Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Δέσμευση για εντατικοποίηση των ελέγχων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ


Δέσμευση για εντατικοποίηση των ελέγχων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ
04/12/09

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στοχεύει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.


Η Βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ.

Στην απάντησή του ο Υπουργός επικαλείται τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία από το 2007 έως φέτος έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα στη ΔΕΗ για έλλειψη μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων της συνολικού ύψους 290.000 ευρώ.

Παράλληλα λαμβάνεται δέσμευση για εντατικοποίηση των ελέγχων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και στα έργα που αναθέτει σε εργολάβους με στόχο τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και υγείας κατά την εκτέλεση των εργασιών και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Η κ. Κεφαλογιάννη σχετικά με την ανωτέρω απάντηση επισημαίνει, ότι η επιβολή χρηματικών προστίμων δεν αποτελεί μέτρο προστασίας των εργαζομένων σε κανένα χώρο δουλειάς και δει σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου όπως αυτούς της ΔΕΗ.

Τονίζει δε, ότι απαιτείται η λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού για εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας προστασίας των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,30851,0,0,1,0

=======================================================
Αδειοδότηση - εξπρές για «πράσινη ενέργεια»
Στόχος το 40% την κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές



Της Μανταλένας Πίου


Σε δραστική περικοπή του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε 8-10 μήνες από 3 ως 5 χρόνια σήμερα στοχεύει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Το νομοσχέδιο απλοποιεί, συγχωνεύει και επιταχύνει μία σειρά από αδειοδοτικές διαδικασίες για έργα ΑΠΕ και θέτει τον πολύ φιλόδοξο στόχο το 40% την κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανανεώσιμα, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης δεκαετίας, με βάση την τρέχουσα ζήτηση ηλεκτρισμού, θα πρέπει να εγκατασταθεί πρόσθετη ανανεώσιμη ισχύς της τάξης των 12.000 MW, δηλαδή γύρω στα 1.200 MW ετησίως, όσο περίπου είναι σήμερα η συνολική εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς στη χώρα!

Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά για το τέλος υπέρ ΑΠΕ, το οποίο πληρώνουμε μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε στο κατά πόσον θα πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθεί η πρόσθετη παραγωγή από ανανεώσιμα.

Η υπουργός πάντως, δήλωσε χθες ότι το τέλος υπέρ ΑΠΕ δεν αυξάνεται. Το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα.

Ρυθμίσεις
Οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν είναι:

H άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη ΡΑΕ και όχι από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Θα αφορά μόνον την τεχνικοοικονομική επάρκεια του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ, καθώς αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Χρόνος έκδοσης της άδειας 2 μήνες.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή άλλης διαπιστωτικής απόφασης εγκαταστάσεις ΑΠΕ, τις οποίες η κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζει μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες.

Συγχνωνεύονται σε ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, όπως γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Θεσπίζεται η δυνατότητα παράλληλης ροής των επιμέρους σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι.

Αποδίδεται απευθείας, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, το 50% του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ υπέρ ΟΤΑ στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, όπου εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ. Το υπόλοιπο 50% συνεχίζει να αποδίδεται στους ΟΤΑ.

Τροποποιείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ καθώς και το συναφές με αυτό νομικό πλαίσιο, με στόχο την αποσαφήνιση κρίσιμων ρυθμίσεων, με στόχο την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού εν εξελίξει έργων ΑΠΕ.

Συνίσταται στο ΥΠΕΚΑ υπηρεσία One Stop Shop για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων ΑΠΕ, η οποία θα παρέχει πληροφορίες και συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων των επενδυτών.


Προθεσμίες
Το νομοσχέδιο θα θέτει αυστηρές προθεσμίες για την έκδοση των γνωμοδοτήσεων ή/και αδειοδοτήσεων, ενώ για τις γνωμοδοτήσεις θα θεσπιστούν μέτρα, προκειμένου να καθορίζεται επακριβώς το περιεχόμενο κάθε γνωμοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 56.776,6 MW για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις για άδεια παραγωγής, λειτουργούν τα 1.214.6 MW. Eκτός από τα 667,9 MW που έχουν ανακληθεί, όσα δεν έχουν υλοποιηθεί «κόλλησαν» κυρίως στη γραφειοκρατία, στις τοπικές αντιδράσεις και στους όρους σύνδεσης με το δίκτυο, το οποίο λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Εθνικός, δεσμευτικός στόχος για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας είναι 20% ως το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ στη χώρα, μη συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, έφθασε στις 31/10/2009 στα 1.420.6 MW. Στην Πορτογαλία η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων στα τέλη του 2008 έφθανε στα 2.862 MW, στην Ολλανδία στα 2.225 MW, στη Δανία στα 3.180 MW και στην Ελλάδα στα 985 MW.


Ακριβή επιλογή στην Ικαρία

Kαινοτόμο αλλά ακριβό, αφού η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει στοιχίζει περίπου 31% πάνω από τη συμβατική ενέργεια είναι το νέο υβριδικό πάρκο ηλεκτρισμού που κατασκευάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία.

Το έργο, που αποτελείται από ανεμογεννητριες ισχύος 2,7MW και δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 4,15 MW με ταμιευτήρες νερού που λειτουργούν ως και αποθήκες ενέργειας, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της ΡΑΕ, παρουσία της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη και του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη. Το συμβατικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ και τα ετήσια έσοδά του εκτιμώνται σε 2,1 εκατ. ευρώ.


=======================================================
Οικολόγοι Πράσινοι: Θετικές, αλλά αποσπασματικές οι εξαγγελίες για τις ΑΠΕ
Θετικές χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι Οικολόγοι Πράσινοι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κενά ως προς το πρακτικό μέρος και τη συνολικότερη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα.
"Ο στόχος για 40% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, είναι θετικός και φιλόδοξος, αρκεί να προωθηθεί χωρίς ακρότητες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Θεωρούμε όμως ότι δε συμβαδίζει με τα κυβερνητικά σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες. Θετικά είναι και τα επιμέρους μέτρα για συντόμευση διαδικασιών και επίσπευση των απαραίτητων υποδομών, όπως και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι παραγωγοί ενέργειας μπορούν να είναι και οι πολίτες.", επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σημειώνουν, όμως, ότι χωρίς ενδιάμεσους στόχους (τουλάχιστον ανά τριετία) και μηχανισμούς για την παρακολούθησή τους, θα είναι αδύνατο να ελεγχθεί στην πράξη η αξιοπιστία των κυβερνητικών μέτρων και η ανάγκη ενδεχόμενων διορθωτικών κινήσεων. Πρακτικά η απουσία ενδιάμεσων στόχων σβήνει εκ των προτέρων τα ίχνη από οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβερνητική υπαναχώρηση, αναβάλλοντας το όποιο πολιτικό κόστος για το… 2020.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν ως αρνητικό τον στόχο για τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας. "Ο στόχος του 20% ως μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση για το 2020, αντιστοιχεί σε μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόλις κατά 20%, πολύ κάτω από το 35-40% που θεωρούν απαραίτητο οι εκθέσεις των ειδικών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.", τονίζουν.

Όπως υποστηρίζουν, "το χαμηλό ύψος του συνολικού στόχου δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης για σοβαρές αλλαγές πολιτικής σε τομείς όπως οι μεταφορές ή η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων. Ο στόχος αυτός κινδυνεύει άλλωστε να βρεθεί σύντομα στον αέρα, αν υπάρξει διεθνής συμφωνία για το κλίμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιήσει τη δέσμευση να αναπροσαρμόσει τους δικούς της στόχους μειώσεων στο 30% αντί του σημερινού 20% σε σχέση με το 1990".
=================================================
Δυόμιση δισ. ευρώ ετησίως το άλμα στο έλλειμμα των Ταμείων

Του Γιώργου Κουρή*

Το θέμα των ημερών και μέχρι το τέλος του μήνα είναι ο προϋπολογισμός και η φοροεπιδρομή που μας έρχεται. Πολλά τα αίτια για τους επιπλέον φόρους, αλλά ένα είναι το κορυφαίο που βγάζει μάτι από την πρώτη ανάγνωση, το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Εκτός από όποια ίδια έσοδα εισπράττουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τα ελλείμματα τους με επιχορηγήσεις που εφέτος θα φτάσουν τα 17,2 δισ. ευρώ. Ποσό που αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το ύψος δε της κρατικής «αιμοδοσίας» προς τα Ταμεία αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών εσόδων του 2009, ενώ ήταν μόλις 11% το 2000.

Η οικονομική κατάσταση στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι τραγική για μια σειρά από λόγους: Η μέση διάρκεια ζωής όλο και αυξάνεται (καλό για εμάς όχι για την τσέπη μας). Η εισφοροδιαφυγή είναι μεγάλη και διογκώνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Έχουν πάρει πρόωρη σύνταξη πολλές ομάδες συμπολιτών μας, ιδιαίτερα γυναίκες, που ενώ επιβαρύνουν τα Ταμεία δεν συνεισφέρουν. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη (ούτε Γ’ κατηγορίας βιβλία κρατούν). Πολλές συντάξεις αναπήρων πολέμου δεν δικαιολογούνται, κλπ.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία βάζουν και σημαντικά «φέσια», κυρίως στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση ρυθμίζοντας τα χρέη των νοσοκομείων, που είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά καλύπτει σε μεγάλο βαθμό χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία. Τα Ταμεία κατά πάγια πρακτική πληρώνουν το νοσήλιο των ασφαλισμένων τους, αλλά δεν πληρώνουν τα φάρμακα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την νοσηλεία. Έτσι δημιουργείται ένα «αλληλοφέσωμα» από τα Ταμεία προς τα νοσοκομεία και από τα τελευταία προς τους προμηθευτές τους.



Δύο από τις πιο πολύκροτες αποκρατικοποιήσεις, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, πρόσθεσαν σημαντικότατα βάρη στον προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο, γιατί έγιναν με νομοθεσία που υπαγορεύει ότι τα ελλείμματα των Ταμείων θα τα καλύπτει ο προϋπολογισμός. Σήμερα, για τα ανοίγματα των Ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ο φορολογούμενος πληρώνει 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που το 2004 ήταν μόνο 800 εκατ. ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι και η μεταφορά του ασφαλιστικού των υπαλλήλων των τραπεζών στο ΙΚΑ δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο βηματισμό.
Δικαιολογημένα ασφαλώς διαμαρτύρονται όσοι θίγονται. Πολλοί σήμερα, παρά πολλοί αύριο και όλοι μας μεθαύριο. Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων προκαλούν σοβαρότατες εκταμιεύσεις και έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ενώ στη συνέχεια αυξάνουν το Δημόσιο Χρέος. Άρα, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν το σύνολο των Δημόσιων οικονομικών σε κατάρρευση.

Το οικονομικό τέλμα των Ταμείων δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί άμεσα, αλλά μόνο από δεκαετία σε δεκαετία και υπό την προϋπόθεση ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποφασίσουν να πάρουν σημαντικό πολιτικό κόστος (κ. Ανδρέα Λομβέρδε διαβάζεις Capital;). Όλοι πιστεύουν ότι επειδή ορισμένα δισ. ευρώ χάνονται λόγω της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, αν αυτή περιοριστεί. Ξεχνούν ότι η εισφοροδιαφυγή χαμηλώνει το κόστος παραγωγής και συγκρατεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που διαφορετικά θα ήταν πολύ χειρότερη. Η σύλληψη της, δυστυχώς, θα δημιουργήσει σημαντικές στρατιές ανέργων, που στη συνέχεια δεν θα εισφέρουν στα Ταμεία. Αν δεν αυξηθούν τα ανώτατα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ακόμα και αν σε όλα τα άλλα προβλήματα υπάρξει βελτίωση, το σύστημα θα φτάσει σε μερικά χρόνια σε σημείο «έκρηξης».



τον ίδιο βηματισμό στο θράσος

*(Σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων μεταβάλλεται πλέον ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής. Ο εκπρόσωπος της J.P. Morgan J. Stott, καταθέτοντας χθες στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αποκάλυψε ότι «οι συζητήσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες μετείχε και ο Γ. Κουρής, είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2006». Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, ένας στους δύο πολίτες (45,2%) πιστεύει ότι πρέπει παραιτηθεί ο Γ. Κουρής - μεταξύ αυτών είναι και το 21,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει (39,8%) για τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα)
================================================================
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» κατέθεσε, μεταξύ άλλων, πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη, πρόταση που απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία.

================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: