Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

πράσινες αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού


Παραπομπή της Ελλάδας για την αγορά ενέργειας
Τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση της χώρας με τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 2003/54/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το παραπάνω αποκάλυψε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας επίτροπος κ. Αντρις Πίμπαλγκς, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Αννυς Ποδηματά σχετικά με τη μη αναγραφή στο νέο έντυπο του λογαριασμού της ΔΕΗ της προέλευσης του ενεργειακού μίγματος.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Πίμπαλγκς στις 26 Ιουνίου 2009 με επιστολή του προς την τέως υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωνε τις ελληνικές αρχές ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία, ζητώντας διευκρινίσεις για τη μη εφαρμογή έως σήμερα της οδηγίας 2003/54/ΕΚ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την Ελλάδα, η διαδικασία της παραπομπής γίνεται κυρίως διότι δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας ακόμη στον διαχωρισμο των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές -πλην νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων- παραμένουν ρυθμιζόμενες.
Σε ό, τι αφορά το ειδικό ερώτημα της κ. Ποδηματά, ο επίτροπος υποστήριξε πως «η πληροφόρηση σχετικά με το ενεργειακό μίγμα είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε σχέση με το μίγμα προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθά τον καταναλωτή να προσδιορίζει τους πράσινους προμηθευτές και να λαμβάνει πράσινες αποφάσεις». Προειδοποίησε δε με νέα παραπομή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η Κομισιόν θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφωθούν με την οδηγία, ειδικά σε ό, τι αφορά τη σήμανση της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.


=======================================================

Το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστηµα για την Ενέργεια ( Ε.Π.Σ.Ε .) του ΥΠΑΝ.Η επέκταση και ολοκλήρωσή του υποστηρίχθηκε από το έργο ‘Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασκησης Ενεργειακής Πολιτικής' του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας' του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Σκοπός του συστήματος είναι η ανάπτυξη υποδοµής για την δηµιουργία υπηρεσιών Παροχής Ενεργειακών Πληροφοριών στο κοινό καθώς και υπολογιστικού εργαλείου για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε θέµατα Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασµού.
Το Eθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για την Ενέργεια αναπτύχθηκε και (ΔΕΝ )συντηρείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με υποστήριξη από σχετικά έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Ενέργεια του Β' ΚΠΣ και του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ' ΚΠΣ.


=================================================
ΔΕΣΜΗΕ: Αλλαγή διοίκησης και πρόσω ολοταχώς για διασυνδέσεις

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος ομότιμος καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πρώην μέλος της ολομέλειας της ΡΑΕ θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο πρώην γενικός διευθυντής ανθρωπίνων πόρων της ΔΕΗ Γρηγόρης Αντωνόπουλος.

Επίσης στο ΔΕΣΜΗΕ νέα μέλη του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν ο κ. Σταύρος Παπαθανασίου που είναι επίσης στο Πολυτεχνείο στην έδρα του Κ. Μαθιουδάκη, γενικού γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο κ. Δ. Σταυρόπουλος συνταξιούχος της ΔΕΗ από τη διεύθυνση διανομής. Η επιλογή των προσώπων για το νέο διοικητικό δίδυμο του ΔΕΣΜΗΕ, δείχνει και την κατεύθυνση του ΥΠΕΚΑ για την προώθηση των διασυνδέσεων και την υλοποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ). Και αυτό γιατί ο κ. Παπαδόπουλος ήταν από τους πρώτους που είχε δουλέψει μελετητικά πάνω στο θέμα της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ένα από τα βασικά έργα της ΜΑΣΜ.
Ο κ. Αντωνόπουλος αν και στη ΔΕΗ είχε διατελέσει γενικός διευθυντής ανθρωπίνων πόρων, προέρχεται από τη διεύθυνση διανομής. Είχε μάλιστα συγκρουστεί με τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο, στην τελευταία μεγάλη απεργία της ΓΕΝΟΠ το 2008. Η στάση του αυτή είχε σταθεί η αφορμή για να αποχωρήσει ο ίδιος από γενικός διευθυντής ανθρωπίνων πόρων και να αναλάβει το γραφείο της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες.

Χ. Φλ.

==========================================
Ξεφόρτωσαν το φυσικό αέριο - απειλείται η ΔΕΗ για τα δίκτυα
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Βολές δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν, επειδή κρατά ακόμη κλειστή την αγορά ηλεκτρισμού, και η ΡΑΕ από τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, επειδή 5 χρόνια «μαγειρεύει» τον κώδικα διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου, κρατώντας έτσι κλειστή και την αγορά φυσικού αερίου.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Μανιάτη προς τη ΡΑΕ αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου αερίου, το οποίο όμως μέχρι χθες το απόγευμα δεν μπορούσε να εκφορτωθεί. Εμφανής αιτία είναι η εκκρεμότητα επί 5ετία, αναφορικά με την έκδοση του σχετικού κώδικα, ο οποίος σε εφαρμογή νόμου του 2005 θα ορίζει τους όρους διαχείρισης του δικτύου. Ετσι μέχρι στιγμής ο μοναδικός χρήστης του δικτύου παραμένει η ΔΕΠΑ, για την οποία ισχύουν προσωρινές ρυθμίσεις. Οταν, δε, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου ανακοίνωσαν ότι θέλουν να εισαγάγουν φυσικό αέριο για δική τους χρήση, υπήρξε άρνηση παραλαβής του με πρόσχημα την ανυπαρξία κωδικών.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε επιστολή που έστειλε χθες ο Γ. Μανιάτης στον πρόεδρο της ΡΑΕ Σίμο Σιμόπουλο, αναφέρει ότι η έλλειψη δευτερογενούς νομοθεσίας για το φυσικό αέριο και ιδιαίτερα η έλλειψη του μητρώου χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, δημιουργεί ανεπιθύμητα προβλήματα στην αντίστοιχη αγορά. Επίσης ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των κανονιστικών κειμένων προκαλεί προβλήματα με συνέπειες αρνητικές για τη χώρα. Ζητεί δε να του υποβληθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων κανονιστικών κειμένων, με δέσμευση της ΡΑΕ για την υλοποίησή του. Εν τέλει και έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προχθές και χθες, τελικά άναψε το πράσινο φως για την εκφόρτωση του πρώτου ιδιωτικού φορτίου υγροποιημένου αερίου.

**Σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ο αρμόδιος επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά, αναφέρει ότι τον Ιούνιο ξεκίνησε διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, επειδή δεν εφαρμόζει οδηγία του 2003 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η παράβαση αφορά τη διαχείριση του δικτύου διανομής (δίκτυα πόλεων κ.λπ.) το οποίο παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, ενώ θα έπρεπε να μεταφερθεί σε διαφορετικό φορέα, έστω και αν αυτός ελέγχεται μετοχικά από τη ΔΕΗ. Στην ουσία ο επίτροπος ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει και στο δίκτυο διανομής το μοντέλο που εφαρμόζει στο δίκτυο μεταφοράς (υψηλή τάση) με τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, ως ανεξάρτητου φορέα.

*Χθες ορίστηκε πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ ο ομότιμος καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο Γρηγόρης Αντωνόπουλος, ο οποίος μέχρι και πριν από 18 μήνες ήταν γενικός διευθυντής προσωπικού στη ΔΕΗ, ενώ στη συνέχεια «μετατέθηκε» στο γραφείο των Βρυξελλών.
=======================================
Τ. Μπιρμπίλη- Τέλος ΑΠΕ - Πρωτοποριακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία
Συγγραφέας Βουτσαδάκης Κ.

Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο εκδήλωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την παρουσίαση του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία. Το έργο συνδυάζει αιολικό δυναμικό και υδατοπτώσεις για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, και είναι ένα από τα πρώτα του είδους που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ που παρουσιάστηκε σήμερα η επένδυση δεν είναι βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις και η πρόταση του Πολυτεχνείου είναι το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εισπράττει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η διαδικασία για την αυξομείωση του τέλους ΑΠΕ, διευκρίνισε εξάλλου ο καθηγητής κ.Δ.Λάλας προβλέπει πρόταση του ΔΕΣΜΗΕ προς τη ΡΑΕ και εισήγηση της Αρχής προς το υπουργείο που παίρνει την τελική απόφαση. Η υβριδική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ικαρία περιλαμβάνει δύο υδροηλεκτρικά ισχύος 4,15 μεγαβάτ, αιολικό πάρκο ισχύος 2,7 μεγαβάτ και αντλιοστάσιο. Η ενέργεια παράγεται από τα υδροηλεκτρικά ενώ τις ώρες που είναι διαθέσιμη αιολική παραγωγή (δηλαδή όταν φυσάει), τροφοδοτούνται με ενέργεια οι αντλίες για να επιστρέψουν το νερό στα φράγματα των υδροηλεκτρικών όπου αποθηκεύεται για να παράγει και πάλι ενέργεια. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί κάλυψη του 50 % των αναγκών της Ικαρίας σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30 - 40 %. Το έργο ξεκίνησε το 1998, δημοπρατήθηκε το 2006, ανατέθηκε το 2007 και προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2010. Σε ομιλία της η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων 20 - 20 - 20 της ΕΕ (δηλαδή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 %, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % και η εξοικονόμηση ενέργειας κατά το ίδιο ποσοστό ως το 2020) προϋποθέτει αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο ώστε να σπάσουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επενδύσεις σε υποδομές (δίκτυα και καινοτόμες δράσεις) και ανθρώπινο δυναμικό. Την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η υπουργός, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

======================================================
Η ώρα της αλήθειας για τη «διαδοχική»
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ Οι ημερομηνίες εξαντλήθηκαν αναφορικά με το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση, αλλά οι αποφάσεις ακόμη κυοφορούνται.


Την προσεχή Δευτέρα θα πρέπει να παραδοθεί το πόρισμα για τη σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (υπαγωγή σε δύο, τουλάχιστον, Ταμεία) καθώς επίσης και της βελτίωσης των αποδοχών. Και αυτό γιατί όσοι έχουν χρόνο ασφάλισης και σε δεύτερο Ταμείο, «τιμωρούνται» με μείωση συντάξεων έως και 30%. Το πόρισμα θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Η απόδοση των συντάξεων ωσάν ο ασφαλισμένος να διένυσε ολόκληρο τον εργασιακό βίο σε ένα και το αυτό Ταμείο συνεπάγεται επιβάρυνση του συστήματος με περισσότερα από 250 εκατ. τον χρόνο σε μια δεκαετία, αν και το σχετικό ποσό ξεκινά από πολύ μικρότερη αφετηρία (20 εκατ. τον χρόνο το 2010). Ωφελημένοι θα είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) που είχαν προηγουμένως εργαστεί ως υπάλληλοι καθώς το ΙΚΑ δίνει ως σύνταξη το 70% του μέσου-ασφαλιστέου μισθού της καλύτερης 5ετίας, ενώ το ΤΕΒΕ έως και 130%. Κατά συνέπεια η οικονομική επιβάρυνση πέφτει στο ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα (ν.3232/2004), η σύνταξη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται από τον τελευταίο φορέα ή από το Ταμείο όπου διανύθηκαν τα περισσότερα χρόνια. Ωστόσο ο ΟΑΕΕ δεν δίνει σύνταξη παρά μόνο στο 65ο έτος της ηλικίας. Ετσι, ο συνταξιούχος-μισθωτός μπορεί να πάρει σύνταξη στο 58ο ή 60ό έτος αφού αναγνωρίζονται τα έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να πληρώνει σύνταξη ακόμη και για 20 ή 25 έτη ασφάλισης, αλλά το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έρχεται να καταβάλει τη συμμετοχή, για τα 15 ή 10 χρόνια αντίστοιχα μέχρι την 35ετία, 5 ή 7 χρόνια αργότερα. Επίσης, ο συντάξιμος μισθός του πρώτου Ταμείου δεν «εξελίσσεται» ούτε αναπροσαρμόζεται παρά μόνο στο ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι συντάξεις θα εκδίδονται εντός 3 μηνών.
Ενστάσεις ΠΟΠΟΚΠ
Στο μεταξύ, σφήνα στις κυοφορούμενες αποφάσεις μπήκε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), δηλαδή η Ομοσπονδία της οποίας πρόεδρος ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η οποία αφενός προτείνει «ο συνολικός χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε πολλούς φορείς (Ταμεία) να υπολογίζεται ως χρόνος που διανύθηκε σε ένα φορέα» και αφετέρου θέτει ζήτημα προσλήψεων σημειώνοντας τη «μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 30%». Τέλος, εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων».
*Η ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν πάει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ζητεί, εκ παραλλήλου, διάλογο με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Υπολογίζει ότι απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για 19.500 εφάπαξ και ζητεί τον περιορισμό της σχετικής «ουράς» των 24μήνων που έχει δημιουργηθεί. *
=============================================================================
Αποχώρησαν από τους ταινιόδρομους της ΔΕΗ οι κάτοικοι της Ακρινής
Συγγραφέας Γιούλτση Π.

Αποχώρησαν οι κάτοικοι της Ακρινής από τους ταινιόδρομους της ΔΕΗ στην διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Κλείτου - Ακρινής. Η σχετική απόφαση ελήφθη σε συνέλευση των κατοίκων της περιοχής μετά τη διάνοιξη του δρόμου από πλευράς ΔΕΗ αλλά και το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης των φορέων της Κοζάνης με τον υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, στην Αθήνα. «Η κατάληψη των ταινιόδρομων διήρκησε μία εβδομάδα και έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έργα που άρχισε να εκτελεί η ΔΕΗ στο δρόμο θεωρώντας ότι μέρος αυτού ανήκει στην ιδιοκτησία της» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής Κώστας Πουτακίδης. «Ζητούμε να κατασκευαστεί πρώτα άλλος δρόμος που θα εξυπηρετεί την Ακρινή και στη συνέχεια να κλείσει ο υπάρχον» προσθέτει ο κ. Πουτακίδης και υπογραμμίζει το πάγιο αίτημα των κατοίκων για μετεγκατάσταση του χωριού που πλήττεται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. «Υπήρξε δέσμευση του κ. Μανιάτη ότι η μετεγκατάσταση της Ακρινής θα γίνει πράξη. Παράλληλα ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε τρεις μήνες θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ένας αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων και ενεργειών» αναφέρει από την πλευρά του ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.
===========================================
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 328/12-12-2000, συστάθηκε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε." Σκοπός της εταιρείας είναι η λειτουργία, η εκμετάλλευση, η διασφάλιση της συντήρησης και η μέριμνα για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την έννοια του άρθρου 2 του ΝΟΜΟΥ 2773/1999, σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και των διασυνδέσεών του με τα άλλα δίκτυα για να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, κατά τρόπο επαρκή, ασφαλή, οικονομικά αποδοτικό και αξιόπιστο.
==============================================
«Τροχάδην» για την πράσινη ενέργεια

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ
Τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τρία έως πέντε χρόνια που είναι σήμερα σε δέκα μήνες, προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί στη χωροθέτησή τους.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του θα φέρει πιο κοντά την εκπλήρωση του εθνικού στόχου για την κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας και του 40% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ως το 2020. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα και όχημα παραγωγής νέου πλούτου, ο οποίος θα μοιράζεται δίκαια. "Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης", δήλωσε.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εθνική διάσταση στην ενεργειακή πολιτική, τονίζοντας ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι αποτελεί απόδειξη ότι η γραφειοκρατία μπορεί να μειωθεί και εκτίμησε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με το σχέδιο νόμου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ λαμβάνει τον χαρακτήρα περιβαλλοντικής και ενεργειακής προτεραιότητας ύψιστης σημασίας για τη χώρα. Η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ θα επιτρέπεται παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας . Επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε γεωργική γη,καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δημιουργεί υπηρεσία "μίας στάσης" (one-stop shop), για την ενημέρωση και τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών.

Όσον αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, η άδεια παραγωγής αφορά πλέον στην τεχνικοοικονομική επάρκεια του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ και αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι το υπουργείο, όπως προβλεπόταν έως σήμερα, μέσα σε δύο μήνες. Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας οι εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης και αφορούν σε μικρομεσαίες επενδύσεις.

Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ο φάκελος και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια αρχή, μετά την έκδοση της άδειας παραγωγής. Στη συνέχεια η Αρχή προχωρά αμελητί στη διενέργεια Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης.

Το 50% του ειδικού τέλους παραγωγού ΑΠΕ υπέρ των ΟΤΑ αποδίδεται απ’ ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

=================================================

Κίνητρα για ανανεώσιμες
Φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους περιοχών όπου κατασκευάζονται μονάδες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης μονάδων ΑΠΕ και χρονοδιάγραμμα με στόχους εως το 2020 στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚ
Φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές που διαμένουν στις περιοχές όπου κατασκευάζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ, από 3-5 χρόνια που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 8-10 μήνες και θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό και το ενεργειακό ισοζύγιο προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής".

Τις νέες ρυθμίσεις παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη ενώ το νομοσχέδιο θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.


Ειδικότερα για τα τιμολόγια προβλέπεται ότι το 50% του ειδικού τέλους που καταβάλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ στους ΟΤΑ θα αποδίδεται απ' ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.


Δηλαδή το ποσό θα πιστώνεται στη ΔΕΗ η οποία θα πιστώνει στη συνέχεια τους λογαριασμούς των καταναλωτών της περιοχής. Το υπόλοιπο 50% του τέλους θα παραμείνει στους ΟΤΑ.


Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ.


Οι δεσμευτικοί στόχοι που τίθενται με το νομοσχέδιο είναι 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020 (αντί του 18% που προβλέπει η Οδηγία 28/2009) και 40% τουλάχιστον στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.


Δηλαδή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να πενταπλασιαστεί.


Απλούστευση των αδειοδοτήσεων


Οι αλλαγές στην αδειοδοτική διαδικασία προβλέπουν μεταξύ άλλων αποσύνδεση της άδειας παραγωγής από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοσή της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αντί για το Υπουργείο (πρώην) Ανάπτυξης.
Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, συγχωνεύονται οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

Τροποποιείται επίσης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που θεσπίστηκε πέρυσι με τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ).
Διευκρινίζεται επίσης ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησής τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου συνίσταται εξάλλου στο υπουργείο αυτοτελής Ειδική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδύσεων ΑΠΕ, στα πρότυπα "φορέα μιας στάσης (one-stop shop)".
Αποστολή της Υπηρεσίας αυτής, η οποία θα υπάγεται απ' ευθείας στον υπουργό είναι η παροχή πληροφοριών και η συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
============================================
"Όχι" στην πυρηνική ενέργεια από Γ. Μανιάτη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/12/2009
Το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών απέκλεισε εκ νέου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απορρίπτοντας ουσιαστικά σχετική πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Γ. Κωστόπουλου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο, “επαναλαμβάνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι η πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας”.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ δήλωσε ότι οι ΑΠΕ, οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και πιθανόν τα πυρηνικά μπορούν να δώσουν λύση στην ηλεκτροπαραγωγή με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 70%.
================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: