Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Αρνούνται να πληρώσουν την ΔΕΗ πολλοί κάτοικοι στο Κιλκίς

Αρνούνται να πληρώσουν την ΔΕΗ πολλοί κάτοικοι στο Κιλκίς



Ρεπορτάζ Ε. Καλλίνη



Κάθε ρεκόρ έχουν σπάσει οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε περιοχές του Κιλκίς. Συνολικά σε τέσσερις Δήμους και δύο Κοινότητες οι κάτοικοι αρνούνται να πληρώσουν την ΔΕΗ, αφού όπως λένε, τα ποσά είναι υπέρογκα σε σχέση με την κατανάλωση που κάνουν. Μάλιστα, στον Δήμο Αξιούπολης το 32% των λογαριασμών παραμένουν ανεξόφλητοι. Κάτοικοι της περιοχής και αγρότες διαμαρτύρονται, ότι τα τιμολόγια είναι φουσκωμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν. Αποτέλεσμα είναι, να μην πληρώνονται ούτε τα δημοτικά τέλη..

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι έχουν οι αγρότες, που περιμένουν -όπως λένε- το τέλος του χρόνου, να πάρουν τις επιδοτήσεις και να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Σύμφωνα και με την ΔΕΗ πάντως, στην πλειοψηφία των απλήρωτων λογαριασμών γίνεται διακανονισμός χρεών.


Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

=======================================

Σύλληψη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος




Από την Αστυνομική Δ/νση Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι στις 21:45’ της Δευτέρας 16-11-2009, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνελήφθη ένας 25χρονος ημεδαπός (ρομ), διότι μετά από κατ’ οίκον έρευνα που έγινε στην οικία του από μεικτό κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας και υπαλλήλων της Δ.Ε.Η., διαπιστώθηκε ότι είχε ηλεκτροδοτήσει αυθαίρετα και παράνομα την οικία του συνδέοντάς την, με εναέριο δίκτυο της Δ.Ε.Η. χρησιμοποιώντας μη ενδεδειγμένο καλωδιακό υλικό, με αποτέλεσμα να υφίσταται μόνιμος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας τόσο για την οικογένεια του όσο και για διπλανό οίκημα στο οποίο στεγάζεται παιδικός σταθμός.

Ο συλληφθείς, με χη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

====================================
Και νέα αναβολή για την Μεσοχώρα

19-11-09, 09:47
Για τις 10 Μαρτίου 2010 αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για τον καθορισμό τιμής μονάδας των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν για τη δημιουργία των νέων οικισμών.

Πρόκειται για 300 περίπου στρέμματα στις θέσεις Σπίτια και Βαρκά τα οποία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Βουλή, θα πρέπει να απαλλοτριωθούν για να δημιουργηθούν οι δύο νέοι οικισμοί. Χθες το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της υπόθεσης για τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε θα συζητηθεί και ο καθορισμός της τιμής μονάδας για όσους Μεσοχωρίτες δεν εντάχθηκαν οικειοθελώς στη διαδικασία του νόμου περί απαλλοτριώσεων.

Επίσης, στις 25 Ιανουαρίου 2010 δικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συνταγματικότητα του νόμου 3734/2009, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση της αίτησης αναστολής που αφορά στα συνολικά έργα της εκτροπής του Αχελώου με βάση το νόμο Σουλφιά και αναμένεται η εκδίκαση των 14 προδικαστικών ερωτημάτων του ΣτΕ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα έργα της εκτροπής Αχελώου.

Πάντως, ο Σύλλογος Κατακλυζομένων και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αχελώου Ρους» που αντιδρούν στα έργα εκτροπής του Αχελώου, τονίζουν οι θέσεις Βαρκά και Σπίτια δεν είναι κατάλληλες για τη δημιουργία των οικισμών. Όπως αναφέρουν, «τα Βαρκά είναι μια ακατάλληλη περιοχή, σύμφωνα με μελέτες και έγγραφα της ίδιας της ΔΕΗ. Τα Σπίτια, βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο που δεν επιτρέπουν την δημιουργία οικισμού. Ο νόμος δεν προβλέπει δημιουργία οικισμού, αλλά απλά η ΔΕΗ και ο Δήμος μας πουλάνε οικόπεδα με προκαθορισμένη τιμή, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες».

=======================================
Πειραιάς: Απέρριψε η Περιφέρεια Αττικής την προσφυγή της ΔΕΗ για τον αμίαντο
19 Νοεμβρίου 2009, 10:04




Απορριπτική ήταν η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής στην προσφυγή που άσκησε η ΔΕΗ ΑΕ κατά της απόφασης επιβολής προστίμου ύψους 60.000 € που της επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων αμιάντου στο παλαιό της εργοστάσιο στο Νέο Φάληρο (Ελ. Βενιζέλου και Φαληρέως).

Το σκεπτικό της απόφασης της Περιφέρειας δικαιώνει τη Νομαρχία, αφού αναγνωρίζει ότι η συνεχιζόμενη παραμονή και αποθήκευση των υλικών αμιάντου που είχαν προκύψει από την απαμιάντωση των παλαιών κτιρίων του εργοστασίου της, πέραν της 31/3/2008 γινόταν κατά παράβαση της χορηγηθείσας άδειας, χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες γεγονός που συνιστά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε έλθει στο φως πριν από περίπου τέσσερις μήνες. Τότε το μικτό κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά που έσπευσε στην περιοχή είχε διαπιστώσει στην επιτόπια αυτοψία του ότι στον υπαίθριο περιφραγμένο χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ βρίσκονταν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων αμιάντου, που είχαν αποξηλωθεί από αυτό (περίπου 300 τόνοι), οι οποίοι ήταν συσκευασμένοι σε ειδικούς σάκους που έφεραν εξωτερικά την απαιτούμενη διεθνή σήμανση για τον αμίαντο.

Το πρόστιμο είχε επιβληθεί καθώς η συνεχιζόμενη παραμονή των υλικών αμιάντου που έχουν προκύψει από την απαμιάντωση των παλαιών κτιρίων του εργοστασίου - υλικά που σημειωτέον σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα – γινόταν, όπως διαπιστώθηκε, κατά παράβαση της χορηγηθείσας άδειας, χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και περιβαλλοντικές άδειες.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Στην υπόθεση της αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων αμιάντου στο παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ στο Νέο Φάληρο, η Νομαρχία Πειραιά δικαιώθηκε πλήρως. Γιατί δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Περιφέρεια στην οποία προσέφυγε η εταιρεία, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του προστίμου που της επιβάλαμε, αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της ενέργειάς μας, αλλά κυρίως ότι χάρη και στην δική μας παρέμβαση, η ΔΕΗ ΑΕ προχώρησε στην άμεση απομάκρυνση όλων των ποσοτήτων αμιάντου από το παλαιό εργοστάσιό της. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός στόχος και το κίνητρο όλων μας των ενεργειών, να απομακρυνθεί δηλαδή κάθε υποψία κινδύνου για τους συμπολίτες μας και κάθε επιβάρυνση για το περιβάλλον της περιοχής».
=====================================================
ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη
10 Νοεμβρίου 2009, 23:36
του Σωτήρη Χιωτάκη


Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη αλλά και δεν μπορεί να …περάσει στο ντούκου το ότι η ΔΕΗ, η βιομηχανική επιχείρηση της χώρας στην οποία έχουν κατανεμηθεί μακράν τα περισσότερα δικαιώματα εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα υπερβεί και φέτος την κατανομή, κινούμενη κόντρα στην λογική της «πράσινης ανάπτυξης» και επιβαρύνοντας το περιβάλλον.


Για λόγους κόστους καυσίμου, αλλά και επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στο οικείο χρηματιστήριο είναι φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα χαμηλές, η ΔΕΗ έχει …φουλάρει κατά το τρέχον έτος την χρήση του λιγνίτη, με το συγκεκριμένο καύσιμο να δίνει κάποιους μήνες ακόμη και περισσότερο από το 60% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στην χώρα μας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, ο λιγνίτης έδωσε 1.335.000 μεγαβατώρες (mwh) περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.


Η αύξηση είναι 6,1% σε ετήσια βάση και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ίδια περίοδο, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού επιβαρύνθηκε με δαπάνες ύψους 64,8 εκατ., για την κάλυψη του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπής CO2 της περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το εννεάμηνο του 2008 ήταν 108,7 εκατ. ευρώ.


Με πιο απλά λόγια, η ΔΕΗ και πάλι εκπέμπει περισσότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα από όσο δικαιούται χωρίς να ματώνει οικονομικά, αφού την ίδια περίοδο η τεράστια πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου της επέτρεπαν να γλιτώσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρσι.


Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο τέλος, δε, της περσινής χρονιάς, υπήρχε έλλειμμα δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ύψους 84 εκατ. ευρώ, αποτιμημένο σε τιμές 31/12/2008. Η ΔΕΗ κάλυψε το έλλειμμα αυτό με αγορές εντός του 9μήνου του 2009, κάτι που είχε μια θετική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, ύψους 17,6 εκατ., λόγω της διαφοράς της αποτίμησης της 31/12/2008 και της πραγματικής δαπάνης των αγορών αυτών.


Δηλαδή η ΔΕΗ βγήκε και κερδισμένη από πάνω!


Μεγάλες και οι περσινές υπερβάσεις


Πέρσι, σύμφωνα με τα επαληθευμένα στοιχεία της χρονιάς, η μονάδα IV της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε εκπέμψει κατά 68% περισσότερους ρύπους σε σχέση με τα δικαιώματα που της είχαν κατανεμηθεί.


Τα εργοστάσια 1,2 και 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχαν ξεπεράσει κατά 41,5% την κατανομή, το Κερατσίνι κατά 52,7%, το Λαύριο κατά 36,7%, η Πτολεμαϊδα κατά 25,6%, το Αλιβέρι κατά 23,6%, το Αμύνταιο κατά 20,7% και η Καρδιά κατά 14,7%.

Επιπλέον, τα εργοστάσια σε Αμύνταιο και Πτολεμαϊδα, είχαν πολύ κακές επιδόσεις και σε σχέση με το 2007, αφού οι εκπομπές του 2008 ήταν κατά 34% και κατά 19% αυξημένες, ενώ μικρότερες υπερβάσεις είχαν καταγραφεί στις μονάδες της Κομοτηνής, του Αλιβερίου και της Καρδιάς.

Βέβαια, αν για φέτος η επιβάρυνση της ΔΕΗ από την υπέρβαση της κατανομής είναι μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ, από το 2013 και μετά, οπότε και θα έχει καταργηθεί η κατανομή και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε ρύπο που εκπέμπουν, το κόστος θα είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων οι οποίες – επαναλαμβάνουμε – είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτήν την περίοδο.

Όλα αυτά, όταν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοιμάζεται για την σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και, ασφαλώς, δεν θα πρέπει και η ίδια να νιώθει άνετα με τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα.

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας χτες στην διάρκεια της Εβδομάδας Ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία που όλοι περιμένουν να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης είναι ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 15-30% έως το 2020 και κατά 50% παγκοσμίως μέχρι το 2050, ενώ θα φτάσει το 90% η μείωση στις ανεπτυγμένες χώρες

«Πάμε για κοινωνία μηδενικού άνθρακα», αλλά…

«Μιλάμε ουσιαστικά για μια κοινωνία μηδενικού άνθρακα», ανέφερε η υπουργός, για να προσθέσει ότι «αυτό απαιτεί ανάληψη δράσεων από όλους. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική συμμαχία των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναστροφή των συνθηκών που επιφέρουν την κλιματική αλλαγή, συνιστούν κυρίαρχο πολιτικό στόχο. Πράγμα που. επιβάλλει την αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αντίληψης για το ρόλο της ενέργειας στην ανάπτυξη, εφόσον είναι υποχρεωτική αποφυγή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Πρέπει να παράγουμε ενέργεια, για την ανάπτυξη των οικονομιών και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, με νέους τρόπους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».

Προφανώς η ΔΕΗ είναι πολύ μακριά από όλα αυτά και, προφανέστατα, και στην Κοπεγχάγη η χώρα μας θα βρεθεί σε θέση «άμυνας»…




=====================================================

ΔΕΗ: Απάντηση …εκτός ορίων σε δημοσίευμα του protothema.gr
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Με μία ιδιαίτερα επιθετική και σε αρκετά σημεία προσβλητική επιστολή απάντησε η διοίκηση της ΔΕΗ στο δημοσίευμα του protothema gr. (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content perivallon.php?id=50805&category_id=35) με τίτλο «ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη».

Δημοσιεύουμε την απάντηση της επιχείρησης

«Η ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της Πράσινης Ανάπτυξης στη χώρα μας και μέσα από τις νέες επενδύσεις της, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί – οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ – θα συμβάλλει ενεργά στην αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων όχι μόνον θα στηρίξει την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και θα εξασφαλίσει επάρκεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας, αλλά και θα συμβάλει στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει δεσμευθεί με άλλες 60 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού για εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.
Τα ανωτέρω επισημαίνει η ΔΕΗ με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα (10.11.09) με θέμα: η «ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη», το οποίο βρίθει ανακριβειών και διαστρεβλώσεων πραγματικών στοιχείων και γεγονότων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Η ηλεκτροπαραγωγή και συγκεκριμένα η ΔΕΗ, είναι ο κλάδος της βιομηχανίας, ο οποίος έχει υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις στα κατανεμηθέντα δικαιώματα της περιόδου 2008-2012 σε σχέση με τις αναμενόμενες εκπομπές της για την εν λόγω περίοδο, σύμφωνα με το Σενάριο Αναμενόμενης Εξέλιξης (23% λιγότερα).
Όλες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων, όπως ετησίως δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό το γεγονός αποκρύπτεται στο δημοσίευμα, παρουσιάζονται δήθεν «υπερβάσεις εκπομπών» διοξειδίου του άνθρακα στους Σταθμούς της ΔΕΗ.
Ακόμη, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αποτελεί έναν από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότου, απαραίτητου για την επίτευξη των στόχων του, δηλ. της μείωσης των εκπομπών, με τον προσφορότερο για την κοινωνία τρόπο.
Τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα ότι δήθεν: «η ΔΕΗ εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο δικαιούται» στερούνται πλήρως νοήματος, καθώς τα δωρεάν κατανεμηθέντα δικαιώματα με κανένα τρόπο δεν αποτελούν οριακά επίπεδα εκπομπών. Είναι γνωστό, άλλωστε, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι, από το έτος 2013 και στα επόμενα χρόνια δεν θα παραχωρείται πλέον στην ηλεκτροπαραγωγή κανένα δωρεάν δικαίωμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πάψουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ή ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους, αλλά ότι θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι ευέλικτοι μηχανισμοί της αγοράς για την επίτευξη του φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι υπαινιγμοί που γίνονται στο δημοσίευμα εναντίον της χρήσης του λιγνίτη, δυστυχώς, υποδηλώνουν ανεξήγητη υποβάθμιση της τεράστιας σημασία του «εθνικού καυσίμου», τόσο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία της Εθνικής Οικονομίας από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, όσο και της εξασφάλισης χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές. Σε επίρρωση των ανωτέρω αρκεί να ανατρέξει κανείς σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα όταν διεκόπησαν απότομα οι εισαγωγές στη χώρα μας φυσικού αερίου, με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να στηρίζουν με πλήρη επάρκεια το σύνολο των αναγκών της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια.
Τα πραγματικά γεγονότα αποδεικνύουν, ότι η ΔΕΗ όχι μόνο δεν είναι «κόντρα» στην Πράσινη Ανάπτυξη – όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα – αλλά αποτελεί πρωτοπόρο στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα και μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ κατασκεύασε στην Κύθνο το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο.
Απτό παράδειγμα της μοναδικής διαχρονικής συμβολής της ΔΕΗ στην Πράσινη Ανάπτυξη της χώρας μας είναι το γεγονός ότι, σήμερα οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της Επιχείρησης δουλεύουν πλήρως εξασφαλίζοντας:

· πολύ μεγάλες ποσότητες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό,

· αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία για ανθρώπους, αγροτικές καλλιέργειες, το φυσικό περιβάλλον κλπ,

· δυνατότητες πραγματοποίησης ευρειών συντηρήσεων σε ικανό αριθμό Μονάδων (λιγνιτικών, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για συνεχή παροχή ρεύματος σε όλους τους πελάτες της ΔΕΗ.



Εξάλλου, ήδη με το δρομολογημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2009 – 2014:

· έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας νέας Μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ενώ μία δεύτερη Μονάδα ΦΑ θα αρχίσει να κατασκευάζεται στη Μεγαλόπολη στους πρώτους μήνες του 2010,

· είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την προκήρυξη δύο νέων φιλικών προς το περιβάλλον λιγνιτικών Μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, που θα αντικαταστήσουν παλαιές,

· προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες κατασκευής νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων,

· η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μόνη της ή με εταίρους έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, Αιολικά Πάρκα κλπ στο πλαίσιο ενός Επενδυτικού Προγράμματος ύψους 2 δις. ευρώ περίπου.

Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ότι «στην Κοπεγχάγη η χώρα θα βρεθεί σε θέση άμυνας» επισημαίνονται τα ακόλουθα:

· Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η οποία θα βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη και στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ευημερούσας παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ Α.Ε., ενεργά ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για να βρεθεί μια κλιματική λύση, συμμετείχε στη διεθνή καμπάνια, με τίτλο Seal the Deal

(Υπογράψτε τη Συμφωνία), θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής της.

· Επίσης, το Μάρτιο του 2009 η ΔΕΗ συνυπέγραψε μαζί με άλλες 60 ηλεκτρικές εταιρείες της Ευρώπης, τη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία δεσμεύτηκαν, ότι θα αγωνιστούν για να επιτύχουν ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα παροχή ηλεκτρισμού μέχρι το 2050, θα εργαστούν για μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού που θα παρέχει ενέργεια με οικονομική αποδοτικότητα και αξιοπιστία, και θα προωθήσουν ενεργειακά αποδοτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού ως βασικό κλειδί της λύσης για την ενεργειακή-κλιματική πρόκληση.

Η ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της για όλα όσα ανεύθυνα γράφονται σε βάρος της, όταν όλες οι προσπάθειές της έχουν ως υπέρτατο σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών Μονάδων με νέες Μονάδες που θα διαθέτουν τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και στον εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματός της με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.

Οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν τη διασταύρωση κάθε είδησης και στοιχείου πριν από τη δημοσίευσή τους και αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εύλογα διερωτάται, λοιπόν, κανείς:

- Οι συνεχιζόμενες – και σήμερα – «επιθέσεις κατά του λιγνίτη» οφείλονται σε άγνοια της ενεργειακής πραγματικότητας ή σε σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη μελλοντική απεξάρτηση της χώρας από περιορισμένες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της;»

Η δική μας θέση

Η δική μας θέση για την απάντηση της ΔΕΗ; Προφανώς δεν θα σχολιάσουμε τις απαξιωτικές αναφορές από μία διοίκηση που βρίσκεται στην επιχείρηση τρία χρόνια προς ένα μέλος της Ενωσης Συντακτών εδώ και δώδεκα χρόνια, το οποίο παρακολουθεί το ρεπορτάζ της ΔΕΗ επί 17 συναπτά έτη– τα δε τελευταία δύο από την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας.

Δεν σχολιάζουμε, άλλωστε, ποτέ τις ύβρεις και τις προσβολές.

Επί της ουσίας, η ΔΕΗ λέει ότι δεν διασταυρώθηκαν τα στοιχεία που παραθέσαμε, χωρίς όμως και να τα αντικρούει. Και πώς να αντικρούσει , άλλωστε, την παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων για την υπέρβαση των εκπομπών ρύπων που έχουν κατανεμηθεί στην ΔΕΗ, όταν αυτά προέρχονται από την επίσημη επαλήθευση στην οποία προβαίνει κάθε χρόνο το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος;

Επί της ουσίας, επίσης, δεν αντιλαμβανόμαστε από πού προκύπτει ότι θεωρούμε πως μετά το 2013 θα σταματήσουν οι εκπομπές ρύπων! Τουναντίον, έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων στην ηλεκτροπαραγωγή θα επιφέρει τεράστιο κόστος για την επιχείρηση το οποίο η παρούσα διοίκηση, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς παρουσιάσεις των επιχειρησιακών της σχεδίων, εκτιμά ότι θα πρέπει να επιβαρύνει τους απλούς πολίτες. Όσο για την χρήση από την πλευρά μας του όρου «δικαιούται» για την εκπομπή ρύπων, ίσως η παραμονή του κ. Αθανασόπουλου εκτός χώρας επί πολλά έτη να έχει καταστήσει δύσκολη την κατανόηση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Το ότι η ΔΕΗ δεν «δικαιούται» να εκπέμπει περισσότερους ρύπους, αποδεικνύεται ότι για την υπέρβαση της κατανομής της, υποχρεώνεται να πληρώνει για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων από την διεθνή αγορά.

Επί της ουσίας, και πάλι, προφανώς δεν υφίσταται «καμία επίθεση κατά του λιγνίτη», τουλάχιστον όχι από εμάς! Άλλωστε, η διοίκηση του κ. Αθανασόπουλου ήταν εκείνη που εμφάνισε από το πουθενά μία συμφωνία με την RWE, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαγωνιστική διαδικασία, για την εγκατάσταση του εργοστασίου λιθάνθρακα στην χώρα, την οποία είχε απορρίψει με δημοψήφισμα η κοινή γνώμη γερμανικών κρατιδίων. Απλά, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό εν έτει 2009 να αυξάνεται συνεχώς η χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία τον Σεπτέμβριο έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με προφανείς τις συνέπειες για το περιβάλλον.

Επί της ουσίας, τέλος, εάν η διοίκηση είναι υπερήφανη για τις επιδόσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, όταν με ένα συνολικό παραγωγικό δυναμικό άνω των 12.000 μεγαβάτ, η επιχείρηση διατηρεί σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 43,5 μεγαβάτ, μικρά υδροηλεκτρικά ισχύος 60,6 μεγαβάτ και φωτοβολταϊκά ισχύος 160 κιλοβάτ – αντιστοιχούν σε περίπου …20 στέγες σπιτιών – προφανώς ο πήχυς που έχει τεθεί στην Χαλκοκονδύλη για την «πράσινη ανάπτυξη» είναι πολύ χαμηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: