Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ομως το μεγαλόπνοο και πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έγινε κουρελόχαρτο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.


Στη ΔΕΗ το πιο βασικό είναι η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:
- Ανάπτυξη νέων σύγχρονων θερμικών μονάδων.

-Αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων.

- Επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.

- Κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων.

Με τις νέες Μονάδες, που θα ενσωματώνουν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, μεταξύ 2006 και 2015 η ΔΕΗ θα πετύχει ανά παραγόμενη κιλοβατώρα μείωση των εκπομπών κατά:

- 25% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2),

- 39% του οξειδίου του αζώτου (NOx),

- 91% του διοξειδίου του θείου (SO2) και

- 55% των σωματιδίων (PM).
Οι επενδύσεις αυτές, είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να μετατραπεί σε μια δυναμική και ανταγωνιστική επιχείρηση ενέργειας να βελτιώσει την αποδοτικότητά της και να αυξήσει τα έσοδά της.
Ομως το μεγαλόπνοο και πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έγινε κουρελόχαρτο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.
================================================
Κανονικά το εποχιακό επίδομα για 50 χειριστές.

(26/10/2009)

Με παρέμβαση του Σωματείου Χειριστών Δυτικής Μακεδονίας λύθηκε το πρόβλημα σχετικά με το εποχιακό επίδομα που δεν είχε καταβληθεί σε μέλη του τα οποία κατά το 2008 είχαν απασχοληθεί στη ΔΕΗ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η επιχείρηση εκ παραδρομής δήλωσε στο Ι Κ Α λάθος κωδικό ειδικότητας με συνέπεια να μη δικαιούνται το εποχικό επίδομα. Όσοι χειριστές η βοηθοί χειριστών πληρούν τις προυποθέσεις καταβολής του επιδόματος από τον Ο Α Ε Δ και δεν έχει αλλάξει ο κωδικός ειδικότητας τους στο συγκεντρωτικό του Ι Κ Α θα πρέπει να προσέλθουν στο λογιστήριο της ΔΕΗ λαμβάνοντας τα απαραίτητα έγγραφα για να τα καταθέσουν στον Ο Α Ε Δ και να τακτοποιηθούν οικονομικά.






===============================================
«Παγώνει» η αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Της Xρυσας Λιαγγου

«Oχι» αναμένεται να πει η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (YΠEKA) στο αίτημα του ΔEΣMHE (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για αύξηση στο τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE). Πρόκειται για το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Tα έσοδα αυτά μεταβιβάζονται από τη ΔEH στον ΔEΣMHE, ο οποίος είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να καταβάλλει στους παραγωγούς AΠE εγγυημένη τιμή (έχει προσδιοριστεί στα 81,4 η μεγαβατώρα) για την ενέργεια που αγοράζει από αυτούς.

O ΔEΣMHE είχε υποβάλει στην ηγεσία του πρώην υπουργείου Aνάπτυξης από το περασμένο καλοκαίρι αίτημα για σημαντική αύξηση στο τέλος AΠE προκειμένου να αποπληρώσει τους παραγωγούς της «πράσινης» κιλοβατώρας. H σχετική εισήγηση προέβλεπε αύξηση του τέλους στα 2,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 0,3 ευρώ που είναι σήμερα. H Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας περιόρισε το σχετικό αίτημα του ΔEΣMHE στα 2,15 ευρώ τη μεγαβατώρα, καταθέτοντας λίγο πριν από τις εκλογές την αντίστοιχη εισήγηση στο YΠAN, η ηγεσία του οποίου προτίμησε να παγώσει το θέμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Eτσι, το θέμα περιήλθε ως μία από τις άμεσες εκκρεμότητες στη νέα ηγεσία του YΠEKA, η οποία φέρεται να το έχει εντάξει στη δέσμευση που έχει αναλάβει για «πάγωμα των τιμολογίων των ΔEKO». Παρ’ ότι δεν αποτελεί τιμολόγιο ΔEKO, πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔEH, που σημαίνει ότι η όποια αύξηση θα περάσει στους καταναλωτές ως αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που θα καθιστούσε ανακόλουθη τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. H διαμόρφωση ωστόσο του τέλους των AΠE σε μακροχρόνια βάση θα επανεξεταστεί από την ηγεσία του YΠEKA στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας. Mια πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα συρτάρια των αρμόδιων αρχών, αφορά την ενσωμάτωση της τιμής των AΠE στην οριακή τιμή του συστήματος. Aυτή είναι και μία πρόταση της αγοράς, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μια αρνητικής φόρτισης των καταναλωτών για την «πράσινη» ενέργεια από τις αυξήσεις στις περιπτώσεις που η οριακή τιμή συστήματος κινείται χαμηλότερα από την εγγυημένη τιμή που προβλέπει ο νόμος για τις AΠE.

Tο πρόβλημα σε αυτή τη συγκυρία και με δεδομένη την άρνηση του YΠEKA για αύξηση μετατίθεται στον ΔEΣMHE, ο οποίος θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής του συστήματος στην οποία αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από τους παραγωγούς AΠE και που φέτος κινείται πολύ χαμηλά και της εγγυημένης τιμής των 81,14 ευρώ/μεγαβατώρα, στην οποία θα πρέπει να τους πληρώσει. Kατά τους επενδυτές ωστόσο το πρόβλημα δεν θα έπρεπε να υφίσταται γιατί πέρυσι που η οριακή τιμή ήταν πολύ υψηλή (89,1 ευρώ/μεγαβατώρα), οι AΠE επιδότησαν το σύστημα και ο ΔEΣMHE έβαλε στα ταμεία του περίπου 20 εκατ. ευρώ.

============================================
Διετή συλλογική σύμβαση εργασίας διεκδικεί ο ΣΕΒ
Χριστινα Kοψινη

Υπέρ της υπογραφής διετούς εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας παραμένει ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου διαβεβαίωσε χθες ότι η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί ομαλά, «με στόχο να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία για όλες τις πλευρές, χρήσιμη και για την οικονομία». Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν χθες στα γραφεία του Συνδέσμου ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός, κ. Γ. Κουτρουμάνης. Στη συνάντηση, στην οποία εκτός από τον πρόεδρο, κ. Δημ. Δασκαλόπουλο, μετείχαν οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής, Ν. Καραμούζης, Θ. Φέσσας και ο γενικός γραμματέας κ. Αν. Καλλιτσάντσης, ο υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητές του αναφορικά με τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους υγείας των Ταμείων, τη διαδοχική ασφάλιση, τις εναλλακτικές μορφές εργασίας και την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της εισφοροδιαφυγής, υπενθυμίζοντας τα «δέκα μέτρα “ανάχωμα” στην ανεργία», που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος, με στόχο να γίνουν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμπνοια υπήρξε και στο θέμα των προγραμμάτων stage. Ο κ. Δασκαλόπουλος επικρότησε την κατάργησή τους από την κυβέρνηση «δεδομένου και του εκφυλισμού τους σε μοχλό πελατειακών σχέσεων, καταδικάζοντας σε μια ιδιότυπη πολιτική και επαγγελματική ομηρία χιλιάδες νέους».

«Ηταν μια λειτουργική συνεργασία που αφορούσε τις εγγυήσεις στον χώρο εργασίας, τα θέματα της γρήγορης απόδοσης των συντάξεων, για τα οποία βοηθάει ο ΣΕΒ με την παρουσία στελέχους του, τα θέματα της “μαύρης” εργασίας, τα θέματα τελικώς που αφορούν το ευρύ αντικείμενο του υπουργείου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρ. Λοβέρδος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί στο εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα του ΣΕΒ για προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση μέχρι το τέλος του 2010, αλλά και σε όσες αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση δραστηριότητας στη διετία 2009-2010.
====================================================
**...ΔΕΗ: Στα 23,20 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί, όπως διαβάζω, η λογιστική αξία της ΔΕΗ. Τα ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία είναι μόλις 3,4 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, δηλαδή, η μετοχή «απέχει» περί τα 9 ευρώ από τη λογιστική αξία...


========================================================
Ο κ. Παπανδρέου, ο χρόνος και ο ταύρος
Αντώνης Καρακούσης | Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009
Κοντεύει να περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ και ο πυρετός των πρώτων ημερών δείχνει να έχει κοπάσει. Οι περισσότεροι που ενθουσιάστηκαν στην αρχή από τα βιογραφικά, από την περιστολή των κρατικών αυτοκινήτων ή από τη δημόσια διαβούλευση, παρατηρούν πλέον με πιο ψυχρό μάτι τα τεκταινόμενα, αξιολογούν πιο αυστηρά τα πρόσωπα και αρχίζουν να διπλοκοιτούν, να αξιολογούν τις πολιτικές και τις αποφάσεις. Πολλοί, για παράδειγμα, διερωτώνται πόσο θα καθυστερήσει ακόμη η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και επισημαίνουν ότι η συνέχεια στο κράτος δεν εγγυάται αυτή τη στιγμή την πρόοδο, αλλά αντιθέτως τη συνέχιση της φθοροποιού πορείας των προεκλογικών μηνών. Στην περιφέρεια, αλλά και στο κέντρο επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ότι οι περιφερειακοί διοικητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και οι πρόεδροι των νοσοκομείων συνεχίζουν, σπασμένες σε μικρά ποσά, τις αναθέσεις έργων και προμηθειών σύμφωνα με τους όρους και τις συνήθειες τις προηγούμενης περιόδου. Στις εφορίες, στα τελωνεία και στις άλλες νευραλγικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν αδιοίκητοι περίπου 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι πιθανώς να αυτενεργούν για το καλό, για το κακό ή απλώς δι΄ ίδιον όφελος. Αντιστοίχως έχει περάσει ένας μήνας και η πρώτη κλίμακα ηγεσίας της χώρας δεν έχει συμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συντονισμένες και ολοκληρωμένες δράσεις.

O υπουργός Οικονομικών για παράδειγμα, που τούτο τον καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αγορές ή τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, συνομιλεί σχεδόν μόνο με τον εαυτό του. Δεν έχει φυσικούς συμμάχους ή δεν εμπιστεύεται αυτούς που έχει στη μάχη που δίνει για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και την αποτροπή πιθανών πιέσεων από το εξωτερικό. Οπως και αν έχει, δυσκολεύεται στην προσπάθεια να χειρισθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων χωρίς διοίκηση, χωρίς επιτελείο και χωρίς άνετες συνεννοήσεις, π.χ. με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Το αυτό ισχύει και για την κυρία Λούκα Κατσέλη η οποία φιλοδοξεί να οργανώσει αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς να έχει ακόμη ορίσει υπεύθυνο του ΕΣΠΑ. Αντιστοίχως η κυρία Τίνα Μπιρπίλη σχεδιάζει περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική χωρίς επαφή με τους υπευθύνους της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΔΕΠΑ και τόσων άλλων κρίσιμων για το έργο της παραγόντων του δημόσιου τομέα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δύναται να συγκροτήσει ολοκληρωμένη πολιτική χωρίς τη συμμετοχή τους. Πιθανώς τα ίδια να αντιμετωπίζει ο κ. Γερουλάνος με τον ΟΠΑΠ.

Χωρίς τον έλεγχο της βασικής πηγής χρηματοδότησης του πολιτισμού και του αθλητισμού τι πολιτική να κάνει; Ο κ. Ρέππας επίσης, ο οποίος πιθανώς δεν συνομιλεί με τους υπευθύνους των πολλών ζημιογόνων συγκοινωνιακών φορέων που εποπτεύει, πώς δύναται να ορίσει προτεραιότητες και στόχους. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς άπειρα παραδείγματα προκειμένου να πείσει ότι χάνεται πολύτιμος πολιτικός χρόνος, όπως και ότι το μήνυμα της αλλαγής εξασθενίζει, καθώς περνούν οι ημέρες χωρίς να πιάνεται ο ταύρος από τα κέρατα.

Oφείλει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται οι κρίσεις και τα σχόλια, και βεβαίως τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπισή τους. Γι΄ αυτό και επιβάλλεται να συγκροτήσει το ταχύτερο το πρώτο και δεύτερο επίπεδο ηγεσίας. Οσο καθυστερεί χάνει δυνάμεις, υποστέλλει τις προσδοκίες και κυρίως δεν κυβερνά όπως αναμένει ο ελληνικός λαός.

akarakousis@dolnet.gr

=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: