Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ο Τομέας Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ ως επιχορηγούμενο Ταμείο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Τετάρτη, 11 Νοέμβριος 2009 13:54
ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Αριθ. Πρωτ.: 4136 11 Νοεμβρίου 2009

Προς: Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: Προσχέδιο Προϋπολογισμού του έτους 2010


Κύριε Υπουργέ
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του έτους 2010, στο κεφάλαιο 3, Κατηγορία “Δαπάνες – Επιχορηγήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων”, εμφανίζεται ο Τομέας Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ ως επιχορηγούμενο Ταμείο, μαζί με τα Ταμεία ΟΓΑ – ΙΚΑ – ΝΑΤ – ΟΑΕΕ - ΤΑΠ-ΟΤΕ, αγνοώντας το γεγονός ότι ο Τομέας Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ με βάση το άρθρο 34 του Ν.2773/99 έχει ενσωματωμένη περιουσία στην περιουσία της ΔΕΗ Α.Ε.
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο υπερψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αποτελεί δε προϊόν κύρωσης σύμβασης μεταξύ κράτους – ΔΕΗ – Εργαζομένων – Συνταξιούχων.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν μπορεί να αλλάξει με καμία υπουργική απόφαση ούτε με άλλο νόμο χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων.

Κύριε Υπουργέ
Από την ψήφιση του νόμου έως σήμερα η εγγραφή στον εκάστοτε Κρατικό Προϋπολογισμό του ποσού των εσόδων – δαπανών για τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ γίνονταν με ξεκάθαρη εγγραφή στον ΚΑΕ, με τίτλο «έσοδα από περιουσία ΟΑΠ-ΔΕΗ, κατ’ άρθρο 34 Ν. 2773/99» και σε άλλον ΚΑΕ «Αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ Α.Ε. περιουσίας του ΟΑΠ-ΔΕΗ, άρθρο 34 Ν.2773/99».

Είναι προφανές ότι ο όρος Επιχορήγηση (Ασφαλιστικών Ταμείων) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον όρο Αντιπαροχή έναντι περιουσίας του ΟΑΠ-ΔΕΗ και η υιοθέτησή του στο προσχέδιο του προϋπολογισμού απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού μας Φορέα.

Κύριε Υπουργέ
Σας θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση – χωρίς αποτέλεσμα – γεγονός που ανάγκασε τους Εργαζόμενους να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις συνολικής διάρκειας 20 ημερών.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ότι ο Ν.2773/99 διασφαλίζει τα δικαιώματα των Εργαζομένων – Συνταξιούχων της ΔΕΗ Α.Ε. και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν την υπονόμευσή του.


Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης





==========================================
Υπογραφή σύμβασης με ΜΕΤΚΑ ΑΕ - ΕΤΑΔΕ ΑΕ για τη νέα Μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009, υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ ΑΕ και της Κοινοπραξίας ΜΕΤΚΑ ΑΕ - ΕΤΑΔΕ ΑΕ η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Μονάδας Νο5, Συνδυασμένου Κύκλου, εγγυημένης καθαρής ισχύος στο ονομαστικό φορτίο
811 MW, με καύσιμο Φυσικό Αέριο στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Η νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου θα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους τύπου PG9371FB του Οίκου GE, 1 ατμοστρόβιλο τύπου D11 του Οίκου GE, 3 γεννήτριες τύπου 330H του Οίκου GE και 2 λέβητες ανάκτησης θερμότητας του Οίκου ΝΕΜ.
Η σχετική ανάθεση έγινε με βάση την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού. Το συνολικό τίμημα του έργου ανέρχεται σε 499,52 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του κύριου και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή όλων των αναγκαίων κύριων και βοηθητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Η παράδοση του νέου Σταθμού θα γίνει σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε τα ακόλουθα:
- <<Το έργο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής της Μεγαλόπολης αλλά και του Νομού Αρκαδίας γενικότερα. Θα καλύψει, δε, ανάγκες της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια σε μακροχρόνια βάση με τρόπο αξιόπιστο, οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό, στηρίζοντας ταυτόχρονα και το Νότιο Σύστημα, όπου υπάρχει και η μεγάλη κατανάλωση.
Ο όμιλος της ΔΕΗ με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2009 - 2014, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ για νέες Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Πρωταρχική μέριμνα της Διοίκησης της ΔΕΗ είναι η επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων της Επιχείρησης, επιδιώκοντας το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα γι΄ αυτήν και συμβάλλοντας ενεργά στην καλύτερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Η εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της Παραγωγής είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Παρά τις κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος>>.

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


===================================================
ΔΕΗ και Πράσινη Ανάπτυξη

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της Πράσινης Ανάπτυξης στη χώρα μας και μέσα από τις νέες επενδύσεις της, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί - οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ - θα συμβάλλει ενεργά στην αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων όχι μόνον θα στηρίξει την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και θα εξασφαλίσει επάρκεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, αλλά και θα συμβάλει στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει δεσμευθεί με άλλες 60 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού για εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Τα ανωτέρω επισημαίνει η ΔΕΗ με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα (10.11.09) με θέμα: η "ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη", το οποίο βρίθει ανακριβειών και διαστρεβλώσεων πραγματικών στοιχείων και γεγονότων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

-Η ηλεκτροπαραγωγή και συγκεκριμένα η ΔΕΗ, είναι ο κλάδος της βιομηχανίας, ο οποίος έχει υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις στα κατανεμηθέντα δικαιώματα της περιόδου 2008-2012 σε σχέση με τις αναμενόμενες εκπομπές της για την εν λόγω περίοδο, σύμφωνα με το Σενάριο Αναμενόμενης Εξέλιξης (23% λιγότερα).

-Όλες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων, όπως ετησίως δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό το γεγονός αποκρύπτεται στο δημοσίευμα, παρουσιάζονται δήθεν "υπερβάσεις εκπομπών" διοξειδίου του άνθρακα στους Σταθμούς της ΔΕΗ.

-Ακόμη, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αποτελεί έναν από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότου, απαραίτητου για την επίτευξη των στόχων του, δηλ. της μείωσης των εκπομπών, με τον προσφορότερο για την κοινωνία τρόπο.

-Τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα ότι δήθεν: "η ΔΕΗ εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο δικαιούται" στερούνται πλήρως νοήματος, καθώς τα δωρεάν κατανεμηθέντα δικαιώματα με κανένα τρόπο δεν αποτελούν οριακά επίπεδα εκπομπών. Είναι γνωστό, άλλωστε, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι, από το έτος 2013 και στα επόμενα χρόνια δεν θα παραχωρείται πλέον στην ηλεκτροπαραγωγή κανένα δωρεάν δικαίωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πάψουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ή ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους, αλλά ότι θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι ευέλικτοι μηχανισμοί της αγοράς για την επίτευξη του φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

-Οι υπαινιγμοί που γίνονται στο δημοσίευμα εναντίον της χρήσης του λιγνίτη, δυστυχώς, υποδηλώνουν ανεξήγητη υποβάθμιση της τεράστιας σημασία του "εθνικού καυσίμου", τόσο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία της Εθνικής Οικονομίας από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, όσο και της εξασφάλισης χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές. Σε επίρρωση των ανωτέρω αρκεί να ανατρέξει κανείς σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα όταν διεκόπησαν απότομα οι εισαγωγές στη χώρα μας φυσικού αερίου, με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να στηρίζουν με πλήρη επάρκεια το σύνολο των αναγκών της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια.

Τα πραγματικά γεγονότα αποδεικνύουν, ότι η ΔΕΗ όχι μόνο δεν είναι "κόντρα" στην Πράσινη Ανάπτυξη - όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα - αλλά αποτελεί πρωτοπόρο στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα και μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ κατασκεύασε στην Κύθνο το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο.
Απτό παράδειγμα της μοναδικής διαχρονικής συμβολής της ΔΕΗ στην Πράσινη Ανάπτυξη της χώρας μας είναι το γεγονός ότι, σήμερα οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της Επιχείρησης δουλεύουν πλήρως εξασφαλίζοντας:
-πολύ μεγάλες ποσότητες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό,
-αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία για ανθρώπους, αγροτικές καλλιέργειες, το φυσικό περιβάλλον κλπ,
-δυνατότητες πραγματοποίησης ευρειών συντηρήσεων σε ικανό αριθμό Μονάδων (λιγνιτικών, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για συνεχή παροχή ρεύματος σε όλους τους πελάτες της ΔΕΗ.

Εξάλλου, ήδη με το δρομολογημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2009 - 2014:
-έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας νέας Μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ενώ μία δεύτερη Μονάδα ΦΑ θα αρχίσει να κατασκευάζεται στη Μεγαλόπολη στους πρώτους μήνες του 2010,
-είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την προκήρυξη δύο νέων φιλικών προς το περιβάλλον λιγνιτικών Μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, που θα αντικαταστήσουν παλαιές,
-προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες κατασκευής νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων,
-η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μόνη της ή με εταίρους έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, Αιολικά Πάρκα κλπ στο πλαίσιο ενός Επενδυτικού Προγράμματος ύψους 2 δις. ευρώ περίπου.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ότι "στην Κοπεγχάγη η χώρα θα βρεθεί σε θέση άμυνας" επισημαίνονται τα ακόλουθα:
-Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η οποία θα βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη και στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ευημερούσας παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ Α.Ε., ενεργά ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για να βρεθεί μια κλιματική λύση, συμμετείχε στη διεθνή καμπάνια, με τίτλο Seal the Deal
(Υπογράψτε τη Συμφωνία), θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής της.
-Επίσης, το Μάρτιο του 2009 η ΔΕΗ συνυπέγραψε μαζί με άλλες 60 ηλεκτρικές εταιρείες της Ευρώπης, τη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία δεσμεύτηκαν, ότι θα αγωνιστούν για να επιτύχουν ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα παροχή ηλεκτρισμού μέχρι το 2050, θα εργαστούν για μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού που θα παρέχει ενέργεια με οικονομική αποδοτικότητα και αξιοπιστία, και θα προωθήσουν ενεργειακά αποδοτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού ως βασικό κλειδί της λύσης για την ενεργειακή-κλιματική πρόκληση.
Η ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της για όλα όσα ανεύθυνα γράφονται σε βάρος της, όταν όλες οι προσπάθειές της έχουν ως υπέρτατο σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών Μονάδων με νέες Μονάδες που θα διαθέτουν τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και στον εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματός της με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.
Οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν τη διασταύρωση κάθε είδησης και στοιχείου πριν από τη δημοσίευσή τους και αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εύλογα διερωτάται, λοιπόν, κανείς:
- Οι συνεχιζόμενες - και σήμερα - "επιθέσεις κατά του λιγνίτη" οφείλονται σε άγνοια της ενεργειακής πραγματικότητας ή σε σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη μελλοντική απεξάρτηση της χώρας από περιορισμένες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της;

Αθήνα 12.11.09 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


====================================================
ΔΕΗ: " Η ΔΕΗ αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας"Συγγραφέας Μπάρλα Γ.

Τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη υποστηρίζει πλήρως η ΔΕΗ, ενώ έχει δεσμευθεί με άλλες 60 ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού για εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, με αφορμή δημοσίευμα με θέμα: η "ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΔΕΗ αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας και μέσα από τις νέες επενδύσεις της, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί, θα συμβάλει ενεργά στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων όχι μόνο θα στηρίξει την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και θα εξασφαλίσει επάρκεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, αλλά και θα συμβάλει στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η ΔΕΗ διευκρίνισε τα ακόλουθα: - Η ηλεκτροπαραγωγή και ειδικότερα η ΔΕΗ είναι ο κλάδος της βιομηχανίας, ο οποίος έχει υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις στα κατανεμηθέντα δικαιώματα της περιόδου 2008-2012 σε σχέση με τις αναμενόμενες εκπομπές της για την εν λόγω περίοδο, σύμφωνα με το σενάριο αναμενόμενης εξέλιξης (23% λιγότερα). - Όλες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ για τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων, όπως ετησίως δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της για την κλιματική αλλαγή. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αυτό το γεγονός αποκρύπτεται στο δημοσίευμα, παρουσιάζονται δήθεν "υπερβάσεις εκπομπών" διοξειδίου του άνθρακα στους σταθμούς της ΔΕΗ. Ακόμη, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αποτελεί έναν από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότου, απαραίτητου για την επίτευξη των στόχων του, δηλαδή της μείωσης των εκπομπών με τον προσφορότερο για την κοινωνία τρόπο. "Τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα ότι δήθεν: "η ΔΕΗ εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο δικαιούται" στερούνται πλήρως νοήματος, καθώς τα δωρεάν κατανεμηθέντα δικαιώματα με κανένα τρόπο δεν αποτελούν οριακά επίπεδα εκπομπών. Είναι γνωστό, άλλωστε, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι από το έτος 2013 και στα επόμενα χρόνια δεν θα παραχωρείται πλέον στην ηλεκτροπαραγωγή κανένα δωρεάν δικαίωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πάψουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ή ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους, αλλά ότι θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι ευέλικτοι μηχανισμοί της αγοράς για την επίτευξη του φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου". " Οι υπαινιγμοί που γίνονται στο δημοσίευμα εναντίον της χρήσης του λιγνίτη, δυστυχώς, υποδηλώνουν ανεξήγητη υποβάθμιση της τεράστιας σημασία του "εθνικού καυσίμου" τόσο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία της Εθνικής Οικονομίας από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις όσο και της εξασφάλισης χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους έλληνες καταναλωτές. Σε επίρρωση των ανωτέρω αρκεί να ανατρέξει κανείς σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν διεκόπησαν απότομα οι εισαγωγές στη χώρα μας φυσικού αερίου, με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να στηρίζουν με πλήρη επάρκεια το σύνολο των αναγκών της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ αποτελεί πρωτοπόρο στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ κατασκεύασε στην Κύθνο το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο. Απτό παράδειγμα της μοναδικής διαχρονικής συμβολής της ΔΕΗ στην πράσινη ανάπτυξη της χώρας μας είναι το γεγονός ότι σήμερα οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της επιχείρησης δουλεύουν πλήρως εξασφαλίζοντας: πολύ μεγάλες ποσότητες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό, αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία για ανθρώπους, αγροτικές καλλιέργειες, το φυσικό περιβάλλον κλπ, δυνατότητες πραγματοποίησης ευρειών συντηρήσεων σε ικανό αριθμό Μονάδων (λιγνιτικών, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών), χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για συνεχή παροχή ρεύματος σε όλους τους πελάτες της ΔΕΗ. Επίσης, με το δρομολογημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2009 - 2014: - έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ενώ μία δεύτερη μονάδα ΦΑ θα αρχίσει να κατασκευάζεται στη Μεγαλόπολη στους πρώτους μήνες του 2010, - είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την προκήρυξη δύο νέων φιλικών προς το περιβάλλον λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, που θα αντικαταστήσουν παλαιές, - προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες κατασκευής νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, - η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μόνη της ή με εταίρους έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, Αιολικά Πάρκα κλπ στο πλαίσιο ενός Επενδυτικού Προγράμματος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ότι "στην Κοπεγχάγη η χώρα θα βρεθεί σε θέση άμυνας" επισημαίνονται τα ακόλουθα: " Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η οποία θα βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη και στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ευημερούσας παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ Α.Ε., ενεργά ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, για να βρεθεί μια κλιματική λύση, συμμετείχε στη διεθνή καμπάνια, με τίτλο Seal the Deal (Υπογράψτε τη Συμφωνία), θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής της. " Επίσης, το Μάρτιο του 2009 η ΔΕΗ συνυπέγραψε μαζί με άλλες 60 ηλεκτρικές εταιρίες της Ευρώπης τη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία δεσμεύτηκαν ότι θα αγωνιστούν για να επιτύχουν ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα παροχή ηλεκτρισμού μέχρι το 2050, θα εργαστούν για μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού που θα παρέχει ενέργεια με οικονομική αποδοτικότητα και αξιοπιστία και θα προωθήσουν ενεργειακά αποδοτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού ως βασικό κλειδί της λύσης για την ενεργειακή-κλιματική πρόκληση".


==========================================
ΔΕΗ: Διαμαρτυρία από το προσωπικό στο Αλιβέρι
Δημοσιεύθηκε: 14:18 - 13/11/09


Πρωτότυπη διαμαρτυρία επέλεξε η Ένωση Προσωπικού του ΑΗΣ Αλιβερίου της ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση εδώ και μίας τριετίας της κατασκευής της νέας μονάδας.

Από τις 9 το πρωί το Δ.Σ. της τοπικής Ένωσης της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ σκαρφάλωσε στην καμινάδα του Σταθμού, αλλά όπως είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος Γ. Καραγιάννης, θα σταματήσουν τη διαμαρτυρία, γιατί πήραν τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει το έργο.

Πρόκειται για μονάδα 420 MW με φυσικό αέριο, η οποία κατακυρώθηκε στη Μετκα.

Οι Συνδικαλιστές υποστηρίζουν, ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης οφείλεται σε καταγγελίες ότι το διοικητήριο του Σταθμού, το οποίο λειτουργεί από το 1953 είναι παράνομο κτίσμα.
=============================================
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στηρίζουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για το Αλιβέρι

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008, 18:23
Το σωματείο της Ένωσης Προσωπικού ΔΕΗ ΑΗΣ Αλιβερίου σε ανακοίνωσή του στηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την περιοχή του Αλιβερίου με την εγκατάσταση των μονάδων φυσικού αερίου και λιθάνθρακα, υποστηρίζοντας ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την περιοχή. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το σωματείο της Ένωσης Προσωπικού ΔΕΗ ΑΗΣ Αλιβερίου, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την προοπτική και την ανάπτυξη του ενεργειακού κέντρου ΑΗΣ Αλιβερίου, μαζί με την τοπική κοινωνία, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της περιοχής.

Η απόφαση για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ ΑΕ για την εγκατάσταση δύο μονάδων (αερίου - λιθάνθρακα), πιστεύουμε ότι είναι η αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξή της, με προϋποθέσεις δέσμευσης ότι θα χρησιμοποιηθούν οι πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, ώστε να αναδείξει το ενεργειακό κέντρο του Αλιβερίου σε σημαντικό παράγοντα σε ότι αφορά την ενέργεια (και για λόγους εθνικούς πάνω από όλα), καθώς και για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, λόγω των πολλαπλών δυνατοτήτων εξασφάλισης προμηθευτών από διαφορετικές χώρες, με αποτέλεσμα:

•Μείωση της εξάρτησης από τους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.
•Ενίσχυση της ευστάθειας του Νοτίου συστήματος.
•Συγκράτηση της οριακής τιμής του Συστήματος σε χαμηλότερα επίπεδα πιο ευνοϊκά για τα νοικοκυριά.
Πέρα από τα σημαντικά οφέλη που θα υπάρξουν για την περιοχή με το ενεργειακό μείγμα (λιθάνθρακας), ιδιαίτερα θετικές θα είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου.

Η αγωνία που διακατέχει σήμερα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε., μας αναγκάζει να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει η πορεία της.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού ΔΕΗ/ΑΗΣ Αλιβερίου, κατά τη συνεδρίασή του στις 9/10/2008, αποφάσισε:

•α. Αμεση υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή.
•β. Πλήρη αποζημίωση - αποκατάσταση των κατοίκων του Μηλακίου.
•γ. Περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
•δ. Προσλήψεις από την ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου.
Πιστεύουμε ότι μετά από την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας, όλοι μαζί, εργαζόμενοι - κάτοικοι της περιοχής, θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος".
------------------------------------------------------------------
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009, 17:50
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αλιβερίου εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Καραγιάννης αναρριχήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου στην καμινάδα του σταθμού, ζητώντας να παρθούν αποφάσεις για την κατασκευή της μονάδας και να πάψουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα παιχνίδια με την περιοχή.


================================================
Σύντομα το λεπτομερές σχέδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

ΑΘΗΝΑ 13/11/2009
Το λεπτομερές σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την πορεία της ΔΕΗ σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα, όπως είπε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνατηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα σχέδια της κυβέρνησης ''σε επόμενη συνάντηση'' που θα έχει μαζί τους.

Ασφαλιστικά θέματα και οι προσλήψεις συζητήθηκαν σε συνάντηση της ΓΕΝΟΠ και του υφυπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ενώ στη συναντηση που είχαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ με την κυρία Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, κ. Ι. Μανιάτη παρουσιάστηκαν οι θέσεις του συνδικάτου για τη ΔΕΗ και συνολικά για τα ζητήματα της ενέργειας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επεσήμανε με έμφαση ότι πρέπει να διορθωθούν άμεσα οι όροι λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με κατάργηση των προνομίων σε παραγωγούς και εμπόρους ''όπως στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να προχωρήσει ταχύτατα το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με την κατασκευή των νέων μονάδων Μελίτη 2, Πτολεμαΐδα 5, Αλιβέρι και Μεγαλόπολη''.

Η ΓΕΝΟΠ σημείωσε ακόμη ότι η ΔΕΗ, με την εμπειρία που διαθέτει, μπορεί να προωθήσει σημαντικό μέρος της πράσινης ενέργειας και στα κοινοπρακτικά σχήματα, εάν αυτά γίνουν, η ΔΕΗ να έχει το πλειοψηφικό πακέτο ενώ σε καμία περίπτωση αυτά να μην αφορούν τις αντικαταστάσεις παλαιών μονάδων ( Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη κλπ)

Ζητήθηκε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού που εκκρεμούν στη βάση της ΣΣΕ και όχι με το νόμο 3429, που, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

''Να προκηρυχθούν άμεσα νέες προσλήψεις και να σταματήσει το καθεστώς του δουλεμπορίου των «δελτίων» και των συμβασιούχων αλλά και των πάσης φύσεως εργολάβων έτσι ώστε να λάβει τέλος και το φαινόμενο των χιλιάδων υπερωριών οι οποίες έχουν εξαντλήσει το προσωπικό και «ευθύνονται» για τα πολλά και συνεχή εργατικά ατυχήματα'' τονισε η ΓΕΝΟΠ.
========================================================
Ασφαλιστικά θέματα και οι προσλήψεις συζητήθηκαν σε συνάντηση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του κυρίου Κουτρουμάνη
Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2009
Ασφαλιστικά θέματα και οι προσλήψεις συζητήθηκαν σε συνάντηση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του Υφυπουργού κυρίου Κουτρουμάνη



Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνεχίζοντας τις επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία συναντήθηκε με τον υφυπουργό εργασίας κύριο Κουτρουμάνη και συζήτησε θέματα ασφαλιστικά και το ζήτημα των προσλήψεων.



Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής του Νόμου 3029 που αφορούσε στην μείωση προοδευτικά από το 80 στο 70% του υπολογισμού των συντάξεων. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ο εν λόγω νόμος δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στους εργαζόμενους της ΔΕΗ παραθέτοντας και όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα.



Παράλληλα για το θέμα των προσλήψεων οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με τους όρους της ΣΣΕ και όχι με τον 3429 ο οποίος πρέπει να καταργηθεί.

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης, στο θέμα αυτό ο κύριος Κουτρουμάνης ο οποίος έχει απόλυτη γνώση αναγνωρίζει πλήρως το άδικο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων όμως επιφυλάχτηκε για τις τελικές ρυθμίσεις οι οποίες θα καθοριστούν από τα συμπεράσματα της Επιτροπής αλλά και το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει το Υπουργείο.



Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε υπ' οψιν του Υπουργού και τις καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην έκδοση των συντάξεων αλλά και στην καταβολή του εφάπαξ.

--------------------------------------------------------------
Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, κ.Γιάννη Μανιάτη είχαν σήμερα τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρουσιάστηκαν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ οι θέσεις του συνδικάτου για τη ΔΕΗ και συνολικά για τα ζητήματα της ενέργειας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισήμανε με έμφαση τα εξής:

•Η ΔΕΗ πρέπει να ενισχυθεί και να είναι ισχυρή προς όφελος των καταναλωτών και της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια που γίνονταν σε βάρος της και την οδήγησαν στη σημερινή στασιμότητα.
•Να διορθωθούν άμεσα οι όροι λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων σε παραγωγούς και εμπόρους όπως στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί ο υγιής ανταγωνισμός.
•Να προχωρήσει ταχύτατα το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με την κατασκευή των νέων μονάδων Μελίτη 2, Πτολεμαΐδα 5, Αλιβέρι και Μεγαλόπολη.
•Η ΔΕΗ, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να προωθήσει σημαντικό μέρος της πράσινης ενέργειας.
•Στα κοινοπρακτικά σχήματα, εάν αυτά γίνουν, η ΔΕΗ πρέπει να έχει το πλειοψηφικό πακέτο και σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορούν να αφορούν τις αντικαταστάσεις παλαιών μονάδων ( Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη κλπ)
•Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού που εκκρεμούν στη βάση της ΣΣΕ και όχι με το νόμο 3429, που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
•Να προκηρυχθούν άμεσα νέες προσλήψεις και να σταματήσει το καθεστώς του δουλεμπορίου των «δελτίων» και των συμβασιούχων αλλά και των πάσης φύσεως εργολάβων έτσι ώστε να λάβει τέλος και το φαινόμενο των χιλιάδων υπερωριών οι οποίες έχουν εξαντλήσει το προσωπικό και «ευθύνονται» για τα πολλά και συνεχή εργατικά ατυχήματα.
•Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση της πολιτικής βούλησης για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της ΔΕΗ με την ομαλή λειτουργία της και να προχωρήσει με γοργά βήματα στην ανάπτυξη της επιχείρησης και την ισχυροποίησή της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
•Να διορθωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς Η/Ε.
10. Να γίνει παρέμβαση στο θέμα του ασφαλιστικού και στην υλοποίηση της ΕΣΣΕ 2009.
11. Επισημάνθηκε η θέση μας στο μίγμα καυσίμου, η στρατηγική και ο ρόλος του λιγνίτη ως Εθνικό προιόν και η λειτουργία των Ορυχείων από την ΔΕΗ .
Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπογράμμισε τη διάθεση της Ομοσπονδίας για συνεργασία και συνεννόηση εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού επισήμανε δε πως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν θα δεχθεί εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στην πορεία της ΔΕΗ, στα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση και στα συμφέροντα των καταναλωτών και πως θα απαντήσει δυναμικά και αποφασιστικά όπως κάνει πάντοτε.
Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να μελετήσει το σύνολο των θέσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να κοινοποιήσει το λεπτομερές σχέδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την πορεία της ΔΕΗ σε επόμενη συνάντηση.



=================================================

ΔΕΗ: Επενδύει 13,5 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη
Στις επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ στο business plan για την περίοδο 2009-2013 ελπίζει για να εκσυγχρονίσει το παραγωγικό της δυναμικό και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η επιχείρηση.


Στις επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ στο business plan για την περίοδο 2009-2013 ελπίζει η ΔΕΗ για να εκσυγχρονίσει το παραγωγικό της δυναμικό και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση.



Η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προγραμματίσει μόνη της ή με εταίρους την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ήδη έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, αιολικών πάρκων κ.λπ.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδίου η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, καθώς και μίας δεύτερης, μεγαλύτερης μονάδας στη Μεγαλόπολη, η οποία θα αρχίσει να κατασκευάζεται τους πρώτους μήνες του 2010.
Μονάδες
Η εταιρεία αναφέρει ακόμα ότι είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την προκήρυξη δύο νέων σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων με συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας στη Δυτική Μακεδονία. Οι μονάδες αυτές θα αντικαταστήσουν άλλες παλαιές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προχωρούν εξάλλου οι εργασίες κατασκευής νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.
Τέλος τον Μάρτιο του 2009 η ΔΕΗ συνυπέγραψε μαζί με άλλες 60 ηλεκτρικές εταιρίες της Ευρώπης τη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, με βάση την οποία οι εταιρείες δεσμεύονται να επιτύχουν παροχή ηλεκτρισμού με ουδέτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
==========================================================

Δεύτερη αγωγή κατά ΛΑΡΚΟ για καθυστέρηση αποπληρωμής λογαριασμών κατέθεσε η ΔΕΗ
Πηγή: Express.gr 12/11/09-10:00


NEA αγωγή κατά της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε η ΔΕΗ, ζητώντας την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος που έχει σταματήσει να καταβάλει η εταιρία από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Πρόκειται για τη δεύτερη αγωγή που καταθέτει η ΔΕΗ για τον ίδιο λόγο. Η πρώτη κατατέθηκε τον Ιούνιο για τα οφειλόμενα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και η νέα αγωγή αφορά το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ ζητεί, τουλάχιστον, την άμεση καταβολή των τόκων της οφειλής ενώ η εκδίκαση της αγωγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2010. Υπενθυμίζεται ότι μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, το ποσοστό της ΔΕΗ στην εταιρία είναι περίπου 11%, από 33% που ήταν κατά το παρελθόν. Αντίστοιχα, το ποσοστό του Eλληνικού Δημοσίου έχει ενισχυθεί κοντά στο 50% και το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας ανέρχεται πλέον κοντά στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛAPKO.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ σε συνεννόηση με τον ΔΕΣΜΗΕ και σύμφωνα με τους κώδικες λειτουργίας της αγοράς, θα θέσει εκτός λειτουργίας λιγνιτικές μονάδες βάσης προκειμένου να αξιοποιήσει τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος και να εκτονώσει έτσι τα φράγματα τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την αποφυγή πλημμυρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι πολύ αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποθέματα υδάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ υπολογίζονται σήμερα σε 1.987 GWh, έναντι 976 GWh την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και 971 GWh το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2007.

===========================================
ΔΕΗ: Η σειρά της Citigroup χθες να συστήσει τη μετοχή της ΔΕΗ, με τιμή-στόχο αυτή τα 25 ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι βλέπουν αυτήν την εποχή ως μόνη ευκαιρία υψηλών αποδόσεων στο ΧΑ τη ΔΕΗ. «Μας δείχνει τα λεφτά», είναι ο τίτλος της σχετικής έκθεσης της Citigroup και με την επισήμανση ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 5,2 φορές για την περίοδο 2009-12...


**... Ο οίκος θεωρεί αδικαιολόγητο αυτό το χαμηλό p/e για τη ΔΕΗ ακόμη και σε περιόδους «μεγάλου φόβου» στις αγορές, ενώ εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο 8%...

=============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: