Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Δεν θα επιτρέψω εθελουσία σε ΔΕΗ

Δεν θα επιτρέψω εθελουσία σε ΔΕΗ, Εθνική και Εμπορική
Πιθανή θεωρεί την σκληρή επιτήρηση αν η ελληνική οικονομία δεν συμμαζευτεί μέσα στο επόμενο 3μηνο ο Ανδρέας Λοβέρδος και προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλάβουν την διαχείριση του χρέους.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Veto», ο υπουργός Εργασίας λέει χαρακτηριστικά: «καθολική επιτήρηση σημαίνει βίαιη προσαρμογή και βίαιη προσαρμογή σημαίνει "αίμα"… το χειρότερο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορώ με βεβαιότητα να το αποκλείσω να συμβεί, ακόμη και για το 2010».

Περιγράφοντας το εφιαλτικό σενάριο, ο υπουργός κάνει λόγο για απώλεια τεσσάρων συντάξεων και ισάριθμων μισθών και δεν αποκλείει την παραίτησή του σε αυτή την περίπτωση, λέγοντας: «δεν είμαι διατεθειμένος να συνδέσω το όνομά μου με δέκα συντάξεις και, ως εκ τούτου, δέκα μισθούς το χρόνο».

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει πως το ασφαλιστικό δεν απειλεί μόνο τις συντάξεις, αλλά και την ίδια την οικονομία. Όπως αναφέρει, το 2010 θα χρειαστούν 3,8 δις επιπλέον κρατική χρηματοδότηση και το 2011 πάνω από 5 δις.

Τέλος, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ και προσθέτει πως δεν θα γίνει καμία ανάλογη κίνηση σε ΔΕΗ, Εθνική, Εμπορική και 6 ακόμα επιχειρήσεις, όπως ακούγεται
======================================
ΔΕΗ: Αυξάνει την παραγωγή υδροηλεκτρικών μονάδωνΗ ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει στο peak την υδροηλεκτρική παραγωγή γιατί κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν τα φράγματα εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων

Σε αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής στον μέγιστο βαθμό τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες προχωρεί η ΔΕΗ, η οποία χθες δέχθηκε και τρίτη αμφισβήτηση για το βιομηχανικό τιμολόγιο Α 150, μετά το εξώδικο που απέστειλε η Χαλυβουργία Ελλάδος.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει στο peak την παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων, γιατί αν δεν προχωρήσει στο μέτρο αυτό κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν τα φράγματα εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η ΔΕΗ καταφεύγει σα αυτή την πρακτική.
Στις αρχές Νοεμβρίου είχε περικόψει τη λιγνιτική παραγωγή, συνδυάζοντας την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής με την ανάγκη ανασχηματισμού των αποθεμάτων λιγνίτη σε ορισμένες από τις μονάδες της. Η αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών μονάδων στο σύστημα θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΣΜΗΕ με βάση τους κώδικες διαχείρισης του συστήματος συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε η επιχείρηση.
Αποθέματα
Τα υδατικά αποθέματα της ΔΕΗ το πρώτο 20ημερο του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στις 2.087GWh, έναντι 1.302 Gwh την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισροές στους ταμιευτήρες έφθασαν στις 549 GWh, έναντι 295 GWh το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου 2008.
Οσον αφορά στο βιομηχανικό τιμολόγιο Α 150, η Χαλυβουργία Ελλάδος αμφισβητεί με τη σειρά της την αύξηση κατά 10%, που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2008, επιδιώκοντας νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ μετά από διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση του ρεύματος, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς και του καταναλωτικού προφίλ της επιχείρησης.
Η Χαλυβουργία Ελλάδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρισμού, τρίτη μετά την Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη ΛΑΡΚΟ. Οι επαφές που είχε μέχρι σήμερα η εταιρία με τη ΔΕΗ για την ανεύρεση ενός από κοινού αποδεκτού τρόπου τιμολόγησης δεν καρποφόρησαν και έτσι προχώρησε στη αποστολή του εξώδικου.

Διαφορά
Ανάλογο πρόβλημα με την Χαλυβουργία Ελλάδος αντιμετωπίζει και η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία πριν λίγους μήνες και μετά από διενέξεις που έφθασαν στα δικαστήρια, κατέληξε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την παραπομπή της μεταξύ τους διαφοράς στη Διαιτησία.

Το αποτέλεσμα της Διαιτησίας αναμένεται το 2010. Οσο για τη ΛΑΡΚΟ έχει δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής του κόστους του ρεύματος που καταναλώνει. Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις βιομηχανίες, πέραν του ότι είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, έχουν πληγεί άμεσα από τη διεθνή οικονομική κρίση και την πτώση των διεθνών τιμών των προϊόντων τους.
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: