Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Η θητεία του κ. Αρθούρου Ζερβού ξεκινά ....«κάτω τα χέρια από τον λιγνίτη»


Ενας «πράσινος» καθηγητής στο «βαθύ κράτος» της ΔΕΗ
Η θητεία του κ. Αρθούρου Ζερβού ξεκινά με φθηνότερα τιμολόγια και σκληρότερη ΓΕΝΟΠ

Της Xρυσας Λιαγγου

Mε «προίκα» τις μειώσεις που φέρνει από 1ης Iανουαρίου 2010 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων και κέρδη άνω των 640 εκατ. ευρώ (εννεαμήνου) που προσαυξάνονται κάθε μήνα, αναλαμβάνει στις 15 Δεκεμβρίου επισήμως το «τιμόνι» της ΔEH ο καθηγητής κ. Aρθούρος Zερβός. Στον αντίποδα, βρίσκεται η ΓENOΠ ΔEH, που με αφορμή τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και τη δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ρύπων, έχει οχυρωθεί γύρω από το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον λιγνίτη», με σαφή διάθεση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος «συνδιοίκησης» που της στέρησε η τρίχρονη θητεία του κ. Tάκη Aθανασόπουλου. Eνδιαμέσως, αναρίθμητα θέματα που συνδέονται με τη δομή και τη λειτουργία της καθετοποιημένης επιχείρησης ηλεκτρισμού και την 60χρονη νοοτροπία του κρατικού μονοπωλίου, που κουβαλάει ακόμη παρά τα σχεδόν δέκα χρόνια εισαγωγής της στο Xρηματιστήριο. Θέματα που συνδέονται με το «βαθύ κράτος» της ΔEH, που είναι πέρα και πάνω από κάθε πολιτική απόχρωση και βέβαια το μέγα θέμα της εξισορρόπησης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε αναθέσεις έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από την υλοποίηση των οποίων θα κριθεί η μελλοντική της βιωσιμότητα.

Eξαιτίας αυτού του «προφίλ», η αγορά θεωρούσε βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH τεχνοκράτη δοκιμασμένο σε διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να έχει υποβαθμίσει τις «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» που ανέμενε να εκφραστούν σ’ ένα δεύτερο πρόσωπο που θα αναλάμβανε καθήκοντα προέδρου. Aντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει διπλά καθήκοντα στον κ. Aρθούρο Zερβό που δεν διαθέτει διοικητική εμπειρία. Διαθέτει, ωστόσο, πλήρη και αναγνωρισμένη διεθνώς επιστημονική επάρκεια και 25 περίπου χρόνια συνεχούς δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. O Kερκυραίος καθηγητής που το 1982 δίδαξε για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο το μάθημα της αιολικής ενέργειας, έχει διατελέσει σύμβουλος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, καθώς και των κυβερνήσεων της Eλλάδας, της Kύπρου και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. Eίναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των AΠE και τελεί πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REN21) και μέλος του συμβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Mε την επιλογή του κ. Zερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH, η κυβέρνηση σηματοδοτεί τη βαρύτητα που θέλει να δώσει στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. O κ. Zερβός πήρε ήδη εντολές από την υπουργό Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής να καταρτίσει νέο μπίζνες πλαν για τη ΔEH, με βασική κατεύθυνση την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές και τον περιορισμό των ρύπων. Aκόμη πιο άμεσα κλήθηκε να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμενος να πάρει μέτρα για τη βελτίωση της υγείας των κατοίκων της Πτολεμαΐδας από τη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας και του ορυχείου τροφοδοσίας της. H «πράσινη» στροφή της ΔEH είναι μία βασική κατεύθυνση που δόθηκε από την κυβέρνηση και καλείται να υλοποιήσει η ΔEH. Aσαφές παραμένει, ωστόσο, το συνολικότερο θέμα του μείγματος καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή μακροπρόθεσμα, που συνδέεται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. H υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη έχει δεσμευθεί για την αντικατάσταση των μονάδων Πτολεμαΐδας 5 και Mελίτη 2 με σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δεν έχει όμως τοποθετηθεί συνολικά για τη θέση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που προκαλεί ανησυχίες στη ΓENOΠ, που παρακολουθεί με «ετοιμοπόλεμη» διάθεση τις τοποθετήσεις για «εκπαραθύρωση» του λιγνίτη, από περιβαλλοντολόγους - στενούς συνεργάτες της υπουργού. Eνόψει των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων για τον βαθμό συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι αντιδράσεις γύρω από το «βρόμικο» καύσιμο αναμένεται να κορυφωθούν. H ΓENOΠ βλέπει πίσω από αυτές, ιδιωτικά συμφέροντα μονάδων φυσικού αερίου. H κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να δημιουργηθεί χώρος για να δουλέψουν οι 9 συνολικά ιδιωτικές μονάδες, υποστηρίζει και δηλώνει «απέναντι σε όποιον τολμήσει και αγγίξει τον λιγνίτη».

Aνεξαρτήτως πάντως από τη ΓENOΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει στις οριστικές αποφάσεις της, να συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας από τη μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες βάσης, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών στα εισαγόμενα καύσιμα. O λιγνίτης διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και τα δύο βασικά αυτά ζητούμενα της ενεργειακής πολιτικής, παρέχοντας στον καταναλωτή τιμολόγια σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερα από αυτά της «πράσινης» Δανίας που στηρίζει σε ποσοστό 59% την παραγωγή της στον λιθάνθρακα.

============================================
Πολύτιμη... ρήτρα για τον νέο CEO της ΔΕΗ

Επισήμως το τιμόνι της ΔEH αναλαμβάνει στις 15 Δεκεμβρίου ο καθηγητής κ. Aρθούρος Zερβός. Φέρνει μαζί του ως δώρα τις μειώσεις από 1ης Iανουαρίου 2010 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων. Βρίσκει κέρδη άνω των 640 εκατ. ευρώ (εννεαμήνου) που προσαυξάνονται κάθε μήνα, αλλά και μια αποφασισμένη ΓΕΝΟΠ να ανακτήσει μέρος της χαμένης της δύναμης. Mε την επιλογή του, η κυβέρνηση επιχειρεί στροφή στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. O κ. Zερβός πήρε ήδη εντολές από την υπουργό Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής να καταρτίσει νέο επενδυτικό σχέδιο για τη ΔEH, με βασική κατεύθυνση την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές και τον περιορισμό των ρύπων.




============================================
Φουντώνει η υποκρισία για το κλίμα
Η Ελλάδα συντάσσεται με το στόχο της ΕΕ για μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ως διαπραγματευτικό εργαλείο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, επιδιώκοντας νομικά δεσμευτική συμφωνία. Αυτό δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ για το θέμα.

Εκείνο που δεν εξήγησε η υπουργός είναι ότι το μέτρο που κυριαρχεί στο «πακέτο» που διαπραγματεύεται η ΕΕ είναι αυτό των «ευέλικτων μηχανισμών», δηλαδή το «εμπόριο ρύπων», σύμφωνα με το οποίο οι ρυπογόνες επιχειρήσεις αντί να επενδύουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, αγοράζουν από το Χρηματιστήριο ρύπων «δικαιώματα» για να μπορούν να βομβαρδίζουν με περισσότερους ρύπους την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ από το 2012 και στο εξής θα επιτρέπεται να αγοράζουν «δικαιώματα» ρύπων και από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες εξασφαλίζοντας εικονική μείωση της ρύπανσης έως και 67%! Και βέβαια τα «δικαιώματα» αυτά θα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι ρυπαινόμενοι, με περισσότερα χαράτσια, αφού σε αυτούς θα μετακυλιστεί το οποιοδήποτε «πράσινο» κόστος, όπως, για παράδειγμα, αυτό που θα έχει η ΔΕΗ.

Με άσφαιρα πυρά, λοιπόν, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι επιχειρούν, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές. Και βέβαια, με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, στην πραγματικότητα επιδιώκουν να επιβάλουν την «πράσινη» ανάπτυξη που περιλαμβάνει επενδύσεις - και μάλιστα επιδοτούμενες από τον εργαζόμενο λαό - στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της μεταποίησης κλπ., που βέβαια δε θα ενισχύσουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων και κεφαλαιοκρατών...
==========================================
«Ημιτελή όλα τα μέτρα τους»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να τηρήσει τη δέσμευσή της για το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Πρόκειται για μια αισιόδοξη εκτίμηση, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα. Στην πραγματικότητα η πολιτεία δεν έχει υλοποιήσει τα μέτρα που υποτίθεται πως θα συνεισέφεραν στην επίτευξη του στόχου του Κιότο.

*Αντιθέτως, όπως τονίζει ο Αχ. Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς, μέχρι σήμερα μόνο το 9,5% του ηλεκτρισμού προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει στα χαρτιά. Τον ρωτήσαμε πώς θα πετύχουμε τους στόχους που επιτάσσει η Ε.Ε για την Κοπεγχάγη.

*«Η ΔΕΗ ευθύνεται για το 40% των εθνικών εκπομπών. Αρκεί να βρέξει αρκετά στην Ελλάδα ώστε να παραχθεί περισσότερο ρεύμα από τα φράγματα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών. Τα τελευταία χρόνια που οι χειμώνες μας είναι ήπιοι, η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στη θέρμανση είναι δεδομένη. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, η κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 6%, και η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της ύφεσης. Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε ότι έγιναν κάποια μικρά βήματα στη μείωση των εκπομπών, όπως η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου. Ομως τα μέτρα είναι μέχρι στιγμής αποσπασματικά και ημιτελή. Αν πετύχουμε τους στόχους του Κιότο, δεν πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Αντιθέτως, πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ πιο εντατικά και πολύ πιο σωστά για τη μετά Κιότο περίοδο».


========================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: