Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

«στο Δρόμο για την Πράσινη Ανάπτυξη»

Προβληματισμός από υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό Κοζάνης

(31/10/2009)



Πολλαπλές υπερβάσεις στις ημερήσιες τιμές συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων τύπου ΡΜ10 καταγράφηκαν στους 8 σταθμούς μέτρησης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο του Ν. Κοζάνης το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και την 26η Οκτωβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Α Κοζάνης. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων ΡΜ10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο. Η Ν.Α Κοζάνης τονίζει στην ανακοίνωση της ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης επιβεβαιώνεται από τις επίσημες μετρήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πτολεμαΐδα, τον Οικισμό ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, τη Μαυροπηγή και την Ποντοκώμη, όπου σε πέντε μόλις μήνες είχαμε 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου. Ο κ. Λάζαρος Τσικριτζής, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Κοζάνης, με αφορμή την ανακοίνωση των τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων τονίζει ότι «το νέφος συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά εμείς επιμένουμε να προσκυνούμε το λιγνίτη ζητώντας νέες μονάδες της ΔΕΗ και ορυχεία. Συνεχίζουμε να μαγαρίζουμε τον τόπο μας και να εξωθούμε σε μετεγκατάσταση τα χωριά μας, προτιμώντας τις εφήμερες και βρώμικες αντιπαροχές, αντί για καθαρές και βιώσιμες λύσεις διαρκείας».

==============================================
Ενεργειακή αυτονομία των νησιών και διασύνδεσή τους ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται με στόχο την πλήρη απαλλαγή τους από το πετρέλαιο
Σχέδιο για αρχιπέλαγος καθαρής ενέργειας
Η υπουργός Περιβάλλοντος εξηγεί τη στρατηγική για «πράσινο» Αιγαίο μέσα σε 10 χρόνια


«Πράσινο» Αιγαίο σε 10 χρόνια είναι το στοίχημα του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», λέει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. «Οι Κυκλάδες είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεσή μας να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα ελληνικά νησιά καταναλώθηκαν το 2008 για ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν 864.000 τόνοι μαζούτ και 441.500 χιλιόλιτρα ντίζελ. Εκτιμάται δε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι σχεδόν ίση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Όμως με τον λιγνίτη- σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών- παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι με μαζούτ και πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη, «στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Θαλάσσια Πάρκα.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η κ. Μπιρμπίλη παραδέχεται ότι «η Ελλάδα είναι δύσκολη περιοχή σε αυτόν τον τομέα- κυρίως- εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού». Ωστόσο, επειδή και τα υπεράκτια πάρκα θα αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του «πράσινου» Αιγαίου το θέμα θα επανεξεταστεί από την αρχή και ήδη έχουν εντοπιστεί δύο περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW. Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από τοπικές αρχές και κατοίκους, όπως στον Μαραθώνα.

«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», λέει η κ. Μπιρμπίλη Στην περίπτωση του μοναδικού αιολικού πάρκου σε βραχονησίδα που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με την υπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έναρξη του έργου (είναι από τα πρώτα έργα που θα υπογράφουν από το νεοσύστατο υπουργείο) για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Εύβοια με τη Νέα Μάκρη που θα δώσει μια ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος. «Τα δίκτυα πρέπει πλέον να έχουν μια άλλη λογική. Να κατασκευάζονται με την προοπτική να μπορούν να πάρουν την αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας».

Η Διαβούλευση. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων γι΄ αυτό και αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι καλύτερο για τη δική του υγεία- και περιβαλλοντικά ωφέλιμο- να βλέπει μια ανεμογεννήτρια από έναν πετρελαϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις ανάγκες του», αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη «Τα νησιά πρέπει να έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο και είναι στη πρόθεσή μας να καλέσουμε δημάρχους προκειμένου να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται».

Όπως επισημαίνει, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «αυτό που προέχει, είναι σε πρώτη φάση, να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για τις ΑΠΕ που έχουν μπλοκάρει για χρόνια». Ήδη έχει γίνει η πρώτη επαφή με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις- ανάλογα με την αιτία που έχουν μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες- που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δεν θα αναθεωρηθεί συνολικά, ωστόσο θα συμπεριληφθούν ορισμένες παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Η Μεγαλόπολη. Η κ. Μπιρμπίλη στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια».
Εξυγίανση των λιγνιτικών μονάδων

«Θα ήταν αφελές να πει κάνεις ότι οι ΑΠΕ θα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, όπως λέμε ότι ο λιγνίτης αποτελεί φυσικό εθνικό προϊόν το ίδιο είναι ο ήλιος και ο αέρας στη χώρα μας, λέει η κ. Μπιρμπίλη. Διευκρινίζει ωστόσο: «Για τις λιγνιτικές μοναδες θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο εξυγιαντικό σχέδιο ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο. Πρέπει να γίνουν αυτές οι επενδύσεις διότι στην αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πολλά πρόστιμα- από την εμπορία των ρύπων.

Η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τα οποία όμως θα τα μετακυλήσει στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος γι΄ αυτούς, οι οποίοι θα υποστούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη ρύπανση».


Στο τραπέζι η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα

Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το υπουργείο θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα δει συνολικά το θέμα της ρύπανσης στην Αττική.

Μία από τις παραμέτρους που θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής είναι αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το θέμα της πετρελαιοκίνησης στην Αθηνά.

«Στόχος μου είναι πως θα περιορίσουμε τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε λίγο πιο σωστά». Ένα άλλο από τα θέματα που θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής που θα συσταθεί είναι η δημιουργία ενός δικτύου με σταθμούς φόρτισης μπαταριών για υβριδικά και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
============================================
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία
Την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 490 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, για λογαριασμό των εταιρειών RWE και Turcas, ανέλαβε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ.
Η σημασία της ανάθεσης είναι ιδαίτερη και λόγω του μεγέθους της, αλλά κυρίως επειδή μεταφράζεται πολιτικά ως μία ακόμη κίνηση προσέγγισης των δύο χωρών μέσω της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι η ΜΕΤΚΑ που ελέγχεται από τον όμιλο Μυτιληναίου, έχει ήδη παρουσία στη Συρία, όπου κατασκευάζει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αντίστοιχου μεγέθους με αυτή της Τουρκίας, για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Μετά τη νέα ανάθεση, το ανεκτέλεστο των έργων που έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το 50% του κύκλου εργασιών της (1,3 δισ. ευρώ) την επόμενη τριετία, θα προέρχεται από τις πωλήσεις εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική RWE, η εταιρεία, η οποία την προηγούμενη διετία επιχείρησε χωρίς επιτυχία συνεργασία με τη ΔΕΗ, έχει προγραμματίσει για την επόμενη τριετία επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, όπου έχει συστήσει μικτές εταιρείες. Με τη σύμβαση που υπεγράφη τις προηγούμενες μέρες στο Εσεν της Γερμανίας, η ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει ρόλο κύριου αναδόχου (EPC) για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 775 μεγαβάτ με καύση φυσικού αερίου. Στον βασικό εξοπλισμό θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία της Siemens, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού προγραμματίζεται για το τέλος του 2012. Τέλος, να σημειωθεί ότι η RWE, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα, δημιούργησε μικτά σχήματα στην Τουρκία, το κυριότερο από τα οποία είναι με τον όμιλο Turcas (διυλιστήρια, ενέργεια). Επίσης, συμμετέχει στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, όπως και στο πρόγραμμα του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας, από το οποίο όμως δείχνει ότι θα αποχωρήσει λόγω των παλινωδιών της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Μ.Κα.
===============================================
Εποχικό προσωπικό στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
30/10/2009

Η ΔΕΗ ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για την κάλυψη εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών για τις εξής ειδικότητες::
α) 46 Μηχανοτεχνίτες ΔΕ
β) 15 Τεχνίτες Ορυχείων ΔΕ
γ) 2 Χειριστών Μηχαν/των Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων (Προωθητήρων) ΔΕ
δ) 2 Οδηγοί Μηχανοδηγοί Χειριστές ΔΕ
ε) 2 Συγκολλητές
Υποβολή των αιτήσεων ως 02/11/2009. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2461094286
πηγή: kozan.gr



=============================================

Ηλιοθερμικός σταθμός στη Ζήρο Λασιθίου
Ένας από τους μεγαλύτερους ηλιοθερμικούς σταθμούς ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκριμένα στο δήμο Λεύκης στο νομό Λασιθίου, πρόκειται να κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται να λειτουργήσει σε έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων και αναμένεται να παράγει ενέργεια σε ημερήσια βάση από 20 έως 25 μεγαβάτ, με τεράστια οφέλη για τον τόπο βεβαίως αλλά και για την ευρύτερη προστασία του καταπονημένου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λεύκης κ. Γιάννη Διακάκη πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις «πράσινης ανάπτυξης» με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ζήρο Λασιθίου, που για τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν και 30 θέσεις εργασίας.
«Δώσαμε άδεια για εγκατάσταση σταθμού προκειμένου να γίνουν διάφορες μετρήσεις καιρικών φαινομένων και τελικά προκηρύξαμε διαγωνισμό τον οποίο κέρδισε η πολυεθνική εταιρία NUR-MOH, η οποία και θα δίνει το παραγόμενο ρεύμα στο δίκτυο της Κρήτης. Εμείς ως δήμος θα εισπράττουμε αφενός το θεσμοθετημένο τέλος, σε επενδύσεις αιολικής ενέργειας ή ηλιακής ενέργειας, 3% επί των ακαθαρίστων κερδών που εκτιμάται σε 496.000 ευρώ. Επίσης θα έχουμε και ετήσιο μίσθωμα στα 4,81% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας που αν μεταφραστεί με τιε τιμές της ΔΕΗ ανέρχεται τελικά σε 786.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Διακάκης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται νότια του Αθερινόλακκου απέναντι από νησάκι Λεύκη.
Εκεί εκατοντάδες καθρέφτες θα «αιχμαλωτίζουν» την ηλιακή ακτινοβολία αποθηκεύοντάς τη σε μία μικρή εστία. Η τεχνολογία του ηλιοθερμοδυναμισμού, είναι πιο αποδοτική απ' ό,τι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, πίνακες που απορροφούν αντί να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ότι τα ηλιοθερμικά εργοστάσια προστατεύουν το περιβάλλον, αφού δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.
Το ρεύμα που θα παράγει ο ηλιοθερμικός σταθμός στην περιοχή θα διοχετεύεται στο υφιστάμενο δίκτυο μέσω της ΔΕΗ η οποία και θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια. Το συγκεκριμένο σύστημα ενισχύεται με άλλα 220 μεγαβάτ που παράγονται από αιολική ενέργεια, υπό ευνοϊκές όμως καιρικές συνθήκες.


Κατηγορία: Κρήτη
Ημερομηνία: 30 Οκτωβρίου 2009
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

===============================================

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ακαδημία Ενέργειας και Διεθνές Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ΑιγαίοΣυγγραφέας Σεφεριάδης Γ.
Έχοντας ως αντικείμενο την δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας(ΕΞΕ) ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 25 Οκτωβρίου τις εργασίες της η Ενεργειακή Ακαδημία. Το πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, ενεργειακής οικονομίας και τεχνολογίας στο νησιωτικό χώρο παρουσιάστηκε στο τέλος του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «στο Δρόμο για την Πράσινη Ανάπτυξη»που πραγματοποιήθηκε στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου στην Μήλο. Στόχος του Συνεδρίου, που οργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Μήλου, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού Δημάρχων, σημαντικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Πέδρο Μπαλεστέρο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών και ο Αλεσάντρο Μπόσκι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και ενδιαφερομένων από το χώρο του Αιγαίου, ήταν η επισήμανση των κρίσιμων ζητημάτων για τη διείσδυση των ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας στα νησιά. Με κεντρικό σύνθημα "τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να μπουν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την Πράσινη Ανάπτυξη", όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ενεργειακού Γραφείου κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η δρομολόγηση διαδικασιών για το ξεπέρασμα των εμποδίων, η παρουσίαση των επιτυχημένων εφαρμογών στους «όχι απόλυτα εμπορικούς» τομείς της καινοτομίας (υδρογόνο, αντλησιοταμίευση, αφαλάτωση με ΑΠΕ κτλ.), η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ελληνικό χώρο, η παρουσίαση - ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Τις εργασίες του Συνεδρίου, τέλος, απασχόλησε η διεθνής συνεργασία των νησιωτικών δικτύων της ΕΕ και το «Σύμφωνο των Δημάρχων», το οποίο έχουν υπογράψει περισσότερες από 400πόλεις-δήμοι με στόχο την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφορική Διαχείριση της Ενέργειας.

Η συζήτηση που κυριάρχησε στο χώρο του Συνεδρίου ήταν η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει την ποιότητα και την ποσότητα του ρεύματος στα νησιά και θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να έχουν μεγαλύτερη διείσδυση από τα σημερινά επίπεδα. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ και καθηγητής στο ΕΜΠ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ανακοίνωσε πως το έργο διασύνδεσης μέρους των Κυκλάδων (Άνδρος και Παροναξία) με κόστος 350εκ.€ θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια.

Μία από τις κύριες ενότητες του Συνεδρίου ήταν η περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού τοπίου, η ανάγκη για συμβολή και των τοπικών κοινοτήτων στη μεγάλη μάχη για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με βασική προϋπόθεση όλων την κυβερνητική στήριξη. Με βάση το ερώτημα "αν θα πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τις ανεμογεννήτριες ή να προστατεύσουμε το περιβάλλον με τις ανεμογεννήτριες" τοποθετήθηκαν πολλοί από τους συνέδρους, όπως ο κ. Κώστας Μενουδάκος, πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο κ. Φώτης Παπούλιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ. Παρουσιάστηκαν επίσης παραδείγματα νησιών του ευρωπαϊκού χώρου (το μικρό νησί Ούτσιρα στη Νορβηγία και Γκότλαντ της Σουηδίας) που βρίσκονται σήμερα στην πρωτοπορία της τεχνολογίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), της νέας αγοράς της πράσινης ενέργειας και ήπιων και καινοτόμων λύσεων στον τομέα των μεταφορών. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων από τα νησιά του Αιγαίου είναι το μεγάλο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, ενώ σε μερικά νησιά υπάρχει αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Μήλο και την Νίσυρο. Στην Μήλο, νησί που φιλοξένησε το συνέδριο, η γεωθερμία, αν και διαπιστωμένη εδώ και δεκαετίες, δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της αντίθεσης μεγάλου μέρους των κατοίκων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, κατάλληλες για ηλεκτροπαραγωγή, μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν με ενέργεια μια σειρά από θερμικές χρήσεις στο οικιακό και το βιομηχανικό τομέα, μπορούν να θερμάνουν θερμοκήπια, μπορούν να συνδεθούν με μονάδες αφαλάτωσης, ακόμα να συμβάλουν και στην παραγωγή υδρογόνου. Όπως σημείωσε ο εκ των εισηγητών του συνεδρίου και στέλεχος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Κώστας Καρύτσας, η γεωθερμία των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί στη χώρα μας να έχει μικρό κόστος, και μεγάλης κλίμακας εφαρμογές όπως η τηλεθέρμανση και τηλεψύξη των κτιρίων. Ήδη μια τέτοια εγκατάσταση (για μεγάλα δημοτικά κτίρια) πρόκειται να λειτουργήσει τον αυτό το χειμώνα , στον Πολυχνίτο της Λέσβου και να θέσει τις βάσεις για αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλες νησιωτικές ή και ηπειρωτικές περιοχές με αστικά χαρακτηριστικά και σημαντικές ανάγκες (να σημειωθεί ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο απ ότι με τη χρήση συμβατικών καυσίμων).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει σημαντικά χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξη των αειφορικών δράσεων στα νησιά. Ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα ISLE PACT (Σύμφωνο των Νησιών) ύψους 3,5εκ.€. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου), στο οποίο συμμετέχουν ήδη 37 νησιωτικοί Δήμοι και Κοινότητες της χώρας, ως ένας από τους 12 εταίρους παρέχει ήδη το κατάλληλο πλαίσιο. Επίσης το πρόγραμμα ELENA για την υποστήριξη των δήμων με προϋπολογισμό 15εκ.€, θα αναγγελθεί άμεσα. Το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τον Γ. Διευθυντή Διεθνών Προγραμμάτων κ. Χαράλαμπο Πίππο, που υποσχέθηκε ενεργοποίηση των εργαλείων και των πόρων για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο και κυρίως των δυνατοτήτων που προσφέρει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ακαδημία Ενέργειας Παράλληλα με το Συνέδριο άρχισε τις εργασίες της και η Ενεργειακή Ακαδημία. Αντικείμενο της Ακαδημίας είναι η δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης σε ΑΠΕ και ΕΞΕ στελεχών των ΟΤΑ, στελεχών της νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης, στελεχών αναπτυξιακών και συναφών εταιριών, ανεξάρτητων μηχανικών, μελετητών, επενδυτών αλλά και αποφοίτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και όλων όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενεργειακών πολιτικών με πλαίσιο το νησιωτικό χώρο.

Με τη συμμετοχή 30 ατόμων από διάφορα νησιά, αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης έθεσε τις βάσεις για την εξειδίκευση σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, επιλογής των κατάλληλων τεχνολογιών, λήψης αποφάσεων, αναζήτησης χρηματοδοτικών μέσων και συμμετοχής των ΟΤΑ σε νέες ενεργειακές επενδύσεις. Η Ενεργειακή Ακαδημία θα συνεχίσει τις εργασίες της με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning) αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες διαδραστικού διαλόγου.
=================================================
Επιστολη προς τον Δ/ντα Συμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασοπουλο Π. με θεμα: Τροφοδοσια του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2009 10:16
Προς : Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασόπουλο Π.

Θέμα: Τροφοδοσία του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

Κύριε Πρόεδρε

Επανερχόμαστε στο θέμα της τροφοδοσίας της λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ισχύος 330 MW, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την έντονη ανησυχία μας για την σοβαρότητα της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο χρόνο.

Όπως καλά γνωρίζετε η τροφοδοσία της συγκεκριμένης μονάδας μετά τα προβλήματα στο Ορυχείο του Κλειδίου, γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το κοίτασμα του Ορυχείου Αχλάδας ιδιοκτησίας της εταιρίας ¨Λιγνιτορυχεία Αχλάδας¨ συμφερόντων της οικογένειας Ρόζα με την οποία η ΔΕΗ ΑΕ έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση.

Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε εκφράσει από τότε τις ενστάσεις του για τους όρους της σύμβασης γιατί θεωρούσε ότι ήταν ασύμφοροι για την ΔΕΗ ΑΕ, αφού θα έθεταν σε περιπέτειες την ομαλή λειτουργία της μονάδας, με δεδομένο ότι η μονάδα του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ σχεδιάστηκε για καύση λιγνίτη με μέσο όρο θερμικής δύναμης 1850 klcal, και όχι 1750 + _ 50 που ορίζει η σύμβαση.

Άλλος όρος της Σύμβασης που κατά την άποψή μας κρίνεται εξαιρετικά επαχθής για την ΔΕΗ ΑΕ είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον ανάδοχο να συμψηφίσει την ποσότητα λιγνίτη που διακίνησε σε παρελθόντα χρόνο έτσι ώστε να εμφανίζεται τυπικά σύννομος.

Δυστυχώς μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις ενός έτους επιβεβαιωθήκαμε τουλάχιστον δύο φορές, αφού ο ανάδοχος στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της μονάδας.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2008 τα απολήψιμα λιγνιτικά αποθέματα στην αυλή του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ήταν 350.000 ton. Όμως λόγο της αδυναμίας διακίνησης από τον ανάδοχο της απαιτούμενης ποσότητας λιγνίτη σε διάστημα μόλις τριών μηνών (Ιανουάριος του 2009) τα αποθέματα μειώθηκαν κάτω από τους 50.000 ton.

Τότε η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής για χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα προχώρησε στη μείωση της παραγωγής Η/Ε από την συγκεκριμένη μονάδα κατά 110MW !!! για να μην τεθεί εκτός λειτουργίας από έλλειψη λιγνίτη ο πλέον σύγχρονος , οικονομικότερος, περιβαλλοντικά φιλικότερος λιγνιτικός σταθμός της χώρας, ζημιώνοντας ταυτόχρονα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ ΑΕ.

Σήμερα δυστυχώς το πρόβλημα είναι εντονότερο χωρίς προοπτική ανάκαμψης, αφού τα αποθέματα στην αυλή του λιγνίτη είναι λιγότερα από 50.000 ton και επαρκούν μόνο για 5 ημέρες !!! ενώ η διακίνηση λιγνίτη από τον ανάδοχο τις τελευταίες έξι ημέρες ήταν της τάξεως των 15.000 ton αντί για 60.000 ton.

Κύριε Πρόεδρε

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο θα δυσχεραίνουν περαιτέρω την εξόρυξη και την διακίνηση της απαιτούμενης ποσότητας λιγνίτη από τον ανάδοχο, αναγκαστήκατε να προχωρήσετε στην προμήθεια 50.000 ton λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης από την Βουλγαρία για να αναμιχτεί με λιγνίτη που μεταφέρεται από το Ορυχείο Μαυροπηγής, έτσι ώστε να δοθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Η μείωση της παραγωγής Η/Ε από τη συγκεκριμένη μονάδα κατά 110 MW που προχωρήσατε από την Τετάρτη 28/10/2009, δεν θα αποτρέψει τελικά την διακοπή της λειτουργίας του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, έως ότου αυξηθούν τα αποθέματα.

Κύριε Πρόεδρε

Με Βάση την κρισιμότητα της κατάστασης σας καλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν από την ΔΕΗ ΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να λειτουργεί ακώλυτα ο πλέον σύγχρονος , οικονομικότερος, περιβαλλοντικά φιλικότερος Λιγνιτικός Σταθμός της χώρας.



Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης




Κοινοποίηση: Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Υφυπουργό κύριο Γιάννη Μανιάτη
Νομάρχη Φλώρινας κύριο Βοσκόπουλο Ιωάννη

Γενικό Δ/ντη Ορυχείων κύριο Δημήτριο Λάπα

Γενικό Δ/ντη Παραγωγής κύριο Γιάννη Κοπανάκη
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Εκπροσώπους εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ ΑΕ.
Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

http://www.spartakos-dei.gr/
=======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: