεβαίωση στοιχείων που οδηγούν σε πολιτικούς που χειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η απολογία του Αντωνίου Κάντα, πρώην αναπληρωτή στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά, έδωσε στις δικαστικές αρχές πολύτιμα στοιχεία για το εκτεταμένο δίκτυο παράνομων πληρωμών, θέτοντας στο κάδρο της ποινικής ευθύνης όχι μόνο στρατιωτικούς, αλλά και εμπόρους όπλων.

Ο κ. Κάντας, που αποτελεί έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των ανθρώπων που συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί κλίμα εκτεταμένης διαφθοράς στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, «φωτογράφισε» στρατιωτικούς, εμπόρους όπλων, αλλά και πολιτικούς, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει επιβαρυντικά στοιχεία στα χέρια της. Οι επίμονες ερωτήσεις των ανακριτών κ. Γαβριήλ Μαλή και Ιω. Σταυρόπουλου στον βασικό διακινητή εκατομμυρίων ευρώ για μίζες στα εξοπλιστικά, Παν. Ευσταθίου, επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις που διαθέτουν για εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να μην απάντησε, για παράδειγμα, στο ερώτημα για το αν «προσέγγισε» και τον Γιάννο Παπαντωνίου, ωστόσο κατέδειξε την προσπάθεια των δικαστικών αρχών να βρεθεί άκρη και να αποκαλυφθούν όσοι πήραν προμήθειες εκατ. ευρώ για προγράμματα δισ. ευρώ. Πάντως, από τις μέχρι τώρα έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης προέκυψε εκτεταμένη διαφθορά στον χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αγγίζει όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και την τότε στρατιωτική ηγεσία. Τόσο η απολογία Κάντα όσο κυρίως η απολογία Ευσταθίου αποκάλυψαν, για πρώτη φορά, διαφθορά και παράνομες πληρωμές στα υψηλότερα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Ειδικότερα, ο Παν. Ευσταθίου δίδοντας στοιχεία για τη δωροδοκία δύο πρώην αρχηγών –του ΓΕΣ και του ΓΕΝ– για συγκεκριμένα εξοπλιστικά, έβαλε στο κάδρο της ποινικής ευθύνης την ηγεσία του στρατεύματος, τότε, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις έρευνες των εξοπλιστικών. Ωστόσο, οι ανακριτές διαφθοράς που σηκώνουν το βάρος της έρευνας, δίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος στις επικείμενες απολογίες του Φάνη Λυγινού και του Ελβετού τραπεζίτη Οσβαλντ.

Οι ανακριτές μάλιστα φέρονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν ενώπιόν τους και τους δύο, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχεία για το ποιους δωροδόκησαν, καθώς ο Λυγινός είναι το πρόσωπο - κλειδί που γνωρίζει ποιοι πήραν τις προμήθειες. Ο ανακριτής κ. Μαλής φέρεται αποφασισμένος να τον καλέσει για να δώσει στοιχεία, καθώς από την απολογία Ευσταθίου αποκόμισε ελάχιστα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η άρνησή του, παρά το γεγονός ότι πιέστηκε από τον ανακριτή, προβληματίζει τις δικαστικές αρχές για τους επόμενους κρίκους της αλυσίδας που εμπλέκονται στις παράνομες πληρωμές και κατονομάστηκαν από τον Αντ. Κάντα. Ετσι κι αλλιώς, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη έρευνα για τα εξοπλιστικά έχει μπει πλέον στα βαθιά και οι εμπλεκόμενοι προετοιμάζουν τις άμυνές τους ενόψει των επικείμενων δικαστικών εξελίξεων. Ο κ. Μαλής έχει στα χέρια του ήδη σοβαρές ενδείξεις για παράνομες πληρωμές σε επίπεδα πάνω από την τότε στρατιωτική ιεραρχία και από το άνοιγμα δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών ευελπιστεί να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες των εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολιτικοί της εποχής εκείνης.

Ελεύθερος υπό όρους ο Ευσταθίου

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες, με βούλευμά του, να αφήσει ελεύθερο, με περιοριστικούς όρους, τον Πάνο Ευσταθίου. Συγκεκριμένα, του επέβαλε εγγύηση 500.000 ευρώ, του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και τον υποχρέωσε να εμφανίζεται τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Τώρα, οι ανακριτικές αρχές περιμένουν τον Μιχ. Ματαντό, τον οποίο θεωρούν νευραλγικής σημασίας πρόσωπο για τις παράνομες πληρωμές. Διαχειρίστηκε, όπως έχει προκύψει από τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις, το σύνολο σχεδόν των παράνομων πληρωμών για τις συμβάσεις των υποβρυχίων και έχει κληθεί σε απολογία για τις 7 Ιανουαρίου. Ολες οι πληροφορίες από την υπεράσπισή του συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι πρόκειται να δώσει κάποια σημαντικά στοιχεία στις δικαστικές αρχές. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν θα αποφασίσει να συνεργαστεί πλήρως. Οι ανακριτικές αρχές επιθυμούν να οδηγήσουν τις έρευνες ένα βήμα παρακάτω, «φωτίζοντας» τη μετά Ακη εποχή στα εξοπλιστικά. Ο Ματαντός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών, αποτελεί το μεγαλύτερο «κανάλι» για παράνομες πληρωμές στα υποβρύχια.
==============================
Αποκάλυψη: Επενδυτής σε «πλυντήριο» κυκλώματος σωματεμπορίας εμφανίζεται ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος
Οι δικαστικές αρχές ερευνούν αν η συμμετοχή του στην συγκεκριμένη αλυσίδα φούρνων ήταν «συμπτωματική επιλογή» ή υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος»


Σε επιχείρηση που είχε εμπλακεί δύο φορές - το 2008 και το 2010 - σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος από μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας εμφανίζεται να επένδυε τα χρήματα του ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ κ Ρίζος Ρίζος! Ο κ Ρίζος που ελέγχεται για υπόθεση απάτης μαζί με άλλους συνδικαλιστές φέρεται μέσω και μίας συγγενούς του να έχει αποκτήσει το 2013 «μερίδια» από αρτοποιεία που ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων που είχε προσδιορισθεί ότι χρησιμοποιούντο ως «πλυντήριο» ενός πολυεθνικού ροζ κυκλώματος!...
Ο κ Ρίζος φέρεται να είχε επαφές – μέσω συγγενικού προσώπου του - με έναν 45χρονο επιχειρηματία που είχε δύο μεγάλες αλυσίδες φούρνων σε όλη την Ελλάδα κι ο οποίος έχει κατηγορηθεί, την τελευταία εξαετία και μάλιστα είχε φυλακισθεί, ότι έφερνε στην Ελλάδα δεκάδες αλλοδαπές που έπεφταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης! Ο 45χρονος ήταν ιδιοκτήτης και στριπ σόου με έσοδα πολλά εκατομμύρια εύρω, κι όπως είχε προκύψει από την έρευνα της ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε το ίδιο λογιστήριο για τα εν λόγω νυκτερινά καταστήματα και την αλυσίδα φούρνων...
Μάλιστα για την υπόθεση αυτή λόγω της σημαντικότητας της, είχε υπάρξει ενδιαφέρον και συντονισμός των ενεργειών της ΕΛΑΣ κι άλλων ξένων αστυνομικών αρχών από την Εuropol και την Ιντερπόλ Ωστόσο καμμιά από τις δύο δίκες για τις υποθέσεις της τελευταίας εξαετίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της αλυσίδας φούρνων ή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η συμμετοχή του κ Ρίζου στην αλυσίδα φούρνων φέρεται να έχει γίνει το ίδιο διάστημα –στις αρχές του 2013 - κατά την οποία ο κ Ρίζος άνοιξε δύο λογαριασμούς σε κυπριακές εταιρείες,με χρήση της off shore εταιρείας “ARCELOR LTD” συνολικού ύψους 750.000 εύρω. Ο εισαγγελέας για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» κ Παναγιώτης Νικολούδης συγκεντρώνει στοιχεία για την σχέση των χρημάτων αυτών με υπόθεση απάτης μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και στελεχών της ΔΕΗ με την χρηματοδότηση υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τώρα λοιπόν οι δικαστικές αρχές ερευνούν αν η συμμετοχή του κ Ρίζου στην συγκεκριμένη αλυσίδα φούρνων ήταν «συμπτωματική επιλογή» ή υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος». Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ δήλωναν το μεσημέρι της Κυριακής στο «Βήμα» την έκπληξη τους για την «συγκεκριμένη επένδυση του κ Ρίζου αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαστική κάθαρση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2008 η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης γυναικών με την κωδική ονομασία «Λευκός Άρτος», λόγω ακριβώς του ξεπλύματος χρημάτων από την αλυσίδα φούρνων. Στα πλαίσια της συνελήφθησαν 16 άτομα και διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας εντόπιζε κορίτσια από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και αφού τα παραπλανούσαν ότι θα εργάζονταν σε χώρες της Ευρώπης ως χορεύτριες, τα έστελναν στην Ελλάδα. Στην συνέχεια τις νομιμοποιούσαν με πλαστά λιθουανικά διαβατήρια και αιτήσεις πολιτικού άσυλο και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με τους πελάτες των δύο strip show καταστημάτων που είχαν. Οι έρευνες της ΕΛΑΣ έγιναν σε δύο καταστήματα strip - show στη λεωφόρο Συγγρού και στη Μεταμόρφωση, σε μια πολυκατοικία στη Νέα Ιωνία (χώρο κράτησης των γυναικών), στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας φούρνων και σε διάφορα διαμερίσματα. Τότε μάλιστα είχε προκύψει ότι το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον 45χρονο φέρεται να χρησιμοποιούσε και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για «κακοποιημένες γυναίκες» για να καλύπτει τις δραστηριότητες του. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος διοχέτευε μεγάλο μέρος των κερδών του στην Κύπρο.

Η δεύτερη φορά που ο ίδιος τωρινός «συνέταιρος» του κ Ρίζου κατηγορήθηκε για οργάνωση κυκλώματος σωματεμπορίας ήταν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2010. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ τότε συνελήφθησαν συνολικά 51 άτομα για διάφορα ποινικά αδικήματα, εκ των οποίων τα 19 αποτελούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα τότε είχαν κατηγορηθεί και δύο αστυνομικοί που συμμετείχαν στο σύστημα παράνομης έκδοσης αδειών για τα θύματα του κυκλώματος. Τότε πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές και χώρους που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση και ειδικότερα στην Αθήνα, την Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα, την Σκύδρα, και την Φλώρινα. Διενεργήθηκε έλεγχος σε δέκα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε τέσσερις κατοικίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν περισσότερα από 180 άτομα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΑΣ και τότε προέκυψε ότι το κύκλωμα νομιμοποιούσε τα κέρδη του μέσω της ίδιας εταιρείας φούρνων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με την αγορά ακινήτων, καθώς επίσης και τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων. Επιπλέον διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=554332
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: