Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Στήριξη βιομηχανίας από ΔΕΗ

Γέφυρα συνεργασίας με ΓΕΝΟΠ - Οχι άλλη μετοχοποίηση της ΔΕΗ
Διαβεβαιώσεις ότι δεν προβλέπεται περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ αλλά ούτε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος έδωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο 32ο απολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης ταυτόχρονα έριξε... γέφυρα συνεργασίας με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, καλώντας τους να συμμετάσχουν στον διάλογο που θέλει να ανοίξει με τα κόμματα για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου κατήγγειλε, όπως αποκάλυψε το «Εθνος» στις 12 Ιανουαρίου, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός ουσιαστικά πήγαν στις 30 βιομηχανίες τις οποίες η ΔΕΗ επιδοτεί μέσω του ειδικού τιμολογίου της υψηλής τάσης (Α-150). Μάλιστα, κατά τον κ. Φωτόπουλο, η ΔΕΗ ζημιώθηκε το 2008 με 219 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε συνεργασία με ιδιώτες στην αντικατάσταση των παλιών μονάδων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στους τομείς των ορυχείων, της παραγωγής, της μεταφοράς, της διανομής και της εμπορίας.

==========================================
Στήριξη βιομηχανίας από ΔΕΗ
Πηγή: Express.gr 14/02/09-07:49

Σε 219 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες που υπέστη η ΔΕΗ το 2008 λόγω της τιμολόγησης των 30 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας με το τιμολόγιο Α150 που είναι φθηνότερο από τη μέση χονδρεμπορική τιμή, με την οποία αγοράζει η ίδια η επιχείρηση από το σύστημα. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κατά τη χθεσινή ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας υπογραμμίζοντας ότι η έμμεση επιδότηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς είναι απαράδεκτη.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τον Ιούλιο του 2008, η ΔΕΗ πωλούσε το Α150 προς 60,29 ευρώ ανά MWh και αγόραζε προς 104,35 ευρώ ανά MWh, ενώ τον Απρίλιο, που η μέση οριακή τιμή του συστήματος ήταν η χαμηλότερη του δείγματος που παρουσίασε ο κ. Φωτόπουλος, η ΔΕΗ πωλούσε προς 57,70 ευρώ ανά MWh και αγόραζε προς 74,91 ευρώ ανά MWh.

«Εάν η ΔΕΗ ήταν κρατικό μονοπώλιο σε μια κλειστή αγορά, θα μπορούσε να ήταν αποδεκτή η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νίκος Φωτόπουλος και πρόσθεσε: «Εάν η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που πραγματικά χρειάζονται στήριξη, να βρει άλλο τρόπο να το κάνει. Σε συνθήκες ανταγωνισμού, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι βασική παράμετρος μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής είναι η τήρηση του Kοινοτικού Δικαίου, το οποίο επιβάλλει ανταγωνισμό με ίσους όρους. Δεσμεύτηκε για την τήρηση αυτής της αρχής, σημειώνοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να «ρίξει» τη ΔΕΗ. Αντίθετα, όπως είπε, θα φροντίσει να λειτουργεί σε καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού ώστε η ίδια να αναπτυχθεί αλλά και οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Κάλεσε δε τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους ιδιώτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα δεν είναι η μοιρασιά της πίτας, είναι να καλυφθεί ο κενός χώρος. Είναι λάθος ο τρόπος που γίνεται η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό, γιατί δίνεται έμφαση στο πώς θα μοιραστεί η πίτα και ξεχνιέται ότι πρέπει να μεγαλώσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο, υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξή του είναι ο συντελεστής απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων της επιχείρησης να είναι περίπου 10%, προκειμένου η ΔΕΗ να είναι σε θέση με αυτάρκεια να εξυπηρετεί τα σχέδια δράσης της και υλοποίησης των επενδύσεών της, ενώ πρόσθεσε ότι, εάν το 2009 επιτυγχανόταν αυτός ο στόχος, τα κέρδη προ φόρων θα έπρεπε να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Κατέληξε δε λέγοντας ότι στις προγραμματιζόμενες δράσεις εξορθολογισμού και επανεκτίμησης των δαπανών δεν έχει συμπεριληφθεί καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού.
==============================================
Κοινή εταιρία από ΔΕΗ και Χαλυβουργική
Πηγή: Express.gr 13/02/09-07:18


Στη σύσταση κοινής εταιρίας με τη Χαλυβουργική Α.Ε. προχωρεί η ΔΕΗ εν όψει της κατασκευής και εκμετάλλευσης δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 880 MW. Oπως ανακοινώθηκε χθες από τη ΔΕΗ σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του διοικητικού της συμβουλίου εγκρίθηκε η συνεργασία με τη Χαλυβουργική και η σύσταση κοινής εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 880 MW με καύσιμο φυσικό αέριο σε έκταση εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής. Το συμφωνητικό των μετόχων υπεγράφη χθες ενώ έχει συσταθεί και το Σχέδιο Καταστατικού. Η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρίας και η ΔΕΗ το 49%. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.900.000 θα καταβληθούν από τη ΔΕΗ.

Το Συμφωνητικό Μετόχων και το Σχέδιο Καταστατικού θα υποβληθούν για έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή αποτελεί την πρώτη συμφωνία της ΔΕΗ με ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρία για την από κοινού δραστηριοποίηση στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά. Ανάλογες προτάσεις του παρελθόντος δεν έχουν προχωρήσει, όπως επίσης δεν προχώρησε και η συνεργασία με τη γερμανική RWE που σχεδίαζε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Πάντως στο σχέδιο συνεργασίας έχει αντιταχθεί σφόδρα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


==========================================
Μεγαλύτερα κίνητρα... Τα λέμε και τα γράφουμε εμείς τόσο καιρό, αλλά ακόμα καλύτερα είναι όταν τα λένε οι ίδιοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Πήγε ο Κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το είπε ξεκάθαρα: «Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν», τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους ιδιώτες, λόγω της αύξησης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Τους προέτρεψε μάλιστα να μη μαλώνουν για το πώς θα μοιράσουν την πίτα, αλλά να κοιτάξουν να τη μεγαλώσουν, να κάνουν επενδύσεις. Για να ...χορτάσουν όλοι.

Σιγά μη χορτάσουν αυτοί. Το θέμα όμως είναι ότι το μήνυμα (ξανα)δόθηκε. Τα νέα, μεγαλύτερα, κίνητρα ετοιμάζονται, οι «μασέλες» ας ...ετοιμάζονται.

Είπε επίσης ο υπουργός ότι το «Κοινοτικό Δίκαιο επιβάλλει ανταγωνισμό με ίσους όρους». Αραγε θα την κάνει τη χάρη στη ΔΕΗ να μην είναι «τελευταίο καταφύγιο»; Πολλά «μαγειρεύονται» για το επόμενο διάστημα. Κατά τα άλλα, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε ότι δε θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς (δε διάβασε το Επιχειρησιακό Σχέδιο;) και ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ζήτημα περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ». Δεν πειράζει, έχει φροντίσει η ΔΕΗ να ...«αυτομετοχοποιηθεί» με τις συνεργασίες που κάνει για νέες μονάδες...Copyright © 1997-2009 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
========================================
Η γραφειοκρατία χαντακώνει την αιολική ενέργεια στη χώρα μας Λιμνάζουν αδικαιολόγητα εδώ και 18 μήνες επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ!
Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009
Η πολυδαίδαλη γραφειοκρατία, η χρονοβόρος αδειοδοτική διαδικασία, οι ποικίλες αντιδράσεις μέρους των τοπικών κοινωνιών και οι περιορισμοί πρόσβασης στο δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ είναι οι τέσσερις βασικότεροι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην πατρίδα μας.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στην Ερέτρια της Εύβοιας με θέμα «Αιολική ενέργεια: Ανάπτυξη και περιβάλλον» στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ανάμεσα σε εκπροσώπους των επενδυτών και σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου, που είναι η RF-Εnergy και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προγραμματίζουν μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας και έχουν υλοποιήσει αρκετές από αυτές. Θεωρείται συνεπώς πολύ σημαντική η αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, κάτι που ήταν και μία από τις βασικές επιδιώξεις του συνεδρίου.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής που πήραν μέρος στο συνέδριο μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ενημερώθηκαν οι ίδιοι για τα ευρωπαϊκά παραδείγματα ενσωμάτωσης των επενδύσεων αιολικής ενέργειας της τοπικής κοινωνίας. Από αυτές τις επενδύσεις προκύπτουν σημαντικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της απασχόλησης, η ανάπτυξη έργων υποδομής και η μίσθωση γης από τους ιδιοκτήτες.

Στη χώρα μας το δυναμικό της αιολικής ενέργειας προσεγγίζει τα 1.000 ΜW, ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων όμως είναι το ότι εκκρεμούν αιτήσεις για επενδύσεις αιολικών πάρκων ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες λιμνάζουν εδώ και περίπου 18 μήνες ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

Στο συνέδριο διατυπώθηκαν και εναλλακτικές λύσεις για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έγιναν και τεχνικές αναφορές στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κατασκευή ανεμογεννητριών.

Ακόμη φιλοξενήθηκαν ομιλίες ακαδημαϊκών, εκπροσώπων διαφόρων φορέων και οργανώσεων, με κύριο αντικείμενο δραστηριοποίησης την ενέργεια, καθώς και επενδυτών από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημαντική εξάλλου ήταν η παρουσία φορέων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και κατοίκων από δήμους και κοινότητες της Νότιας Εύβοιας, επισφραγίζοντας έτσι τη βαρύτητα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ.Μαρκόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι.Μπούγας, ενώ μίλησαν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Φ.Σαχινίδης και η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννυ Ποδηματά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Α. Ζερβός, ενώ μίλησαν μεταξύ άλλων οι: Γεωργία Γλυνού από τη ΡΑΕ, Δανάη Διακουλάκη, καθηγήτρια ΕΜΠ, Μ. Θωμαδάκης, αντιπρόεδρος ΡΑΕ, Ι. Κατσουλάκος, καθηγητής ΟΠΑ, Ευ. Κοροβέσης, γενικός διευθυντής RF-Εnergy, Αθ. Κορονίδης από τον ΔΕΣΜΗΕ, Σπ. Λιούκας και Αν. Ξεπαπαδάκος, καθηγητές ΟΠΑ, Ι. Παντούσης, γενικός διευθυντής RF-Εnergy, Εμμ. Περάκης, τεχνικός διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αχ.Πληθάρας, υπεύθυνος της WWF Ελλάς, και Ι. Τσιπουρίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Χορηγός επικοινωνίας στο συνέδριο ήταν «Το Βήμα».

1 σχόλιο:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

Ερώτηση Λαφαζάνη για ΔΕΗ - Χαλυβουργική
Πέμπτη, 11.12.08
Για οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, που διαπράττει η ΔΕΗ στην Ελευσίνα με την εκχώρηση νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα στη Χαλυβουργική, κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλά για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, αλλά και για «χορό» κερδών της Χαλυβουργικής εις βάρος της ΔΕΗ.

Στην ερώτησή του ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η σύμπραξη αυτή, που εκχωρεί στη Χαλυβουργική την πλειοψηφία της συμμετοχής στη συγκεκριμένη μονάδα, δημιουργεί έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι συμφέρουσα για τη ΔΕΗ. Και αυτές οι αμφιβολίες ενισχύονται από το γεγονός ότι ήδη έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το γεγονός ότι μονάδα παραγωγής ρεύματος του Ομίλου Μυτιληναίου πουλάει ενέργεια στο σύστημα σε τιμές που φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ ανά MWH, ενώ η εταιρεία του ιδίου Ομίλου, Αλουμίνιον της Ελλάδος, αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ κάτω από 60 ευρώ ανά MWH».

«Το γεγονός ότι η Χαλυβουργική αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημαντικό πελάτη για τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο ιστορικό με τον Όμιλο Μυτιληναίου και με τον έλεγχο της νέας μονάδας στην Ελευσίνα κατά πλειοψηφία από τη Χαλυβουργική, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και πάλι ο ιδιώτης θα πουλάει το ρεύμα στο σύστημα ακριβότερα απ' όσο θα το αγοράζει από τη ΔΕΗ, προκαλώντας έτσι τεράστιες ζημιές στη δημόσια επιχείρηση και αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Χαλυβουργική» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης.