Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016Η ΔΕΗ, οι προμήθειες και το... άδειο ταμείο

To ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την ίδρυση της εταιρείας πριν από 65 χρόνια, είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο.

Ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη λειτουργία της επιχείρησης και πρωτίστως των παραγωγικών της μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της χώρας.

Οι φόβοι που εκφράζονται δεν είναι μεταφυσικοί, ούτε και προέρχονται από εσωτερική πληροφόρηση. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους πίνακες με τους διαγωνισμούς προμηθειών υλικών και έργων που δημοσιοποιεί η ΔΕH, για να καταλάβει ότι το πρόβλημα βαίνει επιδεινούμενο.

Εδώ και χρόνια, με εξαίρεση το μεγάλο έργο της Πτολεμαΐδας 5, έχουν σταματήσει οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού.

Στη συνέχεια, οι σοβαρές επενδύσεις περιορίστηκαν σε μονάδες ενίσχυσης της παραγωγής στα νησιά. Μέσα στο καλοκαίρι πάντως, όταν πια το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕH με τους απλήρωτους λογαριασμούς έχει φτάσει στην κορύφωσή του, γινόμαστε μάρτυρες συνεχών αναβολών και παρατάσεων σε διαγωνισμούς.

Δεν μιλάμε για διαγωνισμούς κάποιων εκατομμυρίων, λίγων ή πολλών ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Μιλάμε για αναβολές διαγωνισμών λίγων χιλιάδων ευρώ ο καθένας, που αφορούν σε προμήθειες υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία υποσυστημάτων των μονάδων παραγωγής.

Σε περίπου 170 προκηρύξεις που καταγράψαμε το τελευταίο διάστημα, στις περίπου 65 δίνεται παράταση διενέργειας, ώστε η προμήθεια και η πληρωμή να μετατεθεί από μερικές μέρες μέχρι μερικούς μήνες αργότερα.

Πέρα από αυτά να σημειώσουμε τα προβλήματα με τις οφειλές σε εργολάβους των ορυχείων, στις απολύσεις προσωπικού που κάνουν οι τελευταίοι και στα έργα που μένουν πίσω και καθυστερούν την ανάπτυξη των ορυχείων και τη διατήρηση της παραγωγής σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά όπως φαίνεται το πρόβλημα ΔΕH έχει φτάσει στα όριά του.

Και πιστεύουμε ότι ξεπερνάει τις αρμοδιότητες της διοίκησής της, ή του προϊστάμενου υπουργού.

=======================================================
Τρίωρη κατάληψη στον ΑΗΣ Β' της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη

http://www.eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/103652-triori-katalipsi-ston-ais-v-tis-dei-sti-megalopoli

Τρίωρη προειδοποιητική κατάληψη διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Β΄, που διαχειρίζεται την 4 και την 5 μονάδα παραγωγής ρεύματος στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη. Η κατάληψη έγινε στο διοικητήριο του ΑΗΣ Β' και δεν επηρέασε την παραγωγική λειτουργία των δύο μονάδων.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ορυχείου Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Σαράντος Αλεξανδρής, υπογράμμισε, ότι η κατάληψη είχε συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου να καταδείξουν τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στις μονάδες παραγωγής ρεύματος και πρόσθεσε, πως για την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού απαιτείται η πρόσληψη 25 ατόμων.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ορυχείου Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι, «η μη κάλυψη σημαντικών θέσεων εργασίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του τομέα λειτουργίας της 4ης και της 5ης μονάδας στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β' δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων με σημαντική καταπόνηση των εργαζομένων, λόγω της συνεχόμενης υπερωριακής τους απασχόλησης» και προσθέτουν πως η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους και «από τύχη μόνο δε θρηνήσαμε μέχρι σήμερα θύματα».

Ακόμη ζητούν, «την κάλυψη των κενών θέσεων του τομέα λειτουργίας της 4ης και 5ης μονάδας καθώς και των κενών θέσεων των τομέων συντήρησης με πρόσληψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού. Την πλήρη εφαρμογή προγράμματος 5 φυλακών στις εναλλασσόμενες φυλακές (βάρδιες). Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: