Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Είναι θέμα προβληματισμού και βεβαίως αποτελεί παραδοξολογία η στάση του γνώστη του ζητήματος, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου

ΔΕΗ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ: Παρασκευή η συνέλευση αλλά απόφαση δεν βγαίνει
Προς αναβολή των αποφάσεων για το τιμολόγιο που θέλει η ΔΕΗ από την εταιρεία “Αλουμίνιον της Ελλάδος”  οδεύει η  γενική συνέλευση  των μετόχων της ΔΕΗ την Παρασκευή.  Η επιχείρηση  έχει καλέσει τον βασικό μέτοχο, το Δημόσιο,  να ψηφίσει κατά της απόφασης της διαιτησίας για την τιμή του ρεύματος της Αλουμίνιον. η ΔΕΗ εμμένει στην θέση ότι δε μπορεί να κοστολογεί την ενέργεια κάτω από το κόστος,
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν επιλέγει την “εδώ και τώρα” απόφαση, δεδομένων, αφενός του γενικότερου προβληματισμού που υπάρχει για το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και αφετέρου, των έντονων αντιδράσεων της παραγωγικής βιομηχανίας η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι “δεν βγαίνει” με τις τιμές που ζητάει η ΔΕΗ.
Βέβαια και η ΔΕΗ από την πλευρά της, έχει σειρά επιχειρημάτων τα οποία όμως, όπως όλα δείχνουν, “μπαίνουν στο περιθώριο” σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.
Άσχετα με το θέμα της συγκεκριμένης απόφασης, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει  ότι, η κυβέρνηση θα φροντίσει για να μειωθεί το κόστος ρεύματος τόσο στην υψηλή, όσο και στην μεσαία τάση, ενώ από τη νέα  συμφωνία με την Gazprom θα προκύψει μείωση τιμής και στο φυσικό αέριο.
============================
Το υπ. Οικονομικών ζητεί αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για το κόστος ενέργειας
Σε αναβολή οδηγείται η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, με επίμαχο θέμα το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Το υπουργείο Οικονομικών, ως βασικός μέτοχος της επιχείρησης, αποφάσισε να ζητήσει αναβολή με το σκεπτικό να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές, δηλαδή ΔΕΗ και βιομηχανία, να τα βρούνε. Οι προσδοκίες του υπουργείου δεν επιβεβαιώνονται πάντως από τις εξελίξεις. Χθες, η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) επανήλθε με νεότερα στοιχεία για τις «πραγματικές τιμές» ηλεκτρικής ενέργειας στη χαλυβουργία της Ευρώπης με πρόθεση να διαψεύσει τα στοιχεία που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα η Ε.Ε. και τα οποία επικαλείται η ΔΕΗ για να στηρίξει με τη σειρά της, ότι οι τιμές βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η συμμετοχή της βιομηχανίας στη μελέτη που πραγματοποίησε η Ε.Ε. για τη διερεύνηση του πραγματικού κόστους ενέργειας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, ήταν εθελοντική, με αποτέλεσμα να λάβουν μέρος μόλις 17 από τις 530 χαλυβουργικές μονάδες στην Ευρώπη. Είναι προφανές, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, ότι καμία επιχείρηση που απολαμβάνει ένα προνομιακό κόστος ενέργειας δεν έχει κίνητρο να αποκαλύψει αυτό το εμπορικό και ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Τα στοιχεία της μελέτης δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για τη βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ και αναφέρει ενδεικτικά τις συμβάσεις διακοψιμότητας, τα ανώτατα όρια χρέωσης ή τις επιστροφές φόρων και τελών. Κάνει λόγο για πραγματικά στοιχεία περί τιμών, σύμφωνα με τα οποία στην Ιταλία κυμαίνονται στα 30-35 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 35-40 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γαλλία στα 40-46 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Βουλγαρία 46 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Ελλάδα στην υψηλή τάση στα 77 ευρώ η μεγαβατώρα και στη μέση τάση στα 104 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εξηγεί ότι αυτά προκύπτουν για διαφορετικούς λόγους στην κάθε χώρα. Η Ιταλία χορηγεί εκπτώσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές ύψους 5 έως 7 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς και έκπτωση λόγω συμβάσεων διακοψιμότητας 150.000 ευρώ/MW στην ηπειρωτική χώρα και 300.000 ευρώ/MW στα νησιά που για μια μέση χαλυβουργία αντιστοιχεί με επιστροφή ποσού 20-30 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στη Γερμανία, οι τιμές χρηματιστηρίου ενέργειας για αγορά σε 24ωρη βάση θα έφταναν το 2013 σε 39,98 ευρώ/μεγαβατώρα και για αγορές εκτός ωρών αιχμής, οι τιμές είναι στα επίπεδα των 30 ευρώ/μεγαβατώρα. Για το 2015 η αγορά μπορεί να γίνει σε τιμές περίπου 30 ευρώ/μεγαβατώρα για ώρες εκτός αιχμής και 36 ευρώ/μεγαβατώρα για 24ωρη βάση. Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, δεν αποτυπώνουν τις ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες που μπορεί να διέπουν τις διμερείς συμβάσει ή τις ευνοϊκές προβλέψεις της γερμανικής νομοθεσίας για επιστροφές φόρων και απαλλαγές από τα τέλη της βιομηχανίας. Στη Γαλλία, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές με τη νομοθεσία ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) πληρώνουν τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 46 ευρώ/μεγαβατώρα για 24ωρη λειτουργία. Στη Βουλγαρία η τιμή για τη χαλυβουργία είναι 46 ευρώ/μεγαβατώρα για 18ωρη λειτουργία. Στην Ελλάδα το κόστος σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2005.

Επισημαίνει δε, ότι για τις χαλυβουργίες που με τη λειτουργία τους στις ώρες χαμηλής ζήτησης (νύχτα και Σαββατοκύριακα) στηρίζουν το σύστημα και την αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, το κόστος προμήθειας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25-30 ευρώ/MWh, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού θέματος, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Ζητεί αποφάσεις άμεσα, για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, δικαιολογίες και υπεκφυγές».

Έντυπη
============================
Φαινόμενα Energa & Hellas Power  ξανά;

ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ την ...πρεμούρα του «τσάρου» της Οικονομίας, τον γνωστό και γνώστη των “αγορών” Γ. Στουρνάρα, να ξεπουλήσει εντός του 2014 τα εναπομείναντα “φιλέτα” του Δημοσίου, ήτοι, χωρίς υπερβολές, τις χρυσοφόρες πηγές εσόδων της Ελλάδας. Τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού δηλαδή. Μια πρόγευση την πήραμε με το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, των όσων θα επακολουθήσουν στον τομέα της «με¬ταρρύθμισης» που μας ετοιμάζουν. Λαού επιτρέ¬ποντος φυσικά.
'Όμως την ίδια ώρα που ετοιμάζουν το ξεπούλημα της "καρδιάς"της ΔΕΗ, δια στόματος του υφυπουργού ΠΕΚΑ, το ΔΣ της ΔΕΗ δηλώνει αντίθετο με την πώληση. Μήπως αυτοί γνωρίζουν κάτι παραπάνω;
Είναι θέμα προβληματισμού και βεβαίως αποτελεί παραδοξολογία η στάση του γνώστη του ζητήματος, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου (η εκλογική του περιφέρεια είναι γνωστή για τους ΑΗΣ της ΔΕΗ). Και εξηγώ: τι συνέβη τελευταία και άλλαξε στάση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και από υπέρμαχος της ενιαίας ΔΕΗ, υπέρμαχος του ελέγχου της ΔΕΗ από το κράτος με το πλειοψηφικό ποσοστό του 51%, ξαφνικά μας ανακοινώνει στη Βουλή, ότι η ΔΕΗ πρέπει να διασπαστεί με την πώληση των κομματιών της στους ιδιώτες και μάλιστα αντί «πινακίου φακής»; Και βέβαια η εκ διαμέτρου αυτή αντίθετη θέση και στάση του εν λόγω κυρίου δημιουργεί τα εύλογα ερωτηματικά: γνωρίζει κάτι το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε;
Διότι πως μπορεί η κυβέρνηση να εξηγήσει το γεγονός ότι πουλάει μια επιχείρηση που κοστίζει κάποια δισ. ευρώ για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια; (μιλάνε για περίπου 400 εκατ.) και μάλιστα μια επιχείρηση που έχει σοβαρές προεκτάσεις στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημαίνει ΔΕΗ! Εδώ και καιρό αρκετοί είναι αυτοί που μας λένε πως με την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα αντλήσει έσοδα η ΔΕΗ για να χρηματοδοτήσει της επενδύσεις της. Πως θα γίνει αυτό όταν είναι ξεκάθαρο ότι ο «αγοραστής» θα ξεπληρώνει το τίμημα από τα κέρδη που θα έχει;
Τώρα όσο για το επιχείρημα ότι «μπαίνουν οι βάσεις για ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με απόλυτη διασφάλιση παράλληλα του δημοσίου συμφέροντος...», όπως μας λέει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ρωτάμε: Με βάση ποιες εγγυήσεις διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και το «μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα» που μας αναφέρει;
Μήπως όπως διασφαλίστηκαν οι συντάξεις; Όπως το ασφαλιστικό; Όπως οι συλλογικές συμβάσεις; Προφανώς δεν υπάρχει απάντηση, είναι ρητορικό το ερώτημα.
Το θέμα του ΑΔΜΗΕ θυμίζει έντονα τις περιπτώ¬σεις ENERGA & HELLAS POWER  , Διαφορετυχά πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η «πώληση» του ΑΔΜΗΕ;
Πως μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η εμπορική πράξη;
Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με την εισαγόμενη πολιτική του “success story” και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές του Βερολίνου και των ξένων τοκογλύφων, ούτε ακούει ούτε βλέπει, πέραν των εντολών αυτών. Συνεχίσουν την πολιτική του αδιεξόδου, της παράδοσης όλου του δημόσιου πλούτου της χώρας σε ιδιώτες και συμφέροντα αντίθετα με το δημόσιο και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτό ονομάζεται, πολιτική απάτη, κοροϊδία και ληστεία του ελληνικού λαού.
Και δεν μπορεί να συγχωρεθεί το ξεπούλημα της χώρας.

ΡΛΦ

“Kontranews”
==============================
Απεργία και χτες στη ΔΕΗ

Συνεχίστηκε χτες η απεργία στη ΔΕΗ ΑΕ, ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Στην Αθήνα έγινε περιφρούρηση της απεργίας στα κτίρια του ΑΔΜΗΕ. Οπως την πρώτη μέρα της απεργίας, έτσι και χτες, το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Νομού Αττικής έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ, στο Ρουφ. Το μεσημέρι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και μετά στη Βουλή.
Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στην Κοζάνη από τους απεργούς της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Το απόγευμα της Τρίτης, με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη φορέων στο κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν σε οργάνωση και συντονισμό της δράσης για τη διεκδίκηση: Αμεσης προκήρυξης θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας, υπογραφής ΣΣΕ για τους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και κατάργηση του δουλεμπορίου, άμεσης μετεγκατάστασης των πληττόμενων οικισμών, μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα εντάσσεται και η ΔΕΗ, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, πλήρως κοινωνικοποιημένο, αποδεσμευμένο από τις οδηγίες και τους νόμους της ΕΕ.
==============================
Σε χαράδρα όχημα της ΔΕΗ στο Παλαιοχώρι Καλαμπάκας
Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σήμερα το πρωί στο Παλαιοχώρι Καλαμπάκας, κατά την διάρκεια εργασιών της ΔΕΗ.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr όχημα της ΔΕΗ στο οποίο επέβαιναν 2 υπάλληλοι, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές καθώς βρέθηκε σε χαράδρα 10 μέτρων.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, εγκατέλειψαν έγκαιρα το όχημα, όταν έχασαν το έλεγχό του, εξαιτίας ανηφορικού σημείου και πάγου στο οδόστρωμα.
Ο οδηγός του οχήματος όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το όχημα, άνοιξε την πόρτα και το ίδιο έκανε και ο συνεπιβάτης του και πήδηξαν έγκαιρα έξω από αυτό χωρίς να τραυματιστούν.
trikalanews.gr
===============================
Ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγορά ηλεκτρισμού από την ετυμηγορία ότι δεν είναι νόμιμη η επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ - Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καταναλωτές

Με δύο αποφάσεις-«βόμβες μεγατόνων» του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το «δια ταύτα» των επίμαχων αποφάσεων μεταφράζεται στο ότι πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές τεράστια ποσά, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το ακριβές ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ είναι κλιμακούμενη ανά κατηγορία χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έκριναν ότι το επίμαχο ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ), που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΕΑΡ, προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δηλαδή, αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ συνεχώς η επιβάρυνση των καταναλωτών αυξάνεται κάθε έξι μήνες.

Η τιμή μονάδας του επίμαχου εδικού τέλους καθορίζεται ανά κατηγορία καταναλωτών ρεύματος. Με άλλα λόγια το τιμολόγιο του ΕΤΜΕΑΡ είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία πελατών της ΔΕΗ.

Άλλο τιμολόγιο ισχύει για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, διαφορετικό για τους χρήστες μέσης τάσης, χαμηλότερο για τους πελάτες οικιακής χαμηλής τάσης και πολύ φθηνότερο για τους πελάτες αγροτικής χρήσης. Μάλιστα επί του ποσού του ΕΤΜΑΕΡ που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, προστίθεται και ΦΠΑ, το οποίο φυσικά πληρώνει και πάλι ο καταναλωτής.

Κατ΄ αρχάς, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Αριστόβουλο Βώρο, επισημαίνει ότι «το ανταποδοτικό τέλος διακρίνεται από το φόρο κατά το ότι αποτελεί μεν και αυτό, όπως ο φόρος, αναγκαστική παροχή, καταβάλλεται, όμως, έναντι ειδικής αντιπαροχής ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας».

Η δημόσια δε αυτή υπηρεσία, συνεχίζουν οι δικαστές, «παρέχεται προεχόντως χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται, όμως, με αυτήν ταυτοχρόνως και όποιοι την χρησιμοποιούν, που φέρουν και το βάρος των δαπανών της».

Οι δικαστές του ΣτΕ υπογραμμίζουν στη συνέχεια κατηγορηματικά, ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι εδικό τέλος, όπως το «βαπτίζει» ο σχετικός νόμος.

Και αυτό γιατί το ΕΤΜΕΑΡ «δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους». Και δεν τον έχει, γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά «αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999» με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Κατόπιν αυτών, συνεχίζει το ΣτΕ, ο νόμος 4001/2011 ο οποίος αφενός, αναθέτει στον υπουργό ΠΕΚΑ να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ και, αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να καθορίσει το συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευθέως αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί. Κατά συνέπεια, το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Β' Τμήμα Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πάντως, όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος. Και αυτό, γιατί η νομολογία του δικαστηρίου (παλαιότερες αποφάσεις) πάνω στο ζήτημα τί χαρακτηρίζεται φόρος και τί όχι, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Έτσι, οι δικαστές της Ολομέλειας θα ακολουθήσουν την πεπατημένη και θα αποφανθούν ότι η επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ είναι αντίθετη στο άρθρο 78 του Συντάγματος.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως και εμπορικές εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β' εξάμηνο του 2013. Ειδικότερα, ζητούν να ακυρωθούν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης και για τους αυτοπαραγωγούς υψηλής τάσης.

Οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ, που απασχόλησαν το ΣτΕ, για το β' εξάμηνο του 2013, είχαν ως εξής:

==============================
Κοζάνη 31/1/2014

 H ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Το συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη» Καταγγέλλει την απόφαση του Μονομελούς

Πλημμελειοδικείου Κοζάνης σε πέντε (5) μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή στον

συναγωνιστή Βαγγέλη Δεληολάνη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Σωματείου

Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

.Η καταδίκη του συνδικαλιστή με την κατηγορία της παράνομης βίας για τη συμμετοχή του

στην απεργιακή φρουρά έξω από το κατάστημα του Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης» κατά

τη διάρκεια της 48ωρης Γενικής Απεργίας της 28ης και 29ης Ιούνη 2011 αποκαλύπτει το

ρόλο της δικαιοσύνης, που βρίσκεται στο πλευρό της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και

λειτούργει ως δύναμη καταστολής κατά των εργατικών αγώνων για να κρατάν σκυμμένο

το κεφάλι οι εργαζόμενοι, να μην τολμούν να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, να

μην αγωνίζονται, για αυτά που τους ανήκουν, να μην οργανώνονται στα συνδικάτα τους

ενάντια στα παράσιτα που τους ξεζουμίζουν “νόμιμα” αλλά και παράνομα κάθε μέρα.

 Η καταδικαστική απόφαση ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, δημιουργεί ένα ακραίο

αντεργατικό καθεστώς που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές ουσιαστικά καταργεί το

δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα των εργατικών σωματείων να παλεύουν για τα

δικαιώματα των εργαζομένων Έτσι η ασυδοσία των εργοδοτών που τα καταπα­τούν και

επιβάλουν εργασιακό Νταχάου στις επιχειρήσεις τους μένουν στο απυρόβλητο, αλλά

μπορούν να σέρνουν στα δικαστήρια και να πετυχαίνουν την καταδίκη συνδικαλι­στών και

εργαζομένων που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώ­ματά τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να μην πτοηθούν από τέτοιου είδους

αποφάσεις της (τυφλής) δικαιοσύνης από μίσος σε κάθε εργατική διεκδίκηση και να

αγωνιστούν ενάντια στη τρομοκράτηση των εργαζομένων που θέλουν να περάσουν

ΕΕ, κυβέρνηση και εργοδοσία με την αρωγή της δικαστικής εξουσίας και των δυνάμεων

καταστολής

Να πετάξουμε στα σκουπίδια όλους τους αντεργατικούς τους νόμους και

αποφάσεις

 ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: