Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ...

ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ...
Πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά ρεύμα από τη ΔΕΗ
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, ο Ομιλος Μυτιληναίου κατέστη συμπαραγωγός, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διαφορά στις τιμές πώλησης ρεύματος προς τη ΔΕΗ και την αγορά ρεύματος από αυτήν για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής

Τον Φεβρουάριο του 2008, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος φώναζε ότι η «Η πολιτεία και η ΡΑΕ είναι αβανταδόροι των ιδιωτών και νεκροθάφτες της ΔΕΗ». Ο λόγος που ο Φωτόπουλος ωρυόταν, ήταν μία γνωμοδότηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία άναβε το «πράσινο φως» στον Ομιλο Μυτιληναίου να εισέλθει στο χώρο της ενέργειας, τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου του. Επρόκειτο για μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία κατασκευάστηκε με επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που απαιτούσαν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου.

Με τη συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση της ΡΑΕ, εφεξής ο Ομιλος Μυτιληναίου θα είχε τη δυνατότητα να εμπορεύεται ελεύθερα το παραγόμενο ρεύμα της προαναφερθείσας μονάδας όχι πια για ιδία χρήση, αλλά για να το διαθέτει προς πώληση σε τρίτους. Οπερ σημαίνει, να το διαθέτει προς πώληση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ακριβές τιμές της αγοράς, ενώ η ΔΕΗ, διατηρώντας την υποχρέωση του «τελευταίου καταφυγίου» (δηλαδή να τροφοδοτεί με ρεύμα όποιον της το ζητά), να πουλάει την ενέργεια σε φθηνότερες ρυθμιζόμενες τιμές.


Πολλά λεφτά

Σε... απλή μετάφραση, ο Ομιλος Μυτιληναίου «θα είχε πια την ευχέρεια να πουλάει στη ΔΕΗ ακριβά το ρεύμα που παράγει από τη μονάδα του και -αντιστοίχως- να αγοράζει φθηνά (επί ζημία της ΔΕΗ) από αυτή, για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής, κερδίζοντας τη διαφορά: Ζημιώνοντας δηλαδή τη ΔΕΗ με 80 έως 90 εκατομμύρια ετησίως για το χρόνο ζωής της μονάδας», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε τότε ο κ. Φωτόπουλος:

«Η Αλουμίνιον θα πουλούσε στη χονδρεμπορική αγορά στην τιμή των 80-90 ευρώ/mwh που ήταν τότε η Οριακή Τιμή του Συστήματος και, ταυτόχρονα, αγόραζε για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ στην προνομιακή τιμή των 45-50 ευρώ/mwh, όπως προέβλεπε το τιμολόγιο υψηλής τάσης Α-150», εξηγεί το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΓΕΝΟΠ.

«Η Αλουμίνιον θα μπορεί να πουλά όσο θέλει και να καλύπτει οπωσδήποτε το κόστος της. Η ΔΕΗ Α.Ε., όμως, γιατί πρέπει να είναι υποχρεωμένη, παρ' ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει τη δική της μονάδα, να την ηλεκτροδοτεί με ρυθμιζόμενο τιμολόγιο κάτω του κόστους και να ζημιώνεται με δεκάδες εκατομμύρια; Τη ζημιά αυτή της χαριστικής απόφασης ο χρόνος έδειξε ότι την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με αυξήσεις στα τιμολόγια», λέει σήμερα ο τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Για να γίνουν όμως πράξη τα παραπάνω, έπρεπε η οριακή γνωμοδότηση της ΡΑΕ (4-3, με τη διπλή ψήφο του προέδρου) να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Οπερ και εγένετο με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας. Εφεξής ο Ομιλος Μυτιληναίου θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι πλέον ως Αυτοπαραγωγός - Συμπαραγωγός, αλλά ως Συμπαραγωγός (ΣΗΘ-Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας) και να βγει στην αγορά ενέργειας.

Υπήρξε όμως και συνέχεια, «καθώς οι χαριστικές ρυθμίσεις ήταν αλλεπάλληλες», όπως είπαν στην «Κ.Ε.» βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο της ενέργειας. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ.

Τα δύο τελευταία αυτά γράμματα, που σημαίνουν «Υψηλή Αποδοτικότητα», έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας στο χώρο της ενέργειας, καθώς τις ΣΗΘΥΑ η Ε.Ε. τις εξομοιώνει με τις ΑΠΕ, που σημαίνει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ακόμη μεγαλύτερα προνόμια.

Ωστόσο, η τότε υπουργός, αφού πρώτα μετέτρεψε βέβαια την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ, έβαλε κάποιο «φρένο» κι άφησε το προνόμιο των ΑΠΕ στα επίπεδα που προϋπήρχαν, δηλαδή στα 35 mw (αυξάνοντας μόνο την τιμή αποζημίωσης), και όχι στο σύνολο της συμπαραγωγής, που για την Αλουμίνιον ήταν τα 130mw.

«Κάτι» που «διόρθωσε» στη συνέχεια ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, με το περίφημο άρθρο 197 του νόμου 2011, το οποίο -παρά το όποιο λίφτινγκ υπέστη, εξαιτίας των αντιδράσεων από τους φορείς της αγοράς ενέργειας, μερίδας συνδικαλιστών, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης- έδωσε μοναδικά προνόμια στο συγκεκριμένο όμιλο.

Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκε ο περιορισμός των 35 mw και το σύνολο της συμπαραγωγής των 130 mw της μονάδας της εταιρείας εκλαμβάνεται πλέον ως ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα 130 μεγαβάτ εντάσσονται για λειτουργία στο σύστημα κατά προτεραιότητα έναντι κάθε άλλης μονάδας συμβατικών καυσίμων (λιγνίτης-φυσικό αέριο) και χρυσοπληρώνονται με 90 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τα δε υπόλοιπα 204, καθώς η συνολική ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας είναι 334 mw, πληρώνονται με βάση τους κανόνες της αγοράς, που σημαίνει ότι παίρνουν τουλάχιστον το μεταβλητό τους κόστος, δηλαδή το κόστος του καυσίμου, αλλά και την αμοιβή για την ισχύ, που σήμερα φθάνει τα 80 χιλιάδες ευρώ το mw το έτος -βάσει της σκανδαλώδους απόφασης της ΡΑΕ που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2013, όπως τουλάχιστον τη χαρακτήρισαν στην «Κ.Ε.» προσωπικότητες που γνωρίζουν καλά το χώρο της ενέργειας.

Βάσει των όσων προβλέπονται, ο διαχειριστής της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) αλλά και του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) υποχρεούται να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν οι μονάδες ΣΗΘΥΑ και βεβαίως των ΑΠΕ, γεγονός από το οποίο εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι για την εν λόγω εταιρεία αυτό σημαίνει παραγωγή χωρίς ρίσκο.

Στις διατάξεις του νόμου συμπεριελήφθη και μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μονάδες ΣΗΘΥΑ θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 80 με 90 ευρώ, που εισπράττει μία παρόμοιας τεχνολογίας μονάδα φυσικού αερίου από τη χονδρεμπορική αγορά.

Για τους ανθρώπους της αγοράς, «η τιμολογιακή αυτή εξομοίωση σημαίνει υπερκέρδη για την Αλουμίνιον, που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο», ή στη χειρότερη περίπτωση πάνω από 50 εκατ., όπως είχαν αναφέρει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίδου, σε ερώτηση που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2012.

«Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, με την υπ' αριθμόν Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749, εισήγαγε σειρά ρυθμίσεων ώστε να αρθούν τα όποια νομικοτεχνικά εμπόδια υπήρχαν, ούτως ώστε ο Ομιλος Μυτιληναίου να καρπωθεί τα όποια ευεργετήματα του άρθρου 197», σημειώνουν επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τα ψιλά γράμματα των δυσνόητων ρυθμίσεων που περιελάμβανε η εν λόγω απόφαση.

«Η επιβάρυνση που προκύπτει από αυτή την τιμολογιακή εξομοίωση των ΑΠΕ με τις ΣΗΘΥΑ, όπου στην ουσία εξομοιώνεται η καθαρή με τη ρυπόγονο ενέργεια, πέρασε στο τέλος ΑΠΕ. Ενα τέλος, που αυξήθηκε 6.933% σε δυόμισι χρόνια κι από 0,30 ευρώ/MWH, έφτασε τα 20,8 ευρώ! για τους οικιακούς καταναλωτές». Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ, η αύξηση του τέλους αυτού είναι θηριώδης.

Κι όπως σημειώνουν προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας, «εάν δε ληφθούν άλλα μέτρα, όπως π.χ. το ψαλίδισμα των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών, η συμμετοχή του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή μεγαβατώρα θα φτάσει τα 38,6 ευρώ, δηλαδή η αύξηση θα ανέλθει στα 12.000.866%».

ΑΠΕ

Το τέλος ΑΠΕ, που πληρώνουμε όλοι μας με το λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο της εταιρείας, «καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα. Από ουσιαστική άποψη, αυτή η χρέωση αποτελεί ένα "ανταποδοτικό τέλος" που η Πολιτεία διά του Ν.2773/99 έχει επιβάλει για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας».

Σήμερα, βάσει του μεταγενέστερου νόμου 4001/2011, ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων). Η ΔΕΗ και κάθε προμηθευτής καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που καταλήγει στο λογαριασμό του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), προκειμένου αυτός να καλύψει μέρος του απαιτούμενου ποσού που καταβάλλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, για την αγορά από αυτούς ολόκληρης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν...
http://www.enet.gr
==============================

Μικρή ΔΕΗ - μεγάλα «αγκάθια» στον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Η αγορά θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα δεσμεύσει καταναλωτές της ΔΕΗ ως πελάτες της νέας ή της παλαιάς εταιρείας, αφού το ζητούμενο του «σπασίματος» της Επιχείρησης είναι η δημιουργία ανταγωνισμού.
Η αγορά θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα δεσμεύσει καταναλωτές της ΔΕΗ ως πελάτες της νέας ή της παλαιάς εταιρείας, αφού το ζητούμενο του «σπασίματος» της Επιχείρησης είναι η δημιουργία ανταγωνισμού.

Κατ’ αρχήν θετικά αποτιμά η αγορά το μείγμα καυσίμου που, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, θα περιέχει το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ». Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι οι προς παραχώρηση μονάδες απαιτούν μεγάλου ύψους επενδύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, παράμετρος που το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει υπόψη του ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα. Μιλούν για ένα «δίκαιο τίμημα», η διαμόρφωση του οποίου θα στηριχθεί και σε «γκρίζες παραμέτρους», όπως ο τομέας της εμπορίας, ο δανεισμός και οι επισφάλειες της ΔΕΗ και αναμένουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), θα βγει την ερχόμενη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση.

Οι πολιτικές επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις εκφράζονται, ωστόσο, για το κατά πόσον το σχετικό νομοσχέδιο θα μπορέσει να περάσει από τη «σημερινή» Βουλή, που βρίσκεται ήδη στον αστερισμό των επερχόμενων εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το κατά πόσον θα μπορέσει να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το τελευταίο αυτό ζητούμενο το συνδέουν με τις ρυθμίσεις για τις «γκρίζες παραμέτρους» και κυρίως με την κατανομή που θα γίνει στον τομέα της εμπορίας. Κάποιοι, μάλιστα, θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η παραχώρηση και της δραστηριότητας της εμπορίας στη νέα εταιρεία μπορεί να στηριχθεί νομικά, προβάλλοντας την άποψη ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. Από το ΥΠΕΚΑ, πάντως, αλλά και τη ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω θέμα έχει μελετηθεί εις βάθος από νομικής πλευράς και έχει επίσης την αποδοχή της τρόικας. Η κυβέρνηση είδε αρχικά το θέμα της παραχώρησης στη νέα εταιρεία δραστηριότητας της εμπορίας στη βάση του γεωγραφικού διαμερίσματος. Η ΔΕΗ αντέδρασε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της, όπως προβλέπει το σχέδιο αποκρατικοποίησης που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα. Ετσι, η συζήτηση επαναπροσδιορίστηκε στη βάση μιας ισοκατανομής του «καλού» και «κακού» χαρτοφυλακίου εμπορίας της ΔΕΗ. Να δοθεί, δηλαδή, στη νέα εταιρεία μερίδιο και από τα ειδικά επιδοτούμενα τιμολόγια (πολύτεκνοι) αγροτικό, νησιά) αλλά και από τους «κακοπληρωτές» και τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Η αγορά δείχνει να μην κατανοεί αυτή τη «μοιρασιά» και θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα δεσμεύσει καταναλωτές της ΔΕΗ ως πελάτες της νέας ή της παλαιάς εταιρείας, αφού το ζητούμενο του «σπασίματος» της ΔΕΗ είναι η δημιουργία ανταγωνισμού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως κομβικό το συγκεκριμένο σημείο, τόσο ως προς την προσέλκυση επενδυτών όσο και ως προς τη διαμόρφωση του τιμήματος.

Οι μονάδες

Σε ό,τι αφορά τις υπό παραχώρηση μονάδες, διευκρινίζουν ότι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόσυρση το 2020 εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Στην περίπτωση της μονάδας 2 της Μελίτης, ο επενδυτής αγοράζει ουσιαστικά μια άδεια, αφού βρίσκεται υπό σχεδιασμό, ενώ στην περίπτωση της Μελίτης 1, που είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, επισημαίνουν τα προβλήματα τροφοδοσίας που θα πρέπει να επιλύσει ο νέος επενδυτής. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, από τις τρεις παραχωρήσεις οι δύο αφορούν ουσιαστικά δικαιώματα και όχι λειτουργούσες εγκαταστάσεις. Το ορυχείο των Κομνηνών δεν έχει ανοίξει διότι απαιτείται μετεγκατάσταση ολόκληρου οικισμού, που απαιτεί υψηλά κεφάλαια, ενώ το ορυχείο στο Κλειδί παραμένει κλειστό εδώ και μία 5ετία λόγω κατολίσθησης. Ιδιαίτερα ελκυστικό αποτιμάται, πάντως, το υδροηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας. «Φιλέτο» θεωρείται το συγκρότημα του Νέστου με τα υδροηλεκτρικά Πλατανόβρυσης και Θησαυρού και δυνατότητα μιας ακόμη μονάδας (Τέμενος), ενώ αξιόπιστο θεωρείται και το Πουρνάρι (1 και 2) στον ποταμό Αραχθο, ο οποίος προσφέρει επίσης δυναμικότητα για την ανάπτυξη και νέων έργων. Στα δυνατά σημεία του χαρτοφυλακίου της Μικρής ΔΕΗ συγκαταλέγεται και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, αν και οι επενδυτές θα προτιμούσαν τη νέα μονάδα του Αλιβερίου, που βρίσκεται πιο κοντά στο μεγάλο καταναλωτικό κέντρο της Αττικής και έχει και καλύτερη απόδοση.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τους υφιστάμενους επενδυτές στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για τους ομίλους ΕΛΠΕ, Mυτιληναίου, Μότορ Οϊλ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικής Τεχνοδομικής, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν συνεταίρους από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, πιθανότερο εμφανίζεται το ενδιαφέρον εταιρειών που έχουν βάλει ήδη «πόδι» στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, όπως η ιταλική Edison (συνεταίρος των ΕΛΠΕ), η Gaz De France - Suez (συνεταίρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) καθώς και η Qatar Petroleum International, συνεταίρος επίσης της ΤΕΡΝΑ στη μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ.
http://www.kathimerini.gr
===============================

«Κούρεμα» εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών σε ποσοστό 30% μεσοσταθμικά και σε ποσοστό 5-6% για τις λοιπές κατηγορίες ΑΠΕ περιλαμβάνει το περίφημο «Νew deal» που τέθηκε χθες και για διάστημα έξι ημερών σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ. Στο 20% περιορίζεται το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στα φωτοβολταϊκά μέχρι 20 kV που δεν εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα των κτιρίων, καθώς και στα φωτοβολταϊκά μέχρι 100 kV που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκού θα προσφέρουν επίσης το 35% των αναμενόμενων εσόδων για το έτος 2013 και οι παραγωγοί των λοιπών τεχνολογιών το 10%. Για τον σκοπό αυτό καλούνται να εκδώσουν σε διάστημα 2 μηνών πιστωτικό παραστατικό που θα παρέχει την αντίστοιχη έκπτωση. Εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία και δεν κοπεί το εκπτωτικό πιστωτικό τότε αναστέλλεται η υποχρέωση του ΛΑΓΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα και του ΔΕΔΔΗΕ για το μη διασυνδεδεμένο για την καταβολή τιμήματος για την ποσότητα ενέργειας που παραδίδεται από τον μήνα έναρξης της ρύθμισης. Από την υποχρέωση του πιστωτικού παραστατικού εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς ΑΠΕ να επεκτείνουν τις συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5 χρόνια, διάστημα στο οποίο μπορούν να επιλέξουν να αποπληρώνονται στην τιμή των 80 ευρώ η μεγαβατώρα και για συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας είτε μέσω του συστήματος «pool» (Οριακή Τιμή).

Η μείωση των εγγυημένων τιμών έχει λάβει υπόψη της σειρά παραμέτρων, όπως συνεκτιμήθηκαν τεχνολογικής φύσεως (κόστος κατασκευής, παραγωγική ικανότητα, λειτουργικό κόστος), η χρονική στιγμή της σύνδεσης (κόστος κατασκευής, χρόνος λειτουργίας της επένδυσης), καθώς και ενδεχόμενη υπαγωγή της επένδυσης σε οποιαδήποτε μορφής ενίσχυση (άμεση επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, κ.λπ.)». Για τον προσδιορισμό μείωσης της κάθε μονάδας ΑΠΕ, οι παραγωγοί θα πρέπει σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1886 που θα αναφέρουν εάν η επένδυσή τους έχει λάβει κάποιας μορφής δημόσια ενίσχυση και σε τι ποσοστό ή όχι. Επενδύσεις που δεν έχουν ενισχυθεί θα έχουν μικρότερο «κούρεμα» από αυτές που έχουν ενισχυθεί, το ύψος του οποίου και για την κατηγορία αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσό. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αίρεται η αναστολή των αδειών σε φωτοβολταϊκά που είχε παραταθεί μέχρι το τέλος του 2014 και αντ’ αυτού για τον καλύτερο σχεδιασμό της αγοράς τίθενται ανώτατα όρια ενέργειας σε ετήσια βάση ανά τεχνολογία ΑΠΕ που θα απορροφάται από το σύστημα κατά προτεραιότητα έναντι εγγυημένης τιμής. Το ανώτατο όριο για τα φωτοβολταϊκά ορίζεται στα 200 MW ετησίως μέχρι το 2020.

Το ΥΠΕΚΑ θα επιδιώξει την ψήφισή του από τη Βουλή μέσα στον Μάρτιο έτσι ώστε να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 95% στο τέλος ΑΠΕ που έχει προαποφασίσει η ΡΑΕ.

http://www.kathimerini.gr/
=================================
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: “ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ”
    Συνάδελφε,ισσα

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ένα νέο έγκλημα. Η πώληση Ορυχείων και ΑΗΣ θα σημάνει νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο που έχουν κηρύξει και ακολουθεί η πώληση του υπόλοιπου 17%των μετοχών που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Την κερδοφορία του νέου επενδυτή την στιγμή που οι βιομήχανοι απαίτησαν και κέρδισαν μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα την πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι (με μειώσεις μισθών, χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση των ατυχημάτων κ.α) και τα λαϊκά στρώματα (αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καταστροφή του περιβάλλοντος κ.α).

Πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η μεγάλη μείωση μισθών στους εργαζόμενους στα οκτάμηνα μετά τη λήξη των Σ.Σ.Ε. που τους οδηγεί στην απόγνωση μιας και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες τη στιγμή που η υγεία, η παιδεία έχουν γίνει πανάκριβα εμπορεύματα, η φοροληστεία συνεχίζεται (χαράτσια κ.,α).

Το δουλεμπόριο στις εργολαβίες ανθεί με τις ευλογίες της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας της μεγαλύτερα κέρδη, με εργαζόμενους χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς πείνας, χωρίς μέτρα ασφαλείας κ.α . Ακόμα και αυτό το μεροκάματο του τρόμου σε πολλές εργολαβίες καθυστερεί πολλούς μήνες, οδηγώντας τους εργαζόμενους  στην εξαθλίωση, αδυνατώντας να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες.

Συνάδελφε,ισσα

Μην σκύβεις το κεφάλι - Αγωνίσου - Πάλεψε.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τον οργανωμένο, ενιαίο αγώνα για να επιβιώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η λογική του μικρότερου κακού, η αντίληψη ότι «τίποτα δεν γίνεται» μας οδήγησε από ήττα σε ήττα. Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται. Να τους στείλουμε μήνυμα ότι δεν πάει άλλο , ότι δεν θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Καμία σκέψη για πώληση Ορυχείων και ΑΗΣ (μικρή ΔΕΗ). Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η πώληση του ΑΔΜΗΕ.
·         Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες.
·         Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΠΟΛΕΜΑΜΕ :

Δευτέρα 10 Μαρτίου

8:00π.μ –Παρέμβαση στην ΣΤΕΠΟ για τη ΣΣΕ στα οκτάμηνα.
12:00μ.μ – Παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΑΗΣ   Πτολεμαΐδας για την απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες.

Τρίτη 18 Μαρτίου

Προειδοποιητική 2ωρη στάση εργασίας (7-9 για τις βάρδιες και 8-10 για τους ημερήσιους) και συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ (Βιομηχανικό).
Κλιμάκια του ΣΕΕΕΝ θα κάνουν παρεμβάσεις στο Ορυχείο και ΑΗΣ Αμυνταίου,  ΑΗΣ Μελίτης, καθώς και συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς.Πτολεμαΐδα 8/3/2014
=====================================
Σε Δυσμενή Θέση η Γερμανική RWE

Η γερμανική RWE προχωρά σε ακύρωση μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 1 GW μέχρι τα τέλη του 2014, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομική της θέση.
Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο αντίστοιχης κίνησης για διακοπή της λειτουργίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στην Ολλανδία, ισχύος 1,3 GW. Συνολικά, η RWE έχει λάβει περιοριστικές αποφάσεις που αφορούν ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 6.590 MW στη Γερμανία και αλλού, τη στιγμή που το 20-30% των μονάδων της θεωρούνται πλέον μη κερδοφόρες. Ορισμένες από αυτές έχουν κλείσει, ενώ άλλες υπολειτουργούν, σύμφωνα με την διοίκηση του γερμανικού ομίλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η συμμετοχή των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της RWE στα οικονομικά της αποτελέσματα περιορίστηκε κατά 57% στο 1,4 δις. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 2,8 δις. ευρώ πέρυσι.
Τόσο η RWE, όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες ηλεκτρισμού της Γερμανίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του ηλεκτρισμού στη χώρα, αλλά και της τρίτης φάσης του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ( ETS). Στην προηγούμενη φάση του συστήματος, οι παραγωγοί λάμβαναν δωρεάν δικαιώματα, κάτι το οποίο δεν ισχύει πλέον για αρκετούς από τους συμβατικούς σταθμούς τους.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Πέτερ Τέριουμ, δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν τα προβλήματα αυτά, αποκαλώντας την κατάσταση στην αγορά ενέργειας «μη αναστρέψιμη».
http://energia.gr/
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: