Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014


ΕΓΚΛΗΜΑ η πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ
Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ που αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

========================
Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επιδιώκει να υλοποιήσει πλήρως την καταστροφική πράξη του υπουργικού συμβουλίου της 24ης Ιουλίου του 2013.
Επιδιώκει δηλαδή να ολοκληρώσει το μέγα εθνικό και οικονομικό έγκλημα της πλήρους ιδιωτικοποίησης, διάσπασης και διάλυσης της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ.
Έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του ΑΔΜΗΕ), ακολούθησε την 1η Απριλίου η μεταφορά και της διαχείρισης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να πωληθεί σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Είναι γνωστό ότι η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, αλλά βλέποντας ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και για να σώσει τον Βενιζέλο, ο κ. Σαμαράς την ανέβαλε.
Επιδιώκουν να χρυσώσουν το χάπι για το προσωπικό της ΔΕΗ, που θα μετατεθεί στη νέα εταιρεία με την 5ετή «εγγύηση» μη απόλυσης, για τους καλλιεργητές, οι οποίοι και θα διατηρήσουν τα δικαιώματα άρδευσης από τα υδροηλεκτρικά, και για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά κοντά σε ορυχεία, οι οποίες και θα διατηρήσουν το δικαίωμα προτίμησης για πρόσληψη.
Τους απαντάμε: Κανένας δεν πείθεται πια. Τίποτα πια δεν σώζει τη συγκυβέρνηση.
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ, καθώς, εκτός του ότι δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτό το μέγα έγκλημα, επιπλέον είναι οικτρή μειοψηφία στον λαό και συνεπώς δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και τη διαχείριση των υδάτων! Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ! Βγάζουν στο σφυρί δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων! Κόβουν από τη ΔΕΗ το 30%, το πιο προσοδοφόρο κομμάτι.
Συνολικά ξεπουλάνε μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ [2.318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2].
Με άλλα λόγια: Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, έτοιμη «μπίζνα»...
Το επιχείρημα ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι επένδυση είναι γελοίο. Η πώληση της ΔΕΗ είναι αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι επένδυση. Δεδομένου ότι πωλείται συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου, συγκεκριμένο πελατολόγιο, δεν υπάρχει πουθενά επιχειρηματικό ρίσκο ή δημιουργία νέων υποδομών ώστε να χαρακτηριστεί επένδυση.
Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» προκειμένου να αλώσουν οι ιδιώτες πλήρως τον στρατηγικό τομέα της ενέργειας και να δώσουν τη χαριστική βολή σε κάθε δημόσια παρουσία, στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας.
Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ είναι ενταγμένο στη στρατηγική διάλυσης ολόκληρης της ΔΕΗ προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.
Ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ, που είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια δημόσια περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δισ. ευρώ κι ένα θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.
Βέβαια, η ιδιωτικοποίηση στον χώρο της ενέργειας έχει αφετηρία στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, που με τον Ν. 2414/96 και τίτλο «Εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ» πρόβλεπε τη μετοχοποίηση των σημαντικότερων ενεργειακών ΔΕΚΟ. Το καταστροφικό έργο του Σημίτη συνεχίστηκε επί Ν.Δ. και έρχεται να το ολοκληρώσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2013.
Βέβαια, δεν πρέπει να αφαιρέσουμε από το κάδρο των ευθυνών και την Ε.Ε., που με τις οδηγίες για την ιδιωτικοποίηση στην Ενέργεια (1996/92/ΕΚ και 2001/77/ΕΚ) δρομολόγησε συνολικά την απορρύθμιση των αγορών Η/Ε και Φ/Α.
Η στόχευση των αλλαγών αυτών ήταν και είναι να απολέσει το κράτος τον όποιο έλεγχο στον ενεργειακό τομέα και να τεθεί αυτός αποκλειστικά υπό ιδιωτική κηδεμονία. Η Ε.Ε. επέβαλε την πολιτική της απορρύθμισης, διαμορφώνοντας τέτοιες συνθήκες, ώστε ισχυροί ιδιωτικοί όμιλοι να αρπάξουν μεγάλο μερίδιο της ενεργειακής πίτας, συμμετέχοντας σ' ένα άνευ προηγούμενου πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας.
Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά κυρίως γιατί η Ε.Ε. και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.
Ας δούμε αν από την όλη μετοχοποίηση κέρδισε το ελληνικό κράτος. Το Ελληνικό Δημόσιο, από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ. Ναι, αλλά την ίδια περίοδο τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ξεπουλημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ Α.Ε. ήταν 2,4 δισ. ευρώ!
Ας μη σταθούμε στις γελοίες προφάσεις πως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V, αφού η ΔΕΗ δεν έχει πια ρευστό για να την κάνει. Ποιος πουλά 2.768 MW για να φτιάξει 660 MW; Μόνο όποιος συνειδητά έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού για να πλουτίζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα μονοπώλια που συνδέονται μαζί τους. Επιπλέον, η οικονομική σμίκρυνση της ΔΕΗ θα μειώσει τις εξασφαλίσεις σε τράπεζες και άρα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Στο ερώτημα τότε γιατί την ξεπουλάνε, η απάντηση είναι ότι το απαιτεί η τρόικα, η Ε.Ε. και τα συμφέροντα στα οποία είναι υποταγμένοι. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν βγάλει τα μαχαίρια, ποιος θα κατασπαράξει τη ΔΕΗ, από τις γερμανικές RWE και EON μέχρι την ιταλική Edison και τις γαλλικές EDF και Gaz De France - Suez. Ο λόγος που έχουν πέσει σαν τα κοράκια πάνω από το σώμα της ΔΕΗ είναι, για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2013, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ! Ότι τα κέρδη (EBITDA) την ίδια περίοδο εκτινάχτηκαν στα 987 εκατ. ευρώ!
Επιπλέον, η απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας, 13 χρόνια τώρα, έχει οδηγήσει:
* Τον ιδιωτικό τομέα που είναι στο διασυνδεδεμένο σύστημα να έχει εγκατεστημένη ισχύ 7.531 MW (περίπου το 46,5 % της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος).
Συγκεκριμένα, 4.484 MW από ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ (εκ των οποίων 1.540 αιολικά, 2.076 Φ/Β, 374 Φ/Β στέγης, 220 ΜΗΥΣ, 47 βιοαέριο - βιομάζα, 228 ΣΗΘΥΑ & κατανεμόμενες ΣΗΘΥΑ,) και 3.047 MW Φυσικό Αέριο.
* Και τη ΔΕΗ να έχει το 53,5% με 8.667 MW. Συγκεκριμένα στη ΔΕΗ ανήκουν λιγνιτικές 4.302 MW, υδροηλεκτρικά 3.017,7 MW και φυσικό αέριο 1.347 MW.
Σήμερα η μέση ζήτηση ανέρχεται στα 6.000 MW, με αιχμή (μικρές περιόδους του έτους) τα 9.150 MW και η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο είναι 16.198 MW. Παρόλα αυτά, ως καταναλωτές επιδοτούμε με τα ΑΔΙ και τον ΜΑΜΚ περισσότερα από 470 εκατομμύρια ευρώ το 2013 τα 3.047 MW φυσικό αέριο. Συνολικά οι επιδοτήσεις 3ετίας στις μονάδες ΦΑ είναι 1,2 δισ. για ΜΑΜΚ και ΑΔΙ και 2009 -2013 4,2 δισ. ΑΠΕ. Το Δημόσιο πήρε από το 2000 ώς το 2009 2,34 δισ. από την ιδιωτικοποίηση και κατέβαλε άμεσα - έμμεσα επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, διακανονισμούς 10,4 δισ.
Το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί, απόρροια της «απελευθέρωσης» με τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ, που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της δύο εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή - Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ. Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κ.τ.λ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Σε αυτά έρχεται ακόμα μια διάσπαση, που θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και η εναπομένουσα ΔΕΗ, λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικία των εργοστασίων που θα της απομένουν, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από τη «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή.
Αυτή η σπατάλη κεφαλαίων στην ενέργεια, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις την περίοδο 2000-2013 της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στη βιομηχανία.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και τη διαχείριση των υδάτων!
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κάτι που έχει τονιστεί επανειλημμένως.
Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τον λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.
Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να ναυαγήσουν. Γι' αυτό απαιτείται ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών αλλά και η καθολική λαϊκή στήριξη για τη δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
http://www.avgi.gr/article/3147253/i-dei-mporei-kai-prepei-na-axiopoiithei-gia-tin-paragogiki-anasugkrotisi-tis-xoras
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: