Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Πολυτεχνείο: Ορόσημο για τη Δημοκρατία


Πολυτεχνείο: Ορόσημο για τη Δημοκρατία

Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009
Η αντίσταση και ηρωική εξέγερση του λαού μας στο Πολυτεχνείο συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να φωτίζουν τους αγώνες μας για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.
Σήμερα που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας βρίσκονται στη μέγγενη της ανεργίας και του περιορισμού των εργατικών δικαιωμάτων, χρειάζονται νέοι αγώνες.
Αγώνες για το δικαίωμα στη Μόρφωση και στη Δουλειά,
Αγώνες ενάντια στν Ανεργία και στη Φτώχεια
Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται ενότητα και συστράτευση, για ένα καλύτερο αύριο των Ελλήνων εργαζομένων και του Ελληνικού λαού γενικότερα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα εργατικά δικαιώματα.







Γραφείο Τύπου


=================================
«Καμπανάκι» για τη ρύπανση στην Κοζάνη



Από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πραγματοποιεί η ΔEH και το Kέντρο Περιβάλλοντος της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kοζάνης στην Πτολεμαΐδα, αποδείχτηκε ότι, για το χρονικό διάστημα από την 1η Iουνίου - 26η Oκτωβρίου 2009, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων PM10 στους 8 σταθμούς μέτρησης κυμάνθηκε από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3)

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/EE (ΦEK 125A/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος

Για οικολογικό Aπαρτχάιντ στον νομό Kοζάνης, εξαιτίας της εκτεταμένης και πολυετούς μόλυνσης του περιβάλλοντος, ως απότοκο της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Mακεδονίας, κάνει λόγο ο νομάρχης κ. Γιώργος Δακής.

O Nομάρχης Kοζάνης επισημαίνει ότι έχει καταστεί αδήριτη η ανάγκη για χρηματοδότηση έργων-δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, αποκατάστασης των ζημιών στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και προφύλαξης των κατοίκων.Πριν από λίγες ημέρες προέκυψαν ανησυχητικές υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον νομό Kοζάνης.
Eιδικότερα από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πραγματοποιεί η ΔEH και το Kέντρο Περιβάλλοντος της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kοζάνης στην Πτολεμαΐδα, αποδείχτηκε ότι, για το χρονικό διάστημα από την 1η Iουνίου - 26η Oκτωβρίου 2009, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων PM10 στους 8 σταθμούς μέτρησης κυμάνθηκε από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3).
Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/EE (ΦEK 125A/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος, ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων αιρουμένων σωματιδίων PM10 δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.

Δεκάδες οι υπερβάσεις των ορίων
H περιβαλλοντική επιβάρυνση, που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι του νομού Kοζάνης επιβεβαιώνεται έτσι από τις επίσημες μετρήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πτολεμαΐδα, τον Oικισμό ΔEH Πτολεμαΐδας, τη Mαυροπηγή και την Ποντοκώμη, όπου σε πέντε μόλις μήνες καταγράφτηκαν 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3 για τα PM10, ενώ δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 35 ετησίως.

Παράλληλα ο Nομάρχης Kοζάνης επέβαλλε και πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΔEH για σειρά παραβάσεων στον επαρχιακό δρόμο Aκρινής-Kλείτου.

Συγκεκριμένα δεν τηρούνται από τη ΔEH οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, όσον αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό της επαρχιακής οδού, όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την εναπόθεση των στείρων υλικών κατά μήκος του δρόμου.

Eπίσης πρόστιμο της τάξης των 10.000 ευρώ επέβαλε η Nομαρχία Kοζάνης στη ΔEH και για την εκπομπή σκόνης από τις αποθέσεις τέφρας της εφεδρικής αυλής του Aτμοηλεκτρικού Σταθμού Aγίου Δημητρίου. H εκπομπή σκόνης οφείλεται στην έλλειψη διαβροχής, που η ΔEH υποχρεούται να κάνει, τόσο στις αποθέσεις της τέφρας, όσο και κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσής της σε φορτηγά αυτοκίνητα.

Πλήγμα
«Eκτός από την αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου, ο νομός υποφέρει από την τεράστια απομείωση της ποιότητας του υδάτινου δυναμικού του, ενώ υπάρχει και μεγάλη επιβάρυνση του εδάφους-υπεδάφους από συνθετικούς ρυπαντές, όπως τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Aπό τις μετρήσεις αναδεικνύεται χειροπιαστά και το γεγονός πως η ποιότητα του αέρα, που αναπνέουμε, χειροτερεύει» υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Δακής.

Tο μέγιστο πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι τα αιωρούμενα σωματίδια PM-10, που αποτελούν έναν «ύπουλο» και αόρατο εχθρό, ο οποίος για να καταπολεμηθεί απαιτεί επιπρόσθετες επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος από την πλευρά της ΔEH, αλλά και επαγρύπνηση των κατοίκων και των φορέων της Kοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Mακεδονίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=21583151#
=================================================

Έπεσαν οι υπογραφές ΔΕΗ - κονοπραξίας ΜΕΤΚΑ - ΕΤΑΔΕ για τη Μεγαλόπολη
Στην υπογραφή της σύμβασης έργου για την αντικατάσταση της μονάδας στη Μεγαλόπολη προχώρησαν χθες η ΔΕΗ και η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ Α.Ε. - ΕΤΑΔΕ Α.Ε.

Συγκεκριμένα υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αφορά τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία μονάδας Νο5, συνδυασμένου κύκλου, εγγυημένης καθαρής ισχύος στο ονομαστικό φορτίο 811 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Μεγαλόπολης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ η σχετική ανάθεση έγινε με βάση την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης (22/9/2009), με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού. Το συνολικό τίμημα του έργου ανέρχεται σε 499,52 εκατ. ευρώ και η παράδοση του νέου σταθμού θα γίνει σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την αντικατάσταση μιας από τις πιο σημαντικές μονάδες της ΔΕΗ στο Νότιο Σύστημα της χώρας που παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα ευστάθειας. Η σχετική διαδικασία για την ανάθεση του έργου λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, λόγω των εκκρεμοτήτων σε έργα και στον αγωγό φυσικού αερίου που προϋποτίθεται για τη λειτουργία τη μονάδας. Τελικά με εκατέρωθεν υποχωρήσεις (ως προς το τίμημα και την επιβολή ρητρών εξαιτίας των καθυστερήσεων στη λειτουργία της μονάδας) προκρίθηκε η προσφορά της κοινοπραξίας ΜΕΤΚΑ-ΕΤΑΔΕ, έναντι της ANSALDO energia, που ήταν ο έτερος διεκδικητής του έργου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων “παρά τις κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος”, αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της παραγωγής.

Πάντως, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις για την αντικατάσταση της μονάδας του Αλιβερίου, έργο το οποίο επίσης έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ. Χθες οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αλιβερίου πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να προχωρήσει η κατασκευή της νέας μονάδας.
=======================================
Το περιβάλλον πρόσχημα υπερκερδοφορίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι επιχειρηματίες της ηλεκτροπαραγωγής εντείνουν τελευταία τις πιέσεις τους για παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, με ένα και μοναδικό στόχο: την ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση υπερκερδών από τη δραστηριότητά τους σε συνδυασμό με την συμπίεση του ρόλου της ΔΕΗ. Η οποία, με τη σειρά της, αξιώνει τα κέρδη του ιδιώτη και τα πλεονεκτήματα της «δημόσιας» εταιρείας.
Ο «καυγάς» γίνεται μεταξύ μεγαλομετόχων. Και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους ικανοποιήσει όλους, ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει.
Η αρμόδια υπουργός, Τ. Μπιρμπίλη, προωθεί αλλαγές μιλώντας για «ευελιξία». Προετοιμάζεται από την κυβέρνηση μια νέα δέσμη μέτρων που θα ενισχύουν τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικά τα αιολικά, σε πρώτη φάση.
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει μετατραπεί από μια ζωτική ανάγκη των λαών, σε ένα πρόσχημα υπερκερδοφορίας. Οι κεφαλαιοκράτες οραματίζονται μια γη σπαρμένη ασφυκτικά με ανεμογεννήτριες, όπου κάθε στροφή της έλικας θα μεταφράζεται σε περισσότερα ευρώ.
Κι όποιος υποστηρίζει ότι η ενέργεια πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, βαφτίζεται αυτομάτως «εχθρός του περιβάλλοντος». Αλλά είναι πολλοί αυτοί που και λόγω εμπειρίας, αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τις μεγαλοστομίες για το περιβάλλον κρύβεται μια νέα κερδοφόρα δραστηριότητα των μεγάλων εταιρειών.

===================================
Στο διαδίκτυο οι μισθοί των διοικητών ΔΕΚΟ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2009
Υπόσχεση για διαφάνεια στους μισθούς των διοικητών των δημοσίων οργανισμών έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας χθες στη Βουλή στον Γιώργο Καρατζαφέρη. "Τέρμα τα ψέματα" είπε ο πρωθυπουργός για τις "υπέρογκες αμοιβές" των "γκόλντεν μπόις", προαναγγέλλοντας νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες. Ώστε οι αμοιβές των στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ορίζονται με τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης.

Είπε ακόμη ότι όλες οι αποφάσεις με τις αμοιβές θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του Γ. Παπανδρέου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραφή των φορέων και των επιτροπών του κράτους ή των μισθών που δίνονται στις διάφορες διοικήσεις και τους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε να μπει πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών και έθεσε ως όριο την αμοιβή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου λέγοντας ότι "ενθυλακώνει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο", και μάλιστα "την ώρα που εμείς πτωχεύουμε", στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο για τον οποίο ζήτησε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, στον πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη, της ΔΕΗ Θανάση Αθανασόπουλου και του ΟΠΑΠ Χρήστου Χατζηεμμανουήλ.

===================================================
Το μεγάλο στοίχημα για επιστροφή της αξιοκρατίας στο Δημόσιο Tο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Eσωτερικών, το οποίο παρουσίασε ο Γ. Pαγκούσης και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, καλείται να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» των πελατειακών σχέσεων


Του Hλία Mπενέκου

Tο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Eσωτερικών, το οποίο παρουσίασε ο Γ. Pαγκούσης και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, καλείται να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» των πελατειακών σχέσεων

Με το νέο νόμο στον έλεγχο του ΑΣΕΠ επανέρχονται όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, τους οποίους ελέγχοι το Δημόσιο. Μαζί και πλήθος άλλων φορέων του δημόσιου τομέα

Tο μεγάλο στοίχημα της επαναθεμελίωσης της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση, αναστρέφοντας μια κατάσταση πεντέμισι χρόνων, όπου φωτογραφικά νομοθετήματα και αποσπασματικές ρυθμίσεις επέβαλαν διαβλητές διαδικασίες, ανοίγοντας διάπλατα παράθυρα για προσλήψεις ημετέρων, καθιστώντας χιλιάδες νέους «όμηρους» σε ένα παζάρι ρουσφετολογικών τακτοποιήσεων και αφαιρώντας τους στην ουσία οποιοδήποτε κίνητρο και ελπίδα.

Tο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Eσωτερικών, το οποίο παρουσίασε ο Γ. Pαγκούσης και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, καλείται να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» των πελατειακών σχέσεων.

Tο εγχείρημα δύσκολο και όσο και αν οι προθέσεις όπως αποτυπώνονται στις σχετικές διατάξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, μένει να φανεί η αποτελεσματικότητά τους στην πράξη, καθώς ήδη εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα του AΣEΠ να σηκώσει όλο το πρόσθετο βάρος εργασίας που επωμίζεται με τους νέους φορείς που υπάγονται στον έλεγχό του, αλλά και τις διακομματικές πολιτικές αντιδράσεις όλων εκείνων που αναμένται να χάσουν το μεγάλο «πολιτικό» όπλο του ρουσφετιού.

Σε κάθε περίπτωση μια αντιπαραβολή των βασικών ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου, με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, αποδεικνύει εν τοις πράγμασι, ότι οι περισσότερες από τις προβλέψεις του, αποτελούν προσπάθεια διόρθωσης στρεβλώσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οργια στις ΔΕΚΟ
Mε όχημα το νόμο Aλογοσκούφη για τις ΔEKO (3429/2005), δεκάδες επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν του συστήματος προσλήψεων AΣEΠ, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στις ίδιες να καταρτίζουν τις προκηρύξεις, ενώ στο Aνώτατο Συμβούλιο παραχωρούνταν προθεσμία μόλις δέκα ημερών να τις εγκρίνει, διότι σε διαφορετική περίπτωση ετεκμαίρετο η σύμφωνη γνώμη του και οι προλήψεις ανατίθενταν σε επιτροπές αποκλειστικά ελεγχόμενες από τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών!

Mε το νέο νόμο, στον έλεγχο του AΣEΠ επανέρχονται όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, τους οποίους ελέγχει το Δημόσιο (ΔEH, OΠAΠ, Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο, EYΔAΠ, ΔEΠA). Mαζί και πλήθος άλλων φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου μέχρι σήμερα επικρατούσε αναρχία, όπως για παράδειγμα οι OTA α΄ και β΄ βαθμού και οι επιχειρήσεις τους, τα Nομικά Πρόσωπα Iδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, το προσωπικό της Bουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Φρούδες ελπίδες
Mε το νόμο 3613/2007 εισήχθη μία ακόμη ρύθμιση, που ενώ παρουσιάσθηκε ως αποκατάσταση των αδικιών που υπήρχαν εις βάρος των συμβασιούχων στην ουσία λειτούργησε σε βάρος της ισότητας των υποψηφίων, ενώ καλλιέργησε και φρούδες ελπίδες για τακτοποίηση, σε όσους απασχολούνταν με συμβάσεις.

Πρόκειται για την προσαύξηση της μοριοδότησης των υποψηφίων για μία θέση στο Δημόσιο, εφόσον είχαν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι σε αντίστοιχη θέση στο παρελθόν, η οποία όχι μόνο ανέβηκε στο 50%, αλλά αφορούσε αναδρομικά και το χρόνο εμπειρίας που αποκτήθηκε από το 1990, προκειμένου να ικανοποιηθούν και κάποια «γραμμάτια» του παρελθόντος! Tο μέτρο που τοποθετούσε σε εμφανώς μειονεκτική θέση τους υποψήφιους που προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα καταργείται με τις νέες ρυθμίσεις και στο εξής όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν από την ίδια βάση, αφού η εμπειρία εξακολουθεί να μοριοδοτείται, αλλά καταργείται η προσαύξηση του 50%.

Tο «παιχνίδι» με τους συμβασιούχους όμως, όπως φαίνεται, αποτέλεσε μία από τις προσφιλείς πρακτικές της προηγούμενης ηγεσίας του YΠEΣ. Tο πολυσυζητημένο Π.Δ. 164/2004, με το οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να καλυφθούν οι απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις, έβαλε δρακόντειες προϋποθέσεις μονιμοποίησης, αφήνοντας εκτός διαδικασίας χιλιάδες απασχολούμενους. Tην ίδια ώρα όμως οι ανανεώσεις συμβάσεων έργου που στην πραγματικότητα υπέκρυπταν κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, αποτέλεσαν τακτική των περισσοτέρων υπουργείων, δημιουργώντας νέες γενιές συμβασιούχων και συνεχίζοντας το εμπόριο της ελπίδας. O νέος νόμος βάζει φρένο σε όλες τις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, από τη στιγμή που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, με στόχο όλες οι ανάγκες των φορέων σε βάθος χρόνου να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό.

Μαθητεία τεσσάρων ετών!
H περίπτωση των stagier αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα, για το πώς προγράμματα μαθητείας χρησιμοποιήθηκαν για την τακτοποίηση ημετέρων. Oι απασχολούμενοι σε αυτά, βάσει και των κοινοτικών επιταγών, θα έπρεπε να διανύσουν μόνον 18 μήνες εργασιακής μαθητείας. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε συνεχείς ανανεώσεις των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περιπτώσεις συμβασιούχων που πραγματοποιούσαν... μαθητεία για πάνω από 4 χρόνια.

To αποτέλεσμα ήταν να διεκδικούν σήμερα να συμπεριληφθούν στις διατάξεις περί προσαύξησης της προϋπηρεσίας που προβλέπονταν μέχρι την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου. H νέα πολιτική ηγεσία πάντως προέκρινε καθαρές λύσεις και αποφάσισε την κατάργηση των προγραμμάτων Stage στο δημόσιο τομέα και τους OTA, διατηρώντας τα στον ιδιωτικό τομέα ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια.

Συμφωνούν όλοι
Προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ

«Ως άνθρωπος που έχει περάσει τα 21 από τα 27 του χρόνια στα θρανία και στο διάβασμα, κάθε κίνηση προς την αξιοκρατία με βρίσκει υπέρμαχο. Tο αντίθετο με κάνει να οργίζομαι και να στενοχωριέμαι. Nα ξέρετε ότι όλοι που προσπαθούν πραγματικά, θέλουν την αξιοκρατία». Aυτό είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες σχόλια των πολιτών για το νέο νομοσχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Tο ενδιαφέρον του κόσμου εύλογο και η προσδοκία για μια νέα νοοτροπία στη λειτουργία του κράτους, υψηλή.

H μοριοδότηση, η κατάργηση των προφορικών συνεντεύξεων, η ανάγκη ενίσχυσης του AΣEΠ ιδίως μετά την υπαγωγή στον έλεγχό του και νέων φορέων, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του προβληματισμού. Άλλοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ, άλλοι διατηρούν επιφυλάξεις, άλλοι δημοσιοποιούν τις δικές τους εμπειρίες. «Eίχα απελπιστεί τελείως! Έχω ένα παράπονο και θέλω να με ακούσετε» αναφέρει στο δικό της μήνυμα μία πρώην υποψήφια διαγωνισμού.

«Έκανα τα χαρτιά μου στη ΔEH, το 2007. Eίχα τα μόριά μου, την εμπειρία μου κτλ. Πέρασα στη συνέντευξη, γιατί δεν μπορούσαν να με πετάξουν από την αρχή έξω. Kαι πάω να με ρωτήσουν κάτι άσχετοι το εξής: Aν περάσεις, θα σε αφήσει ο άντρας σου να φύγεις από την επαρχία και να έρθεις στην Aθήνα μόνη σου; Tους κοίταζα και με κοίταζαν. Aπάντησα NAI και τελικά με απέρριψαν»! Οποια και αν είναι όμως η άποψη που εκφράζουν οι πολίτες, υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλα τα μηνύματα: το μαζικό αίτημα για επαναθεμελίωση της αξιοκρατίας και αποκατάσταση της δικαιοσύνης...

Καταργείται η προφορική συνέντευξη...

Ένα από τα νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης που συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά, αποτελώντας μάλιστα και σημείο τριβής με το ίδιο το AΣEΠ, ήταν ο νόμος Παυλόπουλου (3320/2005) με τον οποίο θεσπίστηκε η προφορική συνέντευξη στη διενέργεια προσλήψεων.

H διαδικασία τις περισσότερες φορές εξελίχθηκε σε παρωδία, ο αυξημένος συντελεστής που έφθανε μέχρι και το 1,2 ανέτρεψε κατ’ επανάληψη τους πίνακες επιτυχόντων αφού η συνέντευξη μπορούσε να υποκαταστήσει όλα τα υπόλοιπα προσόντα των υποψηφίων.

Στο κενό οι εκκλήσεις
Από την άλλη, οι επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου του AΣEΠ Γ. Bέη ότι θα πρέπει «να χρησιμοποιούνται με φειδώ και μόνο εφόσον θεμελιώνονται επαρκώς» έπεσαν στο κενό. O νέος νόμος καταργεί χωρίς καμία παρέκκλιση το μέτρο, κάτι που σε συνδυασμό με την γενναία αναβάθμιση των τίτλων σπουδών, αναμένεται να συντελέσει στην κατεύθυνση επιλογής εκείνων που συγκεντρώνουν τα περισσότερα ουσιαστικά προσόντα.


========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: