Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Καινούριο υπουργείο για παλιά προβλήματα


Καινούριο υπουργείο για παλιά προβλήματαΤης ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ- ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Περιβάλλον: Συνόδευε στους τίτλους διάφορα υπουργεία από το 1980, με νονό τον Στέφανο Μάνο. Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα δημόσια έργα, να σταθεί ανεξάρτητο και αυτόνομο.
Η καριέρα του, αν μείνουμε στις προγραμματικές εξαγγελίες, αρχίζει με καλούς οιωνούς. Ωστόσο τα μονοπάτια που θα περπατήσει είναι ακανθώδη και στρωμένα με παραπομπές στο Ευρωδικαστήριο, αντιπεριβαλλοντική νοοτροπία και πολλά δομικά και θεσμικά προβλήματα. Το παιχνίδι για το «νεογνό» υπουργείο Περιβάλλοντος θα κριθεί στην πολιτική της καθημερινότητας και εδώ κρύβονται πολλοί σκόπελοι:

*Θα ενισχυθεί από τη νέα αναμόρφωση του ΕΣΠΑ με κοινοτικά κονδύλια;

*Τι ρόλο θα παίξουν τα ισχυρά υπουργεία που καλούνται να του παραχωρήσουν εξουσίες και αρμοδιότητες; Θα έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού να τα «βάζει» με παλιά νομοσχέδια και νοοτροπίες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που ίσως κρύβουν συγκρούσεις με υπουργεία όπως Εσωτερικών (π.χ. για τα σκουπίδια), Υποδομών, Οικονομικών και Οικονομίας;

Νόμος για τα δάση

Η νέα υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, στην παρθενική ομιλία της στη Βουλή, έθεσε τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες: Κλιματική αλλαγή. Εξοικονόμηση ενέργειας με αύξηση της παραγωγής κατά 20% από ΑΠΕ. Δάση και προστατευόμενες περιοχές (με νόμο θα ξεκαθαριστεί η έννοια του δάσους). Αστική αναγέννηση (με την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας που θα αντιμετωπίζει την αυθαίρετη δόμηση).

*Στο υπουργείο εντάσσονται αρμοδιότητες και υπηρεσίες που αφορούν το περιβάλλον, τη χωροταξία, την πολεοδομία: Ολόκληρη η γενική διεύθυνση δασών, τα νερά (εκτός από την ΕΥΔΑΠ, που ίσως καταλήξει στο υπουργείο Υποδομών), η ενέργεια με την ΔΕΗ, τα ΕΛΛ.ΠΕ., το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και όλοι οι τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Τα προβλήματα είναι πολλά και τα ερωτήματα περισσότερα: Πώς θα μειωθεί η σπατάλη νερού, πώς θα μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών και πώς θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης; Πώς θα συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα: ΔΕΗ με λιγνίτη και περιβάλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα;

*Η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς, διατυπώνει την ανησυχία της που η ενέργεια κατέληξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος: «Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν ασυνήθιστα καλές. Ολα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, ασκώντας εποικοδομητική κριτική, αν κάτι πάει στραβά. Μεγάλη πάντως πρόκληση για το νέο υπουργείο είναι να μην καταντήσει νέο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ενέργεια να καταπίνει ξανά το περιβάλλον».

Από το περιβάλλον του έλληνα επιτρόπου Στ. Δήμα εκφράζεται ικανοποίηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που αφορούν το περιβάλλον, καθώς συνάδουν με τις απόψεις της Κομισιόν. Επικροτούν την ονομασία του νέου υπουργείου ως Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού προβλέπεται να είναι η ίδια και στο χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου, Και θεωρούν κρίσιμο θέμα τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που θα έχει η υπουργός Περιβάλλοντος για τη σωστή λειτουργία του υπουργείου.
Εμφαση στις ΑΠΕ
Συναντήσαμε τον Γ. Μανιάτη, υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών στο γραφείο του, στην έδρα του τέως υπουργείου Ανάπτυξης στη Μεσογείων 119. Μας τόνισε ότι γι' αυτόν πρόκληση είναι οι δυσκολίες. Του καταθέσαμε τη βασική μας απορία: Πώς θα πρασινίσετε τη ΔΕΗ;

*«Πρώτη μας προτεραιότητα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο Αιγαίο ξεμπλοκάροντας τις αιτήσεις που αφορούν 7.000 MW και έχουν υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

*»Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο με απλοποιημένες διαδικασίες, ούτως ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να συμπεριλάβει τις ΑΠΕ. Στόχος είναι να εξαφανίσουμε τις πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες από τα νησιά, τα οποία με τις ΑΠΕ θα δίνουν ενέργεια μέσω καλωδίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και από το ίδιο καλώδιο θα τροφοδοτούνται οι Κυκλάδες που είναι μη διασυνδεδεμένο σύστημα.

*»Θα αντικατασταθούν οι γηρασμένες μονάδες με άλλες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος είναι το 20% να προέρχεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο 80% από φυσικό αέριο, λιγνίτη, πετρέλαιο. Κλείνει η πέμπτη μονάδα της Μεγαλόπολης και αντικαθιστάται με αέριο. Στην Πτολεμαΐδα θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενοι σταθμοί. Στην Ελασόνα-Δράμα, θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη φυσικών πόρων από λιγνίτη στις επόμενες γενιές, άλλωστε και με το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σύντομα οι διαγωνισμοί στα λιγνιτικά πεδία».

*Σε ερώτησή μας αν θεωρεί επαρκή τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, απέκλεισε για άλλη μια φορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Θεωρεί ότι ξεκινάμε από ένα κακό σημείο όσον αφορά τις ΑΠΕ και πρόσθεσε:

*«Μακάρι να μπορούσαμε να φτάσουμε το 30%, όμως όλες αυτές οι μονάδες σημαίνουν κόστος. Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 20% από ΑΠΕ, χωρίς αυτό να έχει επίδραση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οσον αφορά την Κοπεγχάγη, πρέπει να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας και να γίνουμε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή μας».

rpsoul@enet.gr ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΛΟΓΙΑΝΗΣ (βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ.)

«Φτωχές κι αόριστες εξαγγελίες»
«Θα χαρακτήριζα τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος φτωχές και άτολμες. Επαναλάμβανε γενικόλογες και αόριστες εξαγγελίες περί "πράσινης ανάπτυξης" χωρίς δεσμεύσεις και στόχους. »Σε ορισμένα σημεία μάλιστα ανέφερε απλώς τις κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Δεν αναφέρθηκε καν σε σημαντικά ζητήματα του υπουργείου, όπως οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου "Natura 2000", η βιοποικιλότητα, το θαλάσσιο περιβάλλον, θέματα που αποτελούσαν προτεραιότητα για μας. Δεδομένου ότι το νέο υπουργείο έχει μία πολύ βαριά δομή, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει ομαλά. Ομως οι ανάγκες του περιβάλλοντος είναι πιεστικές και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (βουλευτής Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ)

«Θα κριθεί από το αποτέλεσμα»
«Θεωρούμε θετικό βήμα την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς αγωνιστήκαμε χρόνια γι' αυτό. Το ζητούμενο είναι, όταν αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες, να είναι ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν θα καπελώνεται από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία.

»Η νέα υπουργός στις προγραμματικές της δηλώσεις έκανε ορισμένες θετικές εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών θα πιέζει με την υποβολή συγκεκριμένων θετικών προτάσεων. Θα καταργηθούν και πότε οι τριτοκοσμικές χωματερές; Πότε θα σταματήσει το αίσχος του Ασωπού; Θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι; Τι θα γίνει με την εκτροπή του Αχελώου όπου η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα; Θα αυξηθούν τα κονδύλια για την πρόληψη και τη δασική προστασία; Θα προχωρήσει η απεξάρτηση από τους λιγνιτικούς σταθμούς; Η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με EmailΔιάδοση στο GoogleΔιάδοση στο del.icio.usΔιάδοση στο FacebookΔιάδοση στο TwitterΔιάδοση στο BuzzΔιάδοση μέσω του AddThis.com
Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης για την πράσινη ανάπτυξη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/10/2009
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της πράσινης ανάπτυξης μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε στο περίγραμμα γενικών προτεραιοτήτων που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μπιρμπίλη, στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή και στα δημοσιεύματα για προθέσεις της κυβέρνησης να επιλύσει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Στην αντιμετώπιση των αυτονόητων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το ενεργειακό, τα δάση, η δόμηση και γενικότερα όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Όμως αυτά δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αποσπασματικές διαρροές ούτε με μεμονωμένες προσεγγίσεις, όταν μάλιστα η ίδια η υπουργός έχει ζητήσει προθεσμία 45 ημερών για να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του υπουργείου της σε κάθε τομέα της πολιτικής του.

Κι επειδή, παρʼ όλα αυτά, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες, εμείς θα συμβάλλουμε υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά τις αιτίες που δημιουργούν τα βασικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προτείνουμε λύσεις στις προγραμματικές προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν, μέσα και από την παράθεση συγκεκριμένων ερωτημάτων.

1. Κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα συναντήσεις για την προετοιμασία της «Κοπεγχάγης». Όμως, σε αυτές τις συναντήσεις πρέπει να έχει συγκεκριμένη πρόταση, πόσο μάλλον όταν, στη χώρα μας, η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προέβλεπε η συμφωνία του Κιότο, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Είναι πρόσφατες οι κυρώσεις που υποστήκαμε για τη μη συμμόρφωσή μας.

Όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών CO2 ανήκει στη ΔΕΗ λόγω των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης) που χρησιμοποιεί, τι σκοπεύει να πράξει επʼ αυτού η κυβέρνηση; Η κοινωνία, τα κινήματα των πολιτών, ανέτρεψαν ή ανέστειλαν τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για εγκατάσταση λιθανθρακικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Ωστόσο το πρόβλημα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις μας στο πρωτόκολλο του Κιότο παραμένει. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα για τα οποία δεν ακούστηκε λόγος, με σημαντικότερο την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

2. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Η προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων αποτελεί τη σπουδαιότερη σήμερα εναλλακτική λύση για το ενεργειακό. Όμως, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με υψηλόβαθμα στελέχη του στην περιφέρεια, που οργανώνουν ή και συμμετέχουν άκριτα στις κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών;

Ωστόσο, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ χρειάζεται βελτίωση, χρειάζονται πρόσθετα κίνητρα και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως για τις περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, ώστε το πέρασμα στην κοινωνία να είναι ευκολότερο.

3. Δάση και προστατευόμενες περιοχές

Τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στις καμένες εκτάσεις της Αττικής.

Ως σημαντικότερη παρέμβαση ανακοινώθηκε η αναστολή της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 3208/03 για τον ορισμό του δάσους. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει αμφισβητηθεί από το ΣτΕ αλλά και είναι αντίθετη με τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό. Οφείλει η κυβέρνηση να τον αναστείλει και αν τον αντικαταστήσει με τη σχετική διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ανακοινώθηκε, τότε θα πρόκειται για ένα θετικό βήμα.

Ωστόσο, ο Ν. 3208/03 πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του, γιατί με άλλες του διατάξεις επιτρέπει δασοκτόνους αποχαρακτηρισμούς που έχουν καταγγελθεί και προεκλογικά από τον αρμόδιο τότε για θέματα περιβάλλοντος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Κουβέλη.

Για τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές απαιτούνται πολλές δράσεις, για τις οποίες έχουμε αναφερθεί και θα αναφερθούμε όταν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση. Οφείλει όμως η κυβέρνηση να απαντήσει σήμερα σε ένα ερώτημα: Γιατί επιτρέπει στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να συνεχίσει τις εργασίες οριοθέτησης των δασών όταν το πρόγραμμα που εφαρμόζει είναι απαράδεκτο επιστημονικά, αβάσιμο νομικά και προκλητικό οικονομικά;

4. Αστική αναγέννηση, αυθαίρετη δόμηση

Κύριο ζητούμενο σήμερα για τους κατοίκους των αστικών περιοχών είναι η εξασφάλιση μιας ελάχιστης ποιότητας ζωής. Δυστυχώς όμως στην Αττική η πραγματικότητα των κλειστών παραλιών, τα καμένα δάση αλλά και η θεοποίηση της τσιμεντοποίησης κάθε άλλο παρά ανεκτές συνθήκες επιβίωσης προσφέρουν.

Αφού η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού, τότε γιατί δεν προτείνει η κυβέρνηση την κατάργηση σταδιακά τής εκτός σχεδίου δόμησης αλλά και την απαγόρευση οποιασδήποτε οικιστικής επέκτασης τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών;

Μόνον έτσι θα σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αστική αναγέννηση.

Η πράσινη ανάπτυξη, πέρα από την ειλικρίνεια των προθέσεων, την οποία δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε στην υπουργό, απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Αυτό θα είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής.

* Ο Β. Αποστόλου είναι μέλος της Π.Γ. ΣΥΝ, πρώην βουλευτής Ν. Ευβοίας


============================================================

Ενέργεια Η συγχώνευση του τομέα της Ενέργειας με εκείνον του Περιβάλλοντος ενδέχεται να αποτελέσει από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της αρμόδιας υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, αλλά και της κυβέρνησης εν γένει. Επί παραδείγματι, στο υπουργείο αυτό θα υπάγεται η ΔΕΗ και εκεί θα βρίσκεται η ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου δικτύου εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςκαι τη διαχείριση των αντίστοιχων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, το τιμολογιακό σκέλος της επιχείρησης και ο διορισμός της διοίκησης θα παραμείνουν υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Στο ίδιο υπουργείο θα πρέπει να μεταφερθούν οι υπηρεσίες και το προσωπικό που διενεργούσαν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τις μετρήσεις και τα οποία έως πρόσφατα υπάγονταν στο καταργηθέν υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, οι πολεοδομίες, ως τμήμα του πρώην υπουργείου Χωροταξίας, οι αρμοδιότητες του οποίου επίσης εντάσσονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

================================================================


Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Διαδοχικής Ασφάλισης
Τη Δευτέρα (26-10-2009) συνεδριάζει υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο η Επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με κύριο αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της οδού Σταδίου 29 και ώρα 10.30 π.μ.

Την σημασία που δίνει στην αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της διαδοχικής ασφάλισης η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έσπευσε να τονίσει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος από την τελετή κιόλας παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Ο κ. Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει τα σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση θέματα «κορυφαία» προσθέτοντας ότι και κατ' εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία.

«Ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει αυτό το δύσκολο κι όπως είπα, τραχύ ορισμένες φορές καθήκον, το επεσήμανε πρώτο στα θέματα του Υπουργείου μας» είχε τονίσει ο κ. Λοβάρδος.
====================================================

Για το συνάδελφο που το ζήτησε η παρούσα οδηγία προτείνει σειρά μέτρων που αποβλέπουν σε πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών. Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι να ενισχύσει τις ευνοϊκές συνθήκες για πραγματικό και ισότιμο ανταγωνισμό, καθώς επίσης και η εγκατάσταση γνήσιας ενιαίας αγοράς.



http://europa.eu/legislation_summaries/energy/european_energy_policy/l27005_el.htm=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: