Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πυροδοτήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό μπροστά στην απεργία, που ξεκινάει σήμερα τα μεσάνυχτα




Ανοιχτές απειλές για επιστράτευση στη ΔΕΗ
Σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Από τα μεσάνυχτα ξεκινάει η απεργία των εργαζομένων
Με καταστολή και επιστράτευση απειλεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε περίπτωση που επιχειρήσουν με την απεργία τους να διακόψουν την τροφοδοσία του δικτύου με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι κινητοποιήσεις, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, ξεκινάνε από σήμερα τα μεσάνυχτα. Νωρίτερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και στη συνέχεια την πώλησή της. Θα ακολουθήσει η πώληση ενός επιπλέον 17% της μητρικής ΔΕΗ.
Η προσπάθεια πυροδότησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», με ανοιχτές απειλές από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζόμενων της επιχείρησης, έρχεται μια μέρα μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για την προώθηση των λεγόμενων «προαπαιτούμενων». Παράλληλα, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις και να περάσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, το ΠΑΣΟΚ διέδιδε και χτες ότι με παρεμβάσεις του αμβλύνθηκαν δήθεν ορισμένες πτυχές του σχετικού νομοσχεδίου.
Πριν καλά - καλά ξεκινήσει η απεργία, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον «Σκάι», χαρακτήρισε ενδεχόμενο «μπλακ άουτ» ως «σαμποτάζ κατά του κράτους»! Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει (...) Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους (...) 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δε θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δε θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό»...
Μιλώντας, επίσης στον «Σκάι», ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω, δε θέλω να πιστέψω ότι τα σωματεία θα φτάσουν σε σημείο να κατεβάσουν τους διακόπτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέρω ποια είναι η απόφαση της κυβέρνησης αλλά προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε μέχρι τέλους, στην επίταξη».
Ο ίδιος πρόσθεσε απειλητικά: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν' αφήσουμε ούτε για μισό λεπτό σε κανέναν το δικαίωμα να κατεβάσει τους διακόπτες, να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να χαθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, όταν έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, να έχουμε προβλήματα στην υγεία, προβλήματα στις επιχειρήσεις και να χαλάσει η εικόνα της χώρας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του να διαμαρτύρεται, του να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα ρίξει τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα».
Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Οι εργαζόμενοι έχουν τις απόψεις τους και παλεύουν γι' αυτές. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να κρατήσουν όμηρο την υπόλοιπη κοινωνία. Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της οικονομίας. Είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, έχουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πρέπει όλα αυτά να τα σεβαστούμε». Αύριο, Πέμπτη, η ΓΕΝΟΠ καλεί σε παναττικό συλλαλητήριο.
Το νομοσχέδιο
Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW. Στις μονάδες της θα απασχολούνται συνολικά 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγια με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιουσία της νέας εταιρείας θα δημιουργηθεί από τη «ΔΕΗ ΑΕ, με εισφορά στη νέα εταιρεία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και της πελατειακής της βάσεως». Στη «μικρή ΔΕΗ» παραχωρούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη, υδροηλεκτρικές μονάδες και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής.
Με στόχο να οργανωθεί με μαζικούς όρους η αντίθεση των εργαζομένων στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνέχισαν και χτες τις περιοδείες σε μονάδες και καταστήματα της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία και αλλού.
==================================
http://www.energypress.gr/news/RAE:-2-kayta-erwthmata-toy-NOME-zhtoyn-apanthseis-apo-to-YPEKA
2 καυτά ερωτήματα για το ΝΟΜΕ ζητούν απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ

==============================================
 μπήκαν κάποιοι απατεώνες στην υπόθεση γενικότερα του ρεύματος(ΔΕΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: