Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Σπάει σε κομμάτια η ΔΕΗ, ελεύθερα τα τιμολόγια

Σπάει σε κομμάτια η ΔΕΗ, ελεύθερα τα τιμολόγια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαμελισμό της ΔΕΗ στέλνουν οι Βρυξέλλες και θέλοντας να διασφαλίσουν την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας στέλνουν στις αρχές του 2010 στη χώρα μας κλιμάκιο επιθεωρητών. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται ενώπιον παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, ωστόσο η πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων να κωλυσιεργούν τις μεταρρυθμίσεις υπό το κράτος του φόβου των αντιδράσεων έχει δημιουργήσει ένα ακόμη αδιέξοδο.
Τόσο η πίεση των Βρυξελλών όσο και οι ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται στην ενεργειακή αγορά της χώρας μας καθιστούν σχεδόν επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας με ήπιο τρόπο, ειδάλλως η Κομισιόν θα επιβάλει το σχεδιασμό της. Άλλωστε στις Βρυξέλλες έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για ενιαίο ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα ήδη αποτελεί «μαύρο πρόβατο».
Οι πιέσεις της Κομισιόν αναμένεται να ενταθούν για έναν ακόμη λόγο: Η ενέργεια έχει εισαχθεί ως ειδικό κεφάλαιο με δεσμευτικές προβλέψεις για κράτη-μέλη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή το Σύνταγμα της Ε.Ε.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Κ» ωστόσο αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση μελετάται τρόπος συμμόρφωσης με τις λιγότερο δυνατές αντιδράσεις από το σκληροπυρηνικό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Είναι όμως αδύνατο να βρεθεί «παράθυρο» με «εικονική εφαρμογή» της οδηγίας καθώς οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Το θέμα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στην κορυφή και της ατζέντας του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και πολιτικοί χειρισμοί από πλευράς ΥΠΕΚΑ και υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, που χειρίζεται τα ενεργειακά, προκειμένου οι Βρυξέλλες να δώσουν παράταση για τη συμμόρφωση της χώρας μας.
Η σχετική οδηγία που εντάσσεται στο περίφημο 3ο πακέτο της Ενέργειας (2009/72/ΕΚ) ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η Ελλάδα ακόμη δεν έχει συμμορφωθεί στο 2ο πακέτο της οδηγίας του 2003 (2003/54/ΕΚ)! Το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι ο λογιστικός διαχωρισμός.
Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει η χώρα μας μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2012 να προχωρήσει σε διαχωρισμό των διαχειριστών των δικτύων από τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας στην ενέργεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθετοποιημένη ΔΕΗ.
Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν εστάλη στην Αθήνα προ εξαμήνου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι απαντητική επιστολή της προηγούμενης κυβέρνησης έχει κριθεί ως μη ικανοποιητική.
Η ύπαρξη επιστολής –γεγονός με τη δική του σημασία– γνωστοποιήθηκε από την Επιτροπή με αφορμή μια ουδόλως σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κυρίας Άννυς Ποδηματά.
Έτσι, η απάντηση του επιτρόπου Πίλμπαγκς σε ερώτηση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ έλαβε τη μορφή αυστηρού μηνύματος: «Η Ελλάδα δεν έχει καν προχωρήσει με το διαχωρισμό του Διαχειριστή Δικτύου (Συστήματος) Διανομής. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης», αναφέρει ο επίτροπος. Επιπλέον, θέτει θέμα απελευθέρωσης των τιμολογίων που σήμερα καθορίζονται με απόφαση της κυβέρνησης.
«Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται από την κυβέρνηση και η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης» λέει η απάντηση του επιτρόπου.
Από την άλλη πλευρά παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα ενεργειακά θέματα αναφέρουν ότι η έλλειψη σαφούς εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων οδηγούν σε δραματική αύξηση των τιμολογίων της Επιχείρησης, ακόμη και άνω του 25-30% το 2013, όταν δηλαδή εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, καθώς η ΔΕΗ είναι η πλέον «βρώμικη» ηλεκτρική επιχείρηση της Ε.Ε.
Το τρίτο ζήτημα που θέτει στην απάντησή του ο επίτροπος Πίλμπαγκς αφορά το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά αναφέροντας ότι «σε επίπεδο λιανικής πώλησης δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής πέραν της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές για να εξετάσουν αυτό το ζήτημα».
Ασφαλείς πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι για όλα αυτά τα θέματα επισκέπτεται την Αθήνα εντός του Ιανουαρίου κλιμάκιο της Κομισιόν, όπως δηλαδή έγινε με την περίπτωση του ελλείμματος. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που φέρνει τη χώρα μας ενώπιον τετελεσμένων, που μεταφράζονται σε αναγκαστικά μέτρα διαμελισμού της ΔΕΗ σε περίπτωση βεβαίως που δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση.

Οι µέτοχοι της ∆ΕΗ
Αναπάντητο παραµένει το ερώτηµα των επιπτώσεων που θα έχει στους µετόχους της επιχείρησης µια τέτοια εξέλιξη, καθώς το «σπάσιµο» της επιχείρησης θα επιφέρει αναγκαστικά αλλαγές και στην αξία της. Ανάλογη συζήτηση είχε ανοίξει και µε αφορµή το «σπάσιµο» του ΟΤΕ, ωστόσο νοµική φόρµουλα για ανάλογες περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει. Το ιδανικό σενάριο προβλέπει τη σύµφωνη γνώµη των µετόχων να απεµπολήσουν τις μετοχές τους με αντάλλαγμα κάποιο premium.

Οι εναλλακτικές

Η πιο ήπια εναλλακτική που έχει µπροστά της η ∆ΕΗ είναι η δηµιουργία διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών για τα δίκτυα διανοµής και µεταφοράς, χωριστές από τις δραστηριότητες παραγωγής, εµπορίας και των λιγνιτών. Με βάση την οδηγία 2009/72/ΕΚ που ισχύει από τις 13 Ιουλίου φέτος, εάν δεν εφαρµοστεί το ήπιο «σπάσιµο», τότε θα υπάρξει αναγκαστική δηµιουργία ξεχωριστών εταιρειών µε εκχώρηση των δικτύων. Ακόµη όµως και στην περίπτωση της δηµιουργίας θυγατρικής, υπάρχουν αυστηρές προβλέψεις για την αποτροπή εικονικών αλλαγών (π.χ. αφαίρεση της λειτουργίας της ηµερήσιας αγοράς).

Οι κινήσεις της κυβέρνησης
Σαφές δείγμα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της το θέµα και προετοιµάζεται για αλλαγές στη δοµή της ∆ΕΗ αποτελεί η τοποθέτηση στο ∆ΕΣΜΗΕ στη θέση του διευθύνοντος συµβούλου του Γρηγόρη Αντωνόπουλου, ο οποίος προέρχεται από τη διεύθυνση διανοµής της ∆ΕΗ.
Τα τελευταία χρόνια δε, ήταν επικεφαλής του γραφείου της εταιρείας στις Βρυξέλλες, γεγονός που τον καθιστά άριστο γνώστη της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί σε βάρος της Ελλάδας. Εξάλλου, «ατού» του κ. Αντωνόπουλου θεωρείται το ότι έχει άριστες σχέσεις µε το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, καθώς το 2008 είχε αρνηθεί να καταθέσει στο δικαστήριο εναντίον της απεργίας, συγκρουόµενος µε τον Π. Αθανασόπουλο.

Ο ∆ΕΣΜΗΕ είναι η εταιρεία που βάσει του νόµου του 2005 θα έπρεπε να έχει µετατραπεί σε ∆ΕΣ∆ΗΕ υποδεχόµενος τη διαχείριση µέρους του δικτύου διανοµής.

* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 5ης Δεκεμβρίου
========================================
Πώληση τμημάτων
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις Alstom και Schneider Electric προχωρά ο γαλλικός όμιλος πυρηνικής ενέργειας, Areva για την πώληση του τμήματος μεταφοράς και διανομής, μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους του ομίλου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «στρατηγικό λάθος».
Η προσφορά των Alstom-Schneider ανερχόταν στα 4,09 δισ. ευρώ (6,13 δισ. δολάρια). Η υπό κρατικό έλεγχο Areva -που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα πυρηνικής ενέργειας- ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι προχωρεί στην πώληση διαφόρων στοιχείων ενεργητικού, ώστε να συγκεντρώσει κεφάλαια που θα επενδύσει σε νέα τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας.
Το τμήμα μεταφοράς και διανομής κατασκευάζει και διαχειρίζεται δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, απασχολεί 31.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 100 χώρες και αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% των πωλήσεων της Areva.
O ιαπωνικός όμιλος Toshiba και ο αμερικανικός «κολοσσός» General Electric είχαν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τμήμα, με την Areva να επιλέγει την προσφορά των Alstom και Schneider Electric.
Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής του European Works Council -που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Areva- η πώληση του τμήματος μεταφοράς και διανομής δεν θεωρείται λογική, γι' αυτό και προσανατολίζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πώληση του τμήματος προωθήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, το βασικό μέτοχο της Areva με ποσοστό 91%.


==========================================
Η ΔΕΗ του 'αύριο': Με λιγότερες αλλά πιο καθαρές λιγνιτικές μονάδες
08:16 - 07 Δεκέμβριος 2009
Περισσότερο "πράσινη" θα είναι στο μέλλον η παραγόμενη από τη ΔΕΗ κιλοβατώρα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το καύσιμο βάσης, που είναι ο στρατηγικής σημασίας "φθηνός" λιγνίτης. Απλώς, η παραγωγή από λιγνίτη θα γίνει σταδιακά πιο "καθαρή", δεδομένου ότι στις αρχές του 2010 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις δύο λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης και λιγότερου ρυπογόνου τεχνολογίας, της Φλώρινας (Μελίτη ΙΙ) και της Πτολεμαίδας (αριθμός 5), τα τεύχη δημοπράτησης για τις οποίες είναι έτοιμα. Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 - 2014, που θα ξεκινήσει να καταρτίζεται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς από τα τέλη του 2007, οπότε και ανακοινώθηκε το υφιστάμενο σχέδιο, μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει (εξοστρακίστηκε ο λιθάνθρακας, η κυβέρνηση μιλά για μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ). Το επικαιροποιημένο αυτό μπίζνες πλαν θα περιγράφει τη ΔΕΗ της επόμενης πενταετίας, και στόχος της νέας διοίκησης είναι να μπορέσει να ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2010.
Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Εκείνο ωστόσο που δεν θα περιγράφεται στο μπίζνες πλαν της επιχείρησης, αλλά που αποτελεί κοινή παραδοχή τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός της ΔΕΗ, αφορά στο μέλλον του λιγνίτη, του εθνικού μας καυσίμου. Συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό στη ΔΕΗ, ότι από το στόλο των 20 λιγνιτικών μονάδων που διαθέτει η εταιρεία, μέχρι το 2020, ένας μεγάλος αριθμός αναπόφευκτα θα κλείσει (όπως οι 4 του ΑΗΣ Πτολεμαίδας και οι 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης), για λόγους παλαιότητας ή περιβαλλοντικούς. Κάποιες εξ αυτών θα αντικατασταθούν από άλλες καθαρότερης τεχνολογίας (όπως θα γίνει με τις δύο μονάδες Φλώρινας και Πτολεμαίδας), ωστόσο η παραγωγή των υπολοίπων, θα καλυφθεί αναγκαστικά από άλλες μορφές τεχνολογίας, είτε φυσικού αερίου, είτε ανανεώσιμων πηγών. Λένε στελέχη της ΔΕΗ ότι το 2020 η παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα από λιγνίτη, θα έχει μειωθεί στο 50%-60% της σημερινής.

Ενα ερώτημα επομένως στο οποίο θα κληθεί αργά ή γρήγορα να απαντήσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Ζερβό, αφορά στο "τι είναι οικονομικότερο για την επιχείρηση ; Η δημιουργία νέων μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας ή ο εκσυγχρονισμός των σημερινών πολλών παλαιών;". Διότι εκτός από την 100% δημοπράτηση της εμπορίας ρύπων που θα ισχύσει υποχρεωτικά από το 2013 πλήττοντας τα οικονομικά της ΔΕΗ, από το 2016 και μετά ο περιβαλλοντικός κλοιός για την επιχείρηση, σφίγγει περαιτέρω. Τη χρονιά εκείνη πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τα νέα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά όρια της Ε.Ε. για τους ρύπους, δηλαδή το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου.

Αντικατάσταση λιθάνθρακα με ΑΠΕ

Επίσης από το νέο μπίζνες πλαν "εξοβελίζεται" και επισήμως ο λιθάνθρακας, αφού δεν θα υπάρχει η παραμικρή πλέον αναφορά στο εν λόγω καύσιμο. Το προηγούμενο μπίζνες πλαν, που είχε συνταχθεί επί θητείας Τάκη Αθανασόπουλου, προέβλεπε δύο μονάδες λιθάνθρακα (συνολικής ισχύος 1600 MW), προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, και αναγκάζοντας την προηγούμενη κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν.

Στις σκέψεις της νέας διοίκησης, είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, μέρος της ισχύος αυτής από λιθάνθρακα, να αντικατασταθεί, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, από μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επειδή όμως κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου εγκαθίστανται μετά βίας κάθε χρόνο λίγο πάνω από 120 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, ξαφνικά μία και μόνο επιχείρηση, η ΔΕΗ, να αρχίσει να βάζει 200 και 300 μεγαβάτ, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την κυβέρνηση. Ενας τέτοιος στόχος, λένε κύκλοι της νέας της διοίκησης, θα είναι εφικτός, μόνο εφόσον αλλάξει δραστικά το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά με την πολιτεία. Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Ζερβό ποντάρει πολλά στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που μεταξύ άλλων προβλέπει δραστική μείωση των χρόνων αδειδοτότησης για αιολικά, φωτοβολταικά και άλλα έργα ΑΠΕ, ταχεία προώθηση έργων μεγάλης κλίμακας, υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού αιολικού ή ηλιακού δυναμικού , αλλαγές στο υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, κλπ.

====================================================
6.500 διακοπές συνδέσεων ρεύματος στην Αχαΐα, λόγω αδυναμίας πληρωμής
Ερώτηση Τσούκαλη στην Βουλή

Χιλιάδες νοικοκυριά στην Αχαΐα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ηλεκτρικό. Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση όσων στερούνται τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η οικονομική κρίση έχει ορατά αποτελέσματα όχι μόνο στην αγορά αλλά και στα νοικοκυριά. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά στο Νομό Αχαΐας, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ το 2008 στην πόλη της Πάτρας, έγιναν 7.000 διακοπές συνδέσεων από τη ΔΕΗ, το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 6.500. Αναμένεται μέχρι τέλους του χρόνου ο αριθμός να μεγαλώσει με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό από πέρυσι.
Επειδή στα πλαίσια της ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, και της κοινωνικής αλληλεγγύης η κυβέρνηση οφείλει να δει και αυτό το θέμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των διακοπών σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Αχαΐα που πραγματοποιήθηκαν το 2007,το 2008 και το 2009 και εάν υπάρχουν στοιχεία για τα νοικοκυριά που δεν επανασυνδέθηκαν λόγω οικονομικής αδυναμίας.
2) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ανακούφιση όσων στερούνται τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

========================================
Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης


Του Marc Scott

Η μικρή πόλη του Thompson στο βόρειο τμήμα της Αϊόβα είναι πολύ μακριά από την Κοπεγχάγη, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου για να καταλήξουν σε συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το Thompson, με πληθυσμό περίπου 550 ανθρώπων, κάνει το καθήκον του. Ακριβώς έξω από την πόλη, υπάρχουν 10 ανεμογεννήτριες σε γεωργικές εκτάσεις. Χτισμένες το προηγούμενο έτος από την ισπανική Iberdrola Renovables (IBR: SM), τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, το project πλέον προσφέρει πράσινη ενέργεια για 6.000 σπίτια εντός και γύρω από το Thompson.

"Οι ΗΠΑ είναι η βασική προτεραιότητα για τις επενδύσεις μας,” λέει ο Angeles Santamaría, διευθυντής αγορών και προβλέψεων της Iberdrola Renovables, η οποία απασχολεί ήδη 800 άτομα σε ολόκληρη την Αμερική και σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ μέχρι το 2012. "Οι ευκαιρίες σε όλη τη χώρα είναι πολύ ελκυστικές."

Η Iberdrola Renovables δεν είναι η μόνη εταιρεία που βλέπει επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Από την General Electric (GE) και την Ford (F) μέχρι την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλιακών πάνελ SunTech (STP) και γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF (EDF:FP), επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να είναι μέρος της πράσινης μόδας. Αυτό συμβαίνει παρά τις ανησυχίες ότι η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης, η οποία θα βάλει τους πολιτικούς να διαπραγματευτούν το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κυότο, μπορεί να μην προσφέρει μια δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για τις εταιρείες, η αβεβαιότητα δεν επιφέρει αναβολή των επενδύσεων. Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη διατεθεί για "πράσινα" έργα από την Καλιφόρνια έως την Καμπότζη. Και παρά τις πολιτικές αποτυχίες, οι αναλυτές αναμένουν πως θα διατεθούν περισσότερα μετρητά κατά την επόμενη δεκαετία.


"Οι πολιτικοί πρέπει να καλύψουν την απόσταση, επειδή ο ιδιωτικός τομέας τους έχει αφήσει πίσω ", λέει ο Joe Stanislav, independent senior adviser στη συμβουλευτική Deloitte. "Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει την πράσινη ατζέντα, και αυτό μας οδηγεί σε μια επανάσταση."

Αποδοτικότητα και υψηλότερα περιθώρια

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από τη δεκαετία του 1930, η ώθηση προς πράσινες δράσεις δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάσωση του πλανήτη. Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, ψάχνουν να περιορίσουν το κόστος και οι φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σκεφτείτε την ιταλική εταιρεία ενέργειας Enel (ENEL: MI), η οποία επένδυσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτήν τη δεκαετία σε έξυπνους μετρητές-τεχνολογία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να παρακολουθούν στενότερα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τη χρήση της ενέργειας, η Enel τώρα εξοικονομεί 750 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των σταθμών παραγωγής ενέργειας της. Και η επιχείρηση σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση της υποδομής της, με τα λεγόμενα έξυπνα δίκτυα -με πιο έξυπνο καταμερισμό ενέργειας- τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας της εταιρείας κατά περίπου 20%.

"Θέλαμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα, να δημιουργήσουμε υψηλότερα περιθώρια κέρδους, και να βοηθούμε τους πελάτες να μειώσουν τους λογαριασμούς τους,” λέει ο Livio Gallo, διευθυντής της Enel για υποδομές και δίκτυα.

Οι οικολογικές επενδύσεις μπορεί να βοηθούν τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος τους, αλλά ανοίγουν επίσης ευκαιρίες σε τομείς που δεν συνδέονται συνήθως με τις πράσινες business.

Είναι αλήθεια στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, για παράδειγμα, όπου οι αναλυτές λένε πως το να βάλει κανείς ασύρματη επικοινωνία στο ηλεκτρικό δίκτυο θα μπορούσε να το κάνει πολύ πιο έξυπνο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής Accenture (ACN), μεγαλύτερη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας στο πλαίσιο του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη έως και 64 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Παρόμοιες κινήσεις εξοικονόμησης θα μπορούσαν να λάβουν χώρα και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Ένα δισεκατομμύριο ασύρματες συνδέσεις κινητής

Από που θα έρθουν οι μειώσεις του κόστους; Ο Peter Lacy, υπεύθυνος βιώσιμης πρακτικής της Accenture για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, λέει πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να προσφέρουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ασύρματες συνδέσεις που θα αποτελούν την ραχοκοκαλιά μιας επένδυσης σε έξυπνα δίκτυα και μετρητές. Αυτό θα επιτρέψει στις συνιστώσες της ενεργειακής υποδομής, όπως τα εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους, μειώνοντας τα κόστη συντήρησης και δίνοντας στις επιχειρήσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες των καταναλωτών. Παρόμοιες χρήσεις, επίσης, θα μπορούσαν να υπάρξουν στη μεταποιητική βιομηχανία, ιδίως στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θα επιτρέπει στις μηχανές να τροποποιούν τα μοτίβα εργασίας τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

“Η ενσωμάτωση της ασύρματης τεχνολογίας [για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος] θα μπορούσε πραγματικά να είναι η ΄αποδιοργάνωση΄ της καινοτομίας,” λέει ο Lacy.

Πράγματι, οι εταιρείες θα προχωρήσουν ό,τι και να συμβεί στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Όμως, μια συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις επιχειρήσεις. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πιέζουν σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 25 Νοέμβρη, ο Πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε μια μείωση 17% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2020 έναντι των επιπέδων του 2005. Αυτό αντανακλά παρόμοιους στόχους, τους οποίους τώρα επεξεργάζεται το Κογκρέσο. Μια ημέρα αργότερα, η Κίνα -ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών CO2 στον κόσμο- προσφέρθηκε να μειώσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα του ΑΕΠ έως και κατά 45% έως το 2020, σε σύγκριση με τα στοιχεία για το 2005. Και τα μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκέμβρη είπαν πως η Ινδία θα ακολουθούσε, αν και η χώρα θα μείωνε τις εκπομπές του άνθρακα κατά μόνο 25% για την ίδια περίοδο.

Όμως, οι αναλυτές αμφιβάλουν πως θα προκύψει μια δεσμευτική συμφωνία από την Κοπεγχάγη. Ο Kristian Tangen, ένας ανώτερος εμπειρογνώμονας στη συμβουλευτική Point Carbon, λέει πως η πιθανότερη έκβαση από τη σύνοδο κορυφής θα είναι μια βασική συμφωνία "πλαίσιο" χωρίς συγκεκριμένους στόχους. Το επόμενο έτος θα ακολουθήσουν νομικά δεσμευτικές λεπτομέρειες, όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα ανά χώρα.

Αυτό μπορεί να απογοητεύσει μερικούς από αυτούς που αναμένουν μεγάλες αλλαγές από την Κοπεγχάγη. Αλλά για τις επιχειρήσεις, το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη συζητούν για μείωση των εκπομπών CO2, ακόμη και χωρίς ακριβείς στόχους, θα πρέπει να είναι αρκετό για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις. "Το αν θα προκύψει μια συγκεκριμένη συμφωνία είναι λιγότερο σημαντικό από την κατεύθυνση προς την οποία οδεύουμε", λέει ο Lacy της Accenture. "Και για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει πως οι πράσινες επενδύσεις θα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές."

Ο Scott είναι ανταποκριτής στο γραφείο του Λονδίνου για το BusinessWeek.
==============================================
Αλβανία: Νέα ενεργειακά έργα στον Αώο ποταμό

Νέα έργα θα κατασκευαστούν κατά μήκος του Αώου ποταμού, παρέχοντας στην Αλβανία τη δυνατότητα προμήθειας ενέργειας και επιλύοντας προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, δήλωσε το μέλος του φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού, Βεζίρ Μέτα.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ", ο κ. Μέτα υπογράμμισε πως σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή έξι, μικρών, υδροηλεκτρικών σταθμών, ισχύος 6 - 7 MW.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών αποτελεί τμήμα του σχετικού προγράμματος για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων στη λεκάνη του Αώου, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

=====================================================
Σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προβαίνει η Γαλλία
«Τέλος εποχής» για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας που είχε επιτευχθεί με την πυρηνική ενέργεια.


Για πολλές δεκαετίες παινευόταν η Γαλλία για τον κλάδο πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, από τους καλύτερους στον κόσμο, αλλά τώρα υποχρεώνεται να προβεί σε εισαγωγές ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο για γενικές διακοπές ρεύματος τον φετινό χειμώνα.

Η ανακοίνωση της ανάγκης για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προκάλεσε την αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, η οποία ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή παρέχει άλλη μια απόδειξη πως η πολιτική της Γαλλίας να παράγει τα 3/4 των συνολικών αναγκών της για ηλεκτρισμό από την πυρηνική ενέργεια ήταν μέγα σφάλμα.

Η Γαλλία είχε αποφασίσει μετά την πετρελαϊκή κρίση του '70 να επεκτείνει τον κλάδο πυρηνικής ενέργειας για να αναπτύξει αξιόπιστα ενεργειακά αποθεματικά. Για πολλά χρόνια μάλιστα, εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές της χώρες.

Ωστόσο, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε συνδυασμό με τους γερασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού, αλλά και σε εκ βαθέων επανεξέταση της «πυρηνικής» πολιτικής της χώρας.

Τον Οκτώβριο, η παραγωγή ενέργειας ήταν τόσο μειωμένη που η χώρας αναγκάστηκε να εισάγει, για πρώτη φορά από το 1982, 458 γιγαβατώρες από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Ελβετία.

«Η προώθηση της ιδέας της ενεργειακής αυτονομίας, ήταν το πέπλο των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας» ανάφερε ειδικός του κλάδου, τονίζοντας ότι σήμερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη επενδύσεων, ιδιαίτερα σε προσωπικό για τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτρισμού.
================================================
Πόσο εφικτή είναι η ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας;
Είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Το θέμα της πλήρους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του κόσμου από πηγές «πράσινης», ανανεώσιμης ενέργειας, είναι κάτι το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.
Ανοίγοντας το δρόμο, η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καλύψει το 15% των ενεργειακών της αναγκών με «πράσινη» ενέργεια εντός διαστήματος 10 ετών.

Κατά πόσο όμως είναι εφικτό το 100%;

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Μακέη είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικά με το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά τις εκτιμήσεις του, ακόμη και αν αξιοποιούνταν κάθε δυνατή πηγή λ.χ αιολικής ενέργειας, και πάλι δε θα έφτανε για να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές απαιτήσεις μίας χώρας όπως η Μ. Βρετανία. Ο κύριος λόγος: η ενέργεια δεν έρχεται μόνο με τη μορφή του ηλεκτρισμού, αλλά και με τη μορφή θέρμανσης ή άλλων ειδών.

Επίσης, πολύ συχνά η «πράσινη» ενέργεια είναι αναξιόπιστη. Στην περίπτωση της αιολικής, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι άνεμοι θα είναι πάντα ισχυροί: οι περισσότεροι σταθμοί λειτουργούν κατά μέσο όρο στο 20-30% της μέγιστης απόδοσής τους. Στις περιπτώσεις της υδροηλεκτρικής ενέργειας ή αυτής που προέρχεται από τα κύματα της θάλασσας, οι πηγές είναι σαφώς πιο αξιόπιστες, αλλά δυσκολότερο να εντοπιστούν.
Ένα ακόμη θέμα το οποίο τίθεται είναι αυτό του απαιτουμένου χώρου: γενικότερα, η τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας είναι αρκετά…ογκώδης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των ηλιακών συλλεκτών (απαιτείται κάλυψη μεγάλων εκτάσεων γης για να υπάρχει υψηλή απόδοση) και αυτά των ανεμοτουρμπίνων (γιγαντιαίων διαστάσεων).
Τα προβλήματα δε σταματούν στο συγκεκριμένο σημείο: στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, η ανανεώσιμη ενέργεια αποδεικνύεται ακριβή. Εκεί που το κόστος της ενέργειας που παράγεται από καύση άνθρακα και φυσικό αέριο υπολογίζεται ως 5 πέννες ανά κιλοβατώρα, η αντίστοιχη «τιμή» για την αιολική ανέρχεται στις 7-9. Επίσης, λόγω της προαναφερθείσας αναξιοπιστίας, απαιτούνται εφεδρικά συστήματα- που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος κατά 1-2. Αντίστοιχα είναι και τα κόστη για την υδροηλεκτρική ενέργεια και αυτήν που προέρχεται από καύση βιομάζας.
Βεβαίως, στα πλαίσια της γενικότερης τάσης αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις φαίνονται να αποδέχονται το ότι οι λογαριασμοί των πολιτών θα «φουσκώσουν» (υπολογίζεται κατά 15% στην περίπτωση των λογαριασμών ρεύματος) – αλλά οι υπέρμαχοι της ανανεώσιμης ενέργειας αντιπαρατάσσουν το επιχείρημα πως μία τέτοια αύξηση θα είναι πολύ πιο συμφέρουσα από αυτήν που θα συνεπάγεται μία ενδεχόμενη «κούρσα» της τιμής του πετρελαίου, όπως αυτή που είχε σημειωθεί το 2008.
Επίσης, κάποια νέα προγράμματα εμφανίζονται πολλά υποσχόμενα: στην Καλιφόρνια, ο μηχανικός Μαρκ Τζέηκομπσον και ο επιστήμονας Μαρκ Ντελούτσι ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ένα τρόπο παραγωγής 100% ανανεώσιμης ενέργειας, που είναι μάλιστα φτηνότερη από οποιαδήποτε εναλλακτική προϋποθέτει χρήση ορυκτών καυσίμων (ή πυρηνικών). Το σχέδιό τους περιλαμβάνει την κατασκευή 3,8 εκατομμυρίων τουρμπινών και 90.000 εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες παγκοσμίως- ενώ το αντεπιχείρημά τους σε όσους λένε πως το σχέδιό τους «είναι πολύ ακριβό» είναι το ότι η ανάληψη ενός εγχειρήματος τέτοιας έκτασης θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους.
Το «κλειδί» είναι η σύνδεση των διαφορετικών πηγών ενέργειας: «Πρέπει να συνδέσεις τους πόρους. Ηλιακή ενέργεια από το νότο. Αιολική από το βορρά. Λύνεις έτσι πολλά προβλήματα και δημιουργείς έναν αξιόπιστο τρόπο παραγωγής ενέργειας» λέει ο Τζέηκομπσον. Το κόστος του σχεδίου: μόλις…100 τρισεκατομμύρια δολάρια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
==========================================
Πυρετός πράσινης ενέργειας στη Βουλγαρία: Μπορεί να καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
Irina Ivanova - 30.11.2009

Η βιασύνη για εξαργύρωση των κινήτρων για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας στη Βουλγαρία μπορεί να οδηγήσει σε τόσες πολλές νέες προμήθειες που μπορεί να προκληθούν μπλακάουτ στο εθνικό δίκτυο, όπως είπε η εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρισμού στο Reuters.

Ο Ivan Ayolov, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας (ESO) είπε σε συνέντευξη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλλει αυστηρότερους κανονισμούς για να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους.

Τα γενικά κυβερνητικά κίνητρα για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αέρα, ήλιο και βιομάζα έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση χιονοστιβάδας των έργων που ξεπέρασαν τα 11.000 megawatts μέχρι το Σεπτέμβριο.

"Αυτό πρέπει να σταματήσει με έξυπνο τρόπο, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή,’’ επεσήμανε ο Ayolov, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θυμίζει τον πυρετό του χρυσού του Κλοντάικ.

"Σε αυτό το στάδιο το δίκτυο είναι αξιόπιστο. Η χωρητικότητα του (για νέες εγκαταστάσεις) είναι 1.800 MW. Αλλά δεν είναι αξιόπιστο όταν φτάνει τα 10.000 MW." Η ESO διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής τάσης της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία όπως άλλα πρώην κομμουνιστικά μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται κυρίως στο λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια για να ανταποκριθεί στις ενεργειακές της ανάγκες.

Η ανάγκη για αύξηση του μεριδίου πράσινης ενέργειας στο 16-20% ως το 2020 για την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών, έχει κάνει τις κυβερνήσεις στην περιφέρεια να προσφέρουν προνομιακές τιμές για να προσελκύουν επενδυτές για τις ανανεώσιμες πηγές όπου τα κόστη είναι υψηλότερα από την ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της αιολικής ενέργειας σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η ισχύς της αιολικής ενέργειας που συνδέεται με το δίκτυο εκτοξεύτηκε στα 330 MW μέχρι στιγμής φέτος από 103 MW πέρσι.
Αλλά τα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση για σύνδεση νέων αιολικών πάρκων και η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού NEK έχει ήδη επιβάλλει προσωρινό πάγωμα στη σύνδεση τουρμπίνων στη βορειοανατολική περιοχή της Varna.

Η NEK έχει προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος εξαιτίας των αυξανόμενων αιτήσεων για νέα αιολικά πάρκα.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Ayolov είπε ότι εκτός από την προσφορά κινήτρων, η Βουλγαρία θα έπρεπε επίσης να έχει λεπτομερή στρατηγική για την αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας με διατηρήσιμο τρόπο που δεν θα ασκούσε πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Επομένως, η ESO προτείνει να πληρώνουν οι επενδυτές το 5% της αξίας του έργου τους στο κράτος ως προκαταβολή για να αποδείξουν ότι πραγματικά σκοπεύουν να τα υλοποιήσουν, πράγμα που θα διαχωρίσει τους κερδοσκόπους από τους σοβαρούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η NEK και τρεις περιφερειακές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού -- τσεχική CEZ, αυστριακή EVNVI και γερμανική E.ON – είναι υποχρεωμένες να δίνουν προτεραιότητα στην ανανεώσιμη ενέργεια όταν συνδέουν μονάδες στο σύστημα. Πρέπει επίσης να καλύπτουν όλα τα κόστη για την αναβάθμιση των δικτύων τους προκειμένου να συνδέσουν τη νέα εγκατάσταση.

Πηγή: Reuters, Balkans.com Business News
================================================
Κάπρος: Μη υλοποιήσιμος ο στόχος 20%
Προσγείωσε κυβέρνηση και περιβαλλοντολόγους ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος, ως προς τις δυνατότητες της χώρας να πιάσει τους στόχους για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές το 2020.
Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο καθηγητής του ΕΜΠ, που έχει αναλάβει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των ρύπων ενόψει της Κοπεγχάγης, χαρακτήρισε φιλόδοδοξο το στόχο για συμμετοχή κατά 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο ώς το 2020. Οπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει το 2020 μία στις τρεις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, προϋποθέτει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 2.500 μεγαβάτ κάθε 5 χρόνια, έναντι 1.100 μεγαβάτ που είναι το σκορ της 10ετίας. Επίσης, μονάδες βιομάζας 300 μεγαβάτ έναντι των 30 μεγαβάτ που λειτουργούν σήμερα, μικρών υδροηλεκτρικών 250 μεγαβάτ, έναντι των 50 που είναι εγκατεστημένα, και αύξηση του ποσοστού χρήσης των βιοκαυσίμων στο 11%, έναντι του λιγότερο από 2% που είναι σήμερα.

Αύξηση τιμολογίων

Παρ' όλ' αυτά, ο κ. Κάπρος εκτιμά ότι όσο και αν είναι φιλόδοξος ο στόχος για τις ΑΠΕ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση των τιμολογίων ηλεκτρικού στα σημερινά επίπεδα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ένα επιπλέον κόστος 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, καθώς από το 2013 θα αγοράζονται όλοι οι ρύποι που εκπέμπονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Το ποσόν αυτό μετακυλιόμενο στα τιμολόγια, θα τα αυξήσει κατά 30%. Ετσι, η μόνη περίπτωση να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια, είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κόστος των οποίων πλέον είναι συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών μονάδων, εφόσον συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς ρύπων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
==================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: