Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινά ο αγώνας


=======================
Χαρίζουν δημόσια περιουσία & ξεπουλούν τα Εθνικά δίκτυα
Η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην καταστροφική απόφασή της για την Εθνική Ασφάλεια, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την Ελληνική Οικονομία, καθώς θέλει να «τελειώνει γρήγορα με το θέμα» του ξεπουλήματος του Δικτύου Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), σαν να χρωστά σε κάποιον που του έχει υποχρέωση.
Προσπαθεί να διεκπεραιώσει πλήρως το σχέδιο ολοκληρωτικού ξεπουλήματος του Ομίλου ΔΕΗ, όπου είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης της διάσπασης της Επιχείρησης που συντελέσθει το 2010, με ευθύνη του τότε αρμόδιου υφυπουργού, του αρμόδιου Γ. Γραμματέα και της Διοίκησης της ΔΕΗ.
Όλως τυχαίως, τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα στις ίδιες θέσεις και πρωταγωνιστούν στο αποτρόπαιο αυτό σχέδιο, συνεπικουρούμενοι μέχρι πρότινος με τις δοτές Διοικήσεις της Ομοσπονδίας που φέρουν ακέραια την ευθύνη για το σημερινό τέλμα του συνδικάτου και την απαξίωση της πάλε ποτέ κραταιάς Επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Συνεχίζοντας, οι κυβερνώντες, τον κατήφορο της τυφλής υποταγής στις εντολές της τρόικα και στα κελεύσματα των ιδιωτικών συμφερόντων, σχεδιάζουν να ξεπουλήσουν «μπιρ παρά» το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ με τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», προς ικανοποίηση των διεθνών τοκογλύφων και ταυτόχρονη δυστυχία των καταναλωτών που δεν θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος από τις τεράστιες αυξήσεις που θα επιβάλουν οι νέοι ιδιοκτήτες στο όνομα του «ανταγωνισμού».
Υποστηρίζουν ότι η «αναδιοργάνωση της ΔΕΗ» θα είναι «προς το συμφέρον των καταναλωτών» και πως θα «ελαφρύνει τους φορολογούμενους», αλλά δεν εξηγούν πως η καταστροφή ενός βασικού εργαλείου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Εθνική Οικονομίας θα ωφελήσει τη χώρα και τους Έλληνες καταναλωτές.
Μήπως όπως έγινε με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο και τις υπέρογκες αυξήσεις των διοδίων;
Έτσι οραματίζονται το Εθνικό Ενεργειακό Δίκτυο (ΑΔΜΗΕ), με την αύξηση του περιθωρίου κέρδους από 8% σε 11%, όπως έχουν προαναγγείλει ως «προίκα», για τους επικείμενους αγοραστές, που απαιτούν μέσω τρόικας την πώληση ενός φυσικού μονοπωλίου και τις αναμενόμενες συνεχείς αυξήσεις στα τέλη χρήσης του Συστήματος;
Η συγκυβέρνηση που παραδίδει αντί πινακίου φακής το νευραλγικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της χώρας σε ιδιωτικά χέρια, έχει αναλογιστεί το μέγεθος της εθνικής μειοδοσίας αυτής της βέβηλης πράξης και τι σημαίνει αυτό σε περιόδους εθνικής κρίσης;
Αυτό είναι το «εθνικό συμφέρον» που ευαγγελίζονται;
Άραγε τι έγιναν οι πομπώδεις διακηρύξεις στο Ζάππειο Μέγαρο, περί κρατικού ελέγχου των Δικτύων; Απεμπόλησαν τη μνήμη τους στη διαδρομή προς το Μέγαρο Μαξίμου;
Όσο και αν προσπαθούν διάφορα κέντρα να ποδηγετήσουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να την καταστήσουν δέσμια του απατηλού παρελθόντος της, που επέβαλαν οι πρώην Διοικήσεις της σε αγαστή συνεργασία με τις Διοικήσεις της ΔΕΗ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του σήμερα,
Τους προειδοποιούμε ότι «πλανώνται πλάνη οικτρά». Δεν θα το καταφέρουν.
Γιατί όλοι μας έχοντας το Ελληνικό γονίδιο, όπου σε περιόδους νηνεμίας μπορεί να υπάρχει κατά διαστήματα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αλλά την ύστατη ώρα της κρίσης θα ενωθούμε και θα αντισταθούμε με σθένος, προασπίζοντας τα συμφέροντά των εργαζομένων, του Ομίλου ΔΕΗ και του Έλληνα καταναλωτή, έχοντας φυσικά αφήσει πίσω τα βαρίδια και αποκηρύξει το μελανό παρελθόν της Ομοσπονδίας.

Οι επικείμενες εξελίξεις θα πιστοποιήσουν του λόγου το αληθές.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με τους Συλλόγους - μέλη της και τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκπροσωπούν, εκφράζουν την έντονη αντίθεση στην πώληση των Δικτύων Μεταφοράς Η/Ε (ΑΔΜΗΕ) και συνολικά στη διάλυση του ομίλου ΔΕΗ και καλούν τους εργαζόμενους αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές σε ένα κοινό μέτωπο για τη διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στη βάση των αποφάσεων που πάρθηκαν στο τελευταίο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αγωνιστούμε για να προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία αλλά και το δικαίωμα των Ελλήνων καταναλωτών να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                         ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ                      

Α. ΚΑΡΡΑΣ
============================
Εργαζόμενοι ΔΕΗ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη εβδομάδα
Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την επόμενη εβδομάδα, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενόψει της έναρξης της διάλυσης της επιχείρησης, αρχής γενομένης από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, που περνά αυτές τις μέρες από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες.
Χθες τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ, κατόπιν συγκέντρωσής τους στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ, αποφάσισαν σειρά δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνουν: συγκεντρώσεις-συνελεύσεις, απεργιακά μέτρα σε όλο τον όμιλο ΔΕΗ, καταλήψεις χώρων δουλειάς, συλλαλητήριο στην Αθήνα, κορύφωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες με την είσοδο του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, συνέχιση του αγώνα και προετοιμασία νέων δράσεων, καθώς ακολουθούν η δημιουργία-πώληση "μικρής ΔΕΗ" και του 17% της μητρικής, συνέντευξη Τύπου και πρόσκληση σε άλλες ομοσπονδίες για κοινή δράση.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πλαίσιο για την πώληση του 66% των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι "ήρθε η ώρα να αντισταθούμε, καθώς ο ΑΔΜΗΕ είναι προπομπός πώλησης όλου του ομίλου, να πούμε όχι στη συγκυβέρνηση που ξεπουλάει με εντολή των τροϊκανών, να βροντοφωνάξουμε ότι ο όμιλος ΔΕΗ είναι εθνικός πλούτος και δεν πωλείται, να μάθουν όλοι, και αυτοί που μας κυβερνάνε, ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι εθνική υποδομή στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της πατρίδος μας και την εθνική άμυνα της χώρας".
Το σωματείο "Σπάρτακος" σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβό, αναφέρεται στο επίμαχο νομοσχέδιο θέτοντας ερωτήματα προς τη διοίκηση για τις επιλογές της κυβέρνησης: τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (μοντέλο ΙΤΟ), την πρόβλεψη για επιμέλεια και δαπάνη της ΔΕΗ ώστε να συντελεστεί ο διαχωρισμός (άρθρο 1 του νομοσχεδίου), καθώς και το κατά πόσο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Σύμφωνα με τον "Σπάρτακο", η αφορμή για την επιστολή αυτή προέκυψε από τοποθέτηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ ότι οι σύμβουλοι της ΔΕΗ θεώρησαν ως ενδεδειγμένη την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού σε μία φάση (αντί δύο σταδίων), ενώ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα στη περιουσία της ΔΕΗ, άρα και στον ΑΔΜΗΕ.


=================================


Ενέργεια: Σκληραίνει τη στάση της η ΔΕΗ
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Προδιαγεγραμμένο φαίνεται να είναι το κλείσιμο μονάδων για πολλές εγχώριες βιομηχανίες φέτος λόγω άρνησης της ΔΕΗ να τιμολογήσει φθηνότερα το ρεύμα. Γιατί το Δ.Σ. της Επιχείρησης απέρριψε πρόταση των εργαζομένων του Αλουμινίου.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της ενεργοβόρου βιομηχανίας, μετά την επιβεβαίωση εκ μέρους της ΔΕΗ ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα από τα αιτήματα για τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από τις «φθηνές» μονάδες τις οποίες μόνο η ΔΕΗ διαθέτει (λιγνίτες, νερά).
Αποδεικτικά της σκλήρυνσης της στάσης της διοίκησης της ΔΕΗ είναι η δημοσιοποίηση των θέσεών της για την τιμολόγηση του Αλουμίνιου εν όψει της γενικής συνέλευσης της 31ης Ιανουαρίου, με την οποία στην ουσία περιορίζει έως δεσμεύει τον μέτοχο ελληνικό δημόσιο να μην μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ίδια προτείνει. Ενδεικτική επίσης είναι η στάση που τήρησε το Δ.Σ. της επιχείρησης απέναντι στην πρόσκληση του Αλουμίνιου να επισκεφθούν τα μέλη του τις εγκαταστάσεις παραγωγής στη Βοιωτία ώστε να έχουν άμεση γνώση για το τι σημαίνει για τη ΔΕΗ ως προμηθευτή ηλεκτρικού, για την οικονομία και την απασχόληση.

Για το δεύτερο θέμα, όπως μαθαίνει το Εuro2day.gr, έγινε μακρά συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, ενώ για την απόρριψη της πρότασης του Αλουμινίου πρωτοστάτησε το μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. Όπως μαθαίνει το Εuro2day.gr, ένα από τα επιχειρήματα του τελευταίου ήταν ότι οι εργαζόμενοι του Αλουμίνιου δεν θα αφήσουν τους εκπροσώπους της ΔΕΗ να κατέβουν από τα αυτοκίνητα.

Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που η πρόσκληση απευθυνόταν στα μέλη του Δ.Σ., ενώ από την άλλη τα μέλη του Δ.Σ. είναι υπόλογα στον μέτοχο, που είναι το δημόσιο.

Από την άλλη ωστόσο τα μέλη του Δ.Σ. με τη στάση τους αρνήθηκαν να έχουν άμεση άποψη για τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πελάτη τους που αξιοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια για να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε ένα ελληνικό προϊόν, τον βωξίτη, και χιλιάδες άμεσες και κυρίως έμμεσες θέσεις εργασίας.

Απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή είναι και οι άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαπιστώνουν ότι η ΔΕΗ εμμένει στις πάγιες θέσεις της για τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος χωρίς να λαμβάνει υπόψη το καταναλωτικό προφίλ της κάθε μονάδας (σταθερά φορτία όλο το 24ωρο).

Όπως, δε, διαμηνύουν στο Euro2day.gr πηγές της βιομηχανίας, η πορεία για το κλείσιμο μονάδων μέσα στο 2014 είναι προδιαγεγραμμένη λόγω της στάσης της επιχείρησης. Μέχρι τώρα, κανένας βιομηχανικός καταναλωτής στην υψηλή τάση δεν έχει υπογράψει νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, από τη στιγμή που οι προτάσεις της ανεβάζουν το κόστος σε πάνω από 70 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από φόρους και τέλη το κόστος για τη βιομηχανία γίνεται απαγορευτικό.
============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: