Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ: Μικρής έκτασης πυρκαγιά στην μονάδα 4 στην Πτολεμαϊδα Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε καμία μορφή ενέργειας


Μικρής έκτασης πυρκαγιά σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πυρκαγιά μικρής έκτασης σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009, και ώρα 15:38, στο υπόγειο του μηχανοστασίου της Μονάδας Νο 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Πτολεμαϊδα της ΔΕΗ, πιθανώς λόγω βραχυκυκλώματος καλωδίων.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυρασφάλεια της Μονάδας και με την κλήση και ταχεία επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαϊδας η πυρκαγιά κατεσβέσθη πλήρως στις 16:20 περίπου .

Αυτή την στιγμή γίνεται αποκατάσταση των προβλημάτων που ανέκυψαν, ενώ άμεσα θα ορισθεί επιτροπή τεχνικών για τη διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος.


Αθήνα 30.11.09 ΑΠΟ ΤΟ

====================================================
Πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαίδας
(30/11/2009)

Σβήστηκε νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαίδας. Επί τόπου έσπευσαν δέκα οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης την οποία συντόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας κ. Νικόλαος Καφίρας συμμετείχαν 20 περίπου πυροσβέστες.

==============================================
ΔΕΗ: Μικρής έκτασης πυρκαγιά στην μονάδα 4 στην Πτολεμαϊδα
30 Νοεμβρίου 2009, 18:37
Πυρκαγιά μικρής έκτασης σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009, και ώρα 15:38, στο υπόγειο του μηχανοστασίου της Μονάδας Νο 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Πτολεμαϊδα της ΔΕΗ, πιθανώς λόγω βραχυκυκλώματος καλωδίων.
Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυρασφάλεια της Μονάδας και με την κλήση και ταχεία επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαϊδας η πυρκαγιά κατεσβέσθη πλήρως στις 16:20 περίπου .
Αυτή την στιγμή γίνεται αποκατάσταση των προβλημάτων που ανέκυψαν, ενώ άμεσα θα ορισθεί επιτροπή τεχνικών για τη διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος.

=====================================
* Πρωταθλήτριες κερδοφορίας η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα.
============================================
Κοζάνη - Φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας
Συγγραφέας Τζιαμαντάνης Σ.
Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαϊδας. Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο της 4ης μονάδας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, κατακαίγοντας μονωτικά υλικά. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, που έσπευσε στο σημείο με οκτώ οχήματα και 19 πυροσβέστες. Από τη φωτιά δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι, ενώ ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο.

============================================
Ανοίγει θέμα πυρηνικής ενέργειας

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε καμία μορφή ενέργειας, πρέπει να γίνει και αυτή η συζήτηση» υποστήριξε από τη Θεσσαλονίκη αναφερόμενος στην πυρηνική ενέργεια, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργύρη.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε καμία μορφή ενέργειας, πρέπει να γίνει και αυτή η συζήτηση» υποστήριξε από τη Θεσσαλονίκη αναφερόμενος στην πυρηνική ενέργεια, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργύρη.
Ο κ. Χατζηαργύρη δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού εντούτοις επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για αυτή τη μορφή ενέργειας.
Τόνισε ότι βασικός παράγοντας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ είναι οι γερασμένες λιγνιτικές μονάδες (40 έως 50 ετών), οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ρυπογόνα λειτουργία. Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, πρόσθεσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, πρέπει να ξεκινήσει με την απόσυρση αυτών των μονάδων.
===================================================



============================================



Στοίχημα για τις ανανεώσιμες πηγές η επιλογή Ζερβού στη ΔΕΗ

Στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί, για την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη, η επιλογή του καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε.
Δεν θα είναι εύκολη η αλλαγή φιλοσοφίας και πλεύσης της ΔΕΗ Α.Ε. λέει ο Στέλιος Ψωμάς από τον ΣΕΦ (Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), διότι ο κ. Ζερβός, που είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, δεν καλείται να αλλάξει τις υποδομές τη νοοτροπία των εργαζομένων που νιώθουν (και ευλόγως) ανασφάλεια αλλά και των συνδικαλιστών και πολλών μελών της διοικητικής πυραμίδας.
Ο Στέλιος Ψωμάς συνοψίζει τα σημεία που πρέπει να πετύχει ο Αρθούρος Ζερβός.

* Ενεργός ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σημαίνει ενίσχυση του ρόλου της θυγατρικής ΔΕΗ ανανεώσιμες και μεγαλύτερο μερίδιο από τη συνολική πίτα των ΑΠΕ. Μέχρι τώρα παίζουν ιδιώτες.

* Νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Το νέο ενεργειακό μίγμα δηλαδή να αφήνει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

* Επανασχεδιασμός των δικτύων με κατεύθυνση που να συβάλλει και στην επέκταση των ΑΠΕ και στον εκσυγχρονισμό τους με «έξυπνα» δίκτυα που θα βασίζονται σε τεχνολογίες που π.χ. μειώνουν τις απώλειες.

* Σταδιακή «απαγκίστρωση» από το πετρέλαιο και ένταξη των ΑΠΕ στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας. (σ.σ. Ολα αυτά με την προϋπόθεση να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και για εθνικούς λόγους).

Στην Ικαρία η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ξεκινήσει να φτιάχνει μονάδες αποθήκευσης.

* Η τιμολόγηση της ενέργειας να γίνει πιο ορθολογική ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος.

* Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών προς τους πελάτες και αποστολές ενεργειακών επιθεωρητών στις επιχειρήσεις αλλά και προτάσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Από το 2013 και μετά η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει ενεργειακό φόρο για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Καλή τύχη στον Αρθούρο Ζερβό στα διοικητικά και ...περιβαλλοντικά του καθήκοντα.

ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
===========================================

Η ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της Πράσινης Ανάπτυξης στη χώρα μας και μέσα από τις νέες επενδύσεις της, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί - οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ - θα συμβάλλει ενεργά στην αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων όχι μόνον θα στηρίξει την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και θα εξασφαλίσει επάρκεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, αλλά και θα συμβάλει στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

==========================================
Διαδοχικές έρευνες και εξονυχιστικούς ελέγχους κάνει τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ σε κεντρικά καταστήματα του Πειραιά. Αιτία οι ενδείξεις που είχε ή οι «πληροφορίες» ότι κάποιοι επιχειρηματίες κλέβουν ρεύμα τοποθετώντας στα ρολόγια ειδικούς μηχανισμούς.
Το... σαφάρι απέδωσε, αφού ορισμένα μαγαζιά διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν ρεύμα, οπότε τους επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ! Κάποια μαγαζιά με μεγάλα πρόστιμα έκλεισαν, ενώ κάποια άλλα (το ένα είναι μεζεδοπωλείο στην Πειραϊκή) έκοψαν την παροχή της ΔΕΗ και λειτουργούν με... γεννήτριες!

===============================================
Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Αλιβέρι, από την Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ σύσκεψη για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ, με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων της Εύβοιας. Η σύσκεψη κατέληξε στο παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα:

"Σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου, εργαζόμενοι, φορείς και κάτοικοι της περιοχής του δήμου Ταμυνέων και των όμορων δήμων: Δυστίων και Αυλώνος συγκεντρωθήκαμε σε αίθουσα του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι για να εξετάσουμε "Τα αίτια και τους λόγους καθυστέρησης της κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Αλιβερίου".

•Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή ματαίωση, της εν λόγω κατασκευής θα είναι καταδικαστική για την περιοχή μας.
•Με δεδομένο ότι με τη νέα μονάδα η περιοχή θα αρχίσει οικονομικά να ανακάμπτει.
Με το παρόν ομόφωνο ψήφισμα:

•Δηλώνουμε την αμετακίνητη θέση μας στο να επισπευστεί η κατασκευή της μονάδας.
•Απαιτούμε να γίνει το Αλιβέρι Ενεργειακό κέντρο 100% από τη ΔΕΗ με την κατασκευή και επιπλέον νέων μονάδων εκτός από την ήδη δρομολογηθείσα.
•Δίνουμε με τη συγκέντρωσή μας αυτή δυναμική απάντηση σε όσους, εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς και αδιαφορώντας για το μελλοντικό κόστος, επιδιώκουν και μεθοδεύουν.
Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι με σύσσωμη την τοπική κοινωνία να προβούμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της περιοχής μας".
============================================



«Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» σημειώνεται σχετικά, ενώ ανακοινώνει έναρξη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εδώ και περίπου 10 μέρες προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με τις μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στις λίμνες των υδροηλεκτρικών και οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ετσι οι μονάδες Αγ. Δημήτριος 3, Καρδιά 4, Πτολεμαΐδα 3, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

* Η πρωτοβουλία της υπουργού σχολιαζόταν αρνητικά από συνδικαλιστές και τεχνικούς της επιχείρησης, καθώς δείχνει την αρνητική διάθεση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο εθνικό καύσιμο που είναι ο λιγνίτης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για το επόμενο τριήμερο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ακόμη 2 μονάδες, ενώ σε άλλες 3 θα μειωθούν τα φορτία. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: