Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Εργολαβικές Αναθέσεις,ΔΕΝ Παγώνουν .

===================================
Εργολαβικές Αναθέσεις
[Wednesday, 14 Oct 2009 - 12:10]

Σε μια περίοδο παρατεταμένης αμφισβήτησης και υπονόμευσης του λιγνίτη, σε μια περίοδο που συντελούνται ανακατατάξεις στον τομέα διακίνησης της ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες και καθορίζουν άμεσα το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στο γενικότερο ενεργειακό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο διευθυντής του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου κ. ΙΩΑΚΕΙΜ δίνει το πράσινο φως για τη σύνταξη σύμβασης με σκοπό την ανάθεση της λειτουργίας αλλά και της συντήρησης ολόκληρων κλάδων σε ιδιώτη.

Για του λόγου το αληθές, στο πρόγραμμα της 2 – 10 – 09 έως και 8 – 10 – 09, στην τελευταία παράγραφο με ονομασία {γενικά θέματα}και με μικρά γράμματα έχει ορίσει ομάδα, αποτελούμενη από τους Γούναρη, Δουγαλή και Τσόταλη, με σκοπό την σύνταξη πλαισίου σύμβασης ανάθεσης – λειτουργίας 4 κλάδων σε ιδιώτη. Την ενέργεια έκανε ο κ. Ιωακείμ δίχως προηγουμένως να ενημερώσει την ιεραρχία του ΛΚΔΜ και τον διευθυντή του κέντρου κ. Νικολακάκο.

Με αυτή του την ενέργεια, ο διευθυντής του Νοτίου Πεδίου, βάλει ευθέως κατά των πραγματικών συμφερόντων της Επιχείρησης, αφού απροκάλυπτα εκχωρεί σε άλλες εταιρίες μέρος των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
Με περίσσιο θράσος ο κ. Ιωακείμ – θράσος το οποίο δίχως αμφιβολία δεν είναι αποτέλεσμα της εντρύφησής του στην εταιρική κουλτούρα – ναρκοθετεί το πεδίο της Επιχείρησης υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Όλα αυτά γίνονται όταν οι εργαζόμενοι, εκτός των άλλων, βιώνουν καθημερινά τις αρνητικές επιπτώσεις από την επέλαση στα ορυχεία και τους σταθμούς των εργολάβων. Οι εργολάβοι που με την έλλειψη τεχνογνωσίας και τις κακοτεχνίες, συμβάλλουν στη δημιουργία ατυχημάτων. Όλα αυτά γίνονται όταν οι διευθυντές, μεταξύ αυτών και ο κ. Ιωακείμ, παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, καταστρατηγούν τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, δεν ασκούν απολύτως κανέναν έλεγχο στις συμβατικές υποχρεώσεις των εργολάβων.

Η ΕΝΩΣΗ στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής της δράσης καταγγέλλει δημόσια και κατηγορηματικά τις παραπάνω τακτικές – τις τακτικές που επιβουλεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και υποθηκεύουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σήμερα, στην κρίσιμη συγκυρία που διερχόμαστε.

Η ΕΝΩΣΗ έχει τον δικό της κλαδικό ρόλο, τον οποίο υπηρετεί πιστά και σύντομα θα ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις που θα ανατρέψουν την άθλια πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν είναι αφελείς, δεν περιμένουν απαντήσεις, βρίσκονται σε παρατεταμένη αγωνιστική ετοιμότητα και ετοιμάζουν τη δική τους απάντηση σε όλους όσοι, αντιστρατεύονται την κοινή προσπάθεια επιβίωσης και ανάπτυξης της Επιχείρησης, όπως αυτό επιτάσσει το συμφέρον των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.
Καλούμε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να πάρει θέση για να αποτραπεί αυτή η προσπάθεια ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ο στρατηγικός ρόλος της επιχείρησης για καθετοποιημένη ΔΕΗ και να υπάρχει βιωσιμότητα για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ.

=========================================
Πρώτο ραντεβού με τις διοικήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ
Καθαρά ενημερωτικό - υπηρεσιακό χαρακτήρα είχαν οι διαδοχικές συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους επικεφαλής των ενεργειακών ΔΕΚΟ.
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, οι υφυπουργοί Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και ο σύμβουλος της υπουργού καθηγητής Δημήτρης Λάλας συναντήθηκαν κατά σειρά με τις διοικήσεις των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Στις συναντήσεις, που θα συνεχιστούν σήμερα με τη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, έγιναν ενημερώσεις για το αντικείμενο και τις εκκρεμότητες της κάθε ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές που δόθηκαν ήταν να συνεχιστεί η λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων και όταν πρόκειται για σημαντικό θέμα να ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επίσης συστάθηκε να αποφεύγονται προσλήψεις προσωπικού και αγορές αυτοκινήτων κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα μείνουν στις θέσεις τους μέχρι νεωτέρας. Από όλες τις διοικήσεις, παραίτηση έχει υποβάλει μόνον ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή ακόμη. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ η θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το 2008 πληρώνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
==========================================
Προσωρινός "πάγος" στο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση στα κτίρια
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μετατίθεται χρονικά αλλά δεν ακυρώνεται το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου. Αιτία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευτεί σε κωδικό τα απαραίτητα κονδύλια για την έναρξη του προγράμματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε προχωρήσει σε πολιτική συμφωνία με τους περιφερειάρχες ώστε τα κονδύλια για το πρόγραμμα να προέλθουν από το ΠΕΠ ωστόσο επί της ουσίας τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα. Πάντως οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δεν ακυρώνεται και ότι θα προχωρήσει κανονικά μόλις αυτό καταστεί εφικτό καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. «Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα γίνει» σημειώνουν με νόημα.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι αρμοδιότητες αναμένεται να ξεκαθαριστούν με το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Ως προς τη δομή η υπουργός θα έχει τη γενική εποπτεία. Ο κ. Γ. Μανιάτης θα είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ενώ ο κ. Θ. Μωραΐτης για θέματα περιβάλλοντος και δασών. Θα υπάρχουν τρεις γενικές γραμματείες για την «Ενέργεια και κλιματική αλλαγή», «περιβάλλον δάση και φυσική προστασία», «χωροταξία και πολεοδομία» και δυο ειδικές για «νερά» και την «επιθεώρηση περιβάλλοντος» στην οποία θα υπάγεται και η ενεργειακή επιθεώρηση και η εξοικονόμηση στα κτίρια.
Ως προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ η γραμμή που θα ακολουθηθεί είναι ότι όλοι οι διοικητές των εποπτευόμενων οργανισμών και εταιρειών του δημοσίου αντιμετωπίζονται από όλη την κυβέρνηση στη βάση της γραμμής που θα ακολουθηθεί και όχι ξεχωριστά από το υπουργείο. «Θα ληφθεί γενικότερη πολιτική απόφαση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πάντως η εντολή που έχει δοθεί είναι προς το παρόν να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν με τη δέσμευση να ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με πολιτική σημασία.Ειδικότερα για τον διοικητή της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο, κύκλοι του υπουργείου ενέργειας αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως και για τους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς, μέχρι νεωτέρας.

Τέλος για τα τιμολόγια της ΔΕΗ ισχύει η γενικότερη πολιτική απόφαση για πάγωμα των τιμολογίων όλων των ΔΕΚΟ.

=================================
Παγώνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι νεοτέρας
Θα ισχύσει η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για "πάγωμα" των τιμολογίων της ΔΕΗ καθόλη τη διάρκεια του 2010, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι νεοτέρας.
Πηγές της ηγεσίας, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, έκαναν γνωστό ότι η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη θα αναθέσει στον υφυπουργό Γ. Μανιάτη τις αρμοδιότητες της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής και στον έτερο υφυπουργό Θ. Μωραίτη αυτές του περιβάλλοντος και των δασών. Επίσης, στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι διατηρούνται στο νέο υπουργείο οι αρμοδιότητες των διεθνών ενεργειακών.

Χρ. Κολώνας
========================
Ασφαλιστικό: Εξίσωση ορίων ηλικίας με... δόσεις
Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών για να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προτεραιότητα η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, με ενοποιήσεις Ταμείων και βαρέα - ανθυγιεινά. Στόχος η εξοικονόμηση πόρων
Προ των πυλών είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση αντρών και γυναικών στο δημόσιο μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τους άστοχους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το νέο οικονομικό επιτελείο έχει παραλάβει το... τελεσίγραφο της Κομισιόν και, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εντός των προσεχών μηνών (ακόμα και εντός του έτους) θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ικανό χρόνο προσαρμογής, προκειμένου η εξίσωση να γίνει σε δόσεις και να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Το ίδιο στέλεχος έκανε λόγο για «αγκάθι» και προσέθεσε πως «μετά την καταδίκη είμαστε υποχρεωμένοι να καταστρώσουμε σχέδιο νόμου».
Νωρίτερα
Σημειώνεται πως με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.
Από αυτές «απειλούνται» οι 140.000 γυναίκες, καθώς οι υπόλοιπες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Το θέμα αφορά κατά κύριο λόγο τις «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Ωστόσο ενδέχεται να επηρεαστούν και οι νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον θέλουν να βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ανοίξει» δύο ακόμα θέματα στο Ασφαλιστικό: τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις συνενώσεις των Ταμείων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν πως ισχύει η προεκλογική δήλωση του Γ. Παπανδρέου πως «το Ασφαλιστικό δεν κλείνει ποτέ», προσθέτοντας παράλληλα πως η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ως διαχείριση πρέπει να γίνει γιατί υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.
Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την εξεύρεση χρημάτων για τα Ταμεία είναι πως η εισφοροδιαφυγή τα τελευταία πεντέμισι χρόνια έχει εκτοξευτεί από τα 2,5 στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες για περίθαλψη από τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ άγγιξαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ένα τρίτο των δαπανών αυτών να οφείλεται στην τεχνητή ζήτηση και να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων.
«ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ» 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Ερχεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η νέα κυβέρνηση δεν θα μείνει στην απελευθέρωση των υπηρεσιών (οδηγία Μπολκενστάιν), αλλά θα ετοιμάσει νομοσχέδιο για το ουσιαστικό άνοιγμα των επαγγελμάτων, τα οποία «κοστίζουν» κάθε χρόνο 4 δισ. στην ελληνική οικονομία.
Τα πιο δημοφιλή «κλειστά επαγγέλματα» που θα μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου είναι τα ακόλουθα:
Δικηγόροι: Με το σκεπτικό ότι η πολιτεία ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται την προείσπραξη των σχετικών αμοιβών, ενώ δημιουργούνται και συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων.
Συμβολαιογράφοι: Και σε αυτήν την περίπτωση το κράτος είναι αυτό που ορίζει τον αριθμό των θέσεών τους, ελέγχοντας έτσι και την προσφορά αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους. Επίσης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις αμοιβές τους.
Φαρμακοποιοί: Τα αρμόδια υπουργεία ελέγχουν τις τιμές αλλά και το περιθώριο κέρδους τους.
Αρτοποιοί: Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση.
Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.): Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.
Ταξί, φορτηγά και υπεραστικά λεωφορεία: Ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος, ενώ παράλληλα τα κόμιστρα καθορίζονται από την πολιτεία.
Κ. Τσαχάκης

============================
Εργοστάσιο βιομάζας θα ηλεκτροδοτεί και θα θερμαίνει τα Γρεβενά
Ενέργεια από σκουπίδια
Ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άχρηστα οργανικά υλικά, το οποίο θα κατασκευαστεί στα Γρεβενά, θα ρίξει κατά το ένα τρίτο το κόστος θέρμανσης της πόλης το χειμώνα και θα προσφέρει επιπλέον έσοδα το καλοκαίρι από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ.

Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί λίγο έξω από τα Γρεβενά, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί σε δυόμισι περίπου χρόνια.

Το καλοκαίρι η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ ενώ το χειμώνα θα παράγει θερμική ενέργεια που θα διοχετεύεται μέσω ιδιόκτητου δικτύου στα δημοτικά κτίρια και σε κατοικίες. Η λεγόμενη «τηλεθέρμανση» εκτιμάται ότι θα είναι 27% φθηνότερη από τη θέρμανση με πετρέλαιο.

«Η επένδυση, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, έχει λάβει το 'πράσινο φως' από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος.

Επισημαίνει ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: η μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους, εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο από την ηλεκτροδότηση του Δήμου και μείωση των εμπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί για καύσιμο, η εταιρεία προσανατολίζεται στην εισαγωγή βιομάζας (από πριονίδι μέχρι άχρηστα αλιεύματα) από χώρες των Βαλκανίων.

Παράλληλα, όμως, δημιουργούνται προοπτικές για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και την ευρύτερη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα.
=============================
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προς Δήμαρχο Πτολεμαΐδας

“Να ξεπεράσουμε τους τοπικισμούς”
Κοζάνη 13-10-2009

ΠΡΟΣ: το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Γ. Τσιουμαρη
Κύριε Δήμαρχε της Πτολεμαΐδας,

Λάβαμε τη δεύτερη επιστολή σας, την οποία και εξετάσαμε από κοινού με την Οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων Ν. Κοζάνης.

Από το περιεχόμενο της είναι σαφές ότι η επιστολή μάλλον θα έπρεπε να σταλεί σε άλλον αποδέκτη και συγκεκριμένα σε όσα ΜΜΕ επιδίδονται σε υπερβολές σε βάρος της πόλης σας. Δεν θα απολογηθούμε εμείς γιατί το Α ή Β κανάλι είπε ότι «η Πτολεμαΐδα έχει σε κάθε σπίτι της έναν καρκίνο».
Περιμέναμε να εκτιμήσετε το γεγονός ότι μόνον εμείς από όλα τα κόμματα απαντήσαμε στην επιστολή σας και αναγνωρίσαμε ορισμένες «πράσινες» παρεμβάσεις σας στην πόλη, παρεμβάσεις όμως που δεν μπορούν να λύσουν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ούτε να αποχαρακτηρίσουν το υποβαθμισμένο (λόγω ΔΕΗ) λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας.
Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν από τον καλύτερο δήμαρχο του κόσμου, καθόσον υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του και αφορούν τις οδυνηρές παρενέργειες από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη που έχουν σημαδέψει ΟΛΗ την περιοχή.
Κατά τα άλλα, τα λεγόμενα σας επιβεβαιώνουν όσα είπαμε στην πρώτη απάντηση μας, ότι δηλαδή η μόνη σχετική έρευνα με τους καρκίνους είναι του καθηγητή ΑΠΘ κ. Μακρή.
Το αν είναι αξιόπιστη η όχι πρέπει να απαντηθεί όχι από αυτόκλητους κατήγορους ή υπερασπιστές της, αλλά από μια νέα ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα. Το γεγονός ότι μια τέτοια δουλειά δεν έγινε επί τόσες δεκαετίες και τη ζητά μόλις φέτος η Αυτοδιοίκηση μέσω του Τοπικού Πόρου, όπως και σεις παραδέχεστε, αποτελεί όνειδος για τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και όχι βέβαια για τους Οικολόγους Πράσινους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής και ειδικά η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα για μια τέτοια έρευνα εδώ και 13 χρόνια, δηλαδή από την πρώτη μέρα θέσπισης του Τοπικού Πόρου.

Ένα δεύτερο σημείο αφορά άδικες επικρίσεις για δήθεν λανθασμένη χρήση στοιχείων σε βάρος της Πτολεμαΐδας και με τρόπο που να δίνει άφεση αμαρτιών στην Κοζάνη ή σε άλλους οικισμούς. Από πού προκύπτει πάλι αυτή η κατηγορία ; Σε όλες μας τις ανακοινώσεις μας για το νέφος ήμασταν ακριβείς αναφέροντας και τις τοποθεσίες και τους φορείς ερευνητικών σταθμών. Συγκεκριμένα είπαμε ότι η Κοζάνη είχε περίπου 35 - 40 % υπερβάσεις τη διετία 2007 - 2008 με βάση μετρήσεις του ΤΕΙ, ενώ η Πτολεμαΐδα 44 % με βάση και πάλι το ΤΕΙ (μετρήσεις 8-9 μηνών). Που είναι η ανακρίβεια ;
Πάντως, κ. Δήμαρχε, είναι καλύτερα μια πόλη να έχει στοιχεία και να τα ομολογεί, παρά να μην έχει - ή να μη θέλει να έχει- για να συσκοτίζει το πρόβλημα. Στον τομέα αυτό πράγματι η Κοζάνη (ή ορθότερα το ΤΕΙ) έχει στοιχεία για πολύ περισσότερα χρόνια και μεγαλύτερο «φάκελο» από την Πτολεμαΐδα, η οποία προτίμησε να μην έχει.
Εν πάση περιπτώσει, το θέμα των καρκίνων είναι επιστημονική υπόθεση και πρέπει να τεκμηριωθεί αρμοδίως. Για το λόγο αυτό είμαστε στη διάθεση του καθενός, όπως κάναμε μέχρι τώρα συμμετέχοντας σε ανάλογες πρωτοβουλίες και συνεργαζόμενοι με ερευνητές, πανεπιστημιακούς, με Συλλόγους καρκινοπαθών κλπ.
Τα ενδεικτικά στοιχεία από νοσοκομεία της περιοχής και από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο είναι ανησυχητικά και το ζήτημα δεν είναι αν έχει τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία η Κοζάνη ή η Πτολεμαΐδα. Μακριά από μας τέτοιοι τοπικισμοί.

Με φιλική πάντοτε διάθεση,
Νίκος Χρυσόγελος
Μέλος της Γραμματείας των ΟικολόγωνΠράσινων

Τοπική Πολιτική Κίνηση Ν. Κοζάνης των Οικολόγων Πράσινων
==============================================
Δηλώσεις του Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας (14/10/2009)

Με νέα πρωτοβουλία που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας, θα επαναφέρει για συζήτηση, τα διαχρονικά αιτήματά του, για την επαναλειτουργία του τμήματος χημειοθεραπείας, τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής και την επαρκή στελέχωση του ιατρείου πόνου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Δίκτυο ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Βασίλης Καραπίντσιος, ο οποίος σχολίασε και τις τελευταίες επιστολές του Δημάρχου Πτολεμαϊδας και τα όσα έχουν λεχθεί σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης και τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου, τα οποία όπως ανέφερε, πρέπει να εστιαστούν σε όλο τον ενεργειακό άξονα Κοζάνης- Πτολεμαϊδας- Αμυνταίου- Φλώρινας και όχι σε μία μόνο περιοχή.

==============================================
Η Aegean Oil εισέρχεται στον χώρο της ενέργειας

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:21 - 15/10/09

Εδώ και έξι μήνες "πολιορκούσε" ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης την Blue Aegean Energy. Τελικά την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν οι υπογραφές και η Aegean Oil, μετά τα καύσιμα, εισέρχεται και στον χώρο της ενέργειας, έπειτα από την απόκτηση ποσοστού 50% στην Blue Aegean Energy, η οποία μετονομάζεται στο εξής σε Aegean Power.
Το υπόλοιπο 50% ελέγχεται από τον κ. Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος παραμένει διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.
Δεν έγινε γνωστό το ποσό που κατέβαλε η Aegean Oil για την είσοδό της στην Aegean Power, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, δεν ήταν ο μόνος με τον οποίο η διοίκηση της τελευταίας συζητούσε. Και ο όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε δείξει ενδιαφέρον, αλλά μόνο για τη συμμετοχή του στο project της αιχμιακής μονάδας που έχει στα σκαριά η Aegean Power και όχι για την ίδια την εταιρία.
Ήδη, η Aegean Power εδώ και μερικούς μήνες δραστηριοποιείται στον τομέα του retail και αυτήν τη στιγμή αριθμεί συνολικά 30 πελάτες (νοσοκομεία, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, τηλεοπτικά κανάλια και βιοτεχνίες) τους οποίους προμηθεύει με 50 MW ανά ώρα. Το 50% των πελατών της εταιρίας είναι μεσαίας τάσης και το υπόλοιπο χαμηλής.

Η Aegean Power έχει αποδεχτεί τη ρύθμιση για τις χρεώσεις ΥΚΩ, τις οποίες ενσωματώνει στα τιμολόγιά της που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κατά 5% φθηνότερα από αυτά της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από πελάτες που απέσπασε η εταιρία από τη ΔΕΗ, υπήρξε μετακίνηση πελατολογίου και από τη Verbund προς αυτήν.

Το επόμενο βήμα της Aegean Power θα είναι τα οικιακά τιμολόγια και προς τον σκοπό αυτό σε έναν μήνα θα ξεκινήσει καμπάνια μάρκετινγκ. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για την εγκατάσταση smart meters σε πελάτες της.

Με τους μετρητές αυτούς οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνεχώς τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να επιλέγουν ποια ώρα της ημέρας θα κάνουν χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών. Προβλέπεται η πιλοτική εγκατάσταση 1.000 smart meters περίπου στα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2010.

Η Aegean Power, εξάλλου, διαθέτει άδεια για την κατασκευή αιχμιακής μονάδας 150 MW στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Η έναρξη της κατασκευής της αναμένεται σε ένα τετράμηνο και η ολοκλήρωσή της στα τέλη του 2010. Ο προϋπολογισμός κατασκευής της υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία δεν σχεδιάζει την κατασκευή άλλων μονάδων, ωστόσο έχει υπό αδειοδότηση φωτοβολταϊκά 4 MW στην Πελοπόννησο.
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: