Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Επιτέλους ας καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται με καμπύλες κόστους κέρδους



Απέραντο θυσιαστήριο!!!
Σε απέραντο θυσιαστήριο έχει μετατραπεί η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, με τα εργατικά ατυχήματα να βρίσκονται καθημερινά στην η¬μερήσια διάταξη και να λαμβάνουν πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Αιτία αυτής της κατάστασης, η ασυδοσία των Διοικήσεων, που προκειμένου να μειώσουν το εργασιακό κόστος, δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, το ένα εργατικό ατύχημα διαδέχε¬ται το άλλο, την ώρα που η ανεύθυνη Διοίκηση της ΔΕΗ απολαμβάνει ένα ιδιότυπο καθεστώς πλήρους ασυλίας και σφυρίζει αδιάφορα.
Κατά συνέπεια ο τραγικός απολογισμός για το 2009 δεν είναι τυχαίος, είναι η φυσική εξέλιξη των συνθηκών εργασίας, που με ευθύνη της πολιτείας και της Διοίκησης επικρατούν στο εσωτερικό της Επιχείρησης.
Ο θλιβερός κατάλογος της ανθρωποθυσίας
Η μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα θυσιαστήρια, καταδεικνύεται κυρίως από τη ραγδαία αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» και των σοβαρών τραυματισμών εργαζομένων που καταγράφτηκαν το 2009.
Πιο συγκεκριμένα:
1/ Το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη το βράδυ στις 4/2/2009 στην Κοζάνη, κατά την αποκατάσταση βλάβης, είναι μια ακόμη θυσία στο βωμό του καθήκοντος, θύμα της, ο 47χρονος συνάδελφος μας Νίκου Μάρκος, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στη κολώνα.
2/ Εν συνεχεία, πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας, ένα νέο θανατηφόρο ατύχημα ήρθε για να βυθίσει στο πένθος την οικογένεια της ΔΕΗ. Τρεις ακόμα συνάδελφοι μας, θυσία στο βωμό του καθήκοντος, εκ των οποίων οι δυο έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη την Πέμπτη 5/3/09 στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, κατά την μετάβαση σε εκτός έδρας εργασίες στο ΚΥΤ Αράχθου. θύματα του καθήκοντος οι συνάδελφοι μας, Παπουτσής Παναγιώτης και Καραπάνος Χαράλαμπος.
Ελάχιστες μέρες αργότερα και ένα νέο τραγικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί και να μακραίνει τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια την τελευταία του πνοή άφησε την Δευτέρα 9/3/2009 πάνω στη κολώνα, την ώρα που εκτελούσε εργασίες, ο συνάδελφος μας Κουράκης Μανόλης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άτυχος συνάδελφος χτυπήθηκε από ρεύμα στην προσπάθεια του να ηλεκτροδοτήσει γραμμή, η οποία είχε εσφαλμένα γεφυρωθεί με άλλο τμήμα δικτύου, που πρόσφατα είχε κατασκευαστεί από ιδιωτικό συνεργείο εργολάβου.
Το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Φούρνες, δέκα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην ΔΕΗ. Ένα ακόμα χειροπιαστό δείγμα της κατασκευαστικής προχειρότητας των εργολάβων, που με ευθύνη της Διοίκησης λυμαίνονται τη ΔΕΗ.
3/ Όμως ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, ένα ακόμη θύμα στο βωμό της εργασίας, ήρθε να προστεθεί την Τετάρτη 15 Απριλίου 2009, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδιάς. Εν ώρα εργασίας και τη στιγμή που επιχειρούνταν μετρήσεις για την επανεκκίνηση της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, η οποία βρισκόταν σε συντήρηση, ο 48χρονος συνάδελφος Νίκος Κωνσταντόπουλος, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα και έχασε τη ζωή του, πέφτοντας μάλιστα στη συνέχεια από ύψος περίπου πέντε μέ¬τρων.
• Λίγες μέρες μετά το τραγικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς, που στέρησε τη ζωή σε ένα συνάδελφο μας και μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τα διαδοχικά θανατηφόρα με θύματα πέντε συνάδελφους τεχνικούς, η οικογένεια της ΔΕΗ θρηνεί και πάλι!!! Για την ακρίβεια την τελευταία του πνοή άφησε πάνω στην κολώνα, την ώρα που εκτελούσε εργασίες, ο πενηντά-χρονος συνάδελφος μας Ρουχλιώτης Βαγγέλης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άτυχος συνάδελφος χτυπήθηκε από ρεύμα κατά την αποκατάσταση βλάβης σε τμήμα του δικτύου στην περιοχή Καρύστου.

4/ Και ενώ η Διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να κωφεύει, άλλο ένα θύμα του ακήρυχτου πολέμου, ήρθε να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο των ατυχημάτων, που μαστίζουν την Επιχείρηση. Συγκεκριμένα, ο 49χρονος συνάδελφος μας Μπουρίτας Γιώργος, την Δευτέρα 3/8/2009 και ώρα 7.45 π.μ κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, κατά την διάρκεια εργασίας στο ΚΥΤ Λάρυμνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Για να φτάσουμε στις 26/8/2009, όπου άλλος ένας εργαζόμενος θυσιάστηκε στο βωμό της εγκληματικής αδιαφορίας... Θύμα, ο 38χρονος συνάδελφος μας (οκταμηνίτης) Χατζηδημητρίου Παναγιώτης, ο οποίος έχασε τη ζωή του, μετά από πτώση κατά την διάρκεια εργασίας πάνω σε στύλο, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Πιο πρόσφατο θύμα του ακήρυκτου πολέμου που προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των ατυχημάτων, ο 30χρονος συνάδελφος μας οκταμηνίτης Μεταλληνός Δημήτρης, που την Κυριακή 4/10/2009 υπέστη σοβαρά εγκαύματα, κατά τη διάρκεια εργασίας στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να νονοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό!!!!
Πέραν όλων αυτών, η πολυετής μας εμπειρία έχει δείξει ότι πάρα πολλά ατυχήματα δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ ακόμη και σοβαροί τραυματισμοί συνάδελφων συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη καταγγελία.
Παράλληλα η άλλη όψη της επώδυνης πραγματικότητας, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι οι επαγγελματικές ασθένειες που κυριολεκτικά θερίζουν στους χώρους δουλειάς, αλλά που οι εκάστοτε Διοικήσεις απεργάζονται την απόκρυψη τους.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ ξανά και ξανά, έχει καταγγείλλει τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από την πλευρά των Διοικούντων, οι οποίοι παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, προκειμένου να μειώσουν το εργασιακό κόστος και να κερδίσουν χρόνο και έσοδα.Χρόνο από την εντατικοποίηση που επιβάλλουν στους εργαζόμενους και έσοδα από το κόστος που τάχα γλιτώνουν, όταν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφάλειας.

Εκτιμώντας τα παραπάνω, η ΕΝΩΣΗ μας ως είχε καθήκον, το διάστημα που προηγήθηκε αντέδρασε δυναμικά προκειμένου να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, καταγγέλλοντας τη Διοίκηση και τους Γενικούς Διευθυντές της ΔΕΗ για αδιαφορία, ανευθυνότητα και παράβαση καθήκοντος.
Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα ατυχήματα στη ΔΕΗ, την παρέμβαση κάθε αρμόδιας αρχής, για τον καταλογισμό ευθυνών εις βάρος όλων αυτών, που αυθαιρετούν σε βάρος της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.
Το αίτημα μας να τιμωρηθούν άμεσα και παραδειγματικά οι «ένοχοι» παραμένει ζωντανό και επίκαιρο
Εν όψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που θα διανύσουμε, η ΕΤΕ/ΔΕΗ καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΗ και όλες τις υπεύθυνες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πλήρη εφαρμογή των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία και να καταλάβουν ότι χάνονται ζωές γιατί «κάποιοι» συνεχίζουν να αποτιμούν με καμπύλες κόστους τις ζωές αθώπων συναδέλφων μας.
Καλούμε την νέα Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, να προχωρήσουν σε άμεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα υγείας και ασφάλειας, ώστε να σταματήσει να καταβάλλεται φόρος αίματος των εργαζομένων, υπέρ της κερδοφορίας εργολάβων.

•Απαιτούμε να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ο τρέχων διαγωνισμός,
ώστε να διοχετευθούν οι νέοι συνάδελφοι στην παραγωγική διαδικασία.
•Άμεσα να προκηρυχθούν νέες προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, ικανές να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της Επιχείρησης.
• Απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία.
•Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, να επιτελέσουν το ρόλο τους με
βάση την κείμενη νομοθεσία.
Τέλος υπενθυμίζουμε προς κάθε «ανεύθυνο - υπεύθυνο» ότι οι επιτροπές διερεύνησης των αιτιών και τα συλλυπητήρια δεν αρκούν για τις οικογένειες εκείνων που χάνονται.
Χρειάζεται ανάληψη ευθυνών και πρόνοια από (όλους), για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: