Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Νέο αίμα στην ΔΕΗ

Νέο αίμα στην ΔΕΗ
Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2009 01:44 .Ένας μάνατζερ με πολλές περγαμηνές, ο Απόστολος Μπαράτσης, που είναι σήμερα και πρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Α. Παπανδρέου, εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Η στήλη υπενθυμίζει, ότι ο κ. Μπαράτσης συμμετείχε και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ για λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2004 και δεν δίστασε να έλθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον κ. Π Βουρλούμη, για το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων με τους εθνικούς προμηθευτές του Οργανισμού. Μετά τη σύγκρουση αυτή, ο κ. Μπαράτσης είχε παραιτηθεί, ενώ η υπόθεση πήρε το δρόμο της προς τη Δικαιοσύνη. Αυτή η στάση είναι βεβαίως προς τιμήν του κ. Μπαράτση, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου όλα συμβιβάζονται και όλα έχουν την τιμή τους…
=========================
ΔΕΗ: Σε νέα εποχή οι σχέσεις διοίκησης - συνδικάτων
By Alkman Granitsas

ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)--Η εκλογή του Αρθούρου Ζερβού στη θέση του επικεφαλής της κυρίαρχης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενδέχεται να σηματοδοτεί μία νέα εποχή συναίνεσης στην εταιρεία μετά από δύο χρόνια σφοδρών – και μερικές φορές βίαιων – αντιπαραθέσεων μεταξύ της διοίκησης και των συνδικάτων.

Την Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ εξέλεξε επισήμως τον κ. Ζερβό, έναν 57χρονο ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της κατά 51% κρατικής εταιρείας, σε αντικατάσταση του απερχόμενου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου κ. Τάκη Αθανασόπουλου.

Ωστόσο ακόμη και πριν αναλάβει τη θέση – μαζί με τη νεο-εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση που τον διόρισε – είχε προβεί σε κινήσεις κατευνασμού του ισχυρού εργατικού συνδικάτου της ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το οποίο επανειλημμένα ήρθε σε σύγκρουση με τον προκάτοχό του και παρεμπόδισε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο κ. Ζερβός και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν τις δύο καθυστερημένες επενδύσεις για τα εργοστάσια λιγνίτη και θα επιδιώξουν την αναδιάρθρωση και πιθανή αύξηση των τιμολογίων με σκοπό την εξυπηρέτηση του αυξημένου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον, δύο σημαντικών ζητημάτων για τη ΓΕΝΟΠ.

Σε ανακοίνωση του συνδικάτου την περασμένη εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ υπογράμμισε το “καλό κλίμα” με τη νέα διοίκηση, ωθώντας τους αναλυτές να επισημάνουν την διαφαινόμενη συναίνεση στην εταιρεία.

“Σε πρόσφατες ανακοινώσεις του συνδικαλιστικού φορέα της ΔΕΗ γίνεται λόγος για τις νέες επενδύσεις λιγνίτη και την ανάγκη αναδιάρθρωσης των τιμολογίων με σκοπό την ενσωμάτωση των επιβαρύνσεων από το CO2”, σημειώνει η Eurobank Securities. “Οι ανακοινώσεις αυτές βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις δηλώσεις του κ. Ζερβού και τα σχετικά σχόλια του υπουργείου ενέργειας, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συναίνεσης σε καίρια ζητήματα για τη ΔΕΗ”.

Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση θεωρείται ότι είναι πολύ πιο φιλικά προσκείμενη στα συνδικάτα σε σύγκριση με την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ήθελε να διασπάσει και να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη, η κυβέρνηση επίσης διόρισε τον Ιωάννη Τσαρουχά, επί μακρόν ηγέτη του εργατικού κινήματος, ως έναν από τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο συμβούλιο. Σε συνδυασμό με τις δύο θέσεις που κατά την τρέχουσα περίοδο κατέχει η ΓΕΝΟΠ, ο διορισμός συνεπάγεται ότι το συνδικάτο θα έχει στην ουσία τρεις ψήφους στο 11μελές συμβούλιο.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή έναντι των δύο προηγούμενων ετών, όταν η ΓΕΝΟΠ συστηματικά προκαλούσε αναταράξεις στα συμβούλια, οργάνωνε απεργίες και στην ουσία υπονόμευε τις προσπάθειες του κ. Αθανασόπουλου να δημιουργήσει μία νέα κοινοπραξία με την γερμανική RWE AG.

“Φαίνεται ότι κυριαρχεί συναινετικό κλίμα μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και των συνδικάτων”, σχολίασε αναλυτής μίας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της Ελλάδας. “Και η έξυπνη κίνηση που πρέπει να κάνει η διοίκηση είναι βρει ένα σημείο επαφής και συνεργασίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέψουμε στο παλιό σενάριο των συνεχόμενων αντιπαραθέσεων”.

================================================

Δανεισμός 53 δισ. και ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ το πρόγραμμα για το 2010
Πηγή: Express.gr 17/12/09-07:00


IΔIΩTIKOΠOIHΣEIΣ ύψους 2,5 δισ. ευρώ προανήγγειλε για το 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων στους ξένους οίκους Goldman Sachs, Deutsche Bank και Barcleys στο Λονδίνο, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε παρουσία 300 περίπου θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις τον επόμενο χρόνο θα ανέλθουν στο 1% του ΑΕΠ μέσω πωλήσεων στοιχείων ενεργητικού του κράτους στον τομέα των τραπεζών, των εταιριών κοινής ωφέλειας και άλλων εισηγμένων, ενώ σύμφωνα με παρόντες στις παρουσιάσεις, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί την ΑΤΕBank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τον επόμενο χρόνο, στο 8,7% του ΑΕΠ, ενώ ανέφερε ότι η κατά 10% μείωση των επιδομάτων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ουσιαστικώς μεταφράζεται σε μείωση ονομαστικού μισθού 4%, ακόμη και μετά τις μικρές αυξήσεις μισθών για τους χαμηλόμισθους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο εξωτερικός δανεισμός του Δημοσίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι της τάξης των 15 δισ. ευρώ, με το ύψος του για το σύνολο του 2010 να εκτιμάται πλέον στα 53 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στο Reuters χθες ότι "έχουμε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το αντιμετωπίζουμε με έναν προϋπολογισμό που μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες".

Ωστόσο μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκαντ Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μάς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα». «Ο Eλληνας υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση από την αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση». Μίλησε για "ασυγχώρητα λάθη" που έγιναν στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση και παρομοίασε τις πολιτικές της με αυτές των βαλτικών χωρών...

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της και δεν μπορεί να υπολογίζει σε οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία.



6 δισ. ευρώ ο χθεσινός

δανεισμός από την ΕΚΤ
Παράλληλα κατά την χθεσινή, τελευταία δημοπρασία τίτλων ετήσιας διάρκειας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα συνολικά φαίνεται ότι απορρόφησε τίτλους περί τα 6 δισ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα των προηγούμενων δημοπρασιών.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικά αντλήσει από την ΕΚΤ περί τα 52 δισ. ευρώ και μετά τις αποπληρωμές που έχουν γίνει το άνοιγμα είναι της τάξεως των 32 δισ. ευρώ. Στη χθεσινή δημοπρασία της ΕΚΤ προσέφυγαν 224 τράπεζες και άντλησαν περί τα 97 δισ. ευρώ, όταν τον Ιούνιο είχαν προσφύγει 1.120 τράπεζες αλλά είχαν συνολικά αντλήσει 75 δισ. ευρώ.

Η χθεσινή δημοπρασία της ΕΚΤ ήταν η τελευταία για τίτλους ετήσιας διάρκειας και η μοναδική με επιτόκιο που δεν είναι σταθερό στο 1% αλλά θα προσαυξάνεται και θα είναι ισόποσο με το εκάστοτε επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ, που εκτιμάται από τα μέσα του επόμενου έτους. Aρα και το κόστος του δανεισμού των τραπεζών δεν είναι εκ των προτέρων καθορισμένο και πάντως όχι τόσο χαμηλό όπως τις προηγούμενες φορές.

Με τα ποσά που άντλησαν χθες από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες και τη ρευστότητα που διαθέτουν είναι σε θέση να στηρίζουν περαιτέρω δανειοδοτικό πρόγραμμα του Δημοσίου και να αποπληρώσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου προκειμένου να αποχωρήσουν από το πακέτο στήριξης.

Το τελευταίο δεν φαίνεται όμως πιθανό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι επί του παρόντος οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις και εφησυχασμούς.

Σημειώνεται τέλος ότι σε εύρος 20 μονάδων βάσης από τις 232 μέχρι τις 252, διακυμάνθηκε χθες το spread του 10ετούς ομολόγου, με τις αγορές να παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας.
===========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: