Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Οτι δηλαδή κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εμφανίζονται να είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης;

Οι γκρίζες ζώνες στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με πολλές «γκρίζες ζώνες» τέθηκε χθες και για πέντε ημέρες σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ, προκαλώντας και τις πρώτες συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις. Στα «γκρίζα» σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το κομμάτι της εμπορίας, το πελατολόγιο, δηλαδή, που θα εισφερθεί στη νέα εταιρεία, η κατανομή του υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και των «επίμαχων» συμβάσεων με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και τη Λάρκο, αλλά και θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία των ορυχείων που παραχωρούνται στη νέα εταιρεία.

Δυνατά σημεία

Στα δυνατά σημεία της νέας εταιρείας που θα συσταθεί και θα δοθεί σε ιδιώτες είναι το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, συνολικής ισχύος 2.768 MW. Από αυτά τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW), τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και τις μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία μεταβιβάζονται αυτά του Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένων και της Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των Λόφων Μελίτης και της Βεύης. Η παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης αποτελεί και ένα από τα θολά σημεία του νομοσχεδίου κι αυτό γιατί η εκμετάλλευσή του συνδέεται με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρίσκεται υπό παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτη. Το πώς θα δεσμευθεί ο ιδιώτης να τροφοδοτεί τη νέα εταιρεία δεν διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την αποδοτικότητα των ορυχείων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι συνολικά στην εταιρεία παραχωρούνται κοιτάσματα 450 εκατ. τόνων, με μέσο όρο θερμογόνου δύναμης στα 1.890 kcal/kg έναντι 1.250 των κοιτασμάτων που απομένουν στην παλαιά ΔΕΗ. Μάλιστα, συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Μικρή ΔΕΗ θα είναι σύντομα μεγαλύτερη από την Παλαιά, αφού με την απόσυρση των προγραμματιζόμενων λιγνιτικών μονάδων το 2019, η λιγνιτική παραγωγή της νέας εταιρείας θα ξεπερνάει το 50% της υφιστάμενης και όχι το 30% που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Το πελατολόγιο

Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο της νέας εταιρείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μεταβιβαστούν κατ’ αναλογικότητα του 30%, συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν για διάστημα 4 μηνών, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα 6 μηνών δεν θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέλκυση των πελατών της. Το νομοσχέδιο δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψη του ότι στην αγορά λιανικής δραστηριοποιούνται ήδη και τρίτες εταιρείες, ανεξαρτήτως εάν σήμερα έχουν μικρά μερίδια. Θα απαγορεύεται και σε αυτές να πάρουν πελάτες της Μικρής ή της Παλαιάς ΔΕΗ; Επίσης, είναι αμφίβολο εάν οι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. επιτρέπουν μια τέτοια «υποχρεωτική» μεταβίβαση πελατών.
Οι συμβάσεις προμήθειας που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία θα προσδιοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, που θα στηριχθεί σε μελέτη εμπειρογνωμόνων. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και στοιχεία της οικονομικής τους συμπεριφοράς (κακοπληρωτές, καλοπληρωτές κ.λπ.). Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη σε διάστημα τριών μηνών μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία να ενημερώσει μέσω της ιστοσελίδας της τους πελάτες της για τη μεταβολή του προμηθευτή τους. Στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μεταβιβαστούν και οι εγγυήσεις τρίτων υπέρ ΔΕΗ που αφορούν σε υποχρεώσεις που περιέρχονται σε αυτήν. Με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα καθοριστεί και η διαδικασία για τη μεταφορά του προσωπικού , η οποία θα γίνει κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Χρονοβόρος διαδικασία

Η όλη διαδικασία εισφοράς και απόσχισης περιουσιακών στοιχείων, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται χρονοβόρος και σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τοποθετείται στα τέλη του 2015.
«Ανεφάρμοστο» χαρακτηρίζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι το νομοσχέδιο και προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, μέσω των βουλευτών Θανάση Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου, ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ».
============================
ΔΕΗ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωράει το σωματείο «Σπάρτακος»
Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα ξεκινήσουν με την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» στην ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε σήμερα το Σωματείο «Σπάρτακος».
Το σωματείο εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαίδας - Κοζάνης.
Ο «Σπάρτακος» ζητεί την απόσυρση του «ανυπόστατου και απαράδεκτου» όπως λέει νομοσχεδίου και υποστηρίζει ότι νομοσχέδιο εκποιεί εθνική περιουσία, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα σημάνει την αρχή της οπισθοδρόμησης και της παρακμής για τη ΔΕΗ και για ολόκληρη τη χώρα.
Τέλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιολογείται να επικαλείται απαιτήσεις, προϋποθέσεις και όρους της τρόικας και  καλεί τους υπευθύνους να προλάβουν τα χειρότερα, αποτρέποντας μια πράξη που θα συνιστά, όπως υπογραμμίζει «τίποτα λιγότερο από Εθνική Προδοσία»
===================================
ΔΕΗ: Η αλήθεια για την Πτολεμαΐδα V

"Η αλήθεια για την νέα λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που ενισχύει την εθνική οικονομία και κυρίως την ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη ανεργία, δημιουργώντας υπεραξίες για τις τοπικές κοινωνίες”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφερόμενη στις αντιδράσεις της WWF για το έργο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία διευκρινίζει τα εξής:

Η Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

Αυτό που αποκρύπτουν εσκεμμένα οι συγγραφείς των ανακοινώσεων του τοπικού γραφείου της WWF είναι ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθιστούνται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%) εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Η νέα Μονάδα V αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Η Μονάδα Πτολεμαΐδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή της νέα μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς:

• Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.

• Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.

• Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.

Θετική εξέλιξη για την υλοποίηση του εθνικού αυτού έργου αποτελεί το γεγονός πως ο Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έχει εγκρίνει την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους 739 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του έργου.

Συνεπώς πέραν των εσφαλμένων στοιχείων και της παραπληροφόρησης από το τοπικό γραφείο της WWF που είναι εμφανή, μένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρα της συστηματικής και προφανώς ανυπόστατης επίθεσης που δέχεται η ΔΕΗ για την κατασκευή της Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, από την εν λόγω οργάνωση.


Πηγή:www.capital.gr
=======================================
Ασκήσεις προχειρότητας
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Τεράστια είναι τα κενά, μεγάλες οι παραλείψεις και δυστυχώς ανυπέρβλητη η ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το «έργο» που της έχει ανατεθεί και στο οποίο δεν έφερε άλλωστε και πολλές αντιρρήσεις, την «εξυγίανση», δηλαδή, του τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
Εν όψει εκλογών, με οριακή την κυβερνητική πλειοψηφία και κυρίως δίχως να δείχνει ότι έχει κατανοήσει πλήρως τι προβλέπουν οι κανόνες και οι ρήτρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέπουν τη λειτουργία του ενεργειακού τομέα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μία νέα επιχείρηση, την περίφημη «μικρή ΔΕΗ», προκειμένου να εμφανίσει δραστηριότητα και να αποδείξει στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τηρεί και εφαρμόζει τις επιταγές του Μνημονίου.

Με απολύτως πρόχειρο σχεδιασμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπτύξει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Προς όφελος όμως, όπως λέει, των καταναλωτών. δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει... Θα είναι όμως πράγματι προς όφελος των καταναλωτών; Πολλές είναι οι αμφιβολίες που διατυπώνονται επ' αυτού.

Ανάλογη προσπάθεια, η οποία εν τέλει βέβαια τελεσφόρησε, έγινε στην Ιταλία, με τη διάσπαση της κρατικής επιχείρησης ENEL.

Δεν έγινε όμως παραμονή εκλογών ούτε υπό την πίεση του χρόνου, προκειμένου η χώρα να αποδείξει ότι βρίσκεται εντός μνημονιακών στόχων.

Για το ιταλικό «πείραμα» έπρεπε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων χρειάστηκαν να πεισθούν για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία.
Εχει λάβει άραγε υπ' όψιν η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ΔΕΗ;
Οτι δηλαδή κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εμφανίζονται να είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης;
Πώς θα προχωρήσει στην διάσπαση μιας εταιρείας όταν δεν έχει τον πλήρη έλεγχο;

«Δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε» ήταν το σύνθημα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ πριν από μερικά χρόνια, ενώ σήμερα οι επικεφαλής του «Σπάρτακου», που συσπειρώνει τους εργαζομένους στις περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, επισημαίνουν με δημόσιες δηλώσεις τους ότι θα επιδιώξουν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» να απορριφθεί από την επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί, ώστε να μη φθάσει ποτέ στην ολομέλεια.

Απειλούν μάλιστα να καταψηφίσουν κάθε βουλευτή και υποψήφιο για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, ιδίως με προέλευση από τους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Δράμας, που θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ή δεν θα στηρίξει τις θέσεις των εργαζομένων.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε ευθύνες την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την πρόθεσή της να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη στήριξη της βιομηχανίας.
Τα μέτρα όμως η κυβέρνηση τα εξήγγειλε και μάλιστα ανακοινώθηκαν με πανηγυρισμούς.
Θα μπορούσαν ενδεχομένως μέρος αυτών να λειτουργήσουν, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ό,τι έγινε, έγινε χωρίς την απαραίτητη προεργασία και με μεγάλη καθυστέρηση.
Το θέμα είναι ότι δυστυχώς σε καίριας σημασίας ζητήματα ακόμη μία φορά η Ελλάδα δίνει την εντύπωση ότι χειρίζεται τα θέματα σαν να πηγαίνει σε ένα ωραίο πανηγύρι.
===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: