Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Όταν ο Αρθούρος συνάντησε τον Τάκη…========================================
Εκτός λειτουργίας η 4η μονάδα του Α Η Σ Πτολεμαίδας (01/12/2009)

Στις 80 – 100 χιλιάδες Ε υπολογίζεται η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαίδας χωρίς να κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος και η οποία τέθηκε αυτόματα εκτός λειτουργίας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 4 παρά 10 χθες το απόγευμα στο υπόγειο του μηχανοστασίου της 4ης μονάδας προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία έφτασε επί τόπου με 8 οχήματα και 20 άνδρες από Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, και Φλώρινα, οι οποίοι με τη βοήθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων του σταθμού κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο σε μία ώρα περίπου, καίγοντας ηλεκτροφόρα καλώδια που τροφοδοτούσαν τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Εικάζεται ότι τα αίτια της φωτιάς προήλθαν από βραχυκύκλωμα ενώ από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών, για να αποτυπωθεί η ακριβής εικόνα.


================================================

Κοζάνη - Πρόταση για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής ενέκρινε το Νομαρχιακό Συμβούλιο
Συγγραφέας Γιούλτση Π.

Πρόταση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ακρινής, που πλήττεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ενέκρινε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης. Όπως επισημαίνει ο νομάρχης Γιώργος Δακής, η πρόταση προβλέπει την υλοποίηση της μετεγκατάστασης είτε με τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης, είτε με την ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης όπου θα ρυθμίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες. «Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή, καθώς η αειφορία της Ακρινής πλήττεται τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Δακής. Η πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνάντηση φορέων της Κοζάνης με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας.
==================================================
Όταν ο Αρθούρος συνάντησε τον Τάκη…
του Σωτήρη Χιωτάκη
Μαθήματα …ταχύρρυθμης εκπαίδευσης λαμβάνει αυτές τις ημέρες ο κ. Αρθούρος Ζερβός για τα ντεσού της ΔΕΗ, αφού ο καθηγητής έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση να αναλάβει την θέση του προέδρου αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Πρώτος και καλύτερος δάσκαλος του επονομαζόμενου και ‘Mr. Green’ – 27 χρόνια ενασχόλησης με τον τομέα της πράσινης ενέργειας είναι αυτά – είναι ο ίδιος ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος!

Ο απερχόμενος μάνατζερ της Χαλκοκονδύλη έχει από το Σάββατο αναλάβει να ενημερώσει τον διάδοχό του για όλο το πλέγμα των λειτουργιών, των ιδιαιτεροτήτων αλλά και των αντικρουόμενων συμφερόντων που χαρακτηρίζουν τον ‘ενεργειακό μας δεινόσαυρο’.

Αρωγοί του σε αυτήν την προσπάθεια και οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ, οι οποίοι προφανώς προσπαθούν να δώσουν μία εικόνα σε σχέση με τις επιμέρους δραστηριότητες της επιχείρησης και, προφανώς, σε σχέση με τις εκκρεμότητες που είναι τεράστιες!

Από το κλείσιμο της οικονομικής αιμορραγίας στο μέτωπο που λέγεται ‘Αλιβέρι’ και την προκήρυξη των νέων μεγάλων λιγνιτικών εργοστασίων έως τα έργα των μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και από τα τιμολόγια και την απώλεια εμπορικών πελατών έως την ΄συνδιοίκηση’ με την πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Δεν γνωρίζουμε εάν το φροντιστήριο θα έχει ως αποτέλεσμα την …αλλοίωση της ‘πράσινης’ φυσιογνωμίας του κ. Ζερβού και την θέση των βάσεων για την βαθμιαία μετατροπή του σε έναν μάνατζερ που θα ζητεί κάθε λίγο και λιγάκι αυξήσεις τιμολογίων αλλά και δικαιολογίες για εκείνα που διαχρονικά στην ΔΕΗ δεν περπατούν!

Αλλά μοιάζει βέβαιη η προσγείωση του κ. καθηγητή σε έναν κόσμο πιο πεζό που θα έχει, φυσικά, σε πρώτο πλάνο και πάλι την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέσω της ίδιας της ΔΕΗ, με έμφαση του νέου επιχειρησιακού της σχεδίου στον συγκεκριμένο τομέα.

Αλλά και που θα βρίσκεται κοντά στην συνειδητοποίηση του ότι πράσινη ενέργεια σημαίνει συνήθως πολύ ακριβότερη ενέργεια σε σχέση με τα όσα έχουμε καλοσυνηθίσει να δεχόμαστε ως δώρα από τον ρυπαρό λιγνίτη...


================================================
Εκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ, στους Αμπελόκηπους.

Συγγραφέας Τομαράς Κ. Εκρηξη και πυρκαγιά μικρής έκτασης σημειώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ, στη διασταύρωση Πανόρμου και Φθιώτιδας, στους Αμπελόκηπους. Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά προξένησε ζημιές σε ένα σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Η έκρηξη και η φωτιά σύμφωνα με την αστυνομία, οφείλονται σε βραχύκλωμα.

========================================================
Η ΔΕΗ των μεγαλομετόχων

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι προωθεί στη θέση του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ έναν παγκοσμίου εμβέλειας παράγοντα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Επιχείρηση, με πρώτη την ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, άρχισαν να στέλνουν ανακοινώσεις υποστήριξης του λιγνίτη, με λιγότερο ή περισσότερο απαξιωτικές εκφράσεις για τους θιασώτες των ΑΠΕ, εντός και εκτός κυβέρνησης. Χτες ήταν η σειρά της ΕΤΕ - ΔΕΗ.

Και είναι καλό να στηρίζει κανείς τον λιγνίτη, καθώς πράγματι προσφέρει πολλά στην ηλεκτροπαραγωγή.

Καλό είναι να επισημαίνεται ότι ο λιγνίτης, εκτός των άλλων, στηρίζει και το φτηνό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Καλό είναι να είσαι και με τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι τις λυμαίνονται με το αζημίωτο, κυρίως οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Ολα καλά είναι, εκτός από ένα. Η λανθασμένη άποψη ότι σήμερα τα συμφέροντα της ΔΕΗ ταυτίζονται με τα συμφέροντα των καταναλωτών και ότι είναι δυνατόν να ασκηθεί φιλολαϊκή ενεργειακή πολιτική με τη ΔΕΗ των μεγαλομετόχων, σε μια «απελευθερωμένη» αγορά όπου βασικό κριτήριο λειτουργίας είναι το κέρδος.

Αυτός που θέλει μια ΔΕΗ για το λαό, οφείλει να παλέψει για μια τέτοια ΔΕΗ, παλεύοντας για ριζική αλλαγή πολιτικής και καθεστώς οικονομίας χωρίς κεφάλαιο και κέρδη.

=================================
Στοπ σε κτίριο-μαμούθ της ΔΕΗ
Με σύνθημα «θέλουμε σχολείο και όχι το θηρίο», κάτοικοι των Αμπελοκήκων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Καπάψ στην περιοχή τους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΔΕΗ που προβλέπουν την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου, ύψους 28 μ., σε οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμ., επί της οδού Λάμψα πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών.
Εκεί θέλει η ΔΕΗ να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της. Οι κάτοικοι αντιδρούν, γιατί η κατασκευή του κτιρίου σχεδιάζεται σε οικόπεδο το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003 χώρος για ανέγερση σχολείου και πρασίνου. Υπογράμμισαν την ανάγκη σχολείου στην περιοχή τους, τη στιγμή μάλιστα που καταργήθηκε το 58ο Γυμνάσιο - Λύκειο, κάτι που έχει οδηγήσει στη «φυγή» σε σχολεία -ιδιωτικά και δημόσια- σε άλλες περιοχές.

Τον αγώνα των κατοίκων δικαίωσε και το ΣτΕ, που το 2009 απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ΔΕΗ έκανε προσφυγή και κατά της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 884/4-10-2004) των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών περί απαλλοτρίωσης από τον ΟΣΚ των 6 στρεμμ. για την ανέγερση σχολείου. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 25/1/2010.
================================================
Κ. Μουσουρούλης: Κριτική στην Τ. Μπιρμπίλη για την ΔΕΗΟ Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τ. Μπιρμπίλη, ότι η ΔΕΗ Α.Ε. θα πρέπει να μειώσει τα φορτία στις ατμοηλεκτρικές μονάδες της Πτολεμαΐδας και να περιορίσει τις δραστηριότητες των εργολάβων στα ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα ζητήματα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας είναι πολύ σοβαρά, για να παίζει κανείς με αυτά.

Εφόσον δεν πιστοποιείται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κάποια περιβαλλοντική αμέλεια ή παράβαση ή βλάβη των μονάδων, η εντολή έχει αυτή έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, τυχαίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.λ.π. δεν αποτελούν σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα αιτία περικοπής φορτίου ηλεκτρικών μονάδων.

Για τη νομική και οικονομική διάσταση του θέματος κατέθεσα, ήδη, σχετική Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 1643/26.11.2009) στη Βουλή και περιμένω απάντηση. Φαντάζομαι πως, εν τω μεταξύ, η Υπουργός θα ενημερωθεί πως η περικοπή φορτίου συμβατικών μονάδων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Διαχειριστή Ηλεκτρικού Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) και μάλιστα, με συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος. Και πως για να εφαρμόσει η Διοίκηση της ΔΕΗ την εντολή της, πρέπει, σύμφωνα με τον Κώδικα αυτό, να δηλώσει ψευδώς στο Διαχειριστή ‘’μερική διαθεσιμότητα’’ των μονάδων, βλάπτοντας τα οικονομικά της αποτελέσματα και ωφελώντας, έτσι, ιδιώτες παραγωγούς και εισαγωγείς ρεύματος (για να θυμηθούμε και την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ).

Μήπως πρέπει κάποιος να ενημερώσει την Υπουργό πως για τα θέματα ηλεκτροπαραγωγής, εκτός από τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – με τις οποίες ορθώς συνεργάζεται-, πρέπει να συνεργάζεται, τόσο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου της, όσο και με τα αρμόδια στελέχη των εποπτευομένων φορέων ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ; », καταλήγει η ανακοίνωση του πρώην γενικού γραμματέα Ανάπτυξης.

=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: