Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Παρέλαση ονομάτων για τη ΔΕΗ

Αγορά εργασίας: 1 θέση στο κατάστημα πωλήσεων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα
H ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού διακίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες) συνολικού αριθμού 1 ατόμου για την κάλυψη εποχιακών και πρόσκαιρων αναγκών του Καταστήματος Πωλήσεων Πτολεμαϊδας για την ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού (Ταμίες).

Οι ενδιαφερομένοι μπορούν να υποβάλουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικώς επί αποδείξει αίτηση στη διεύθνση Αδριανουπόλεως 24 Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 55133 και ειδικότερα στην υπηρεσία ΔΠΩΛ/Κλάδος Πωλήσεων Μακεδονίας Θράκης αρμόδιος κ.Πετρόπουλοσ Αντώνιος τηλ.2310482277 και 2310454054


18/11/2009 10:13|www.kozan.gr



Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μηνών) συνολικού αριθμού 2 ατόμων ειδικότητας Δ.Ε.Μηχανοτεχνιτών, για κάλυψη εποχιακών και πρόσκαιρων αναγκών στον ΥΗΣ Πολυφύτου. Οι ενδιαφερόμενοι μπρούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία τησ ΔΕΗ ΑΕ στον ΥΗΣ Πολυφύτου τηλ.2464032249-31402. Ημερομήνια έναρξης υποβολής αιτήσεων από 13/11/2009 εως 22/11/2009.
==============================================

Παρέλαση ονομάτων για τη ΔΕΗ
"Φουντώνει" η διαδοχολογία για τα στελέχη που θα αντικαταστήσουν στις 15 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο.

Τότε θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που θα εκλέξει 5 νέα μέλη ως εκπροσώπους της πλειοψηφίας ενώ δύο μέρες μετά θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων μειοψηφίας που θα εκλέξουν 2 νέα μέλη του Δ.Σ.

Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει δύο θέσεις χωριστά για πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και ήδη έχει αρχίσει να "παίζουν" στην αγορά τα διάφορα σενάρια. Μεταξύ αυτών έχουν ακουστεί τα ονόματα πρώην και νυν στελεχών της ΔΕΗ, ακαδημαϊκών και ανθρώπων της αγοράς.

Έτσι τα ονόματα που έχουν "παίξει" είναι του Γρηγόρη Αντωνόπουλου πρώην γενικού διευθυντή ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας με τριαντακονταετή θητεία στην εταιρεία στη διεύθυνση διανομής. Δυνατά έχει παίξει επίσης το όνομα του Κώστα Μητρόπουλου πρώην επικεφαλής της Kantor που σήμερα βρίσκεται στον όμιλο της Eurobank, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη, καθώς και του καθηγητή Βασίλη Ράπανου καθηγητή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και υπεύθυνου έρευνας του ΙΟΒΕ, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας.

Επίσης έχει ακουστεί το όνομα του πρώην γενικού διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντίνου Μανιατόπουλου, καθώς επίσης και του καθηγητή του Πολυτεχνείου και προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Αρθούρου Ζερβού για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
================================================
'Φουντώνει' η ονοματολογία για το διάδοχο του Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ

08:42 - 18 Νοέμβριος 2009
Δίνει και παίρνει τις τελευταίες ημέρες η ονοματολογία γύρω από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο στην «ηλεκτρική» καρέκλα του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ.
Φαινόμενο που αναμένεται να «φουντώσει» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού η έκτακτη γενική συνέλευση που θα εκλέξει τα 5 νέα μέλη ως εκπροσώπους της πλειοψηφίας (πρόεδρος, δ/νων σύμβουλος και άλλοι τρεις εκπρόσωποι του Δημοσίου) αργεί ακόμη και πρόκειται να συγκληθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Δύο μέρες μετά, στις 17 του μηνός, θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων μειοψηφίας που θα εκλέξουν 2 νέα μέλη του Δ.Σ.

Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει δύο θέσεις χωριστά για πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, και έχει ήδη αρχίσει μια ακατάσχετη ονοματολογία γύρω από τα πιθανά πρόσωπα που θα τις καλύψουν. Ανάμεσα σε αυτά, έχουν ακουστεί ονόματα νυν και πρώην στελεχών της ΔΕΗ, ακαδημαϊκών και μάνατζερ της αγοράς.

Ορισμένα από αυτά είναι του Κώστα Μητρόπουλου πρώην επικεφαλής της Kantor που σήμερα βρίσκεται στον όμιλο της Eurobank, του Βασίλη Ράπανου καθηγητή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και υπεύθυνου έρευνας του ΙΟΒΕ, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας, καθώς επίσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη. Αλλα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην γενικού διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντίνου Μανιατόπουλου, του Γρηγόρη Αντωνόπουλου πρώην γενικού διευθυντή ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας με τριαντακονταετή θητεία στην εταιρεία στη διεύθυνση διανομής, και του Αβραάμ Μιζάν, πρώην γενικού διευθυντή παραγωγής. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ακούγεται το όνομα του καθηγητή του Πολυτεχνείου και προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας Αρθούρου Ζερβού.

Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
================================================
Αλλάζουν τα φώτα της... ΔΕΗ στο «φέσι»
Πρωτόγνωρα ποσοστά ανεξόφλητων λογαριασμών στις αγροτικές περιοχές, όπου ένας στους δέκα δεν είναι συνεπής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Αγρότης μόνος ψάχνει, αλλά δεν πληρώνει το ρεύμα! Αυτό θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο της ιστορίας που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου η ΔΕΗ βλέπει τα έσοδά της να μειώνονται σημαντικά. Ολο και περισσότεροι λογαριασμοί ρεύματος που ανήκουν κυρίως σε αγροτικές κατοικίες δεν εξοφλούνται ανά τη χώρα, κυρίως όμως στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσφατος πρωταθλητής στα «φέσια» είναι η περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σχεδόν ο ένας στους τρεις λογαριασμούς παραμένει ανεξόφλητος από τις αρχές του 2009. Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται ενώπιον προβλήματος που αρχίζει αργά αλλά σταθερά να λαμβάνει αξιοσημείωτες διαστάσεις, αλλά επίσης και ενώπιον άλλου διλήμματος αφού ως κρατική εταιρεία δυσκολεύεται να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα νοικοκυριό ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ.

Οπως είναι γνωστό, ο πάλαι ποτέ Εθνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών κόβει πλέον με μεγάλη ευκολία την τηλεφωνική σύνδεση, αφενός μεν επειδή έχει ιδιωτικοποιηθεί και με τον νόμο, αφετέρου δε επειδή υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας στον πληθυσμό. Η ΔΕΗ ακολουθεί διαφορετική πολιτική και αρχίζει τις οχλήσεις προς τους καταναλωτές που δεν πληρώνουν μετά τη λήξη του δεύτερου ή του τρίτου δίμηνου λογαριασμού, ενώ προχωρεί σε διακοπή παροχής έπειτα από περίπου έξι μήνες κατά τους οποίους δεν πληρώνει ο καταναλωτής.

Συνολικά σε όλη τη χώρα επί συνόλου 6,5 εκατομμυρίων λογαριασμών που εκδίδει η ΔΕΗ υπάρχει σταθερά ένα ποσοστό γύρω στο 10% που εξοφλείται με καθυστέρηση ή δεν εξοφλείται καθόλου. Αρκετοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί διότι αντιστοιχούν σε κενά διαμερίσματα ή καταστήματα, σε ξενοίκιαστα γραφεία, σε εξοχικά που δεν κατοικούνται έξι-επτά μήνες τον χρόνο ή σε εμπορικές και βιοτεχνικές μονάδες που δεν λειτουργούν. Αυτό το ποσοστό στη Μακεδονία είναι αρκετά αυξημένο τον τελευταίο χρόνο φθάνοντας έως και στο 15%, ενώ στον Νομό Κιλκίς προσεγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 20%. Ειδικά στην Αξιούπολη, όμως, η άρνηση εξόφλησης λογαριασμών έσπασε όλα τα κοντέρ φθάνοντας στο 32% σε καταναλώσεις που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε αγροτικές κατοικίες ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σ τη διοίκηση της ΔΕΗ επικρατεί το τελευταίο διάστημα αμηχανία, αφού η Επιχείρηση εκ παραδόσεως ασκεί και κοινωνική πολιτική τα τελευταία 50 χρόνια που λειτουργείιδιαίτερα προς τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας ή προς τα μικρά νοικοκυριά έδειχνε ανέκαθεν ευαισθησία.

«Θυμάμαι στη δεκαετία του ΄80 πάρα πολλά νοικοκυριά να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους για ένα ή δύο χρόνια και η τότε κυβέρνηση μας απαγόρευε ουσιαστικά να τους κόψουμε το ρεύμα λέγοντας ότι πρόκειται για κοινωνικό αγαθό που επ΄ ουδενί δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τους καταναλωτές» λέει παλαιό στέλεχος της ΔΕΗ που έχει... γεράσει μέσα στην Επιχείρηση. Σήμερα όμως η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και για λόγους οικονομικούς και δεοντολογικούς δεν μπορεί για μεγάλο διάστημα να παραμένει απαθείς στο φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών. Εχει μάλιστα έναν ακόμη σημαντικό λόγο να δράσει γρήγορα αφού, αν γενικευθεί το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών, δεν αποκλείεται να υπάρξει κλίμα μιμητισμού και το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι λόγοι για τους οποίους παραμένουν αρκετοί λογαριασμοί απλήρωτοι είναι πολλές φορές ουσιαστικοί και έχουν να κάνουν με την ανέχεια πολλών νοικοκυριών λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα σε περιοχές μεγάλης ανεργίας όπως η Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο οι αιτίες σχετίζονται και με την απροθυμία πολλών να πληρώσουν θεωρώντας ότι η ΔΕΗ δεν θα τους τιμωρήσει και με το κλίμα μιας γενικότερης «ανταρσίας» που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, αφού αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και στο θέμα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης όπου εκατοντάδες εργοδότες χρησιμοποιούν το κονδύλι αυτό ως κεφάλαιο κίνησης και γι΄ αυτό δεν το καταβάλλουν. Στον χώρο των αγροτών πάντως υπάρχει μια παράδοση δυσκολίας αποπληρωμής των τιμολογίων ρεύματος είτε για λόγους πραγματικούς είτε για λόγους αδιαφορίας. Πάντως έχει παρατηρηθεί στατιστικά ότι όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα, στη συνέχεια ο λογαριασμός πληρώνεται έστω και με διακανονισμό.

Υ πάρχουν, τέλος, και απάτες σε βάρος του δικτύου της ΔΕΗ με τα 250.000 χιλιόμετρα καλωδίων από πολλές ομάδες πληθυσμού (π.χ. Ρομά) ή ακόμη και από πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας οι οποίοι κλέβουν ρεύμα από κολόνες της ΔΕΗ ή από διαφημιστικές πινακίδες, κάτι το οποίο εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο αφού από τις αυτοσχέδιες κατασκευές υφαρπαγής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκληθεί ηλεκτροπληξίες συχνά θανατηφόρες.
=================================================
"Πόρτα" και από το Κόσοβο για τη ΔΕΗ

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 07:55 - 18/11/09


Δεν της πάνε, όπως φαίνεται, της ΔΕΗ τα Βαλκάνια. Μετά την αποτυχία του Μαυροβουνίου, τώρα σειρά έχει το Κόσοβο, όπου η ΔΕΗ σε κοινοπραξία με την ιταλική Enel (Sencap) είχε υποβάλει προσφορά για την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού 2.000 MW.

Χθες η υπουργός Ενέργειας κ. Justina Shiroka-Pula ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το project εγκαταλείπεται και αντί αυτού το Κόσοβο μελετά την κατασκευή σταθμού με τη μισή δυναμικότητα, ήτοι 1.000 MW, ο διαγωνισμός για τον οποίο, όπως είπε, θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2010.

Κι αυτό σε μια περίοδο όπου αναμενόταν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να προχωρήσει στη βελτίωση των όρων συμμετοχής, όπως το είχαν ζητήσει οι δύο κοινοπραξίες που παρέμεναν στην κούρσα διεκδίκησης, ήτοι η Sencap και η τσέχικη Cez με την αμερικανική AES. Η γερμανική RWE είχε προλάβει να αποχωρήσει.

Αιτία για την απόσυρση του project με τη σημερινή μορφή του η κ. Shiroka-Pula επικαλέστηκε τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και νέους, απαιτητικούς, περιβαλλοντικούς όρους.
Το έργο καρκινοβατούσε εδώ και μία τριετία και τώρα η κυβέρνηση του Κοσόβου υποστηρίζει ότι οι δύο κοινοπραξίες μπορούν να παραμείνουν στην κούρσα, αλλά αυτό δεν θα την εμποδίσει να προσκαλέσει και άλλους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για τη νέα, μικρότερη, μονάδα. Αυτό σημαίνει νέες καθυστερήσεις για άγνωστο χρονικό διάστημα και φυσικά αμφίβολο αποτέλεσμα.

Η ΔΕΗ αποπειράται από το 2003 να επεκταθεί στα Βαλκάνια, αλλά όλες οι προσπάθειές της μέχρι τώρα πέφτουν στο κενό, παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλει, κατά περίπτωση, τη μεγαλύτερη προσφορά. Το ίδιο έγινε στο Μαυροβούνιο, στη Βουλγαρία αλλά και στη Fyrom.
Η πρώτη απόπειρα ξεκινά από τη Ρουμανία, όπου διεκδίκησε την ιδιωτικοποίηση των εταιριών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος Electrica Banat και Electrica Dabrogea. Εισέρχεται στη β΄ φάση, αλλά χάνει από την Enel.

To 2005 δείχνει ενδιαφέρον για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Bobov Dol, στη Βουλγαρία, υποβάλλει πολλαπλάσια προσφορά από το δεύτερο, διαπραγματεύεται επί έναν χρόνο με τη βουλγαρική κυβέρνηση και τελικά χάνει και πάλι.

Το 2007 κάνει προσπάθεια να επεκταθεί στη Fyrom, διεκδικώντας την εξαγορά του σταθμού TEC Negotino, σε κοινοπραξία με το αμερικανικό Fund ContourGlobal. Δίνουν και πάλι τη μεγαλύτερη προσφορά και χάνουν από τη Hatch&Matt MacDonald.

Φέτος το καλοκαίρι η ΔΕΗ και η Golden Energy του ομίλου Ρέστη επιδιώκουν να εξαγοράσουν την ηλεκτρική εταιρία EPCG του Μαυροβουνίου. Καταθέτουν και πάλι την υψηλότερη προσφορά και χάνουν από την ιταλική A2A.

Τι μένει τώρα στη ΔΕΗ; Να αποφασίσει η αλβανική κυβέρνηση σε ποιον θα κατακυρώσει την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Δυρράχιο, στην κοινοπραξία ΔΕΗ - RWE - Τιτάν ή στην ιταλική Enel. Αυτό είναι αμφίβολο, όταν ήταν ήδη γνωστό από το καλοκαίρι ότι η γείτων "αλληθώριζε" σταθερά προς την ιταλική εταιρία.
===================================================
Η ΔΕΗ θα πληρώσει ακριβά για το θάνατο 21χρονης
Αποζημίωση-μαμούθ ύψους 460.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ στους συγγενείς μιας 21χρονης κοπέλας, η οποία έχασε τη ζωή της τον Ιούνιο του 2001, όταν την διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού της στην Κατερίνη.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Κατερίνης έκρινε ότι ο θάνατος της κοπέλας οφείλεται σε παραλείψεις της ΔΕΗ και του τότε προϊσταμένου τεχνικού τομέα, ο οποίος ήδη έχει καταδικαστεί τελεσίδικα και αμετάκλητα από τα ποινικά δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η ΔΕΗ δεν είχε κάνει τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του δικτύου παροχής ρεύματος, με αποτέλεσμα «να αποκοπεί ο ουδέτερος αγωγός τροφοδοσίας της τριφασικής σύνδεσης της οικοδομής, που βρισκόταν στην κολόνα της ΔΕΗ, να τροφοδοτηθεί με ρεύμα ο θερμοσίφωνας και να κεραυνοβοληθεί η γυναίκα, που εκείνη τη στιγμή έκανε μπάνιο».

Στις 11 Ιουνίου 2001, η κοπέλα και ο σύζυγός της επέστρεψαν στο σπίτι τους έπειτα από ένα απογευματινό μπάνιο στη θάλασσα και άναψαν το θερμοσίφωνα. Αφού ολοκλήρωσε το μπάνιο του βγήκε από την μπανιέρα, ενώ ταυτόχρονα μπήκε η σύζυγός του σε αυτήν, ανοίγοντας τη βρύση της μπανιέρας για να συμπληρώσει νερό. Τότε ο ίδιος αισθάνθηκε να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα στο αριστερό του πόδι και ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνούσε και το σώμα της συζύγου του. Έσπευσε με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει να κατεβάσει το γενικό διακόπτη και επέστρεψε στη μπανιέρα, προσπαθώντας να ανασύρει τη σύζυγό του.

Η 21χρονη, η οποία υπέστη καρδιακή ανακοπή, διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη όπου εξέπνευσε έπειτα από 15 ημέρες.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

-==============================================
Εκδικάζεται η υπόθεση τραυματισμού της δημοσιογράφου στη Χίο
Χίος
Ύστερα από δυο αναβολές, εκδικάζεται την Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου η υπόθεση για το βαρύτατο τραυματισμό της δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου τον Απρίλιο του 2006.
Κατηγορούμενος είναι υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι που εμπόδισε βίαια την είσοδο της δημοσιογράφου στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ, όταν είχε εκδηλωθεί φωτιά, καθώς επίσης και 4 γιατροί του νοσοκομείου Χίου που βαρύνονται για αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: