Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Η «προίκα» της «μικρής ΔΕΗ»

Η «προίκα» της «μικρής ΔΕΗ»
Τι περιλαμβάνει το πακέτο σύμφωνα με νομοσχέδιο
Δύο λιγνιτικά συγκροτήματα με τρεις μονάδες σε λειτουργία και άδεια για την κατασκευή μιας νέας μονάδας, τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες και μια μονάδα φυσικού αερίου περιλαμβάνει το πακέτο της «μικρής ΔΕΗ» σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα.

Η πώληση της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τα πάγια αυτά, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη για το διαχειριστή του συστήματος η προκήρυξη που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Οπως μεταδόθηκε τα στοιχεία ενεργητικού που θα μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στη "μικρή ΔΕΗ" είναι:

- Οι λιγνιτικές μονάδες 1380MW: Αμύνταιο 1 και 2 καθώς επίσης και η Μελίτη 1 και 2 (παραχωρείται στη νέα εταιρεία η άδεια ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας). Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά  και Κλειδί.

- Τα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 833MW:  Θησαυρός 384MW και Πλατανόβρυση 116MW στον ποταμό Νέστο στη Δράμα, καθώς  και οι μονάδες Πουρνάρι 1 300MW και Πουρνάρι 2 33,6MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.

- Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.

Η πρόταση για τη μικρή ΔΕΗ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί πρός συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
===========================
Η Κομισιόν απειλεί με μπλόκο τη μείωση τιμής ρεύματος της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
«Φρένο» και στα μέτρα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εγκρίθηκαν μέσω της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ απειλεί να βάλει η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς τα κρατική ενίσχυση. Το θέμα τέθηκε στην ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε σύσκεψη με στελέχη του ΥΠΕΚΑ που συνόδευαν τον κ. Μανιάτη, εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα που το ελληνικό Δημόσιο εισηγήθηκε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Ασκησαν κριτική για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και τόνισαν ότι κατά την εκτίμησή τους και την ενημέρωση που έχουν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Είπαν στα στελέχη του ΥΠΕΚΑ ότι αναμένουν ενημέρωση από την ελληνική πλευρά πριν προχωρήσουν σε αιτιολογημένη γνώμη περί κρατικών ενισχύσεων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή να προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων και να σταλεί παράλληλα το ενημερωτικό προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με την τεκμηρίωσή τους.

Η εξέλιξη αποτελεί για τη βιομηχανία το δεύτερο «χτύπημα» από την πλευρά της Κομισιόν. Εχει ήδη απορρίψει δύο φορές το μέτρο της διακοψιμότητας από το οποίο ανέμενε εξοικονόμηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως και με τη νέα παρέμβασή της θέτει εν αμφιβόλω την ενίσχυσή της με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 65 εκατ. ευρώ ετησίως για τη διετία 2014-2015. Τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος αποτιμήθηκαν από τη βιομηχανία ως θετικά και ήδη η Σιδενόρ ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει σε νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μελετηθεί πιθανή αύξηση των βαρδιών για τη λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και τα Σαββατοκύριακα. Η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για μείωση της τιμής ενέργειας στη ζώνη της ελάχιστης ζήτησης (νύχτα και Σαββατοκύριακο) κατά 25% προσαρμόζει σε κάποιο βαθμό την τιμολόγηση στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών μονάδων, γεγονός που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της εταιρείας, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Σιδενόρ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή δεν επαρκεί ώστε να γίνει η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς ανταγωνιστική, εάν δεν συνοδευτεί από την άμεση εφαρμογή των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων, όπως της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων και των συμβάσεων διακοψιμότητας.

Ως ένδειξη για τη βούληση της πολιτείας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και συνολικά το μείζον πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας στη χώρα, βλέπει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (μείωση της τιμής φυσικού αερίου και τιμολογίων ΔΕΗ υψηλής τάσης) η ΕΒΙΚΕΝ. Επισημαίνει δε, ότι επιβάλλεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και να μην απειλούνται οι καταναλωτές με υπερδιπλασιασμό του. Η αναφορά της ΕΒΙΚΕΝ στο θέμα του ΕΤΜΕΑΡ συνδέεται με την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς του ΥΠΕΚΑ στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Μαρτίου, προκειμένου να αποτραπούν αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ που έχουν ήδη προαποφασιστεί από τη ΡΑΕ. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΥΠΕΚΑ για παράταση ενός μήνα αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ.

Η αρχική της απόφαση προέβλεπε αναπροσαρμογή από την 1η Μαρτίου και η τελευταία από την 1η Απριλίου, παρέχοντας στο ΥΠΕΚΑ διάστημα ενός ακόμη μήνα για να θεσμοθετήσει μέτρα που θα υποκαταστήσουν την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 14,96 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα μεσοσταθμικά στα 33,68 ευρώ η μεγαβατώρα από την 1η Απριλίου (125%), επιβαρύνοντας αντίστοιχα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
================================
ΔΕΗ: 8 προσλήψεις στη διεύθυνση ορυχείων στην Αττική
http://www.dikaiologitika.gr/2014030626070/theseis-ergasias/deh-8-proslipseis-sth-dieuthunsh-oruxeiwn-sthn-attiki/menu-id-232.html

=================================
Νέο κύμα προσωρινών θέσεων σε ΔΕΗ, δήμους, πανεπιστήμια, μουσεία

Γιατροί, αρχαιολόγοι, τεχνίτες, χειριστές, μηχανικοί έχουν την τιμητική τους στις νέες προκηρύξεις για θέσεις εργασίας – περιορισμένοι χρόνου – στο δημόσιο. Δείτε όλες τις θέσεις που ζητούνται.

•Πρόσληψη 6 Εργατοτεχνίτων στην ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών του 2ου υποέργου «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ» έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ». Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής   έως 06/03/2014.

•Πρόσληψη 59 ατόμων στην ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (7 μήνες). Ζητούνται  Ημερήσιοι Φύλακες,  Καθαριστές/στριες, Ειδικευμένοι Εργάτες,  Ημερήσιοι Φύλακες, Καθαριστές/στριες, Ειδικευμένοι Εργάτες.  Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής  έως 10.03.2014.

•Πρόσληψη 1 αρχαιολόγου στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αιτήσεις έως 6-3-2014

•Πρόσληψη 11 ατόμων (αρχειολόγων, εξειδικευμένων εργατών) στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» του έργου «Ανάπλαση πεζοδρομίων των οδών Β. Ταβάκη και Καραολή & Δημητρίου Δήμου Θέρμης Ν. Θεσσαλονίκης».  Αιτήσεις έως και 6-3-2014.

•Πρόσληψη 15 ατόμων στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στο Ηράκλειο (Ημερήσιων Φυλάκων, Καθαριστών/στριών). Αιτήσεις έως 10.03.2014.

•Πρόσληψη 2 αρχιτεκτόνων, μηχανικών στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 12/03/2014.

•Πρόσληψη 60 ατόμων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών (Ημερήσιων Φυλάκων, Καθαριστών/στριών, Ψυκτικών). Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 7.03.2014.

•Πρόσληψη 8 ατόμων στη ΔΕΗ Α.Ε για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Κλάδου ΑΗΣ Αθερινόλακκου, που εδρεύει στο Ν. Λασιθίου (Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνίτης Αυτοματισμών, Τεχνίτης Δομικών Έργων, Οδηγών Μηχανοδηγών). Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής  έως και 07/03/2014.

•Πρόσληψη 60 ατόμων στη ΔΕΗ Α.Ε. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες) που εδρεύει στο Νομό Κοζάνης (Ηλεκτροτεχνίτες Αυτοματισμών και Οργάνων, Σταθμών, Υποσταθμών, Μηχανοτεχνίτες, Τεχνίτες Ορυχείων, Τεχνίτης Συγκολλητής, Χειριστές Μηχανημάτων Εκτέλεσης Τεχνικών Έργων, Μηχανοτεχνίτες, Οικοδόμων Μονίμων Συνεργείων Συντήρησης, Οδηγοί Λεωφορείου, Οδηγών Φορτηγών Χωματουργικών Μηχανημάτων). Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως και 07/03/2014.

•Πρόσληψη 1 χειριστή μηχανημάτων (Γερανός – Περονοφόρο Κλάρκ) στο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) της Περιφερειακής Αποθήκης Βόλου. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως και 07/03/2014.

•Θέση ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκλώματα». Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών λήγει στις 07-04-2014.

•Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, 1 θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό  αντικείμενο «Φυσική και η Διδακτική της» και 1 θέση Καθηγητή στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Αξιοπιστία, Συντήρηση και Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας». Η προθεσμία λήγει στις 21/04/2014.

•Πρόσληψη 2 ατόμων (κτηνιάτρου, εργάτη) στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας για την κάλυψη εποχικών αναγκών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.  Αιτήσεις έως 10.03.2014.

•Πρόσληψη 2 ατόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του τμήματος Κτηνιατρικής (κτηνίατρος, ζωικής παραγωγής) Έως 7.03.2014.

•Πρόσληψη 2 ατόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (κτηνιάτρων, εργατών). Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 7.03.2014.

•Πρόσληψη 3 ατόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (κτηνίατρο, ζωικής παραγωγής, εργάτη). Αιτήσεις έως 9.03.2014.

•Πρόσληψη 1 Εναερίτη Ηλεκτρολόγου στο Δήμο Κάσου. Έως 8.03.2014.

•Σύναψη 2 συμβάσεων μίσθωσης έργου (Τεχνικός Ασφαλείας, Γιατρός Εργασίας) στο Δήμο Περάματος συνολικής διάρκειας έως δώδεκα μήνες.  Αιτήσεις, έως 8.03.2014.

•Σύναψη 1 σύμβασης μίσθωσης έργου (Ιατρός Εργασίας) στο Δήμο Παλλήνης συνολικής διάρκειας έως  δώδεκα μήνες.  Αιτήσεις έως 6.03.2014.

•Πρόσληψη 12 υδρονομέων άρδευσης το Δήμο Στυλίδας. Αιτήσεις έως την 06/03/2014

•Πρόσληψη 6 Υδρονομέων άρδευσης το Δήμο Καρύστου. Υποβολή  αιτήσεων μέχρι και την 7ην Μαρτίου 2014.

•Πρόσληψη 5 τεχνιτών ηλεκτρολόγων και υδραυλικών στο Δήμο Πωγωνίου. Αιτήσεις έως 7.03.2014.

•Πρόσληψη 13 ατόμων στο Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας ( Βρεφονηπιοκόμων, Κοινωνικών Λειτουργών, Μαγείρων, Προσωπικό Καθαριότητας) Έως 7.03.2014.

•Σύναψη 8 συμβάσεων μίσθωσης έργου στο Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Αθλητική & Πολιτιστική Παρέμβαση» Δήμου Γλυφάδας  με αντικείμενο την εκτέλεση του έργου: «Παιδαγωγικές – Αθλητικές – Πολιτιστικές Δραστηριότητες». Ζητούνται καθηγητές φυσικής αγωγής, αιτήσεις  έως 7.03.2014.

•Σύναψη 2 συμβάσεων μίσθωσης έργου (δάσκαλο χορωδίας, χορού) στο Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Αθλητική & Πολιτιστική Παρέμβαση» Δήμου Γλυφάδας. Αιτήσεις έως 7.03.2014.

•Πρόσληψη 4 ατόμων στο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προσχολικής Αγωγής & Παιδείας Δήμου Παρανεστίου (βοηθών βρεφοκόμων, προσωπικό καθαριότητας).  Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής  έως 7.03.2014.

•Σύναψη 3 συμβάσεων μίσθωσης έργου στο Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτισμού-Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ»  (Καθηγητής Πιάνου & Θεωρητικών Μαθημάτων,  Κλασικής & Ηλεκτρικής Κιθάρας,  Χορού). Αιτήσεις έως 6.03.2014.

•Πρόσληψη 3 ατόμων στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Δήμου Κέρκυρας (φυσιοθεραπευτές, λογιστής, καθαριότητα). Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής  έως 11.03.2014.

•Πρόσληψη 3 Εισπρακτόρων στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Νισύρου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Αιτήσεις έως 10.03.2014.

•Πρόσληψη 16 ατόμων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες). Ζητούνται υδρομετρητές, υδραυλικοί, οδηγοί, τεχνίτες ηλεκτρολόγοι, εργάτες.  Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως 13.03.2014.

•Πρόσληψη 1 ατόμου (βοηθητικό προσωπικό) στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πύδνας – Κολινδρού. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής   έως 9.03.2014.

Δ. ΚαδδάΠηγή:www.capital.gr
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: