Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

πληροφορίες θέλουν το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο να αναζητεί ήδη στην αγορά τον αντικαταστάτη του.

Οι Δανοί πλήρωναν (Ιανουάριος 2007) 26 ευρώ για 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικού όταν εμείς πληρώναμε μόλις 7,2 ευρώ. Σήμερα πληρώνουμε 10,99, με τους Δανούς να έχουν πάει στα 27,85 ευρώ. Βλέπετε, στην Ελλάδα η επιδότηση των νέων επενδύσεων στην ενέργεια (και ειδικότερα των ανανεώσιμων) περνάει κυρίως από τον προϋπολογισμό και από την αφαίμαξη της ΔΕΗ. Προσέξτε: στην περίπτωσή μας, οι φόροι επί του ρεύματος αναλογούν σε μόλις 8,6% της αξίας που εισπράττει η ΔΕΗ, ενώ οι Δανοί καταναλωτές έχουν πάρει πάνω τους φόρους που αναλογούν στο 52,5% της τιμής του ρεύματος (στοιχεία Eurostat). Οταν, λοιπόν, ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ (και προαλειφόμενος για υφυπουργός σε κάποιο οικονομικό υπουργείο) αντί συγκεκριμένης πολιτικής κατηγορεί τον σημερινό πρόεδρο της ΔΕΗ (και αυτό στη βάση δημοσιευμάτων Τύπου φιλικού προς μεγαλοπαράγοντες της αγοράς ενέργειας), αναρωτιέμαι πως ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός πλέον, θα καταφέρει να μετακινήσει τους πολιτικούς μας πιο κοντά στις αντιλήψεις της επικείμενης Κοπεγχάγης!

=================================
Αλλαγές στο κράτος μέσα σε έξι μήνες
Με ανοικτούς διαγωνισμούς θα καλυφθούν και οι θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ και των συμβούλων των υπουργείων
Μεταξύ 8.000 και 10.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τις θέσεις των γενικών και των ειδικών γραμματέων. Σήμερα λήγει η προθεσμία και στο Γραφείο Πρωθυπουργού θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και για αυτό το θέμα, καθώς οι χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν γίνει για την κάλυψη μόλις 88 θέσεων και θα χρειαστεί να γίνει μεγάλο ξεκαθάρισμα. Με διαγωνισμό (διεθνή όπου υπάρχει η δυνατότητα) θα καλυφθούν και οι θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ. Σε όσες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε, κατά το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνει καταγραφή των θέσεων προς πλήρωση στις ΔΕΚΟ ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ποιες από αυτές μπορούν να καλυφθούν με διαγωνισμό και ποιες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των διοικητικών συμβουλίων.
Στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Οικονομικών (που είναι ο μέτοχος) βρίσκεται η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή με ενημέρωση και συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων.
Ως σήμερα έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ .
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη διαδικασία επιλογής των ειδικών και των γενικών γραμματέων μέσω της υποβολής βιογραφικών στο Ιnternet ως μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει στην αποδέσμευση του κράτους από το κόμμα. Οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου εκτιμούν μάλιστα ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο που έχουν εκπονήσει, μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν θα μείνει τίποτα ίδιο στο κράτος. «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει Ευρώπη» λένε. Αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο να γίνουν αποδεκτές αυτές οι πρωτοβουλίες για τη στελέχωση θέσεων που είναι κυρίως πολιτικές και παραδέχονται ότι είναι πιθανόν να γίνουν λάθη σε αυτή την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου επιλογής εκείνων που θα αναλάβουν κρατικές θέσεις ευθύνης, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ταυτοχρόνως στέλνουν το μήνυμα μέσω των συνομιλητών τους ότι αισθάνονται ισχυροί να διεκπεραιώσουν το σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους και την εμπέδωση της ισοπολιτείας.
Με ανάλογη διαδικασία αναμένεται ότι θα επιλεγούν οι σύμβουλοι των υπουργών και οι σύμβουλοι Τύπου σε αρκετά υπουργεία. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προκήρυξε διαγωνισμό για τις θέσεις των συμβούλων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σκέπτεται να ξεκινήσει έναν εσωτερικό διαγωνισμό στην ΕΛ.ΑΣ. για τη θέση του υπευθύνου Τύπου. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης είπε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι σκοπεύει να καλύψει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων με διαγωνισμό που θα προκηρύξει για τους υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που θα εποπτεύει θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή οι όποιες αλλαγές θα γίνουν έπειτα από τη σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων και τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις.
Πάντως εγείρονται ερωτήματα από διάφορες πλευρές για τη διαφάνεια της διαδικασίας που ακολουθείται για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς καθώς δεν είναι γνωστή ούτε η σύνθεση της επιτροπής που θα κάνει την αξιολόγηση των βιογραφικών ούτε με ποιον τρόπο θα είναι ελέγξιμα τα αποτελέσματα από τους ενδιαφερομένους. Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ορισμένοι, επειδή οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές- και όχι απλώς «καλές δουλειές» όπως δηλώνουν ορισμένοι από αυτούς που κατέθεσαν το βιογραφικό τους- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αποδοχή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ από αυτούς που θα επιλεγούν. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής, τα κριτήρια και τη στελέχωση των επιτροπών αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των διοικητών και των προέδρων των δημοσίων οργανισμών.
===================================
Υπέβαλε παραίτηση ο κ. Τ. Αθανασόπουλος
Xρ. Λιαγγου

Tην παραίτησή του υπέβαλε στους συναρμόδιους υπουργούς Oικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος - Eνέργειας κ. T. Mπιρμπίλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH κ. T. Aθανασόπουλος. H παραίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα και συνοδευόταν από μία μακροσκελή ενημερωτική επιστολή για την πορεία της ΔEH, το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, με προτάσεις για την επίλυσή τους. Mε την επιστολή, ο κ. Aθανασόπουλος θέτει τον εαυτόν του στη διάθεση της κυβέρνησης, χωρίς να διεκδικεί οποιαδήποτε αποζημίωση, αφού η θητεία του λήγει στις 30 Iανουαρίου 2010.

Mέχρι και χθες αργά το απόγευμα δεν υπήρξε απάντηση από τους συναρμόδιους υπουργούς στην επιστολή - παραίτηση του κ. Aθανασόπουλου, αν και πληροφορίες θέλουν το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο να αναζητεί ήδη στην αγορά τον αντικαταστάτη του.

Θέμα ημερών θεωρείται πάντως και η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΠA κ. M. Παπαγεωργίου, όπως και της διοίκησης του ΔEΣΦA και συγκεκριμένα του προέδρου κ. N. Mαυρομάτη και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Π. Kανελλόπουλου. Mε τις διοικήσεις των ενεργειακών ΔEKO φέρεται να συναντήθηκε ήδη ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας υφυπουργός κ. Γ. Mανιάτης, από τις οποίες και ζήτησε να προχωρήσουν τα αναγκαία θέματα.

Tόσο στη ΔEΠA όσο και στο ΔEΣΦA οι διοικήσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιήσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, θα είναι πλήρως διαφοροποιημένες σε σχέση με τις προηγούμενες. Tο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στη ΔEΠA, όπως και για την απόσχιση της ΔEΣΦA και τον απευθείας έλεγχό της από τους μετόχους (Δημόσιο και EΛΠE), διαδικασίες που προωθούσε η απερχόμενη κυβέρνηση.

======================================
Το φθινόπωρο του 2011 θα ολοκληρωθεί η νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι ισχύος 416,9 MW
ME καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι ισχύος 416,9 MW με καύση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση το έργο που κατασκευάζεται από την εταιρία ΜΕΤΚΑ έναντι συμβατικού τιμήματος 219,2 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2011.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύμβαση έχει υπογραφεί στις 17 Οκτωβρίου του 2007 και η καθυστέρηση οφείλεται στη χωροθέτηση του έργου που απορρίφθηκε από την Aρχαιολογική Yπηρεσία, με αποτέλεσμα να γίνει νέα χωροθέτηση.
Ο εγγυημένος βαθμός απόδοσης της μονάδας είναι 58,4% και η διάταξή της είναι επί ενός άξονα (αεριοστρόβιλος - γεννήτρια - ατμοστρόβιλος).
Η μονάδα θα ικανοποιεί τους πιο αυστηρούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς σε ότι αφορά επιπτώσεις στο περιβάλλον (αέριοι ρύποι, υγρά και στερεά απόβλητα, παραγωγή θορύβου).
Λόγω της χρήσης φυσικού αερίου και της τεχνολογίας του συστήματος καύσης (καυστήρες low-NOx), οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου θα είναι μικρότερες από 40 mg/Nm3 dry με 15% O2 έναντι επιτρεπόμενου ορίου 50 mg/Nm3, ενώ οι εκπομπές οξειδίων του θείου και στερεών σωματιδίων (αιθάλης) θα είναι πρακτικά μηδενικές.
Η στάθμη θορύβου στην περίφραξη της μονάδας (με τις παλαιές μονάδες εκτός λειτουργίας) θα είναι μικρότερη από 60 db.
Η διασπορά των ρυπαντών στο περιβάλλον έχει μελετηθεί μέσω κατάλληλων υπολογιστικών μοντέλων.
Παράλληλα θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός 150 - 400 KV κλειστού τύπου (GIS) για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της νέας μονάδας. Υπάρχει δε, πρόβλεψη επέκτασής του για την εξυπηρέτηση μιας ακόμη μονάδας Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2008 με συμβατικό τίμημα 32,07 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστεί νέα γραμμή μεταφοράς 400 KV συνολικού μήκους 72 km, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.

==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: