Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

αλλά μέσα από την ανάθεση των πολλών μικρών εργολαβιών, που έχει σήμερα, σε μια μεγάλη εταιρεία - εργολάβο.

Συνέδριο ΔΕΗ με θέμα "Θεσμικό πλαίσιο, επενδυτικές ευκαιρίες και καινοτομίες στο τομές της ηλεκτρικής ενέργειας"
------------------------------------------------------------------
Μανιάτης: «Οχι» σε λιθάνθρακα, πυρηνική ενέργεια
Χρυσα Λιαγγου

Το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν χωράει λιθάνθρακα και η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας αποδεκτή λύση. Με την τοποθέτηση αυτή, κηρύσσοντας την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου ENERTECH ’09 που διοργάνωσε η ΔΕΗ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης ξεκαθάρισε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα την πολιτική της νέας κυβέρνησης στο μείζον θέμα του ενεργειακού μείγματος, διαλύοντας τις όποιες επενδυτικές προσδοκίες για πιθανή επανεξέταση της χρήσης του λιθάνθρακα. Η επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων είναι προφανές, τόνισε ο κ. Μανιάτης, ότι προϋποθέτει τον σχεδιασμό του ηλεκτρικού συστήματος, με βασική παράμετρο τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο τουλάχιστον στο επίπεδο του 20% μέχρι το έτος 2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «εθνικός πόρος, ανάλογος του λιγνίτη, του ήλιου και του αέρα, η οποία μπορεί στο μέλλον να προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ως αναγκαία την υιοθέτηση νέων τεχνικών και τεχνολογιών διαχείρισης των δικτύων, όπως τα ευφυή δίκτυα Smart Grids και τα μικροδίκτυα.

Η άρση των θεσμικών εμποδίων, των στρεβλώσεων και των αντιφατικών αντιμετωπίσεων στην αδειοδότηση και κατασκευή των μονάδων ΑΠΕ αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, τόνισε ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας υφυπουργός, προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Αναφέρθηκε σε επενδυτικά σχέδια με άδεια παραγωγής, ή με θετική κρίση ΡΑΕ, που εξετάζονται από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και αφορούν αιολικά, υδροηλεκτρικά και βιομάζα, τα οποία υπερβαίνουν τα 1.000, με συνολική ισχύ σχεδόν 12 GW. Περίπου το 90% αφορά αιολικούς σταθμούς. Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι αιτήσεις συνολικά που έχουν αξιολογηθεί ή αξιολογούνται υπερβαίνουν τα 3 GW, ενώ εντύπωση προκαλεί ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των σχεδόν 7.000 μικρών σχεδίων φωτοβολταϊκών σταθμών που εξετάζονται από τη ΡΑΕ για τη χορήγηση απόφασης εξαίρεσης, η επεξεργασία των οποίων ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

======================================
Λάτσης και Μπόμπολας φτιάχνουν την πρώτη ιδιωτική ΔΕΗ
"Σάρκα και οστά" απέκτησε πια ο ενεργειακός όμιλος "ELPEDISON BV" που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της αγοράς ηλεκτρισμού. Οπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια" στο πλαίσιο της συμφωνίας της 3ης Ιουλίου 2008 με τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ιταλίας "Edison SpA" ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της "Ηλεκτροπαραγωγή Θήβας ΑΕ" (στην οποία συμμετείχε με ποσοστό 65% η εταιρεία Elpedison BV, ενώ ποσοστό 33% συνολικά κατείχαν οι εταιρείες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξης και Χαλκόρ) από την "Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ", η οποία μετονομάστηκε σε "Elpedison Ενεργειακή ΑΕ" (ποσοστό 100% κατείχε η Elpedison BV).
============================================
Με 75% η Elpedison στην Elpedison Ενεργειακή
Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» από την «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης», η οποία μετονομάστηκε σε «Elpedison Ενεργειακή», στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison.

Σημειώνεται ότι στην «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» συμμετείχε με ποσοστό 65% η εταιρεία Elpedison B.V., ενώ ποσοστό 35% συνολικά κατείχαν οι εταιρείες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ. Η Elpedison Ενεργειακή ανήκε σε ποσοστό 100% στην Elpedison B.V.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συγχώνευσης, το 21% της Elpedison Ενεργειακή μεταβιβάστηκε από την Elpedison B.V., στης οποίας το μ/κ συμμετέχουν από κοινού σε αναλογία 50/50 τα ΕΛΠΕ και η Edison, προς την εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ) και στην εταιρεία Χαλκόρ.

Το αντίτιμο ανέρχεται σε 30,7 εκατ. ευρώ. Πλέον, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, η Elpedison B.V. κατέχει ποσοστό 75% της Elpedison Ενεργειακή, ενώ ποσοστά 22,5% και 2,5% κατέχουν οι Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ, αντίστοιχα.

Επίσης, υλοποιώντας την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η Elpedison B.V. ίδρυσε την εταιρία Elpedison Εμπορική, με σκοπό το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται την, ήδη σε λειτουργία, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα αυτή αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης ολοκληρώνει την κατασκευή μονάδας 420 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας.

===================================================
«Εlpedison Eνεργειακή» από τις ΕΛ.ΠΕ., Edison, Ελλάκτωρ και ΧαλκόρΟλοκληρώθηκε η δημιουργία του νέου ενεργειακού σχήματος
Με την απορρόφηση από την «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης» των ΕΛ.ΠΕ και Εdison της «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» (Εdison, Ελλάκτωρ, Χαλκόρ), ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημιουργίας του μεικτού σχήματος, που θα ελέγχει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας (υπό κατασκευήν).

Ειδικότερα, οι δύο μονάδες θα ελέγχονται πλήρως από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, η οποία μετονομάζεται πλέον σε «Εlpedison Eνεργειακή». Στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας, βάσει της αρχικής συμφωνίας ΕΛ.ΠΕ.-Edison η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2008, συμμετέχουν με ποσοστό 75% η μεικτή εταιρεία Εlpedison BV, με 22,5% η εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη, θυγατρική της «Ελλάκτωρ» και με 2,5% η Χαλκόρ του ομίλου Στασινόπουλου.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, Ελλάκτωρ και Χαλκόρ, βάσει της συμφωνίας κατέβαλαν στην Elpedison BV συνολικά 30,7 εκατομμύρια ευρώ (28,18 εκατομμύρια η Ελλάκτωρ).

Επίσης, υλοποιώντας τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η Elpedison B.V. ίδρυσε την εταιρεία «Elpedison Εμπορική», η οποία θα δραστηριοποιείται στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας (εισαγωγές, εξαγωγές), τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.

Βάσει της στρατηγικής συνεργασίας ΕΛ.ΠΕ.- Edison, επιδιώκεται ο έλεγχος παραγωγικού χαρτοφυλακίου περίπου 2.000 μεγαβάτ, προκειμένου το μεικτό σχήμα να καταστεί ο κυριότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ.

Έπιπλέον σημειώνεται ότι η Εdison έχει επιλέξει την Ελλάδα ως περιοχή στρατηγικής ανάπτυξης στον τομέα του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο του Τουρκο-Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο του διασυνοριακού αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, για την τροφοδοσία της δεύτερης με αέριο εκτός ρωσικού δικτύου.

Τέλος να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία, κατέχει με την Ελλάκτωρ και τη ΒΦΛ άδεια ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Μ. ΚΑ.



=================================================
Τις θέσεις της Ελλάδας για την Κοπεγχάγη παρουσίασε σε φορείς η Τ.Μπιρμπίλη
Συνάντηση στο υπουργείο

Τις θέσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα το Δεκέμβριο στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα παρουσίασε την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος σε οργανώσεις, βιομηχανικούς και κοινωνικούς φορείς -ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΣΕΕΣ, WWF, Greenpeace, ΔΕΗ, ΚΑΠΕ και ΡΑΕ, μεταξύ άλλων.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στο υπουργείο και τους φορείς τόσο για τις επιμέρους θέσεις της Ελλάδος όσο και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν οι θέσεις αυτές στην οικονομία.

Η συζήτηση εστιάστηκε στις απαιτήσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ευχαρίστησε τους εκπροσώπους και δεσμεύθηκε για συνέχιση των συναντήσεων, σε διμερές πλέον επίπεδο, ώστε να προετοιμασθούν μέτρα και πολιτικές δράσεις.
==============================================
To 20% της ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές έως το 2020 Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εκτός από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα περιλαμβάνονται υπεράκτια αιολικά και μονάδες γεωθερμίας.
Στο 20% θα διαμορφωθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας απο το 2020.

Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης μιλώντας το πρωί σε συνέδριο με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο, επενδυτικές ευκαιρίες και καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» που διοργάνωσε η ΔΕΗ.

Ο υφυπουργός εξήγγειλε «άρση των θεσμικών εμποδίων και στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο για αδειοδότηση και κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και πρωτοβουλίες προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι στις επενδύσεις αυτές».

Στο σχεδιασμό εκτός από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα περιλαμβάνονται υπεράκτια αιολικά και μονάδες γεωθερμίας.

Επανέλαβε επίσης ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν περιλαμβάνονται μονάδες λιθάνθρακα, ούτε χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Μανιάτης στάθηκε ιδιαίτερα στα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, η οποία όπως είπε θα ωφελήσει τόσο την εθνική οικονομία όσο και τα ίδια τα νησιά του Αιγαίου αφού θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό τους πρόβλημα.

Μέχρι να υλοποιηθούν οι επενδύσεις, τόνισε ο υφυπουργός, οι μονάδες ΑΠΕ στα νησιά πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
=========================================

«Πιάνει τίποτα;»... Εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια ξεπουλάνε - ξεπουλάνε, ιδιωτικοποιούν και «μετοχοποιούν» και τελικά δεν άφησαν τίποτα. Από ΟΤΕ, τράπεζες και ΑΓΕΤ μέχρι ΔΕΗ και ΕΛΠΕ και από Ναυπηγεία μέχρι Διώρυγα της Κορίνθου και λιμάνια. Και γιατί; Για να αντιμετωπίσουν - όπως έλεγαν και λένε - το δημόσιο χρέος και για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα. Και ποιο το αποτέλεσμα; Εφτασαν το δημόσιο χρέος στο 100% του ΑΕΠ και τα ελλείμματα στα 30 δισ. ευρώ!

Συνεπώς ή είναι εντελώς άχρηστοι και ανίκανοι (πράγμα που ούτε πιστεύουμε, ούτε ποτέ υποστηρίξαμε) ή ισχύει αυτό που λέμε εμείς, ότι δηλαδή το ξεπούλημα δε γίνεται για λόγους εξυπηρέτησης της «εθνικής οικονομίας», αλλά για λόγους «εξυπηρέτησης» των ιδιωτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων που «βουτάνε» το δημόσιο πλούτο.

Επομένως, και αφού τώρα τα πούλησαν όλα, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε ένα ...μικρό προβληματάκι με τα χρέη και τα ελλείμματα, τι έχει απομείνει για ξεπούλημα; Η Ακρόπολη, να «πιάνει τίποτα» άραγε;

==============================================================

Αλλαγές για «μείωση του κόστους»Αντιμέτωποι με εντατικοποίηση και μεγάλες εργολαβικές εταιρείες οι εργαζόμενοι

Στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων χτυπάνε τα νέα σχέδια της ΔΕΗ να προχωρήσει σε περικοπές για να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Σχέδια που θα έχουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της κερδοφορίας της ΔΕΗ μέσα από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την υπερεκμετάλλευσή τους.

Με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν προχτές το πρωί στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, οι εργαζόμενοι έστειλαν ένα πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα. Δήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στα σχέδια της εργοδοσίας. Μήνυμα που μεταφέρθηκε και σε συνάντηση που έγινε με τον γενικό διευθυντή των Ορυχείων κ. Λάππα.

Η ΔΕΗ ΑΕ προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές στην εργασία τα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας την εφαρμογή του μέτρου από το διοικητικό προσωπικό. Από την καινούρια χρονιά, το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλο το προσωπικό, δηλαδή και στην παραγωγή. Ταυτόχρονα όμως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις, ώστε να μειώσει την υπερωριακή εργασία.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ΑΕ σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των εργολάβων, όχι βέβαια με προσλήψεις προσωπικού, αλλά μέσα από την ανάθεση των πολλών μικρών εργολαβιών, που έχει σήμερα, σε μια μεγάλη εταιρεία - εργολάβο. Αναζητά λοιπόν μια μεγάλη εταιρεία που θα αναλάβει να εκτελεί π.χ. από τις συγκολλήσεις, τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά μέχρι και τη λειτουργία ολόκληρων μηχανημάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί το καθεστώς των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας και η άγρια εκμετάλλευση των εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν για τη ΔΕΗ ΑΕ μέσω των εργολάβων, με άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
=========================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: