Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ήρθε η ώρα να πούμε ένα όχι στην συγκυβέρνηση που ξεπουλάει με εντολή των Τροϊκανών.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων της ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Απεργιακά μέτρα, συγκεντρώσεις, καταλήψεις και συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες στις οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι αποτελεί προπομπό της ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΔΕΗ.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται και συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ύστερα από συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων σε στην αίθουσα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Αθήνα
Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:
            Συγκεντρώσεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι του Ομίλου ΔΕΗ και να συμμετέχουν

            Απεργιακά μέτρα σε όλο τον Όμιλο ΔΕΗ

            Καταλήψεις χώρων δουλειάς

            Συλλαλητήριο στην Αθήνα

            Κορύφωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες με την είσοδο του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

            Συνέχιση του αγώνα και προετοιμασία νέων δράσεων, αφού ακολουθεί η δημιουργία της μικρής με ταυτόχρονη εκχώρηση στον ιδιώτη και στην συνέχεια η πώληση του 17% της μητρικής ΔΕΗ.

            Συνέντευξη Τύπου

            Πρόσκληση σε άλλες Ομοσπονδίες για κοινή δράση
Η κοινή ανακοίνωση των σωματείων αναφέρει επίσης τα εξής:



«Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε. Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο προπομπός της πώλησης όλου του Ομίλου ΔΕΗ.

Ήρθε η ώρα να πούμε ένα όχι στην συγκυβέρνηση που ξεπουλάει με εντολή των Τροϊκανών.
Ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ είναι Εθνικός πλούτος και δεν πωλείται.
Ήρθε η ώρα να μάθουν όλοι και αυτοί που μας κυβερνάνε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι Εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της πατρίδος μας και την Εθνική άμυνα της χώρας.
Ενωμένοι αλληλέγγυοι να δώσουμε τον αγώνα μας για να υπάρχει αύριο ο Όμιλος ΔΕΗ, για να έχουμε όλοι δουλειά.»

 Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία: ΕΤΕ-ΔΕΗ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,            ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ    ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ      ΣΕΠ/ΔΕΗ

ΠΑΣΥΠ               ΠΑΣΕΒ              ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ ΕΝΩΣΗ

ΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ           ΣΟΜΗΧ       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ   ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΜΗΕ      ΑΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ        ΣΕΠΥΔ             ΣΠΕ  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜ.ΑΔΜΗΕ  

=============================
Βουλή: Αντιδράσεις φορέων στη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι οι περισσότεροι φορείς που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Κατά τάχθηκαν ο σύλλογος των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και ο εκπρόσωπος των των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.
Υπέρ τάχθηκε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΝΒΙΚΕΝ), ενώ ο ΣΕΒ απέστειλε υπόμνημα με το οποίο χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου. Καίτοι είχε κληθεί δεν παρευρέθη, ούτε απέστειλε υπόμνημα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
«Εδώ και μία δεκαετία υποστηρίζουμε ότι στην αγορά πρέπει να υπάρχουν ή πολλοί ισχυροί παίκτες ή, αν η αγορά δεν είναι μεγάλη, ένας ισχυρός. Είμαστε πάντα υπέρ της ισχυρής ΔΕΗ. Αν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι απαραίτητη για τη ΔΕΗ, το ξέρει η ίδια» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΑΠΕ Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ).
«Ότι και να πούμε είναι καλύτερος ένας ΑΔΜΗΕ δημοσίου ελέγχου που θα κάνει επενδύσεις, παρά ένας ΑΔΜΗΕ ιδιωτικός που δεν θα κάνει επενδύσεις», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι εσχάτως «ο ΑΔΜΗΕ έχει διολισθήσει σε μεροληπτική στάση» έναντι εταιρειών.
Την αντίθεση άποψη εξέφρασε ο Κ. Κλουκέλης, πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, λέγοντας ότι «είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ» και δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με την αρχή του νομοσχεδίου». Επεσήμανε ότι ο διαχωρισμός «μπορεί να επιτευχθεί είτε με πώληση σε ιδιώτη είτε με πώληση σε Δημόσιο», ενώ σημείωσε ότι «το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να στηρίζεται στη βελτιστοποίηση του κόστους» και ότι «τα δίκτυα αποτελούν επενδύσεςι ελαχίστου ρίσκου. Δεν μπορεί το κριτήριο να είναι μόνο το έσοδο και η μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης. Θα καταλήξει σε μόνιμη επιβάρυνση των καταναλωτών».
Οι εκπρόσωποι από συλλόγους εργαζομένων της ΔΕΗ επεσήμαναν πως ο Ολλανδός Ντάισενμπλουμ αρνήθηκε ως Υπουργός Οικονομικών να ιδιωτικοποιηθεί η ολλανδική ΔΕΗ.
«Η απόφαση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι εσφαλμένη, δεν βασίζεται σε κανένα επιχείρημα και θα έχει αρνητικά επιχειρήματα στην οικονομία. Δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δεν θα φέρει χρήματα», είπε ο κ. Νομικός (εκπρόσωπος εργαζομένων ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ), προειδοποιώντας ότι είναι «επικίνδυνη ακόμη και για την εθνική ασφάλεια». Μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για «κίνδυνο κατάρρευσης τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων».
«Λόγοι εθνικής άμυνας και ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν επιτρέπουν την πώληση του ΑΔΜΗΕ», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ρέλιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την ιδιωτικοποίηση του παραδίδουμε τα κλειδιά του ενεργειακού συστήματος στους ιδιώτες, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και δεν εξασφαλίζει καθεστώς ισονομίας, υγιούς ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών». Υπενθύμισε ακόμη τα αποτυχημένα παραδείγματα λειτουργίας ιδιωτών στα συστήματα ενέργειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερο, θατσερικό μοντέλο, κόντρα ακόμη και στις παραδόσεις της Λαϊκής Δεξιάς», εκτίμησε η Π. Σταθά (Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ), θεωρώντας ως «θεμέλιο για τη δημοκρατία και την εθνική άμυνας της πατρίδας» τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος μεταφοράς ενέργειας. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι τυχαίο πως και στις δύο δικτατορίες πρώτα καταλήφθηκαν τα κτίρια της ενέργειας και μετά η Βουλή». Η Π. Σταθά χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ως «πρόκριμα για την διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας της ΔΕΗ» και προεξόφλησε ότι «θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος».
Τρία ερωτήματα έθεσε ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΔΕΗ στο ΔΣ της επιχείρησης κ. Φωτόπουλος: «Το δίκτυο μεταφοράς είναι ή δεν είναι φυσικό μονοπώλιο: είναι. Θα αναπτυχθεί  ανταγωνισμός; Όχι. Με την ιδιωτικοποίηση θα αναπτυχθεί προστιθέμενη αξία; Όχι, δεν θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, αφού είναι μονοπώλιο». Η θετική ψήφος στο νομοσχέδιο «ισοδυναμεί με άνοιγμα της πόρτας στον όποιο ιδιώτη ενδιαφέρεται για την ενθυλάκωση δημόσιας περιουσίας και μάλιστα έναντι πινακίου φακής», εκτίμησε και ζήτησε από τους Βουλευτές να «μην επιτρέψετε το κρατικό μονοπώλιο να μετατραπεί σε ιδιωτικό, όπως με την περίπτωση της Ολυμπιακής».
Ο κ. Φωτόπουλος εκτίμησε πως «είτε είναι στο κράτος το όποιο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, αλλά στον ιδιώτη θα το πληρώσουν ακριβότερα». «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε στο σκοτάδι επί εβδομάδες ρίχνοντας την ποιότητα κατασκευής»,
«Δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα να εμφανίζεται ως τιμητής ο κ. Φωτόπουλος», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης εκτιμώντας ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «εκφοβιστικά». Υπενθύμισε δε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιμετωπίζουν κατηγορίες από την Δικαιοσύνη.
«Δεν είναι σωστό επειδή δεν έχετε επιχειρήματα να επιτίθεστε σε άλλους», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος.
 naftemporiki.gr


================================

ΑΔΜΗΕ: Όχι από συνδικάτα σε ιδιωτικοποίηση
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στη δημοσίευση της προκήρυξης για την προσέλκυση επενδυτή που θα εξαγοράσει το 66% του ΑΔΜΗΕ. Αντιδρούν έντονα συνδικαλιστές και αξιωματική αντιπολίτευση.
Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η μάχη για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς εισάγεται στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΕΚΑ.
Η διαδικασία ξεκινά σε κλίμα έντασης το οποίο διαμορφώνουν τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ένα φυσικό μονοπώλιο. Σχετικές πρωτοβουλίες ανέλαβαν οι αρμόδιοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που εχθές συγκάλεσαν συνάντηση στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές του σωματείου Σπάρτακος της Πτολεμαΐδας, στη συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιωχθεί «να δρομολογηθεί η καλύτερη δυνατή στάση αντίστασης στον υπάρχοντα σχεδιασμό, του οποίου η υλοποίηση -όπως εκτιμάται- θα αποτελεί ολέθριο χτύπημα για την Επιχείρηση, την περιοχή, την εθνική οικονομία».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στη δημοσίευση της προκήρυξης για την προσέλκυση επενδυτή που θα εξαγοράσει το 66% του ΑΔΜΗΕ.

Επίθεση ΓΕΝΟΠ με αποκήρυξη του παρελθόντος

Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία δεν έχει εκλέξει ακόμη πρόεδρο, διά του γενικού της γραμματέα Α. Καρρά, επιδιώκει να αξιοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να συσπειρώσει τα μέλη της και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των συνδικαλιστών και εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων έχει απογοητευτεί από τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές και τα σκάνδαλα διαχείρισης μελών των προηγούμενων διοικήσεων.

Σε ανακοίνωση-δήλωση του γ.γ. της οργάνωσης, τονίζεται συγκεκριμένα: «Όσο και αν προσπαθούν διάφορα κέντρα να ποδηγετήσουν τη ΓΕΝΟΠ και να την καταστήσουν δέσμια του απατηλού παρελθόντος της, που επέβαλαν οι πρώην διοικήσεις της σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες του σήμερα, τους προειδοποιούμε ότι πλανώνται πλάνην οικτρά. Δεν θα το καταφέρουν. Γιατί όλοι μας έχοντας το ελληνικό γονίδιο όπου σε περιόδους νηνεμίας μπορεί να υπάρχει κατά διαστήματα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, την ύστατη ώρα της κρίσης θα ενωθούμε και θα αντισταθούμε με σθένος, προασπίζοντας τα συμφέροντά των εργαζομένων, του Ομίλου ΔΕΗ και του Έλληνα καταναλωτή, έχοντας φυσικά αφήσει πίσω τα βαρίδια και αποκηρύξει το μελανό παρελθόν της Ομοσπονδίας».

Άγνωστο είναι αν θα επιτευχθεί ο στόχος συσπείρωσης της ΓΕΝΟΠ μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τις νομικές επιπλοκές που έχει το θέμα, παρά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις κορόνες της αντιπολίτευσης.

Ήδη η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από την ομοσπονδία συνταξιούχων της ΔΕΗ, ενώ και ο Σύλλογος Μηχανικών έχει καταθέσει εξώδικο σε κάθε αρμόδιο (πολιτικές ηγεσίες, διοίκηση ΔΕΗ κ.λπ.), με το οποίο αναπτύσσει νομικό σκεπτικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία απορρέουν από τους νόμους 4491 του 1966 και 2773 του 1999.
===========================
Προγράμματα κατάρτισης για ανέργους από τη ΔΕΗ
Αφορά 300 τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς
Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΔΕΗ/ΔΕΚΠ/ΣΤΕ στη δράση «Κατάρτιση, με επιχορήγηση (training voucher), ανέργων στον Παραγωγικό Τομέα Β΄ της Οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση», με βάση την οποία το ΚΕΚ θα πραγματοποιήσει προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για συνολικά 300 άνεργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς.

Η ανωτέρω δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Πόρους, και αφορά στην επιχορήγηση με Επιταγές Κατάρτισης 4.900 άνεργων Τεχνιτών και Διπλωματούχων Μηχανικών του Παραγωγικού Τομέα Β΄ της Οικονομίας (μεταλλευτικός κλάδος, κλάδος άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Ειδικότερα, από το ΚΕΚ ΔΕΗ/ΔΕΚΠ/ΣΤΕ πρόκειται να υλοποιηθούν προγράμματα στις Περιφέρειες Πελοποννήσου για 80 ωφελούμενους και Δυτικής Μακεδονίας για 220 ωφελούμενους.

Η προβλεπόμενη πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων καθώς και η υποχρεωτική τετράμηνη απασχόληση (100 ημερομίσθια) θα γίνει στις εγκαταστάσεις στη ΔΕΗ Α.Ε. και αφορά στο σύνολο των ωφελούμενων (100%).

Οι ενδιαφερόμενοι για σχετικές πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://kek.dei.com.gr/.
====================================


«Διακοπές Εν Κορυδάλλιους νήσους»!!!

==============================
Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των Δικτύων Υψηλής Τάσης (ΑΔΜΗΕ) και ολόκληρης της ΔΕΗ

===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: