Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ο αριθμός των νόθων αντιπροσώπων κυμαίνεται από 35 έως 40, μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.


33o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Μεγαλύτερη από κάθε φορά η νοθεία
Την ώρα που οι εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας αποτυπώνουν πώς η ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων χτυπά, αφ' ενός, τα εργατικά δικαιώματα και, αφ' ετέρου, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κάνει ό,τι μπορεί για την καθυπόταξη των εργαζομένων, όπως αποτυπώνεται και στην προετοιμασία του 33ου συνεδρίου που ξεκινά αύριο.

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία» το Συνέδριο σημαδεύεται από νοθεία, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)). Ορισμένα μόνο παραδείγματα:

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας αρνούνται να συνεδριάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή για τον έλεγχο των αντιπροσώπων.
Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν ψηφίσει σε δύο, τρία ακόμα και τέσσερα διαφορετικά σωματεία.
Στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μέτρησε στους ψηφίσαντες 300 εργαζόμενους που δεν ψήφισαν για αντιπροσώπους, σύμφωνα με τα πρακτικά των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών. Το αποτέλεσμα είναι να αναδειχθούν τέσσερις αντιπρόσωποι, που τους μοιράστηκαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Σε πολλά μονοπαραταξιακά σωματεία εμφανίζονται να ψηφίζουν το 100% των μελών. Στην «Ενωση» (Πτολεμαΐδα), που πριν λίγα χρόνια είχαν πάρει απόφαση να το διαλύσουν, σήμερα εμφανίζεται με 11 αντιπροσώπους (περίπου 800 ψηφίσαντες). Στο επίσης μονοπαραταξιακό (της ΠΑΣΚΕ) Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Βάρδιας που επί τρία χρόνια έχει 120-150 μέλη, στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη εμφάνισε 450 ψηφίσαντες.Την ίδια στιγμή «αρνούνται να γράψουν στην ΓΕΝΟΠ κλαδικά σωματεία (ΣΕΕΝ, "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ") γιατί έχουν στις τάξεις τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ μέσω εργολάβων, εκτάκτους, νοικιασμένους δηλαδή εργαζόμενους με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις».
Συνολικά, υπολογίζεται πως ο αριθμός των νόθων αντιπροσώπων κυμαίνεται από 35 έως 40, μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Τους αντιπροσώπους αυτούς καρπώνονται αναλογικά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ.

Οι εργαζόμενοι, τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «με την πείρα που έχουν αποκτήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού». Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν το ρόλο αυτών των παρατάξεων. Να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για τη διεκδίκηση στόχων πάλης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι «δε χωρούν στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων αλλά προϋποθέτουν την ανατροπή τους».

=====================================================

Ασφαλιστικό: Ενας «συντηρητικός» εξαναγκάζει σε αποχώρηση τη ΔΑΚΕ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ Με πρόσχημα έναν επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ και μάλιστα συντηρητικής πολιτικής προέλευσης και με αφορμή τις τηλεοπτικές εμφανίσεις αυτού, η ΔΑΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.
Περιμένοντας την ευκαιρία των πρώτων 100 ημερών (για «εκατό ημέρες παλινωδιών και προσπάθειας αφαίμαξης των δηλωμένων χαμηλών εισοδημάτων μας» κάνει λόγο η παράταξη) οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν να στηρίζουν «έναν προσχηματικό διάλογο διά "αντιπροσώπων-τεχνοκρατών", με θέσεις που δεν συζητούνται και αποφασίζονται στα όργανα της ΓΣΕΕ». Μάλιστα προχώρησε στην κατάθεση πρότασης για απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

Η ΔΑΚΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τους λόγους που την οδήγησαν να άρει την εμπιστοσύνη της στον διάλογο, σημειώνοντας ότι «συναίνεση δεν σημαίνει την εν λευκώ εξουσιοδότηση "κάποιων" και μάλιστα τεχνοκρατών, έτσι ώστε να συζητάνε ερήμην μας, με γνώση και υπό την καθοδήγηση μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΑΣΚΕ».

Ο τεχνοκράτης, τον οποίο καταγγέλλει η συντηρητική παράταξη ότι «μαθαίνουμε τις θέσεις αυτές από τις καθημερινές εμφανίσεις του στην τηλεόραση», είναι ο Γ. Ρωμανίας, παλαιός συνδικαλιστής, κινούμενος πάντα στον χώρο της Ν.Δ., σταθερός αντίπαλος της (ελεγχόμενης από την ΠΑΣΚΕ) ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (Αμαλος, Πιπεργιάς), με διαφορετική Ομοσπονδία (ΟΜΕ/ΔΕΗ) και διευθυντής του ασφαλιστικού ταμείου της επιχείρησης την περίοδο 1990-93.

ΠΑΣΚΕ: Καλώς ήλθατε

* Απαντώντας η ΠΑΣΚΕ σημειώνει ότι «οι συνεργάτες της ΓΣΕΕ, με την πολύχρονη εμπειρία τους στα ασφαλιστικά θέματα, καταθέτουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις τους, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με τους ευρύτερους στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος για την κοινωνική ασφάλιση». Και συνεχίζει σε μάλλον δηκτικό τόνο: «Χαιρετίζουμε τον επαναπατρισμό της ΔΑΚΕ, μετά από 5,5 χρόνια, στο πεδίο των ταξικών, εργατικών αιτημάτων που τόσο βάναυσα καταπατήθηκαν από τη Νεοφιλελεύθερη Νεοδημοκρατική θύελλα, που οδήγησε τη χώρα και την οικονομία στα τραγικά αδιέξοδα και για τα οποία οφείλει πρώτα να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη από τους εργαζόμενους».

Να σημειωθεί ότι απεργία στις 11 Φεβρουαρίου προσπαθεί να διοργανώσει το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), ενώ στις 10/2 έχει ζητήσει απεργία η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) και έχει κηρύξει ήδη η ΑΔΕΔΥ (επιδόματα στο Δημόσιο, εισοδηματική πολιτική κ.ά.). Ετσι, δεν αποκλείεται η πλειοψηφία να προκρίνει απεργία, έστω και αν μοιάζει παράταιρη πολιτικά στον βαθμό που συνεργάζονται τα δύο πολιτικά άκρα. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2002 με το Ασφαλιστικό Ρέππα, αλλά τότε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έπνεε τα λοίσθια και οι απεργίες εκείνες δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να προτείνει απεργία μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ κ.ά.), οι οποίες ξεκινούν την επόμενη Τετάρτη, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και τις προτάσεις για τους κατώτατους μισθούς (ασφάλειας). Σε μια τέτοια περίπτωση δεν προβλέπεται συντονισμένη απεργιακή εκδήλωση πριν από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Υπό την αίρεση που προαναφέρθηκε.
==================================================
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η απελευθέρωση ηλεκτρικού ρεύματος
Ο KINΔYNOΣ παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την Οδηγία για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού κινητοποιεί τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εντός του Φεβρουαρίου θα κληθούν να παρουσιάσουν στους απεσταλμένους του νέου επιτρόπου Ενέργειας Günther Oettinger το σχέδιο αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τον διαχωρισμό της διανομής και την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος της Ε.Ε., όπως προβλέπει η Οδηγία 2003/54/ΕΚ, είναι η δημιουργία ανεξάρτητης εταιρίας διαχείρισης του δικτύου διανομής αλλά και ο προσδιορισμός των τιμολογίων κατά τρόπο που να μη συνιστά προνομιακή μεταχείριση της ΔΕΗ σε βάρος των ιδιωτών. Hδη από τις 26 Ιουνίου 2009 το υπουργείο Oικονομίας είχε λάβει επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία έχει κινηθεί προδικαστική διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας και ζητούνται διευκρινίσεις για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ.

Τις διευκρινίσεις αυτές θα κληθεί να δώσει στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, αλλά και οι νέοι επικεφαλής (αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι) των τριών μεγάλων διοικητικών μονάδων της ΔΕΗ. Προχθές υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου αρμόδιου για τις Επιτελικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ ο Πρόδρομος Ευθύμογλου, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα αντικατασταθεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που θα συνεδριάσει την Τρίτη, από τον Απόστολο Μπαράτση, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Ο κ. Μπαράτσης είναι πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων αμερικανικών πανεπιστημίων στους τομείς της πληροφορικής και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Επίσης τη Δευτέρα αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του, μάλλον για τυπικούς λόγους, και ο έτερος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Διανομής και Μεταφοράς, Νίκος Χατζηαργυρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παραμείνει στη θέση του καθώς η παραίτησή του δεν θα γίνει δεκτή. Ανοιχτό παραμένει το εάν ο κ. Ζερβός θα καλύψει την τρίτη θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, όπως συνέβαινε με τον προηγούμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθνασόπουλο, ο οποίος είχε καθιερώσει το βαρύ και πολύπλοκο αυτό διοικητικό σχήμα, όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί παράγοντες της αγοράς. Πάντως ο τρίτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έχει αρμοδιότητες για θέματα παραγωγής ορυχείων και εμπορίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής της Oδηγίας του 2003, η χώρα μας ακόμη δεν έχει προχωρήσει στον διαχωρισμό του διαχειριστή του δικτύου διανομής, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί το 2005. Ωστόσο ακόμη και σήμερα η δημιουργία του ΔΕΣΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος και Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας) παραμένει σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα η διαχείριση του δικτύου να παραμένει στη ΔΕΗ, βάσει και των σχετικών μεταβατικών διατάξεων του νόμου.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους κοινοτικούς αξιωματούχους αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, τα οποία ακόμη και σήμερα καθορίζονται με ρυθμιστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και όχι ελεύθερα. Βάσει των σχετικών προβλέψεων του νόμου τα τιμολόγια παραμένουν ρυθμιζόμενα για όσο διάστημα η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο άνω του 70% στην αγορά. Και για αυτό το θέμα ζητούνται αλλαγές από την Ε.Ε. η οποία έχει κινήσει διαδικασία παράβασης.

Το τρίτο θέμα στην ενεργειακή ατζέντα της Κομισιόν για την Ελλάδα, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς στη λιανική, όπου σήμερα μοναδικός προμηθευτής παραμένει η ΔΕΗ.

Πηνελόπη Μητρούλια

=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: