Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

«Δεν ξέρω τίποτα»



http://www.genop.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=470&Itemid=1Στα στελέχη της ΔΕΗ επιχειρεί τώρα ο πρόεδρος της εταιρίας Τ. Αθανασόπουλος να μεταθέσει τις ευθύνες για την πτωτική πορεία της εταιρίας αφήνοντας μάλιστα σε βάρος τους υπαινιγμούς για οικονομικές ατασθαλίες, για διαρροές πληροφοριών σε ανταγωνιστές αλλά και για ικανοποίηση ρουσφετιών...

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας στα διοικητικά στελέχη της εταιρίας στο «3ο Managers Forum» εξαπέλυσε γενικόλογες και αόριστες κατηγορίες για τη στάση των στελεχών έναντι προμηθευτών: «Εάν ήταν δική μας η επιχείρηση, θα δίναμε πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν πρέπει να τις γνωρίζουν και θα τις χρησιμοποιήσουν σε βάρος της επιχείρησης; Θα δαπανούσαμε τα χρήματα όπως τα δαπανούμε; Θα επιλέγαμε προμηθευτές που δεν θα ήταν οι καλύτεροι;»

Και σε άλλο σημείο επίσης ο κ. Αθανασόπουλος κατηγορεί τα στελέχη πως δίνουν απόρρητες πληροφορίες της επιχειρήσεις: «Τα πράγματα όμως, τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης, φαίνονται ακόμα αρκετά μπερδεμένα. Ευθύνη για την ορθή διευθέτησή τους έχουν τα ίδια τα στελέχη της Επιχείρησης, που θα πρέπει να είναι εκείνα που θα καθορίζουν τις σχέσεις ισορροπίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Παρακαλώ τα στελέχη της Επιχείρησης να μη δίνουν πληροφορίες και στοιχεία, χωρίς να είναι επίσημα εξουσιοδοτημένα από την Επιχείρηση, σε άλλα άτομα και φορείς. Θα ήθελα να παρακαλέσω αυτή η πρακτική να σταματήσει... ακόμα και ο Τύπος το σχολίασε. Γιατί το κάνουμε αυτό; Πώς αυτό εξυπηρετεί την επιχείρηση;»

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις στο σύστημα των προσλήψεων: «Γνωρίζω πολύ καλά, τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις που μπορεί να εξακολουθείτε να δέχεστε, παρ’ όλες τις προσπάθειές μου να απαλειφθούν τελείως από τον χαρακτήρα της ΔΕΗ. Θέλω να εξακολουθείτε σταθερά να μην υποκύπτετε σε οποιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης, καθώς αυτό είναι ένα κακό απομεινάρι του παρελθόντος που κάθε άλλο παρά προάγει την ακεραιότητα και τον σεβασμό».

Καταφέρθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς σε βάρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και πολιτικών κομμάτων και έθεσε τα στελέχη προ των ευθυνών τους για το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους: «Δυστυχώς, ενώ όλοι μας καταβάλλουμε πολύπλευρες προσπάθειες για την ανάπτυξη της ΔΕΗ, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες με αθέμιτο τρόπο προσπαθούν να επιβάλλουν λύσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα για τη ΔΕΗ και το Κοινωνικό Σύνολο αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Καθένας μας έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην προσπάθεια για εξουδετέρωση των αρνητικών συνεπειών αυτών των ενεργειών και στην οριστική τους εξάλειψη.

Ο καθένας από εμάς είναι πρεσβευτής μιας ιστορικής και υπεύθυνης επιχείρησης και οφείλει να υπηρετεί τη ΔΕΗ με επαγγελματισμό, αίσθηση ευθύνης και ανιδιοτέλεια, με ακεραιότητα και ήθος. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η ανάγκη για βελτίωση δεν είναι κάτι που θα επιλέξουμε αν και πότε θα κάνουμε, είναι μονόδρομος, αν θέλουμε η επιχείρηση να είναι βιώσιμη στο πολύ κοντινό μέλλον».

Χ. Φώλιας: «Δεν ξέρω τίποτα»
Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου σε βάρος των στελεχών της επιχείρησης
Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου σε βάρος των στελεχών της επιχείρησης.

Αυτό υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής συνάντησης που πραγματοποίησε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατόπιν πρωτοβουλίας των συνδικαλιστών. Ο κ. Φώλιας υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε για τα όσα είπε ο κ. Αθανασόπουλος από τον Τύπο.

Κατά τ’ άλλα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προειδοποίησαν τον υπουργό με κινητοποιήσεις στην περίπτωση που προχωρήσει στο σχέδιο του νομικού διαχωρισμού της εταιρίας, της πρόσληψης των νέων εργαζομένων υπό το καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, ενώ επέρριψαν ευθύνες στον ίδιο και την κυβέρνηση για τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.

Ο κ. Φώλιας κατά τις πληροφορίες, υποσχέθηκε στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να μελετήσει τα θέματα που του έθεσαν και να συζητήσει εκ νέου μαζί τους
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Στον εισαγγελέα οι επίορκοι
Νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη ΓENOΠ-ΔEH ξεκίνησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, Tάκης Aθανασόπουλος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «δυνάμεων που προσπαθούν με αθέμιτο τρόπο να επιβάλλουν λύσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα στη ΔEH».

Νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη ΓENOΠ-ΔEH ξεκίνησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, Tάκης Aθανασόπουλος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «δυνάμεων που προσπαθούν με αθέμιτο τρόπο να επιβάλλουν λύσεις και να δημιουργήσουν προβλήματα στη ΔEH».

Mε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η ΓENOΠ καλεί τον κ. Aθανασόπουλο «να στείλει τώρα στον εισαγγελέα τα επίορκα στελέχη της ΔEH διαφορετικά είναι κοινός συκοφάντης».

Tο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ΔEH κατηγορεί τον πρόεδρο ότι στην προσπάθειά του να υλοποιήσει το στρατηγικό του σχέδιο που είναι το σπάσιμο και η ιδιωτικοποίηση της ΔEH κατασκευάζει εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και ετοιμάζει μισθοφορικό στρατό.

H ΓENOΠ ζητεί από τον κ. Aθανασόπουλο να κατονομάσει εκείνους που επιβουλεύονται τη ΔEH και να ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να τους αντιμετωπίσει.

Aπαντά δε στις αιτιάσεις του κ. Aθανασόπουλου, κατηγορώντας τον ότι έχει δημιουργήσει «μισθοφορικό στρατό ή λεγεώνα άσχετων προκλητικά αμειβόμενων εξωτερικών συμβούλων» που ο ίδιος έχει φέρει σε περίοδο ισχνών αγελάδων για τη ΔEH.


Αιχμές
H ανακοίνωση της ΓENOΠ αφήνει αιχμές και για όσους από τους εργαζόμενους ή τα στελέχη της ΔEH δέχθηκαν την αύξηση του επιδόματος ευθύνης από 48% ως 63%.

«Aν ο κ. Aθανασόπουλος έχει στοιχεία επιβαρυντικά για επίορκα στελέχη της ΔEH να επιβάλει τώρα τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός και τα όργανα της διοίκησης. Mε τεκμηριωμένα στοιχεία να στείλει όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη στον εισαγγελέα και εμείς θα έρθουμε συμπαραστάτες του.

Σε αντίθετη περίπτωση το σενάριο ισοδυναμεί με κυνήγι μαγισσών και ο ίδιος αποδεικνύεται κοινός συκοφάντης στα μάτια των στελεχών, των εργαζομένων και της κοινής γνώμης», καταλήγει η ανακοίνωση.

... | ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Αθανασόπουλος: Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ
09:10 - 22 Σεπτέμβριος 2008
Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων υπάρχουν στη ΔΕΗ, κατά τον πρόεδρό της Τάκη Αθανασόπουλο, που κάλεσε τα στελέχη της επιχείρησης να μην δείχνουν ανοχή σε όσους δεν επιδεικνύουν ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Σε ομιλία του το Σάββατο, προς τα στελέχη της επιχείρησης στο Manager's Forum (ένα είδος τακτικής συνάντησης στελεχών της ΔΕΗ που ο ίδιος έχει καθιερώσει) έκανε λόγο για κάποιους που σηκώνουν όλο το βάρος της επιχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι αδιαφορούν.

Για να προσθέσει ότι "ο πήχης της απόδοσης πρέπει να ανέβει για όλους, στελέχη και εργαζομένους", καθώς επίσης ότι "χρειάζεται να αυξηθεί η κινητικότητα στελεχών και εργαζομένων, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάληψη καθηκόντων σε εκείνους που έμπρακτα επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εργασία τους". Κατά τον κ. Αθασνόπουλο, "οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν προσωπική ευθύνη για τη διεύρυνση των γνώσεων και των ικανοτήτων τους. Οι οριζόντιες μετακινήσεις είναι ευκαιρίες προετοιμασίας για μια καλύτερη καριέρα, για μετάδοση γνώσης και συνεχή βελτίωση".

Διαρροές πληροφοριών

Στην ίδια ομιλία, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται έξωθεν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της επιχείρησης από ανταγωνιστές της, μέσω στοιχείων και πληροφοριών που παίρνουν εκ των έσω.

"Παρακαλώ τα στελέχη της επιχείρησης να μη δίνουν πληροφορίες και στοιχεία, χωρίς να είναι επίσημα εξουσιοδοτημένα από την επιχείρηση, σε άλλα άτομα και φορείς. Θα ήθελα να παρακαλέσω αυτή η πρακτική να σταματήσει... Ακόμη και ο Τύπος το σχολίασε", είπε ο κ. Αθανασόπουλος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει λόγο για "διαρροές" εσωτερικών πληροφοριών προς τα έξω.

Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει εσωτερική εγκύκλιο προς τα στελέχη της επιχείρησης, όπου τους επισήμαινε ότι "διαρρέουν" προς τα έξω απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες για κρίσιμα θέματα, που αφορούν π.χ. στις επενδύσεις της ΔΕΗ.
ΔΕΗ


Πιέσεις για «γαλάζιες συνεντεύξεις» δείχνει ο Αθανασόπουλος


Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ


Για παρεμβάσεις που δέχονται στελέχη της ΔΕΗ από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες, μίλησε για δεύτερη φορά σε ενάμιση χρόνο ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος.


Τη φορά αυτή, η αναφορά έγινε με παρέμβασή του σε φόρουμ στελεχών, όπου μιλώντας για τη διαδικασία των συνεντεύξεων στις προσλήψεις, συνεχάρη και ενθάρρυνε «τις επιτροπές για τις επόμενες προγραμματισμένες συνεντεύξεις -που κάνουν τη δουλειά τους με τρόπο σοβαρό και επαγγελματικό, επιδεικνύοντας ακεραιότητα».

Συνέχισε όμως επισημαίνοντας: «Γνωρίζω πολύ καλά τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις που μπορεί να εξακολουθείτε να δέχεστε, παρ' όλες τις προσπάθειές μου να απαλειφθούν τελείως από τον χαρακτήρα της ΔΕΗ. Θέλω να εξακολουθείτε σταθερά να μην υποκύπτετε σε οποιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης, καθώς αυτό είναι ένα κακό απομεινάρι του παρελθόντος, που κάθε άλλο παρά προάγει την ακεραιότητα και τον σεβασμό».

Με την αποστροφή του αυτή, ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραδέχτηκε στην ουσία ότι οι συνεντεύξεις αποτελούν το βασικό εργαλείο πρόσληψης ατόμων, για τα οποία εκδηλώνεται «ενδιαφέρον» από κομματικούς μηχανισμούς, βουλευτές κ.λπ.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, μίλησε ευθέως για διαρροές πληροφοριών που αφορούν τη ΔΕΗ: «Παρακαλώ τα στελέχη της επιχείρησης να μη δίνουν πληροφορίες και στοιχεία, χωρίς να είναι επίσημα εξουσιοδοτημένα, σε άλλα άτομα και φορείς. Θα ήθελα να παρακαλέσω αυτή η πρακτική να σταματήσει».

Τέλος, μίλησε και για «τεμπέληδες» εργαζόμενους, και πρόσθεσε ότι «δεν δικαιολογούνται στελέχη που δείχνουν ανοχή στην ύπαρξη "εργαζομένων δύο ταχυτήτων", με κάποιους να επιδεικνύουν ζήλο και προσήλωση, ενώ άλλοι να αδιαφορούν».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2008

ΔΕΗ: Αντιδράσεις στις αιχμές Αθανασόπουλου
Συνδικαλιστές καλούν τον κ. Αθανασόπουλο «εφόσον έχει αποδεδειγμένα στοιχεία για ποινικά κολάσιμες πράξεις να τα αποστείλει στον Εισαγγελέα.

Την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχουν προκαλέσει οι αιχμές του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου σε βάρος των στελεχών της εταιρίας και αφορούν μεταξύ άλλων σε οικονομικές ατασθαλίες.

Συνδικαλιστές καλούν τον κ. Αθανασόπουλο «εφόσον έχει αποδεδειγμένα στοιχεία για ποινικά κολάσιμες πράξεις να τα αποστείλει στον Εισαγγελέα και να προχωρήσει στην αποπομπή των επίορκων».

Πάντως η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπως αναφέρουν μέλη του προεδρείου της αποδίδει την επίθεση του προέδρου της ΔΕΗ στα στελέχη σε μία απόπειρα να μετακυλίσει τις ευθύνες για την αρνητική πορεία της επιχείρησης.

Επιπλέον εντάσσουν την προσπάθειά του στο κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης της ΔΕΗ, το οποίο υλοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

«Μαζέψτε τον πρόεδρο που δυσφημεί τη ΔΕΗ»

Σε πλήρη... συσκότιση για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ -που τείνουν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις καταγγελίες για τις μίζες στελεχών της κ.λπ. του προέδρου της Παναγιώτη Αθανασόπουλου- φαίνεται να κρατιέται ο προϊστάμενος επί της Ανάπτυξης υπουργός Χρ. Φώλιας

Ο υπουργός έδειξε έκπληκτος για τις «καταγγελίες» Αθανασόπουλου (το θέμα αποκάλυψε χθες το «Εθνος»), λέγοντας χαρακτηριστικά στα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που τον επισκέφθηκαν χθες αιφνιδιαστικά ζητώντας του «... να μαζέψει τον πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ που δυσφημεί την Επιχείρηση και να τον πείσει να παραπέμψει στον εισαγγελέα, αν έχει ονόματα, τα στελέχη εκείνα που υπονοεί πως λαδώνονται». Η απάντηση του υπουργού ήταν πως «κι εγώ από δημοσιεύματα πληροφορήθηκα το θέμα...».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού και για τα ακόλουθα δύο θέματα που δρομολογεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Τα κρίσιμα αυτά θέματα είναι:

Ο διαμελισμός της ΔΕΗ σε πέντε θυγατρικές εταιρείες ώστε να διευκολυνθεί η παραχώρηση χρυσοφόρων τομέων της σε ιδιώτες.
Οι νέες προσλήψεις (2.035 συνολικά) στη ΔΕΗ: η ΓΕΝΟΠ υποπτεύεται πως θα γίνει απόπειρα οι νεοπροσλαμβανόμενοι να ενταχθούν στο καθεστώς ιδιωτικού δικαίου (νόμος 3424), χωρίς να καλύπτονται από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος-Χρ. Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: