Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Μοιράζει επιδόματα στη ΔΕΗ

Μοιράζει επιδόματα στη ΔΕΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Καρότο και μαστίγιο είναι η τακτική του κ. Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ. Πρόσφατα λοιπόν αύξησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το λεγόμενο επίδομα «στάθμης ευθύνης» που παίρνουν τα στελέχη της ΔΕΗ σε ποσοστά μεταξύ 48% έως και 63%! Πρωτοκαθιέρωσε επίδομα... βοηθών γενικών διευθυντών ύψους 1.500 ευρώ τον μήνα, αύξησε το επίδομα των διευθυντών Βασικών Οργανωτικών Κλιμακίων στα 1.100 ευρώ, των κλαδαρχών στα 780 ευρώ, των τομεαρχών στα 500 ευρώ και των υποτομεαρχών στα 200 ευρώ. Επιδοματική πολιτική που συνολικά αφορά πάνω από 1.000 άτομα. Άραγε όλοι αυτοί που αποφάσισε ο κ. Αθανασόπουλος να τους αυξήσει το επίδομα ανήκουν- όπως ο ίδιος έλεγε προ ημερών σε συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ- στους εργαζόμενους εκείνους που επιδεικνύουν ζήλο και προσήλωση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, σηκώνοντας όλο το βάρος της επιχείρησης, όταν κάποιοι άλλοι αδιαφορούν;

Στη ΡΑΕ προσφεύγουν ΔΕΗ και ΔΕΠΑ
Ανανέωση σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου

"Η" 27/9
Της Μανταλένας Πίου

Σε προσφυγές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι πιθανόν να καταλήξει η κόντρα μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας αερίου.

Η ΔΕΗ με τον «αέρα» του μεγαλύτερου πελάτη της ΔΕΠΑ και τους προνομιακούς όρους της αρχικής συμφωνίας του 1994 που προέβλεπαν συμμετοχή της επιχείρησης ηλεκτρισμού στα κέρδη της ΔΕΠΑ εφόσον αυτά ξεπεράσουν ένα πλαφόν και ρήτρα καλύτερου πελάτη, διεκδικεί ευνοϊκή τιμολογιακή μεταχείριση για το αέριο που καταναλώνει. Αλλωστε την περίοδο αυτή, με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και τα κέρδη της ΔΕΗ στο ναδίρ, μία «καλή» συμφωνία με τη ΔΕΠΑ θα έδινε ανάσα στην εταιρεία ηλεκτρισμού.

Από την άλλη πλευρά όμως, η ΔΕΠΑ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ιδιαίτερες παραχωρήσεις στη ΔΕΗ, πράγμα που κοντεύει να φέρει σε ρήξη τις διοικήσεις των δύο κρατικών εταιρειών.

Συνάντηση

Αλλωστε, η συνάντηση που είχαν πρόσφατα για το θέμα αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Μάκης Παπαγεωργίου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο δεν κατέληξε με τους καλύτερους οιωνούς.

Αλλοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είναι εξάλλου πιθανόν να προσφύγουν στη ΡΑΕ εναντίον της ΔΕΗ, για αθέμιτο ανταγωνισμό στην προμήθεια αερίου.

Η ΔΕΠΑ λειτουργεί σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς και στο πλαίσιο αυτό υπογράφει από φέτος τις συμβάσεις προμήθειας με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Πρώτη στο νέο καθεστώς υπογράφηκε η σύμβαση με την Αλουμίνιον της Ελλάδος (Endesa Hellas) και ακολούθησε η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (Ελληνικά Πετρέλαια), ενώ έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με άλλους ηλεκτροπαραγωγούς όπως η Ηλεκτροπαραγωγική Θίσβης, η Enelco, η Ηρων κ.λπ.

Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε διαμηνύσει αρκετές φορές ότι θα αναζητούσε αέριο σε τρίτους προμηθευτές αερίου. Εχει μάλιστα διερευνήσει την πιθανότητα αυτή με τον γερμανικό όμιλο RWE, με τον οποίο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

Η ΔΕΠΑ εκτιμά ότι με την τελευταία πρότασή της για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας, η ΔΕΗ θα έχει μείωση στο ετήσιο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου άνω των 50 εκατ. ευρώ (με σημερινές τιμές), αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Η ΔΕΗ διεκδικεί τα προνόμια που της εξασφαλίζει η τρέχουσα συμφωνία ή ανταλλαγή των δύο ευνοϊκών όρων της σύμβασης του 1994, με καλύτερες τιμές.

Το σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ομίλους έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: