Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ για το χάλι των καταστημάτων και για το λουκέτο που επέβαλαν.

ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ
Δευτέρα, 02 Νοέμβριος 2009

Έχουμε πολλάκις ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα της Εμπορίας.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι αγνόησαν τις προτάσεις και τις εκκλήσεις μας για αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τα πρακτορεία εξυπηρέτησης πελατών.
Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται σήμερα - πέραν από το λουκέτο που έβαλαν σε 100 πρακτορεία - να συσσωρεύονται πληθώρα πελατών σε αυτά που λειτουργούν με αποτέλεσμα το ανθρώπινο δυναμικό να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον όγκο της δουλειάς.
Η κατάσταση προβλέπεται αφόρητη με τη λήξη των συμβάσεων που αφορούν το έκτακτο προσωπικό - οκτάμηνα - ενώ δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη ακόμη για την κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν από την αποχώρηση, τόσο του μόνιμου όσο και έκτακτου προσωπικού.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για την λειτουργία των πρακτορείων

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ μόνιμου προσωπικού

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ για το χάλι των καταστημάτων και για το λουκέτο που επέβαλαν.

ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ πόσοι εξ'αυτών - από την ιεραρχία - διετύπωσαν τις προτάσεις τους γραπτώς για την έλλειψη προσωπικού και δεν έλεγαν ΝΑΙ στα διαλυτικά σχέδια του ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ.

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ να φτάσουμε μέχρι το τέλος, αναζητώντας τις ανάλογες ευθύνες από όλη την Ιεραρχία της Εμπορίας αναλογικά, ζητώντας παράλληλα την παράβαση καθήκοντος :

• ΓΙΑ την Απαξίωση της Εμπορίας

• ΓΙΑ την Προσβολή της ΔΕΗ

• ΓΙΑ την Ταλαιπωρία των καταναλωτών

• ΓΙΑ την αρπαγή των ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ



ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ.


Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ/ΔΕΗ
==========================================
Στη Βουλή οι υπερβάσεις των ρύπων

(03/11/2009)
Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των υπερβάσεων των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό Κοζάνης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού κάνουν λόγο για ανησυχητικές υπερβάσεις στις επιτρεπτές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των περιοχών Πτολεμαΐδας, Οικισμού ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, Μαυροπηγής, και Ποντοκώμης, το εξάμηνο από την 1η Ιουνίου 2009 έως και την 26η Οκτωβρίου 2009, ρωτούν ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε:να καλυφθούν οι ανοιχτοί ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, να τοποθετηθούν φίλτρα και να ενταθούν οι έλεγχοι στα φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία;
Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους δύο υπουργούς: πότε θα επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να απομακρυνθούν οι παλιές ρυπογόνες τεχνολογίες της ΔΕΗ και να αντικατασταθούν.




============================================
Tα μέτρα που παίρνει η ΔΕΗ για τη βελτίωση της ποιότητας του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα Τύπου για υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρουμένων σωματιδίων στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου Πτολεμαΐδας, από τη ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η συνεχής βελτίωση των μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος αποτελεί κύριο στόχο της Στρατηγικής της ΔΕΗ και, για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Επιχείρηση δεν φείδεται οικονομικών πόρων και προσπαθειών για την εφαρμογή των πιο προηγμένων περιβαλλοντικών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της.

2. Η ΔΕΗ παρακολουθεί συστηματικά, με πυκνό, πρόσφατα αναβαθμισμένο, δίκτυο σταθμών μέτρησης, την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας των Ορυχείων και των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής (ΑΗΣ) στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Από τις μετρήσεις αυτές προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.
Ως προς τις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρούμενων σωματιδίων (σκόνης), η κατάσταση έχει ως εξής:

o Καμία υπέρβαση δεν σημειώθηκε στον ετήσιο αριθμητικό μέσο όρο των τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων του προηγουμένου έτους .

o Κατά το τρέχον έτος παρουσιάζονται υπερβάσεις (τιμές >50μg/Nm3) στο πλήθος των 24ωρων μέσων συγκεντρώσεων, πέραν των 35 επιτρεπομένων κατ΄ έτος, σε τρεις από τους εννέα εγκεκριμένους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ σταθμούς του δικτύου μέτρησης ποιότητας ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής των ΑΗΣ και των Ορυχείων.
3. Ως προς το θέμα αυτό επισημαίνονται τα ακόλουθα:

- Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης υφίστανται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως μεσογειακές, καθώς η συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων αυξάνεται και εξαιτίας φυσικών παραγόντων (ξηρό κλίμα, φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, σκόνη από την επιφάνεια του εδάφους μεταφερόμενη σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του ανέμου).

- Τα επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας είναι μέσα στο εύρος των τιμών, που απαντώνται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν υφίσταται δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Σημαντικές πρόσφατες παρεμβάσεις της ΔΕΗ στον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό των Λιγνιτικών Σταθμών, όπως:
η αλλαγή των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων (Η/Φ) του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου,
η βελτίωση λειτουργίας των Η/Φ του ΑΗΣ Καρδιάς, λόγω βελτίωσης του μίγματος λιγνίτη και οι επιτυχημένες επεμβάσεις συντήρησης του εξοπλισμού του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μείωσαν δραστικά τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων των ΑΗΣ, χωρίς ωστόσο - λόγω ακριβώς της μικρής συμμετοχής τους - αντίστοιχη βελτίωση των συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα της περιοχής, που οφείλονται κυρίως σε άλλες αιτίες, πέραν των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
- Σε όλα τα Ορυχεία, και σε αρκετές θέσεις σύνδεσης ταινιοδρόμων (μεταφόρτωσης τέφρας από ταινιόδρομο σε ταινιόδρομο) έχουν τοποθετηθεί αυτόματα συστήματα καταστολής της σκόνης, τα οποία επιτυγχάνουν καταστολή αυτής σε ποσοστό >90%.

- Ειδικά στο Ορυχείο Αμυνταίου το παραπάνω σύστημα ενισχύθηκε και με εγκατάσταση εξοπλισμού πλύσης των ταινιοδρόμων, με άριστα αποτελέσματα.

- Σε τμήμα του ταινιόδρομου μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία σύστημα συνεχούς διαβροχής εκατέρωθεν του ταινιόδρομου. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του ως άνω συστήματος διαβροχής έχει διαπιστωθεί και από το ΚΕΠΠΕ της Ν.Α. Κοζάνης σε αυτοψία του στις 16.07.09.

- Η κατασκευή διασυνδετηρίου ταινιοδρόμου για τη διασύνδεση των Ορυχείων Νοτίου Πεδίου και Καρδιάς επέφερε σημαντική μείωση στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς λιγνίτη.

- H συστηματική διαβροχή και ασφαλτόστρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου των Ορυχείων συμβάλλει, επίσης, στην καταστολή της σκόνης που παρατηρείται από την κίνηση των οχημάτων.

Τα παραπάνω συνάδουν με τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Μελέτη χημικής σύστασης αιωρουμένων σωματιδίων για τον προσδιορισμό του ποσοστού συμμετοχής των πηγών εκπομπής τους στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου Εορδαίας", σύμφωνα με την οποία:

Κυριότερη πηγή εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι η καύση πετρελαίου κίνησης (φορτηγά, λεωφορεία, ταξί, αγροτικά οχήματα κ.α.) που κυμαίνεται κατά την ψυχρή περίοδο από 30% έως 51% και κατά τη θερμή περίοδο από 22% έως 62%.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της τέφρας, αυτή κυμαίνεται κατά την ψυχρή περίοδο από 2% έως 18% και κατά τη θερμή περίοδο από 2% έως 22%.
4. Η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιεί σειρά μέτρων και δράσεων. Συγκεκριμένα, το Στρατηγικό Σχέδιο της Επιχείρησης, για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει:

- Τη διακοπή της λειτουργίας των παλαιών Μονάδων (ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και Πτολεμαΐδας), σταδιακά από το έτος 2011.

- Την κατασκευή και θέση σε λειτουργία δύο νέων, σύγχρονων και υψηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικών Μονάδων - στον ΑΗΣ Μελίτης και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας - με τον πλέον σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.

- Την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των υφισταμένων Μονάδων παραγωγής.

- Τη βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των Ορυχείων με ειδικά προγράμματα αποκατάστασης εδαφών και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

- Την επέκταση του μόνιμου συστήματος διαβροχής, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχή αποτελέσματα στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου σε όλους τους αντίστοιχους ανοικτούς ταινιοδρόμους

- Τη βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των Ορυχείων με εντατικά προγράμματα δενδροφύτευσεων στα εδάφη που αποκαθίστανται.

Με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Επιχείρησης - που θα είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επένδυση στην ιστορία της χώρας - εκτιμάται ότι:
Μεταξύ των ετών 2006 και 2015 θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις ειδικές εκπομπές ανά παραγόμενη kWh, όλων των συμβατικών ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα από τους θερμικούς σταθμούς του διασυνδεδεμένου συστήματος της τάξης του:

91% για το διοξείδιο του θείου (SO2),
39% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx),
56% για τα αιωρούμενα σωματίδια και
25% για το διοξείδιο του άνθρακα.
Τέλος, από την Επιχείρηση υπογραμμίζεται ότι:
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ορυχείων Πτολεμαΐδας - η οποία έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των ορυχείων - περιγράφονται αναλυτικά ο μελλοντικός σχεδιασμός και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΔΕΗ ΑΕ για τη περιβαλλοντικά ασφαλέστερη μεταφορά του λιγνίτη και της τέφρας.

Αθήνα, 3.11.2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

==============================================
Με το βλέμμα στις ΔΕΚΟ
Για την ΕΤΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν τίθεται θέμα προθεσμιών.
Εν αναμονή άμεσων εξελίξεων στα διοικητικά των εισηγμένων ΔΕΚΟ βρίσκονται οι επενδυτές, καθώς οι αλλαγές που θα γίνουν από την κυβέρνηση, στα πλαίσια των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες στα επόμενα χρόνια. Όπως επισημαίνει η Eurobank Securities, για την ΕΤΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν τίθεται θέμα προθεσμιών, ενώ για τον ΟΤΕ φαίνεται ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τη Deutsche Telekom. Για τις εταιρείες όπου υποβλήθηκαν παραιτήσεις των διοικήσεων (ΟΠΑΠ, ATE, ΔΕΗ κ.λ.π.), θα γίνει προσπάθεια για τοποθέτηση νέων διοικήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα?





========================================
Ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι μηχανές της οικονομίας είναι λίγες "η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και κάποιες άλλες επιχειρήσεις. Χρειάστηκαν γενιές για να δημιουργηθούν, αλλά μπορούν να χαλάσουν γρήγορα όπως συνέβη με την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ κλπ", είπε χαρακτηριστικά.!!!!!!!
==========================================


ΔΕΗ: Προωθεί νέα μονάδα λιγνίτη
Σταθερή στη θέση ότι πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα η νέα λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» παραμένει η ΔΕΗ, ενώ για τον σταθμό της Μελίτης στη Φλώρινα, που κοντεύει να μείνει...χωρίς λιγνίτη, η ΔΕΗ παραπέμπει στον διαγωνισμό για το λιγντιτορυχείο της Βεύης που έχει παγώσει και ζητεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας.

Σταθερή στη θέση ότι πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα η νέα λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» παραμένει η ΔΕΗ, ενώ για τον σταθμό της Μελίτης στη Φλώρινα, που κοντεύει να μείνει...χωρίς λιγνίτη, η ΔΕΗ παραπέμπει στον διαγωνισμό για το λιγντιτορυχείο της Βεύης που έχει παγώσει και ζητεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ αναφέρει ότι θα προκηρύξει την «Πτολεμαΐδα 5» μόλις η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού δώσει θετική γνωμοδότηση για το έργο, ενώ για τις απαλλοτριώσεις περιοχών στους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής τονίζει ότι, για να προχωρήσουν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που αναμένεται εντός του 2010.


Εφοδιασμός
Τέλος, όσον αφορά στην τροφοδοσία του σταθμού Μελίτη, η ΔΕΗ δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό από την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» και ότι από κοινού με την εταιρεία προχωρεί στην προσαρμογή της υφιστάμενης σύμβασης, προσθέτοντας ότι κάνει εισαγωγές λιγνίτη τον οποίο αναμειγνύει με τον εγχώριο.

«Είναι όμως επιτακτική η ανάγκη να λυθεί γρήγορα η εκκρεμότητα για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης», καταλήγει η ΔΕΗ, καθώς το ορυχείο αυτό μπορεί να διασφαλίσει την ταυτόχρονη τροφοδοσία όχι μόνον της υφιστάμενης μονάδας στη Μελίτη αλλά και της δεύτερης όταν κατασκευαστεί.

======================================
Νέο πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη Νομαρχία Κοζάνης
Κοζάνη, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Νέο πρόστιμο, ύψους 40.000 ευρώ επέβαλε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής στη ΔΕΗ, αυτή τη φορά «για σειρά παραβάσεων στον επαρχιακό δρόμο Ακρινής – Κλείτου».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «δεν τηρούνται από τη ΔΕΗ οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, όσον αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό της επαρχιακής οδού, όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την εναπόθεση των στείρων υλικών κατά μήκος του δρόμου».
======================================
Κοζάνη - Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΔΕΗ από τη Νομαρχία
Συγγραφέας Γιούλτση Π.

Πρόστιμο 40.000 ευρώ επέβαλε ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, στη ΔΕΗ για σειρά παραβάσεων στον επαρχιακό δρόμο Ακρινής - Κλείτου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας, δεν τηρούνται από τη ΔΕΗ οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, καθώς και οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την εναπόθεση των στείρων υλικών κατά μήκος του δρόμου.

======================================
ΔΕΗ - Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία
Συγγραφέας Μπάρλα Γ.
Την υλοποίηση σειρά μέτρων και δράσεων ανακοίνωσε η ΔΕΗ στην προσπάθειά της για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, το στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει: - Τη διακοπή της λειτουργίας των παλαιών μονάδων (ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και Πτολεμαΐδας) σταδιακά από το έτος 2011. - Την κατασκευή και θέση σε λειτουργία δύο νέων, σύγχρονων και υψηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικών μονάδων - στον ΑΗΣ Μελίτης και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας - με τον πλέον σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό. - Την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των υφισταμένων μονάδων παραγωγής. - Τη βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των ορυχείων με ειδικά προγράμματα αποκατάστασης εδαφών και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. - Την επέκταση του μόνιμου συστήματος διαβροχής, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχή αποτελέσματα στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου σε όλους τους αντίστοιχους ανοικτούς ταινιοδρόμους. - Τη βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των ορυχείων με εντατικά προγράμματα δενδροφύτευσεων στα εδάφη που αποκαθίστανται. Με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της επιχείρησης εκτιμάται ότι: Μεταξύ των ετών 2006 και 2015 θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις ειδικές εκπομπές ανά παραγόμενη kWh όλων των συμβατικών ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα από τους θερμικούς σταθμούς του διασυνδεδεμένου συστήματος της τάξης του: - 91% για το διοξείδιο του θείου (SO2), - 39% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), - 56% για τα αιωρούμενα σωματίδια και - 25% για το διοξείδιο του άνθρακα. Τέλος, από την επιχείρηση υπογραμμίζεται ότι: Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ορυχείων Πτολεμαΐδας - η οποία έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των ορυχείων - περιγράφονται αναλυτικά ο μελλοντικός σχεδιασμός και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΔΕΗ για τη περιβαλλοντικά ασφαλέστερη μεταφορά του λιγνίτη και της τέφρας. Τη συνεχή βελτίωση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος έχει ως κύριο στόχο της η ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα Τύπου για υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρουμένων σωματιδίων στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Ειδικότερα, η επιχείρηση για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν φείδεται οικονομικών πόρων και προσπαθειών για την εφαρμογή των πιο προηγμένων περιβαλλοντικών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της. Επίσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΔΕΗ παρακολουθεί συστηματικά, με πυκνό, πρόσφατα αναβαθμισμένο δίκτυο σταθμών μέτρησης, την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας των ορυχείων και των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής (ΑΗΣ) στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Από τις μετρήσεις αυτές προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου. Ως προς τις συγκεντρώσεις εδάφους των αιωρούμενων σωματιδίων (σκόνης), η κατάσταση έχει ως εξής: Καμία υπέρβαση δεν σημειώθηκε στον ετήσιο αριθμητικό μέσο όρο των τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων του προηγουμένου έτους. Κατά το τρέχον έτος παρουσιάζονται υπερβάσεις (τιμές >50μg/Nm3) στο πλήθος των 24ωρων μέσων συγκεντρώσεων, πέραν των 35 επιτρεπομένων κατ΄ έτος, σε τρεις από τους εννέα εγκεκριμένους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ σταθμούς του δικτύου μέτρησης ποιότητας ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής των ΑΗΣ και των ορυχείων. Ως προς το θέμα αυτό επισημαίονονται τα ακόλουθα: - Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης υφίστανται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως, μεσογειακές, καθώς η συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων αυξάνεται και εξαιτίας φυσικών παραγόντων (ξηρό κλίμα, φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, σκόνη από την επιφάνεια του εδάφους, μεταφερόμενη σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του ανέμου). - Τα επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας είναι μέσα στο εύρος των τιμών, που απαντώνται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν υφίσταται δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. - Σημαντικές πρόσφατες παρεμβάσεις της ΔΕΗ στον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό των λιγνιτικών σταθμών, όπως: η αλλαγή των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων (Η/Φ) του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η βελτίωση λειτουργίας των Η/Φ του ΑΗΣ Καρδιάς, λόγω βελτίωσης του μίγματος λιγνίτη και οι επιτυχημένες επεμβάσεις συντήρησης του εξοπλισμού του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μείωσαν δραστικά τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων των ΑΗΣ, χωρίς, ωστόσο, - λόγω της μικρής συμμετοχής τους - αντίστοιχη βελτίωση των συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα της περιοχής, που οφείλονται, κυρίως, σε άλλες αιτίες, πέραν των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. - Σε όλα τα ορυχεία και σε αρκετές θέσεις σύνδεσης ταινιοδρόμων (μεταφόρτωσης τέφρας από ταινιόδρομο σε ταινιόδρομο) έχουν τοποθετηθεί αυτόματα συστήματα καταστολής της σκόνης, τα οποία επιτυγχάνουν καταστολή αυτής σε ποσοστό >90%. - Ειδικά, στο ορυχείο Αμυνταίου το παραπάνω σύστημα ενισχύθηκε και με εγκατάσταση εξοπλισμού πλύσης των ταινιοδρόμων με άριστα αποτελέσματα. - Σε τμήμα του ταινιόδρομου μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία σύστημα συνεχούς διαβροχής εκατέρωθεν του ταινιόδρομου. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του ως άνω συστήματος διαβροχής έχει διαπιστωθεί και από τον ΚΕΠΠΕ της ΝΑ Κοζάνης σε αυτοψία του στις 16.07.09. - Η κατασκευή διασυνδετηρίου ταινιοδρόμου για τη διασύνδεση των ορυχείων Νοτίου Πεδίου και Καρδιάς επέφερε σημαντική μείωση στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς λιγνίτη. - H συστηματική διαβροχή και ασφαλτόστρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου των ορυχείων συμβάλλει, επίσης, στην καταστολή της σκόνης που παρατηρείται από την κίνηση των οχημάτων. Τα παραπάνω συνάδουν με τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Μελέτη χημικής σύστασης αιωρουμένων σωματιδίων για τον προσδιορισμό του ποσοστού συμμετοχής των πηγών εκπομπής τους στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου Εορδαίας", σύμφωνα με την οποία: Κυριότερη πηγή εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι η καύση πετρελαίου κίνησης (φορτηγά, λεωφορεία, ταξί, αγροτικά οχήματα κα), που κυμαίνεται κατά τη ψυχρή περίοδο από 30% έως 51% και κατά τη θερμή περίοδο από 22% έως 62%. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της τέφρας, αυτή κυμαίνεται κατά τη ψυχρή περίοδο από 2% έως 18% και κατά τη θερμή περίοδο από 2% έως 22%.

===========================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- Ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ,Ευαγ. Αμμανατίδου και Δημ. Παπαδημούλη-Θέμα: Ανησυχητικές υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό Κοζάνης
02/11/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Θέμα: Ανησυχητικές υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό Κοζάνης.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Κοζάνης υπήρξαν υπερβάσεις στις επιτρεπτές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των περιοχών Πτολεμαΐδας, Οικισμού ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, Μαυροπηγής, και Ποντοκώμης, το εξάμηνο από την 1η Ιουνίου 2009 έως και την 26η Οκτωβρίου 2009.

Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/ΕΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΦΕΚ 125Α/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο ενώ στις μετρήσεις που ανακοίνωσε η Νομαρχία Κοζάνης καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου των 50 μg/m3 για 53 ημέρες στην Πτολεμαΐδα , για 78 στον Οικισμό ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, για 60 στην Μαυροπηγή και για 42 στην Ποντοκώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο , με παρέμβαση του Νομάρχη Κοζάνης, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των λιγνιτωρυχείων του νομού λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στη λεκάνη Πτολεμαΐδας - Κοζάνης.

Σύμφωνα και με τον Νομάρχη της Κοζάνης αλλά και με το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων και των ρυπογόνων μεθόδων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ.



Επειδή η εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων

Επειδή το φαινόμενο της υπέρβασης των επιτρεπτών ορίων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στο Νομό Κοζάνης αποκτά ανησυχητική συχνότητα

Επειδή ήδη από το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει έλλειψη αποφασιστικότητας του Ελληνικού Κράτους προκειμένου να περιορίσει ουσιαστικά την ρύπανση του περιβάλλοντος και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε:

- να καλυφθούν οι ανοιχτοί ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, να τοποθετηθούν φίλτρα να γίνεται χρήση ειδικών γαλακτωμάτων στα ορυχεία, και να ενταθούν οι έλεγχοι στα φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία;

- να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να απομακρυνθούν οι παλιές ρυπογόνες τεχνολογίες της ΔΕΗ και να αντικατασταθούν με νέες αντιρρυπαντικές σε όλα τα στάδια εξόρυξης και παραγωγής;

- να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων της ΔΕΗ και των κατοίκων, ιδιαίτερα της περιοχής της Πτολεμαΐδας που υφίσταται τις συνέπειες της ρύπανσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές



Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου





Δημήτρης Παπαδημούλης


================================================

ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΗ
Συνεχίζεται η κόντρα
Kίνησε τις διαδικασίες ο Δήμος Ροδίων για την ανάκληση της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας για την κατασκευή του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους κατοίκους της.
Όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου, ο Δήμος Ροδίων, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή, έστειλε έγγραφο προς τον προϊστάμενο του ΠΕΧΩ Νίκο Φαρμακίδη, με το οποίο ζητά επίσημα την γνωμοδότησή του επί του θέματος. Στη συνέχεια ο κ. Φαρμακίδης θα στείλει έγγραφο προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων, με το οποίο θα ζητά την ανάκληση της οικοδομικής άδειας.
Ως γνωστόν ο κ. Φαρμακίδης, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, βασιζόμενος στην κείμενη νομοθεσία και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή του Αγίου Νικολάου, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή επιχειρήσεων χονδρεμπόρων και όχι τη συγκεκριμένη χρήση σαν κτίριο κοινής ωφέλειας που είναι η ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηευθυμίου χθες δήλωσε, ότι μόλις ανακληθεί η οικοδομική άδεια, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με την διοίκηση της ΔΕΗ, για να εξευρεθεί ο χώρος στον οποίο θα μπορέσει να κατασκευαστεί ο νέος υποσταθμός. Πάντως, από τη δική της πλευρά η ΔΕΗ προτίθεται σήμερα να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος που έχει προκύψει. Τα στελέχη της αποδίδουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου, στην παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το ζήτημα της κατασκευής του νέου υποσταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να προτείνει στην Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων και σε συνεργασία με το Δήμο Ροδίων, να ζητήσει από κάποιον αρμόδιο φορέα να προβεί στην μέτρηση της ραδιενέργειας και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπουν οι υποσταθμοί οι οποίοι ήδη λειτουργούν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των περιοίκων.
========================================
Οι δαπάνες που αναγνωρίζει η εφορία είναι οι εξής:
1. Γιατροί - δικηγόροι: To 100% της δαπάνης σε γιατρούς και δικηγόρους εκπίπτει από το εισόδημα των φορολογουμένων.

2. Ιατρικές δαπάνες. Από τον φόρο αφαιρείται το 20% της δαπάνης (νοσήλια, ιατρικές εξετάσεις, αποκλειστική νοσοκόμα) και το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου για κάθε φορολογούμενο φθάνει τα 6.000 ευρώ.

3. Τόκοι δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία. Ειδικά για στεγαστικά δάνεια που συνήφθησαν από 1ης Ιανουαρίου 2009 διπλασιάστηκε από 20% σε 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων, το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για όλες τις κατοικίες (πρώτη, δευτερεύουσα και εξοχική κατοικία) με επιφάνεια μέχρι 200 τ.μ. και στεγαστικό δάνειο έως 350.000 ευρώ. Το φορολογικό κίνητρο ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2009 ή θα χορηγηθούν μέχρι και το τέλος του 2010 και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

4. Ενοίκιο κύριας κατοικίας του φορολογουμένου. Αφαιρείται ποσό έως 1.200 ευρώ τον χρόνο και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού (μέγιστη έκπτωση φόρου 240 ευρώ).

5. Ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Αναγνωρίζεται ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού, δηλαδή η μέγιστη έκπτωση φόρου φθάνει στα 240 ευρώ.

6. Ασφάλιστρα ζωής, υγείας, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Από το εισόδημα εκπίπτει ποσό έως 1.200 ευρώ ανά νοικοκυριό (μέγιστη έκπτωση φόρου 480 ευρώ).

7. Εγκατάσταση φυσικού αερίου ή ηλιακού θερμοσίφωνα. Εκπίπτει από το εισόδημα το 20% της δαπάνης έως του ποσού των 700 ευρώ (μέγιστη έκπτωση φόρου 280 ευρώ).

9. Υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές αναγνώρισης προηγουμένων ετών για όλους τους ασφαλισμένους. Εκπίπτει όλο το ποσό των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.

10. Δαπάνες για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού και εξαερισμού, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, σχολές πολεμικών τεχνών, σχολές χορού και ρυθμικής, ομοιοπαθητικοί ιατροί, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ελαιοχρωματιστές και γενικά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση κατοικιών, λογοθεραπευτές, μεσίτες ακινήτων, ωδεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κομμωτήρια, μασάζ. Αναγνωρίζεται δαπάνη έως 20.000 ευρώ και από το εισόδημα εκπίπτει το 40% της δαπάνης (μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα 8.000 ευρώ και μέγιστο ποσό έκπτωσης από τον φόρο τα 3.200 ευρώ).








==========================
Ποντοκώμης και Μαυροπηγής και με τη νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

(03/11/2009)

Οι χρονολογίες που αναφέρονται σε δημοσιεύματα ημερησίου Τύπου του Ν. Κοζάνης για την απαλλοτρίωση σε κτηματικές περιοχές των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, σε άλλες ημερομηνίες όπως το 2018 και το 2022 αφορούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία οι εργασίες εκσκαφών από τα Ορυχεία θα θίξουν τις περιοχές των εν λόγω οικισμών και όχι την ολοκλήρωση των διαδικασιών των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που, εκτιμάται ότι θα είναι το έτος 2012.

Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων σε σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, στην οποία επισημαίνεται ακόμα ότι οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες αφορούν τις κτηματικές περιοχές των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, προχωρούν, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Α.Ε. και σημειώνεται ότι, προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος για κήρυξη μιας απαλλοτρίωσης στα συναρμόδια Υπουργεία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ ΕΠΟ). Ο πλήρης φάκελος για κήρυξη των απαλλοτριώσεων, η συντέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του έτους 2012.
Στην ίδια ανακοίνωση επίσης σχετικά με τη νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα 5, τονίζεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε., σε τίποτα δεν έχει αλλάξει τον προγραμματισμό της ο οποίος προβλέπει την προκήρυξη κατασκευής της νέας μονάδας μόλις υπάρξει θετική γνωμοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
============================================
Να επισπευσθεί το έργο των μετασκευών στον Α Η Σ Καρδιάς.

(03/11/2009)

Να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου των μετασκευών στον Α Η Σ Καρδιάς για την παροχή επί πλέον θερμικής ενέργειας προς το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας ζητά με επιστολή του προς το διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α Ε το Σωματείο των εργαζομένων στη Δημοτική επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Τονίζει ότι η τροφοδοσία με θερμική ενέργεια από τον Α Η Σ Πτολεμαΐδας είναι επισφαλής ενώ η πρόβλεψη της ΔΕΗ Α Ε για ολοκλήρωση του έργου των μετασκευών το 2011 θα έχει συνέπειες στον προγραμματισμό της επιχείρησης. Το Σωματείο ζητά από τη ΔΕΗ Α Ε όπως το έργο αποπερατωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2010.

=====================================================


Τώρα που τα υδατώδη μετεωρολογικά κατακρημνίσματα είναι σε έξαρση εμφανίζονται συνδικαλιστικά σκουλήκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: