Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα γίνουν πανελλαδικές εκλογές, προκειμένου να εκλεγούν οι δύο νέοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ. Πιστεύουν οι εργαζόμενοι της περιοχής ότι αυτή την φόρα οι ψήφοι θα μετρηθούν πρώτα και μετά θα σταλούν στην Αθήνα. Πολλή ακούγεται ότι έχουν δοθεί ήδη οι θέσεις. Ας είναι αυτή η ψηφοφορία η αρχή του τέλους στον κατάπτυστο τρόπο που μέχρι τώρα εκλέγονταν οι συνδικαλιστές.
Στις δύσκολες μέρες που έρχονται για τη χώρα την επιχείρηση και τους εργαζόμενους ,καλό είναι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να αναλογιστούν τις μεγάλες ευθύνες που απορρέουν από τη θέση που κατέχουν και να δείξουν το κατάλληλο ήθος.


=======================================
ΔΕΗ: Προχωρούν οι επενδύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες
Αμεση προώθηση των διαγωνισμών για τις δύο νέες λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, κατά την ομιλία του χθες αμέσως μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. της ΔΕΗ από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων πλειοψηφίας.

Αμεση προώθηση των διαγωνισμών για τις δύο νέες λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, κατά την ομιλία του χθες αμέσως μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. της ΔΕΗ από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων πλειοψηφίας.

H έκπληξη, πάντως, της χθεσινής ημέρας ήλθε από την απόφαση του ελληνικού δημοσίου να ορίσει ως μέλος στο Δ.Σ. τον μέχρι χθες εκπρόσωπο των εργαζόμενων στο Δ.Σ. κ. Ιωάννη Τσαρούχα, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, έγινε μέλος στο Δ.Σ. ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων. Ως εκπρόσωποι του Δημοσίου εξελέγησαν ακόμα οι κ. Νέλλας Γιώργος, Πανέτας Κωσταντίνος, πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Πετρόπουλος Ευάγγελος και Μπαράτσης Απόστολος.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες με σύνεση και με βάση τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες, και τόνισε ότι η ΔΕΗ οφείλει να στραφεί περισσότερο στις ΑΠΕ. Ανοικτό άφησε το ζήτημα αναπροσαρμογής των λειτουργικών δομών της επιχείρησης. Αύριο πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ.

============================================
"Κράτος συνδικαλιστών" στη διοίκηση της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Είναι ίσως ειρωνεία της τύχης, όμως την ίδια ημέρα που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, στην οποία καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίον του Π. Αθανασόπουλου κατηγορώντας τον για “ενορχηστρωμένη προσπάθεια να παρουσιασθεί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως ένα συνδικάτο που εκείνο που το ενδιαφέρει είναι να συνδιοικεί με τον εκάστοτε Διευθύνοντα Σύμβουλο” ο πρόεδρος του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλος εκλεγόταν μέλος του Δ.Σ.

Είναι μάλιστα σπάνιο αν όχι πρωτοφανές εν ενεργεία πρόεδρος συνδικάτου, να συμμετέχει θεσμικά στη διοίκηση της εταιρείας. Το γεγονός μάλιστα εγείρει ζητήματα όπως πως μπορεί ο πρόεδρος του συνδικάτου, ως μέλος του Δ.Σ. να εγκρίνει αποφάσεις όπως π.χ. για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ, που ανέρχεται σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Σύμφωνα πάντως με διαβεβαιώσεις που έχει δώσει και στις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις ο κ. Φωτόπουλος εξελέγη προσωρινά ως μέλος του Δ.Σ. με το αιτιολογικό ότι ήταν αναπληρωματικός του απερχόμενου εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ Γ. Τσαρούχα, ο οποίος με τη σειρά του τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες αρχαιρεσίες ώστε ο κ. Φωτόπουλος να αντικατασταθεί. Επίσης δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δε θα παραστεί σε καμία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Και εάν η παρουσία του κ. Φωτόπουλου θα είναι κατά τα φαινόμενα προσωρινή, δε συμβαίνει το ίδιο και με την ισχυροποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση καθώς όπως προαναφέρθηκε ο μέχρι χθες εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ Γ. Τσαρούχας τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Δημοσίου. Έτσι πλέον στο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος (και αργότερα ο αντικαταστάτης του εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ), ο πρώην συνδικαλιστής Γ. Μαρινίδης (ΔΑΚΕ), ενώ συνδικαλιστικής προέλευσης είναι δύο ακόμη μέλη: ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (ΟΚΕ) αλλά και ο Γ. Τσαρούχας (πρώην πρόεδρος των διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ).

Σημειώνεται ότι ο νόμος 2773/99 αλλά και το καταστατικό της ΔΕΗ περιέχουν ρητές προβλέψεις σε σχέση με την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι δύο και όχι τρεις. Ο κ. Τσαρούχας υπέβαλε χθες αυθημερόν την παραίτησή του από εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ.

Ένα ακόμη θέμα που χρήζει διευκρίνισης αφορά πάλι το νόμο 2773/99 που προβλέπει ότι δεν μπορεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων να πραγματοποιεί παραπάνω από μία θητείες. Φυσικά ο κ. Τσαρούχας είναι πλέον εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, ωστόσο πέραν του τυπικού είναι πιθανόν να τεθεί και ουσιαστικό ζήτημα.

Νομικής φύσης ή όχι, τα θέματα απασχόλησαν επί μακρόν τη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. με μια τυπική διαδικασία να διαρκέσει αρκετές ώρες. Τελικά, στον 7ο όροφο όπου είχε αποκλειστεί η παρουσία δημοσιογράφων όχι όμως και των δεκάδων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, δόθηκε το "πράσινο φως" και οι αποφάσεις θεωρήθηκαν και τυπικά νόμιμες.
============================================
Αναβάθμιση των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι πλέον η παρουσία της ΓΕΝΟΠ στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε χθες μαζί με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ συμμετέχουν επί της ουσίας 3 συνδικαλιστές ως εκπρόσωποι των εργαζομένων (αντί για 2 μέχρι πρότινος), έστω κι αν ο ένας τοποθετήθηκε εκ μέρους του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έγινε χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης ανακοίνωσε τους πέντε, εκτός του Ζερβού, εκπροσώπους του Δημοσίου.

Δηλαδή τους Κ. Πανέτα, πρώην γενικό διευθυντή της ΔΕΗ, Γ. Νέλα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΓΟΣΕ, Απ.

Μπαράτση, Ι. Πετρόπουλο και Γιάννη Τσαρούχα (πρώην εκπρόσωπο των εργαζομένων).

Σημειωτέον πως στο 11μελές Δ.Σ. της ΔΕΗ, εκτός από τους 5 εκπροσώπους του Δημοσίου, τον πρόεδρο της εταιρείας και τον εκπρόσωπο της ΟΚΕ, συμμετέχουν παραδοσιακά 2 εκπρόσωποι των μετόχων μειοψηφίας και 2 των εργαζομένων (οι κ.κ. Μαρινίδης, Τσαρούχας).

Ως εκ τούτου τη θέση του κ. Τσαρούχα στο Δ.Σ. ως εκπροσώπου των εργαζομένων ανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. Έτσι, επί της ουσίας οι συνδικαλιστές έχουν τρεις φωνές στο νέο Δ.Σ.
===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: