Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Την Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 ο κ. Αρθρούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


Στις 28 Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ζερβού

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η παρθενική επίσκεψη του Αρθούρου Ζερβού στην Κοζάνη με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού του. Ο κύριος Ζερβός θα επισκεφτεί τις υποδομές της επιχείρησης στην περιοχή ενώ θα του ζητηθεί να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας όπως το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων και η λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5.
===============================
Οι πολλές βροχοπτώσεις φέρνουν κέρδη στη ΔΕΗ

Πρόγραμμα αυξημένης παραγωγής των υδροηλεκτρικών της μονάδων εφαρμόζει από σήμερα η ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και για το επόμενο 10ήμερο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εισροές νερών στους ταμιευτήρες της.

Πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΔΕΗ από τον Οκτώβριο, το οποίο εκτός των άλλων, έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στα αποτελέσματα της επιχείρησης. Ηδη η ΔΕΗ έχει θέσει εκτός λειτουργίας τις συμβατικές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου (Λαύριο 1 και 2, Αλιβέρι 3 και 4, Κερατσίνι 8 και 9), ενώ τις επόμενες μέρες θα περιορίσει τη λειτουργία και σε λιγνιτικές μονάδες, η παραγωγή των οποίων θα υποκατασταθεί από την παραγωγή των υδροηλεκτρικών.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η υπερεκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών, θα αποφορτίσει τα φράγματα από τους όγκους του νερού που έχουν σωρεύσει, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων, συμβάλλοντας στην ασφάλειά τους, ενώ θα συμβάλλει στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Η αυξημένη υδραυλικότητα των φραγμάτων, έχει συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής της υδροηλεκτρικής παραγωγής στη συνολική παραγωγή, η οποία για το 11μηνο ανέρχεται σε περίπου 10%, έναντι 4,16% του 11μήνου του 2008. Ειδικότερα, το Νοέμβριο η υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 631.420 μεγαβατώρες, έναντι 181.571 του Νοεμβρίου του 2008, ενώ για το 11μηνο, ανήλθε σε 4.367.500 μεγαβατώρες, έναντι 2.748.500 του 2008.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι εισροές νερών στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ κατά το 20ήμερο Δεκεμβρίου προσέφεραν επιπλέον 549.000 μεγαβατώρες και έτσι τα αποθέματα νερού στις 20 Δεκεμβρίου, αντιστοιχούν σε 2.067.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αντίστοιxα μεγέθη για το 2007 και 2008, ήταν 224.000 και 1.328.000 και 295.000 και 1.302.000.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές, έχουν επιπτώσεις στην οριακή τιμή του συστήματος (χονδρική τιμή), η οποία και λόγω των χαμηλών τιμών των καυσίμων, διαμορφώνεται σε επίπεδα 35-50 ευρώ η μεγαβατώρα, με ακραίες τιμές εχθές, 26,7 ευρώ και 81,48 ευρώ.
=========================================
«Λαχανί, βαθύ μαύρο και ενέργεια»
Του ΣΠΥΡΟΥ ΔΑΝΕΛΛΗ*


Και όμως συνέβη και αυτό. Πριν λίγες μέρες, το προεδρείο του Συλλόγου Μηχανικών Τεχνικής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ, εξέδωσε «πολεμικό ανακοινωθέν» κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, εισάγοντας πλην άλλων και νέα ήθη στις συνδικαλιστικές πρακτικές.

Λόγω της, κατά τη γνώμη μου, σοβαρότητας του θέματος, αλλά και της μη δημόσιας αντίδρασης όλων εκείνων που θα αναμενόταν να αντιδράσουν, καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις μου:

*Η επιστολή των συνδικαλιστών αποτελεί αφοπλιστικά ακραίο και αυθόρμητο παράδειγμα μιας αγοραίας επαναλαμβανόμενης αντίληψης για την περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας και τους φορείς μελέτης και άσκησής της. Από τους υβριστές και τους υβριζόμενους δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν. Γνωρίζω, όμως, τις αντιλήψεις που συγκρούονται κι αυτό θα προσπαθήσω να αναδείξω.

*Προφανώς στο μυαλό των συνδικαλιστών συντακτών της επιστολής υπάρχει η «σοβαρή περιβαλλοντική ευαισθησία και, άρα, πολιτική» (τα εισαγωγικά δικά μου), την οποία εκπροσωπούν οι ίδιοι, που ξέρουν από «σκληρό ροκ» και αποκτούν «διδακτορικό του πεζοδρομίου, όταν έχουν δίκιο».

Και δικαίωμα να έχουν δίκιο -για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος πάντα- δεν αναγνωρίζουν στον υπεύθυνο εκστρατειών πολιτικής του WWF, ούτε στον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας της Greenpeace, ούτε σε όσους έχουν γνώσεις (εντός εισαγωγικών). Δικαίωμα να έχουν δίκιο τεκμηριώνουν μόνον όσοι κραδαίνουν το όπλο του Εθνικού (με κεφαλαίο έψιλον) καυσίμου.

Στον αντίποδα -γι' αυτό καλούνται να σοβαρευτούν- κινούνται η υπουργός, με το «ροκ ντύσιμο» και τις «γνώσεις», ο υφυπουργός, οι σύμβουλοί τους, «τα λαχανί ανθρωπάκια», η WWF και η Greenpeace, οι οποίοι, κατά τη συνδικαλιστική άποψη, αντιλαμβάνονται «την υπόθεση της ηλεκτρενέργειας» ως «γιορτή των ερωτευμένων, όλο λουλουδάκια και τιτιβίσματα», ως «εντελβάις» και «ορχιδέες»...

*Με αυτήν τη νοοτροπία κινήθηκαν και όσοι αντιλαμβάνονται -και χρόνια τώρα αποφάσιζαν- την έννοια της ανάπτυξης ταυτισμένη με την ανοικοδόμηση, νόμιμη ή αυθαίρετη, την εργολαβία, την προσοδοφόρα εδώ και τώρα πράξη, πετώντας στα αζήτητα την μετά γνώσεως περιβαλλοντική προστατευτική άποψη. Και αυτή ακριβώς η στάση ζωής και πολιτικής αντίληψης ορθώθηκε αποτελεσματικά, ουκ ολίγες φορές, ως ανάχωμα στην εγκατάσταση υποδομών βιολογικού καθαρισμού ή ΧΥΤΑ σε διάφορες περιοχές.

Η αλυσίδα είναι ξεκάθαρη: καθένας έχει το δικό του δίκιο, που αναγορεύει σε δίκαιο και αυτομάτως τεκμηριώνει το δικαίωμα απόφασης. Απόφασης που επιδρά σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και φυσικό περιβάλλον, και τώρα, και στο μέλλον!

*Αντιλαμβάνεται, άραγε, εκείνος που αντιδρά στην εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού ότι η πράξη του επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, τη δυνατότητα των παιδιών του να ζήσουν στον τόπο τους, τη δημόσια υγεία, ότι περιορίζει τη δυνατότητα αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης και τελικά μέσω των προστίμων επιβαρύνει την οικονομία της χώρας; Μάλλον δεν είναι απολύτως συνειδητή αυτή η διάσταση. Ή μήπως είναι συνειδητή αλλά όχι υπολογίσιμη και σεβαστή, γιατί ακούγεται από επιστήμονες, οικολόγους, ανθρώπους που δεν κραυγάζουν;

*Πόσες φορές είδαμε να προχωρούν έργα χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να υποβαθμίζονται οι καταστροφικές συνέπειες και να υπερτονίζεται η τόνωση της αγοράς και η πρόσκαιρη αύξηση της καταναλωτικής δύναμης; Και πόσες φορές δεν κρυφτήκαμε ως κοινωνία, δηλαδή δεν αποσιωπήσαμε ή δεν νιώσαμε καν την ευθύνη, στοιχιζόμενοι πίσω από μια συλλογικότητα που, με ομαδική κραυγή, ακύρωνε την έννοια της προσωπικής πράξης και ευθύνης και καταξίωνε την ομαδική συνενοχή.

*Το πρόσωπο, η δημόσια εικόνα, της κ. Μπιρμπίλη ενοχλεί. Είναι γυναίκα, νέα, δεν υιοθετεί ενδυματολογικά σύμβολα και στερεοτυπικές συμπεριφορές της εξουσίας. Προκαλεί, εγείρει επιθέσεις η εικόνα της, από ανθρώπους των οποίων οι συμβάσεις και η στερεοτυπική αντίληψη περί των φορέων της εξουσίας αναστατώνονται, ή υφίσταται προσωπική πολεμική γιατί η πολιτική της αντίληψη είναι εξίσου ανυπόκριτη και γενναία με τη δημόσια εικόνα;

*Δεν είναι η πρώτη φορά, θα μου πείτε, που μια γυναίκα ασκεί πολιτική και υφίσταται επιθέσεις χυδαίες. Δεν είναι καν η πρώτη φορά που ένας νέος άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, αναλαμβάνει θέση εξουσίας και κρίνεται εκ των προτέρων ως να υπολείπεται λόγω ηλικίας. Και, φυσικά, δεν θα είναι η τελευταία φορά που συγκρούονται απόψεις, απειλούνται κεκτημένα, ερεθίζονται καθεστωτικές νοοτροπίες και επιστρατεύονται ανοίκειες επιθέσεις.

Είναι, όμως, μια από τις σπάνιες φορές που είναι τόσο εξόφθαλμο, αυθόρμητο, τόσο εύγλωττο και χυδαίο, που, αν το προσπεράσουμε, αποδεχόμαστε η πράξη να γίνει πρακτική.

*Αν κι αυτή τη φορά ερμηνεύσουμε την επίθεση στο πρόσωπο της κυρίας Μπιρμπίλη με ψυχολογικούς όρους άμυνας των θιγομένων, αν την ανεχθούμε ως διατύπωση πολιτικών θέσεων ή την εκλάβουμε ως μεμονωμένο περιστατικό από ανθρώπους που νιώθουν να απειλείται το δικαίωμα πρόσβασής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων -τα περίφημα «κεκτημένα» της παλαιάς συνδικαλιστικής αντίληψης- τότε θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Συνυπεύθυνοι στην απόφαση ότι θα ζούμε τυφλωμένοι από τα στερεότυπα, θα συνδιοικούμε στο βασίλειο του σημερινού οφέλους, του ετσιθελισμού, με όπλα την ακρισία, το αντριλίκι, τον σκοταδισμό και μοναδική άμυνα τη σιωπή.

*Προσωπικά δηλώνω αποφασισμένος, γιατί τα περιθώρια στένεψαν και οι ευκαιρίες μας τελειώνουν, ως χώρα και ως κοινωνία. Ή, για να συνεννοηθούμε: Game over για όλους!!!

* Ο ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

==========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: