Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

και να αποσπάσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το πελατολόγιο λιανικής της ΔΕΗ, ανοίγει η επόμενη φάση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που έρχεται μετά το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια.

Διάλυση και πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: Να σταματήσουμε το έγκλημα
Οι εντολοδόχοι της τρόικας και του κεφαλαίου Σαμαράς - Βενιζέλος, μετά την καταστροφική τους απόφαση για το ξεπούλημα της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του ΑΔΜΗΕ), επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα του αιώνα: να ξεπουλήσουν και να διαλύσουν πλήρως τη ΔΕΗ.
Οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, διότι η παλιά ενιαία δημόσια ΔΕΗ λειτουργούσε με λογική ανάκτησης του κεφαλαίου της σε 25 ή 50 χρόνια και με απόδοση κάτω του 5%. Για τους ιδιώτες, προφανώς ο προσανατολισμός θα είναι πιο βραχυπρόθεσμος και οι επιζητούμενες αποδόσεις υψηλότερες
1. Τη Δευτέρα 7.4.2014 έφυγε από τη Βουλή το σχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και θα επιστρέψει στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ στη συνέχεια θα προχωρήσει στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία αποτελεί την προκαταρκτική φάση για τον διαγωνισμό της πώλησης του 66% των μετοχών.
2. Κατέθεσαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Με το νομοσχέδιο αυτό θέλουν να ξεπουλήσουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας, το 30% της περιουσίας και του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες, αλλά και τη διαχείριση των υδάτων! Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!
Η υποταγή της κυβέρνησης στα ντόπια και ξένα συμφέροντα είναι αποκαλυπτική.
α) Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, μιλώντας προ ημερών στο διεθνές συνέδριο Εnergy Forum, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόταση που κάναμε πέρυσι στο ίδιο συνέδριο, να διασπαστεί η ΔΕΗ και να δημιουργηθεί μια 'μικρή ΔΕΗ', η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί, γίνεται πράξη από την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όμως αυτό δεν φτάνει, θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσει η κυβέρνηση δύο μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις!».
β) Στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" να αλλάξουν πάροχο και απαγορεύει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει!
γ) Επίσης, με το άρθρο 8 παράγραφος 5 καταργείται οποιαδήποτε σύμβαση των εργαζομένων!
3. Παράλληλα, στο Eurogroup, την 1η Απριλίου 2014, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ως προαπαιτούμενο της δόσης του ενός εκατ. ευρώ πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και ότι πριν από το Πάσχα θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το υπουργείο Οικονομικών και η διαχείριση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ (ήδη είναι γνωστό ότι το 17% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ). Με την πράξη αυτή θα είναι δυνατή ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκηρυχθεί η πώληση του 17% σε ιδιώτες.
Με αυτές τις τρεις ενέργειες η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει την πράξη του υπουργικού συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013, με την οποία έχει καθορίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.
Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», με τη διάσπαση που θα γίνει, θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής. Επίσης, λόγω του μείγματος καυσίμου και της ηλικίας των εργοστασίων που θα απομένουν στη δήθεν πια δημόσια ΔΕΗ, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από τη «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή. Οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, διότι η παλιά ενιαία δημόσια ΔΕΗ λειτουργούσε με λογική ανάκτησης του κεφαλαίου της σε 25 ή 50 χρόνια και με απόδοση κάτω του 5%.
Για τους ιδιώτες, προφανώς ο προσανατολισμός θα είναι πιο βραχυπρόθεσμος και οι επιζητούμενες αποδόσεις υψηλότερες, ανάλογες των αποδόσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα, χωρίς βέβαια να έχουν το ανάλογο ρίσκο. Έργα με μεγάλους χρόνους απόσβεσης και μικρά επιτόκια απόδοσης κεφαλαίου μόνο μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να κάνει.
Στη δήθεν «δημόσια» ΔΕΗ που θα απομείνει, το Δημόσιο θα έχει μόνο την καταστατική μειοψηφία, το 34%.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και, πάνω απ' όλα, όλο τον ελληνικό λαό, να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό το μέγα έγκλημα, αλλά και να ανατρέψει την κυβέρνηση της καταστροφής.
Όπως έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα τετελεσμένο και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι.
Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκρως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Η ΔΕΗ είναι η ναυαρχίδα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. Πρέπει να είναι δημόσια για να μπορεί να αξιοποιηθεί ως βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι εντολοδόχοι της τρόικας Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν τη στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.
Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. Για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού, γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσής του.
Όχι στη διάσπαση, τη διάλυση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, της στρατηγικότερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την πράξη της 24ης Ιουλίου 2013 του υπουργικού συμβουλίου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.
Τώρα εθνικές εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής.
============================
Με τον προπομπό του χρηματιστηρίου ενέργειας στην Ελλάδα (ΝΟΜΕ) ανοίγει ο δρόμος της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ σε «τιμές κόστους» για τις επιχειρήσεις παραγωγής, το οποίο θα μεταπωλείται σε (πολύ) ακριβότερη τιμή



Του Βασίλη Γεώργα

Τον δρόμο στα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια της ενέργειας να βγουν επιθετικά στην αγορά με «φθηνά» πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και να αποσπάσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το πελατολόγιο λιανικής της ΔΕΗ, ανοίγει η επόμενη φάση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που έρχεται μετά το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το νέο μεταβατικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (NOME) που συνδέεται με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε «τιμές κόστους». Το νέο μοντέλο, που αποτελεί τον προπομπό του χρηματιστηρίου ενέργειας στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν πακέτα ηλεκτρισμού σε πολύ χαμηλές τιμές, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να μεταπωλούν σε οικιακούς καταναλωτές, εμπορικά καταστήματα και μικρές βιομηχανίες.
Με το ίδιο μοντέλο οι μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν επίσης να προμηθεύονται ενέργεια ανάλογα με τις ανάγκες τους, απευθείας από τον προμηθευτή μέσω διμερών συμβολαίων, χωρίς να μεσολαβεί η ημερήσια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοπρασίες θα αφορούν συνολική ισχύ 1.500 MW τον χρόνο και θα περιλαμβάνουν δεκάδες επιμέρους «πακέτα» 3μηνης, 6μηνης, 9μηνης και 12μηνης διάρκειας.
Ετοιμο πελατολόγιο
Στην πραγματικότητα, οι δημοπρασίες θα δώσουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά στις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού να χτυπήσουν το πελατολόγιο της ΔΕΗ καθώς θα μπορούν να πωλούν με κέρδος στους καταναλωτές την υδροηλεκτρική και λιγνιτική ενέργεια, την οποία σήμερα παράγει και εμπορεύεται μόνον η δημόσια επιχείρηση. Το μεγάλο ερώτημα για τους ιδιώτες είναι αν οι τιμές που θα γίνονται οι δημοπρασίες θα είναι πράγματι συμφέρουσες γι’ αυτούς καθώς επιδιώκουν να αγοράζουν κάτω από το κόστος της ΔΕΗ.
Την απάντηση θα δώσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς στο κείμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ελάχιστη τιμή των δημοπρασιών θα προκύψει μεν από τον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ που έκανε η ΡΑΕ, αλλά θα καθοριστεί σε συνεργασία με την DG Comp.

 Λιανική αγορά
Ηδη, δύο χρόνια μετά τα ηχηρά κανόνια της Energa και της Hellas Power που φέσωσαν την αγορά με 200 εκατ. ευρώ και άφησαν ξεκρέμαστους περίπου 200.000 καταναλωτές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος, ετοιμάζονται να βγουν και στη λιανική αγορά: Η Elpedison, που αποτελεί κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ. και της ιταλικής Edison με τη συμμετοχή των ομίλων Μπόμπολα και Στασινόπουλου, έχει αρχίσει να διαφημίζει πακέτα για εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, που συνεργάζεται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στην παραγωγή ενέργειας, πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδιά της για το άνοιγμα στη λιανεμπορική αγορά. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να υλοποιήσει και η Ηρων του ομίλου Περιστέρη, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στη μέση τάση.
http://www.efsyn.gr/?p=188324
===========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: