Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

"Σκάνδαλο" η καθυστέρηση της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι


=======================================================
Στο αυτόφωρο ο πρόεδρος του Τ. Σ της Μαυροπηγής (26/11/2009)
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι σχέσεις των κατοίκων της Μαυροπηγής με τη ΔΕΗ με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια της εισβολής εκσκαπτικών μηχανημάτων της επιχείρησης σε αγροτεμάχιο κοντά στο Ορυχείο και την παρεμπόδιση τους από τον ιδιοκτήτη. Χθες το πρωί επιχειρήθηκε εκ νέου είσοδος των μηχανημάτων στο ακίνητο από στελέχη της ΔΕΗ και Αστυνομικούς οι οποίοι υποστηρίζαν ότι έχουν εντολή του εισαγγελέα, ενώ η άλλη πλευρά ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε απαλλοτρίωση. Ακολούθησαν συλλήψεις και προσαγωγές στην Ασφάλεια Πτολεμαίδας. Αργά το απόγευμα επιχειρήθηκε και πάλι εισβολή στο αγρόκτημα από τα εκσκαπτικά μηχανήματα της ΔΕΗ, ενώ σήμερα ο γιος του ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου και πρόεδρος του Τ.Σ της Μαυροπηγής Σπύρος Μήτρου οδηγείται στο Αυτόφωρο.

=======================================================


Ήλθαν οι πράσινες μέρες...στη ΔΕΗ
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα καταρτίσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο συνεξετάζοντας και τους εθνικούς στόχους για μείωση της εκπομπής CO2 και αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.
=======================================================
Επανασχεδιάζεται το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ
Πηγή: Express.gr 26/11/09-08:30

Η KATAPTIΣH νέου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ, προσαρμοσμένου στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας αναμένεται να είναι το πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης της επιχείρησης υπό τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 15 Δεκεμβρίου.

Oπως δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα καταρτίσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο συνεξετάζοντας και τους εθνικούς στόχους για μείωση της εκπομπής CO2 και αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για πάγωμα των τιμολογίων και ανέφερε ότι το 2010 θα ξεκινήσει διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να επικαιροποιήσει τα τιμολόγια της επιχείρησης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την είσπραξη των τελών υπέρ της ΕΡΤ και των δήμων.

===========================================
Σοκ στη Μεσοχώρα από την παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη
Σε γεφύρι της Αρτας έχει εξελιχθεί η υπόθεση του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων. Το φράγμα περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της εκτροπής, ολοκληρώθηκε το 1996, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Αιτία, οι αντιδράσεις των κατοίκων του ομώνυμου χωριού, τμήμα του οποίου θα καταβυθιστεί.

Η Μεσοχώρα είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό στα ορεινά του νομού Τρικάλων, με 200 κατοίκους τον χειμώνα και 400 - 500 το καλοκαίρι. Σε κοντινή απόσταση έχει κατασκευαστεί το ομώνυμο φράγμα: έχει ύψος 150 μέτρα και χωρητικότητα 230 εκατ. κ.μ. νερό. Αν γεμίσει, τότε η τεχνητή λίμνη της Μεσοχώρας θα έχει ακτογραμμή 60 χιλιομέτρων και θα καλύπτει επιφάνεια 7,8 χιλιομέτρων. Από τον ταμιευτήρα της Μεσοχώρας ξεκινά η σήραγγα μεταφοράς νερού Μεσοχώρας - Γλύστρας, η οποία θα παροχετεύει νερό για την παραγωγή ενέργειας στον υδροηλεκτρικό σταθμό Γλύστρας, κατάντη του οποίου θα κατασκευαστεί το φράγμα Συκιάς.

Το φράγμα έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13 χρόνια, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Αιτία, οι διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες «πάγωναν» συνεχώς τις εργασίες. Πίσω από ορισμένες από τις προσφυγές στο ΣτΕ βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού, καθώς με τη λειτουργία του φράγματος θα καταβυθιστεί.

Μάλιστα στις 25 Ιανουαρίου 2010 εκκρεμεί η εκδίκαση στο ΣτΕ νέας προσφυγής 300 Μεσοχωριτών ενάντια στον νόμο 3734/2009 με τον οποίο εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση ολόκληρης της Μεσοχώρας από τη ΔΕΗ (περίπου 2.200 στρέμματα).

Εναλλακτική λύση

Η ΔΕΗ έχει δώσει ως εναλλακτική λύση στους κατοίκους τη μετακίνηση του χωριού σε κοντινή έκταση 300 στρεμμάτων που θα παραδώσει στον τοπικό Δήμο Πινδέων (ο οποίος θα κατασκευάσει τις υποδομές και θα πουλήσει οικόπεδα με προσυμφωνημένο τίμημα).

Οπως ήταν επόμενο, η παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη προκάλεσε σοκ στη μικρή κοινωνία της Μεσοχώρας, που πολεμά το έργο για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Είμαστε οργισμένοι. Μας παραδίδουν ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της εκτροπής», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χονδρός, εκπρόσωπος της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αχελώου Ρους». «Το φράγμα είναι έργο της εκτροπής και όχι περιβαλλοντικό έργο, γι’ αυτό έχει ύψος 150 μέτρα! Αν ήταν αμιγώς υδροηλεκτρικό θα ήταν αρκετά μικρότερο».
==========================================================
"Ο λιγνίτης είναι το εθνικό καύσιμο"

Το ρόλο του λιγνίτη ως εθνικού καυσίμου, υπερασπίζεται με θέρμη το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Σε σχετική ανακοίνωσή - μήνυμα που εξέδωσε απαντά στην –κατά τους συνδικαλιστές– ενορχηστρωμένη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του εθνικού καυσίμου. Η ΓΕΝΟΠ υπενθυμίζεται ότι έχει ταχθεί όχι μόνο υπέρ της αξιοποίησης του εθνικού λιγνίτη αλλά και υπέρ της ένταξης στο ενεργειακό ισοζύγιο του εισαγόμενου (λιγότερο ρυπογόνου) λιθάνθρακα.

Έχει ενδιαφέρον πάντως η χρονική σύμπτωση αλλά και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωσή της, που προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει: «δεν θα επιτρέψουμε η ενεργειακή πολιτική της χώρας να καθοριστεί από τις πιέσεις υποτιθέμενων οικολόγων και περιβαλλοντολογικά «ευαισθητοποιημένων» που οι υποδείξεις τους οδηγούν στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής της kwh» αναφέρουν οι συνδικαλιστές.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 24 ώρες πριν την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ είχε προηγηθεί απόφαση της κ. Μπιρμπίλη για τον περιορισμό της παραγωγής των ατμοηλεκτρικών μονάδων στην Κοζάνη καθώς και της δραστηριότητας στα ορυχεία, προκειμένου να μειωθεί η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Στην ανακοίνωση βεβαίως το συνδικάτο που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ δεν στρέφεται ευθέως εναντίον της υπουργού και της κυβέρνησης αλλά εναντίον των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του κόμματος των "Πρασίνων". Τονίζει ότι η βέλτιστη λύση περιλαμβάνει μείγμα καυσίμου στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο νέες λιγντικές νέας τεχνολογίας ενώ προτείνεται επέκταση του προγράμματος αντικατάστασης των παλαιών λιγνιτικών με ακόμη δύο νέες μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, που ακόμη δεν έχουν επισήμως περιληφθεί στα σχέδια της επιχείρησης. Σημειώνουν, δε, υπαινικτικά ότι «για όσους γνωρίζουν τα ζητήματα σε βάθος ξέρουν πολύ καλά ότι όταν σχεδιάζεις το μίγμα καυσίμου της χώρας σου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη 3 παραμέτρους την ασφάλεια εφοδιασμού, την τιμή της κιλοβατώρας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο υστερόγραφό αναφέρεται χαρακτηριστικά «Οι κύριοι που κάνουν υποδείξεις να εκτοπίσουμε το Λιγνίτη έχουν να μας υποδείξουν κάποια χώρα που δεν αξιοποιεί τους εθνικούς της πόρους;»
======================================================
"Σκάνδαλο" η καθυστέρηση της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009, 09:10
Η Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ ΑΗΣ Αλιβερίου πραγματοποίησε συγκέντρωση την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο Αλιβερίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος. "Δεν πάει άλλο..." είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα καταθέσει μήνυση για τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας που γεννάει τεράστια ερωτηματικά αλλά και ζημιώνει την επιχείρηση και τον ελληνικό λαό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που καταλήγουν στον ανάδοχο του έργου.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρθηκε ακόμα στην ύποπτη στάση της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, που ξαναμπλόκαρε τα έργα με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εγκριθεί η μελέτη για την ανάδειξη των αρχαίων, για την οποία είναι ίδια η υπεύθυνη. Υποστήριξε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης δείχνει αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη "βρώμικη ιστορία". Με πρωτοβουλία του κ. Μανιάτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα πράγματα, που όμως η αρχαιολογική υπηρεσία αρνείται να τα υλοποιήσει.
Ο κ. Φωτόπουλος έκανε σαφές ότι δεν θα περάσουν εκβιασμοί και δεν πρόκειται η επιχείρηση να αγοράσει οικόπεδα που δεν χρειάζονται. Καταλόγισε εγκληματικές ευθύνες για την καθυστέρηση της νέας μονάδας στο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αθανασόπουλο αλλά και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έκαναν τίποτα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.
================================================================

Stop στην εκτροπή του Αχελώου
Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/11/2009
Απέφυγε να τοποθετηθεί η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη επί της υπεράσπισης των έργων εκτροπής του Αχελώου από τον ομόλογό της υπουργό Υποδομών, Δ. Ρέππα. Παρέπεμψε στη θέση του υπουργείου της έτσι όπως εκφράστηκε στο ΣτΕ κατά τη συζήτηση της αίτησης για την αναστολή των έργων μετά την απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου να απευθύνει 14 ερωτήματα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ως προς τη νομιμότητα των έργων. Δηλαδή όχι στην εκτροπή του Αχελώου αν δεν εξετασθεί πρώτα η δυνατότητα να καλύψει η Θεσσαλία τις ανάγκες της σε νερό αφ' εαυτής, ενώ αποδέχεται το φαραωνικό φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας ισχύος 160 ΜW.
Η υπουργός ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση συνολικά θα περιμένει και θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ συμπληρώνοντας ότι, αν υπήρχαν τα σχέδια διαχείρισης αναϋδατικό διαμέρισμα, θα γνωρίζαμε σήμερα αν πρέπει να γίνει ή όχι η εκτροπή. Ανακοίνωσε δε ότι το συντομότερο θα εφαρμοστούν στη Θεσσαλία, μέτρα εξοικονόμησης του νερού και αναδιάρθρωσης των υδροβόρων καλλιεργειών, ώστε η αγροτική παραγωγή να είναι βιώσιμη και σε αυτήν την προσπάθεια οι αγρότες θα είναι σύμμαχοί μας, κατέληξε. Ο ειδικός γραμματέας της υπηρεσίας Υδάτων, Αν. Ανδρεαδάκης ξεκαθάρισε πως δεν έχουν προσδιορισθεί οι ανάγκες της Θεσσαλίας σε νερό ούτε και το έλλειμμά της και εν πάση περιπτώσει, υπό το φως της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά, είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίζεται η διαχείριση των υδάτων, όχι με βάση την προσφορά αλλά τη ζήτηση.

ΣΥΝ: Έργο άλλων εποχών που πρέπει να ακυρωθεί

Να εγκαταλείψει τη διγλωσσία της καλεί την κυβέρνηση το τμήμα οικολογίας του ΣΥΝ, καθώς "ουσιαστικά δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση διάφορων παγιωμένων συμφερόντων, αλλά όχι στην προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών." Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: "Τα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να βρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εσωτερική της ισορροπία. Η εκτροπή του Αχελώου ήταν και παραμένει ένα έργο 'άλλων εποχών' που καταστρέφει το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και ευθύνεται για τον αποπροσανατολισμό και τον σημερινό οικονομικό μαρασμό των Θεσσαλών αγροτών. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την απόπειρα παραπληροφόρησης αναφορικά με τα έργα της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα. Παρόμοια τεράστια φράγματα ύψους 150 μ., δεν μπορούν να θεωρηθούν πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά ούτε και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Δεν μπορούν λοιπόν να... 'βαφτίζουν το κρέας ψάρι': το φράγμα της Μεσοχώρας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως έργο κεφαλής (αποταμιευτήρας) της εκτροπής και ως τέτοιο πρέπει επίσης να σταματήσει. Πόσο μάλλον όταν οι κλιματικές αλλαγές, με τη μείωση της ροής υδάτων του ποταμού, θα ακυρώσουν τα όποια προσδοκώμενα οφέλη «καθαρής» ενέργειας για όλα τα φράγματα του Αχελώου - κάτι που η ΔΕΗ επιμελώς αποκρύπτει…". Ο ΣΥΝ ζητά να ληφθούν οι αναγκαίες γενναίες αποφάσεις και να ακυρωθεί άμεσα ο συνολικός σχεδιασμός της εκτροπής. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία μπορεί να προχωρήσει με την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και λιμνοδεξαμενών που θα σέβονται τη φύση και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη λειψυδρία. Και καλεί το οικολογικό κίνημα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να δώσουν από κοινού τον αγώνα μέχρι την τελική ακύρωση όλων των έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Οικολόγοι Πράσινοι

Το ερώτημα τώρα για την κυβέρνηση είναι με τι τρόπο συμβιβάζονται οι διακηρύξεις της για «πράσινη ανάπτυξη», με την εμμονή σε ένα καταστροφικό έργο που βρίσκει αντίθετη ακόμη και την ίδια την υπουργό Περιβάλλοντος, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητούν να σταματήσει το σύνολο του έργου και χαρακτηρίζουν ανησυχητικό γεγονός την αποδοχή από την υπουργό της λειτουργίας μέρους των έργων εκτροπής που αφορούν το φράγμα Μεσοχώρας. Υπενθυμίζουν δε ότι: Το φράγμα Μεσοχώρας δεν είχε ποτέ προταθεί ή σχεδιαστεί ως έργο ανεξάρτητο από την εκτροπή του Αχελώου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχωρίσουν το συγκεκριμένο φράγμα από τα υπόλοιπα έργα και να διασφαλίσουν γιʼ αυτό ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως ανεξάρτητο ενεργειακό έργο, το θηριώδες ύψος του φράγματος (150 μέτρα) και η κατάκλιση της Μεσοχώρας επιβάλλονταν από το σχεδιασμό και τις ανάγκες της εκτροπής.

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Μία συνολική αναστολή των όλων έργων όχι μόνο είναι απολύτως ορθολογική αλλά εξοικονομεί χρήματα για το κράτος, το εμποδίζει από το να συνεχίσει μία άλογη πορεία φυγής προς τα εμπρός και διευκολύνει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων οξείας οικονομικής κρίσης θεωρεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι το έργο αποτελεί ένα σύνολο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει "πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μελέτη για εξοικονόμηση υδάτων και αρδευτικά δίκτυα στη Θεσσαλία, ότι συνεχίζεται αμείωτα η παροχή αδειών για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα συντονισμένο μέτρο για προσαρμογή της παραγωγής της Θεσσαλίας στην κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε. Οι υδροβόρες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, είναι οριστικά καταδικασμένες και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα".
=====================================
Η κρίση... χτυπά και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην Πάτρα
Ρεκόρ διακοπών ρεύματος σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν

Το... ρεκόρ της Αξιούπολης, μιας κωμόπολης κοντά στο Κιλκίς, επισημάνθηκε πριν λίγες μέρες, με πηχυαίους τίτλους, από τον αθηναϊκό Τύπο. Η μικρή αυτή πόλη κατέχει την ιδιότυπη πρωτιά στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ένα στα τρία νοικοκυριά (ποσοστό 32%) δεν εξοφλεί έγκαιρα τους λογαριασμούς του ρεύματος. Πρόκειται, κατά κανόνα, για αγροτικές κατοικίες ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε ολόκληρο το νομό Κιλκίς τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) καθίσταται συστηματικά ασυνεπές σε σχέση με τις προθεσμίες εξόφλησης των λογαριασμών της εισηγμένης, πλέον, στο Χρηματιστήριο επιχείρησης.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι καλύτερη και στην Πάτρα όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το πολιτικό περιοδικό "Ατζέντα" της Πάτρας που κυκλοφορεί αύριο.

Η ΔΕΗ στέλνει πάνω από 6,5 εκατομμύρια λογαριασμούς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι 750.000 (κοντά το 12%) από αυτούς πληρώνονται με καθυστέρηση ή και καθόλου με αποτέλεσμα να εντέλλεται η διακοπή του ρεύματος. «Η Επιχείρηση προχωρά στη διακοπή του ρεύματος όταν δεν πληρωθεί και ο δεύτερος συνεχόμενος λογαριασμός. Στο λογαριασμό αυτό υπάρχει και η ένδειξη ‘εντολή διακοπής’. Αν διακοπεί το ρεύμα, το τέλος επανασύνδεσης είναι 27 ευρώ, συν μια αναπροσαρμογή στο ποσό της εγγύησης», λέει στην «Ατζέντα» ο Θόδωρος Κανελλόπουλος, συνδικαλιστής της ΔΕΗ στην Πάτρα, πρόεδρος της Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ.

Στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Ακτή Δυμαίων, πολλές ημέρες το μήνα, σχηματίζεται ουρά απ’ όσους σπεύδουν να κάνουν διακανονισμούς στις οφειλές τους. Κατά μέσο όρο 150 καταναλωτές την ημέρα περιμένουν στο γκισέ ώστε να δώσουν τοις μετρητοίς ένα μέρος της οφειλής τους και τα υπόλοιπα να τα αποπληρώσουν με δόσεις, μέσω του λογαριασμού. Και μη φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για θηριώδη ποσά. Συνήθως η υπό διακανονισμό οφειλή ξεκινά από 150-200 ευρώ. Απόδειξη ότι πρόκειται για καταναλωτές που δεν... ξέχασαν να πληρώσουν τον λογαριασμό αλλά δεν έχουν τα χρήματα της εξόφλησης. Και με διακανονισμούς προσπαθούν να διατηρήσουν ενεργή την ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους.

Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν τα χρήματα του διακανονισμού και έτσι η ΔΕΗ, μετά τον δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό, προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης στο σπίτι ή στην επιχείρηση τους. Καθημερινά, σε τοπική κλίμακα, 40 ηλεκτροδοτήσεις σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων διακόπτονται εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών. Ο αριθμός είναι μεγάλος, έστω κι αν στη πλειονότητα των περιπτώσεων το ρεύμα επανασυνδέεται.

Σε σύνολο χώρας τα στοιχεία λένε ότι, σε ετήσια βάση, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε περίπου 100.000 καταναλωτές. Τρία χρόνια πριν, το 2006, σύμφωνα με στοιχεία που είχε αναφέρει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς οι ηλεκτροδοτήσεις που ετησίως διακόπτονταν ήσαν περίπου 55.000. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προξενούν αμηχανία στα διοικητικά κλιμάκια της ΔΕΗ καθώς η επιχείρηση εκ του ρόλου της είναι υποχρεωμένη να ασκεί κοινωνική πολιτική και να δείχνει ευαισθησία έναντι ομάδων του πληθυσμού ή επαγγελματικών τάξεων που παρουσιάζουν αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον αντίποδα υπάρχουν και επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθεί η επιχείρηση. Και αυτό γιατί μεγάλες εταιρείες, αναφέρονται το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και η Λάρκο, με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται, την ίδια στιγμή που κόβεται το ρεύμα ενός μισθοσυντήρητου ή ενός χαμηλοσυνταξιούχου, για οφειλές 100 και 200 ευρώ.
================================================

1 σχόλιο:

av είπε...

"Σκάνδαλο" η καθυστέρηση της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

...η δεοντολογία υπαγορεύει ότι θα πρέπει να αναφέρετε την πηγή που χρησιμοποιήσατε

www.servitoros.gr/news/view.php/25986/