Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση απέσυρε την «κατάπτυστη», όπως την χαρακτήρισε, τροπολογία, εξέφρασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αθανάσιος Πετράκος.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τη ΔΕΗ από το ν/σ για τον ΑΔΜΗΕ
Απέσυρε την τροπολογία για τη ΔΕΗ από το νομοσχέδιο για την πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης.

Η επίμαχη τροπολογία, που ήταν ερμηνευτική προγενέστερης διάταξης, όριζε ότι:

- Η ΔΕΗ Α.Ε και τα νομικά πρόσωπα που δημιουργούνται από αυτή εν ουδεμία περίπτωση ευθύνονται για υποχρεώσεις προκύπτουσες από την παλαιά (προ του νόμου 2773/1999) ασφαλιστική λειτουργία της ή και σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τυχόν διαφοράς εσόδων μείον παροχές του ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της.

- Η ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ Α.Ε. στο προσήκον επίπεδο αποτελεί αποστολή και υποχρέωση αποκλειστικά του ασφαλιστικού φορέα τους και του κράτους και όχι της ΔΕΗ Α.Ε.

Την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση απέσυρε την «κατάπτυστη», όπως την χαρακτήρισε, τροπολογία, εξέφρασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αθανάσιος Πετράκος.

Καθώς η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση υπεραμύνεται της ανάγκης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «ξεπούλημα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας».

===========================
Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ: Από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των προκαταβολών έναντι του εφάπαξ για όσους έχουν βγει στη σύνταξη το Δεκέμβριο του 2013
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 από το Υπουργείο Εργασίας.

1)   Από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των προκαταβολών έναντι του εφάπαξ για όσους έχουν βγει στη σύνταξη το Δεκέμβριο του 2013 και δεν πληρώθηκαν αυτή τη βδομάδα στην πρώτη φάση.

2)   Από βδομάδα θα είναι έτοιμη η κατάσταση των εφάπαξ για πληρωμή. Η νέα λίστα θα περιλαμβάνει τους υπόλοιπους του Δεκέμβρη του 2012, του Ιανουαρίου του 2013 που έχουν οριστικές αποφάσεις, αλλά και παλαιότερους που εντωμεταξύ έχουν βγάλει οριστική απόφαση.

3)   Το σύνολο των εφάπαξ για όλο το 2013 και σύμφωνα με την έκδοση των οριστικών αποφάσεων ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια περίπου. Με δεδομένη την εξασφάλιση της καταβολής του πάγιου πόρου για το 2014 (25 εκατομμύρια) και σε συνδυασμό με την καταβολή των εισφορών (εργοδότη – εργαζομένων), υπάρχει η εγγύηση απρόσκοπτης πληρωμής των εφάπαξ μέχρι και τέλος του Ιουλίου του 2013, με την προϋπόθεση ότι τους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση μέχρι το τέλος του 2013.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2013 πληρώθηκαν εφάπαξ περίπου 7000 συνάδελφοι από τα 137 εκατομμύρια του πάγιου πόρου και τις εισφορές μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



   ΑΝ. ΔΗΜΑΚΗΣ                             ΠΑΝ. ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ
=================================
ΕΣΗΑΠΕ: Απαραίτητος ο Διαχωρισμός ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, Αλλά με Δεσμεύσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και σε συνέχεια της ομιλίας του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ κ. Γιώργου Περιστέρη κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
1. Ο Σύνδεσμος τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής και οικονομικά εύρωστης, πλην μη μονοπωλιακής ΔΕΗ. Η θέση αυτή είναι συνάρτηση του σχετικά μικρού μεγέθους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ελληνικής αγοράς ενέργειας.
2. Το αν η πώληση του ΑΔΜΗΕ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, και τα προκύπτοντα γι αυτήν έσοδα είναι απαραίτητα για την ταμειακή ενίσχυσή της, είναι θέμα αποκλειστικά και μόνον της ΔΕΗ. Πάντως, μια οικονομικά/ ταμειακά ισχυρή ΔΕΗ ενδυναμώνει την ασφάλεια της εθνικής αγοράς ενέργειας αλλά και αυτή του Ηλεκτρικού Συστήματος.
3. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΣΗΑΠΕ πιστεύει ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ είναι απαραίτητος. Η θέση αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ, ενώ από την ίδρυση του και μέχρι περίπου πριν από ένα χρόνο προσπαθούσε, λειτουργικά τουλάχιστον και σε αντίθεση με την μέχρι τότε πρακτική, να φέρεται αντικειμενικά και ανεξάρτητα, στη συνέχεια διολίσθησε σε μια ιδιαίτερα μεροληπτική στάση έναντι ορισμένων παικτών της αγοράς, με αρνητικές συνέπειες για όλους.
4. Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μπορεί να γίνει με κύριο μέτοχο είτε το δημόσιο είτε με ιδιώτη. Σε κάθε περίπτωση, η όποια εξέλιξη αφορά στον ΑΔΜΗΕ, πρέπει να συνοδεύεται με πάρα πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Λόγου χάριν, η ποιότητα συντήρησης του δικτύου πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον στα σημερινά αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Αλλά το βασικότερο είναι ότι πρέπει να υποχρεωθεί ο οποιοσδήποτε νέος ιδιοκτήτης να προβεί σε συγκεκριμένες, πολύ σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης του εθνικού δικτύου μεταφοράς, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να μειωθούν οι εισαγωγές ακριβών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού με μηδενική εγχώρια προστιθέμενη αξία και να μην επιβαρύνεται συνεχώς το ισοζύγιο πληρωμών.
Σ΄αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί, το συντομότερο δυνατόν, η διασύνδεση των νησιών με τον κυρίως κορμό του δικτύου του ΑΔΜΗΕ, για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Ενδεικτικά αναφέρεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, για την οποία οι κρατικές μελέτες έχουν δείξει ότι αποσβένυται μόλις σε 3-4 έτη και εξοικονομεί ετησίως περισσότερα από 400 εκατ. ¤ από αποφευγόμενες εξαγωγές συναλλάγματος για την προμήθεια πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση του νησιού.
5. Ιδιαίτερα στην περίπτωση κατά την οποία ο νέος βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ επιλεγεί να είναι ιδιώτης, όλα αυτά πρέπει πάση θυσία να προσδιοριστούν και να εξασφαλιστούν εκ των προτέρων, π.χ. με την παροχή συγκεκριμένων οικονομικών εγγυήσεων και όχι μόνον με συμβατικές δεσμεύσεις. Επίσης πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα ο εξορθολογισμός των υπερβολικών χρεώσεων που επιβάλλει ο ΑΔΜΗΕ για τις υπηρεσίες του.
===========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: