Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Κύριε Υπουργέ,Κύριοι εκπρόσωποι των Κομμάτων,............







Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Νίκος Φωτόπουλος, μίλησε για πρόσκαιρη και συγκυριακή κερδοφορία της ΔΕΗ το 2009 και για θεσμοθετημένο αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της και για συστηματική απαξίωση της με στόχο να ενισχυθούν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του προσωπικού σε 22.500 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, την ίδια ώρα που οι δαπάνες για υπερωρίες φθάνουν τα 70 εκ ευρώ ετησίως, ποσό που αρκεί για τη μισθοδοσία 5.000 νέων εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά τις καθυστερήσεις, στην έναρξη κατασκευής της μονάδας του Αλιβερίου που θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το Μάιο και για τις οποίες ο ανάδοχος εγείρει απαιτήσεις ύψους 32 εκ ευρώ.


===================================
Ομιλία προέδρου & δ/ντος συμβούλου κ. Α. Ζερβού στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ


Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι εκπρόσωποι των Κομμάτων,
Κύριε Πρόεδρε της ΓΣΕΕ,
Κύριε Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,
Κύριοι εκπρόσωποι των εργαζομένων,
Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χαιρετίζω τις εργασίες του 33ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω σε αυτή την κορυφαία εκδήλωση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ.
Από αυτό το βήμα, θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να προασπίσω αφενός τα συμφέροντα της Επιχείρησης και αφετέρου, ότι θα εργαστώ ώστε, μαζί, οι κοινωνικοί εταίροι -Πολιτεία, τοπικές κοινωνίες, ηγεσία της Επιχείρησης και εργαζόμενοι- να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της.
Ήταν και παραμένει σταθερή η άποψή μου ότι τα κάθε είδους προβλήματα (κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά ή θεσμικά) απαιτούν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα. Ανταλλαγή απόψεων, ενεργητική και όχι παθητική ακρόαση ιδεών, σύνθεση ιδεών, διαπιστώσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων και έναρξη δημιουργικών δράσεων.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή την τοποθέτηση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ και τα όσα σημαντικά θέματα επεσήμανε. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα εν τάχει να επικεντρωθώ σε ορισμένα από τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Επιχείρηση και τα οποία ζητούν άμεση επίλυση. Γενικότερα, αρκετά από αυτά τα ζητήματα, αποτελούν αντικείμενα δημόσιας διαβούλευσης για τις προοπτικές και την έκβαση γενικότερων οικονομικών επιλογών και στόχων όχι μόνον της ΔΕΗ, αλλά ολόκληρης της εθνικής οικονομίας.

Όσον αφορά άμεσα το προσωπικό της ΔΕΗ
Αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, παραμονές του Νέου Έτους, από την Πτολεμαϊδα ανακοίνωσα την απόφασή μου να ξεκινήσουν άμεσα - μέσα στον Ιανουάριο - οι πρώτες προσλήψεις των επιτυχόντων στον μεγάλο διαγωνισμό.
Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες 80 προσλήψεις των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007.
Επισημαίνω ότι όλες οι προσλήψεις και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας γίνονται σύμφωνα με το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ. Και συνεχίζουμε την επιτάχυνση των προσλήψεων και όλων των άλλων εργαζομένων που έχουν περάσει με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία.
Πέραν αυτών:

Σύντομα θα ξεκινήσουμε την καταγραφή των αναγκών όλων των Μονάδων μας για νέες πρόσθετες προσλήψεις.
Επιδίωξή μας είναι οι νέες προσλήψεις να γίνονται με ευελιξία και με αξιοκρατικά κριτήρια - ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ΒΕΜ - μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη του κάθε διαγωνισμού.
Ο προγραμματισμός των νέων προσλήψεων θα γίνει σε απόλυτη συνάρτηση με το προς επικαιροποίηση Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, που υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.
Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τούτο: Δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη εάν δεν δώσουμε από τώρα απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που αφορούν τις νέες προσλήψεις.
- Πόσους εργαζόμενους χρειάζεται η Επιχείρηση σήμερα και στα επόμενα χρόνια;
- Τι είδους ανθρώπινο δυναμικό χρειαζόμαστε για να εξασφαλίζουμε καλύτερες επιδόσεις και υπηρεσίες προς τους πελάτες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας;
- Ποιες είναι οι αξίες και η κουλτούρα που πρέπει να έχουμε για να πετύχουμε την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας;
- Τι θέλει να πετύχει η Επιχείρηση στο μεσοπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντά της;
Για να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ δουλειά από όλους μας.
Ήδη έχει ξεκινήσει ένας γύρος ενημερωτικών επισκέψεων της νέας Διοίκησης της ΔΕΗ σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τις νέες μεγάλες επενδύσεις της Επιχείρησης, με πρώτο σταθμό τη Δυτική Μακεδονία και ακολουθούν η Μεγαλόπολη, το Αλιβέρι, η Κρήτη και η Ρόδος.
Σε όλες αυτές τις ενημερωτικές επισκέψεις - όπως έγινε και στη Δυτική Μακεδονία - θα έχω συναντήσεις κάθε φορά με εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, για να γνωρίζω καλύτερα τα θέματα που απασχολούν την Επιχείρηση και τους εργαζόμενους σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση και άλλων συναντήσεων στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Σωματείων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Διοίκηση, στον τομέα ανανέωσης του προσωπικού, ακολουθεί μια πολιτική συνεχούς ενημέρωσής της για τα θέματα της απασχόλησης τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αναγκαίος και χρήσιμος ενόψει της επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Τέλος θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, με προσωπική μου εντολή θα γίνει επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων που αφορούν στη τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας εκ μέρους των εργολάβων της Επιχείρησης, πιθανώς δε και των προμηθευτών της.

Όσον αφορά τις επενδύσεις της ΔΕΗ
Ξεκινάμε με αφετηρία ότι το 51% της ΔΕΗ παραμένει στο Δημόσιο και δεν το διαπραγματευόμαστε. Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα που έχει αποδείξει έμπρακτα μέχρι τώρα. Συνεπώς ,οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την Επιχείρηση, τους Εργαζόμενους, τη Πολιτεία και την κοινωνία.
Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα, και κατανοώντας τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων της Επιχείρησης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:
Από την Πτολεμαΐδα ανακοίνωσα ότι:

Η Νέα Διοίκηση θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5 και η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών Κοινωνικών Εταίρων.
Η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας Λιγνιτικής Μονάδας Μελίτη 2 παραμένει αταλάντευτη. Είναι, όμως, αναγκαίο να προηγηθεί η επίλυση του θέματος του Ορυχείου της Βεύης, που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια δεν ολοκληρώθηκε. Ήδη, για την επίλυση του θέματος αυτού υπάρχει σοβαρή κινητικότητα.
Παράλληλα με τα δύο μεγάλα αυτά ενεργειακά έργα - που θα εξασφαλίσουν εκατοντάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ανάπτυξη στην περιφέρεια για πάρα πολλά χρόνια, ανακοινώσαμε τη θέση εκτός λειτουργίας μιας από τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες Μονάδες στην Πτολεμαΐδα.
Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση με νέες επενδύσεις στα μεγάλα Υδροηλεκτρικά - αντλητικά συστήματα.
Σχετικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2010-2015
Σχετικά με το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και τις αλλαγές του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2010-2015 - ένα θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για όλους τους εργαζόμενους - θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση ηλεκτρισμού που πραγματοποιεί επενδύσεις σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Όμως, αυτές οι μεγάλες επενδύσεις στην περιφέρεια παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και πολύ μεγάλες δυσκολίες. Για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηριχθούν ακόμη περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την κοινωνική ευημερία αρκετών περιφερειών της χώρας.
Είναι αλήθεια ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει το "εθνικό καύσιμο" και η "μεγάλη ασπίδα" της χώρας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και προστασίας της από τις διεθνείς κρίσεις για μεγάλο διάστημα. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης, από το 2013 και εξής, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Είναι επίσης σαφές ότι με δεδομένο τις δεσμεύσεις της χώρας, οι ΑΠΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο για τις επόμενες δεκαετίες.
Στην ενεργειακή πολιτική η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γινόταν στο παρελθόν με αργά βήματα, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι εξελίξεις να μας ξεπερνούν.
Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και εμείς με ρεαλισμό και η ΔΕΗ πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο.
Στον ενεργειακό σχεδιασμό που ήδη ξεκινήσαμε να χαράσσουμε θα πρέπει με τόλμη να αντιμετωπίσουμε τη "μεγάλη πρόκληση" για σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων Υδροηλεκτρικών έργων.

Προτεραιότητες: Απασχόληση - Ανάπτυξη - Περιβάλλον
Όπως αντιλαμβάνεσθε, ο σχεδιασμός της Επιχείρησης για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα βασίζεται στο τρίπτυχο: Απασχόληση - Ανάπτυξη - Περιβάλλον.
Η ανανέωση του προσωπικού, οι επενδύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων σημαίνει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.
Η συμμετοχή των νέων λιγωτικών μονάδων και των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σημαίνει μικρότερη επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της από τις απότομες διακυμάνσεις των διεθνών ενεργειακών τιμών.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ είναι η εγγύηση για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.
Είναι λοιπόν καιρός, και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι, να προσεγγίσουμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Χωρίς σκοταδισμούς, χωρίς δαιμονοποιήσεις, χωρίς στερεότυπα. Το ζητούμενο είναι να χτυπήσουμε τον συντηρητισμό που μας κράτησε πίσω για μια μακρά και κρίσιμη χρονική περίοδο. Και ξέρετε, ο συντηρητισμός, δεν έχει χρώμα (δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινος, ούτε κόκκινος). Είναι η φιλοσοφία εκείνη που επιλέγει την δύναμη της αδράνειας απέναντι στη δύναμη της ώθησης. Βραχυπρόθεσμα, αυτή η πορεία βολεύει, διότι οι αλλαγές πάντοτε απαιτούν τόλμη, που λίγοι διαθέτουν.
Οφείλουμε στην αναπτυξιακή μας πολιτική μια παράλληλη πολιτική προστασίας για την απασχόληση και για το περιβάλλον. Και αυτό, γιατί η εργασία και το περιβάλλον είναι το πλέον δυνατό αναπτυξιακό χαρτί της χώρας μας σε ένα πλαίσιο που, έτσι ή αλλιώς, είναι ευρωπαϊκό και, γενικότερα, παγκοσμιοποιημένο.
Μένει σε εμάς -ανεξαρτήτως κομματικών κριτηρίων- να αποβάλουμε την ολιγωρία μας και τον συντηρητισμό μας και να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, γνωρίζοντας καλά ότι στα θέματα απασχόλησης, θέσεων εργασίας, περιβαλλοντικής προστασίας τίποτε απολύτως δεν μας χωρίζει.
Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2010 - 2015 και την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου 2010 - 2020 νομίζω ότι θα πρέπει δούμε τις δυνατότητες για την ανάπτυξη μιας πολιτικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ.
Μιας πολιτικής για την Επιχείρηση, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία, την ασφάλεια των εργαζομένων.
Μια τέτοια πολιτική μπορεί να χαραχθεί και να αρχίσει να υλοποιείται μόνο μέσα από ένα ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης της Επιχείρησης.

Κύριοι εκπρόσωποι των εργαζομένων,
Το 2010 θα είναι μια χρονιά δύσκολη για την Κοινωνία, την Εθνική Οικονομία, τους πελάτες μας, για τη ΔΕΗ.
Με απόλυτη υπευθυνότητα οφείλουμε να εργασθούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ τις συγκυριακές δυσκολίες αλλά και τα όποια διαρθρωτικά προβλήματά της. Και θα κληθούμε να δοκιμάσουμε νέες προσεγγίσεις και καινοτομικές λύσεις στα παλιά προβλήματα, παρότι για αρκετούς οι "μεταρρυθμίσεις" φαίνεται να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Κάποιοι στρογγυλεύουν απλώς τις γωνιές. Εμείς τις αντιλαμβανόμαστε ως καινοτόμες πολιτικές για να γίνει η ΔΕΗ ο σημαντικότερος μοχλός στήριξης της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Ευημερίας μέσα από την υλοποίηση του γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεών της.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο χρόνου.
Η Νέα Διοίκηση της ΔΕΗ έχει τη βούληση να συνεργασθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων .
Θέλουμε όλοι μια ΔΕΗ κοινωνικά υπεύθυνη στους εργαζομένους της, στους πελάτες, στους μετόχους, στο περιβάλλον.
Σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί με νέους, καινοτόμους τρόπους σκέψης, δράσης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΔΕΗ με δύναμη και πνοή, με ηγετικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας.
Όλοι μαζί μπορούμε να εργασθούμε και να πετύχουμε τους υψηλούς επιχειρηματικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της Επιχείρησης.

Αθήνα, 15.1.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





==========================================
Α. Ζερβός: Ξεκινούν οι προσλήψεις στη ΔΕΗ


Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι πρώτες 80 προσλήψεις στη ΔΕΗ, των επιτυχόντων από το μεγάλο διαγωνισμό του 2007, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Αρθούρος Ζερβός, σε ομιλία του στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.

Ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι ο προγραμματισμός των νέων προσλήψεων θα γίνει σε απόλυτη συνάρτηση με το προς επικαιροποίηση Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο CEO της ΔΕΗ τόνισε ότι "το 51% της ΔΕΗ παραμένει στο Δημόσιο και δεν το διαπραγματευόμαστε. Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα που έχει αποδείξει έμπρακτα μέχρι τώρα".

Σε ότι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι:
• Η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5 και η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών Κοινωνικών Εταίρων.

• Η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας Λιγνιτικής Μονάδας Μελίτη 2 παραμένει αταλάντευτη. Είναι, όμως, αναγκαίο να προηγηθεί η επίλυση του θέματος του Ορυχείου της Βεύης, που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια δεν ολοκληρώθηκε. Ήδη, για την επίλυση του θέματος αυτού υπάρχει σοβαρή κινητικότητα.

• Παράλληλα με τα δύο μεγάλα αυτά ενεργειακά έργα – που θα εξασφαλίσουν εκατοντάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ανάπτυξη στην περιφέρεια για πάρα πολλά χρόνια, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη θέση εκτός λειτουργίας μιας από τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες Μονάδες στην Πτολεμαΐδα.


Σχετικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2010-2015

Σχετικά με το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και τις αλλαγές του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2010-2015 – ένα θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για όλους τους εργαζόμενους – ο κ. Ζερβός επεσήμανε τα εξής:

Η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση ηλεκτρισμού που πραγματοποιεί επενδύσεις σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, αυτές οι μεγάλες επενδύσεις στην περιφέρεια παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και πολύ μεγάλες δυσκολίες. Για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηριχθούν ακόμη περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την κοινωνική ευημερία αρκετών περιφερειών της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει το «εθνικό καύσιμο» και η «μεγάλη ασπίδα» της χώρας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και προστασίας της από τις διεθνείς κρίσεις για μεγάλο διάστημα. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης, από το 2013 και εξής, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Είναι επίσης σαφές ότι με δεδομένο τις δεσμεύσεις της χώρας, οι ΑΠΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο για τις επόμενες δεκαετίες.

Στην ενεργειακή πολιτική η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γινόταν στο παρελθόν με αργά βήματα, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι εξελίξεις να μας ξεπερνούν.

Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και εμείς με ρεαλισμό και η ΔΕΗ πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο.

Στον ενεργειακό σχεδιασμό που ήδη ξεκινήσαμε να χαράσσουμε θα πρέπει με τόλμη να αντιμετωπίσουμε τη «μεγάλη πρόκληση» για σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων Υδροηλεκτρικών έργων.

==================================
ΔΕΗ: Προκήρυξη διαγωνισμού για την νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5»

Στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα προχωρήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβός στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα γίνει αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και συμφωνήσει και η τοπική κοινωνία αφού απαιτούνται σημαντικές χωροθετικές αλλαγές στην περιοχή.
Ο κ. Ζερβός πρόσθεσε μιλώντας για την άλλη λιγνιτική μονάδα, αυτη της Φλώρινας, οτι «η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας Λιγνιτικής Μονάδας Μελίτη -2 παραμένει σταθερή, είναι όμως αναγκαίο να προηγηθεί η επίλυση του θέματος του Ορυχείου της Βεύης, που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια δεν ολοκληρώθηκε. Ήδη, για την επίλυση του θέματος αυτού υπάρχει σοβαρή κινητικότητα». Στο συνέδριο επίσης συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και ΓΕΝΟΠ να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα έργα ανανεώσιμων Πηγών (αιολικά, υδροηλεκτρικά – αντλητικά συστήματα και φωτοβολταϊκά) που θα αποτελέσουν την επόμενη πενταετία ένα απο τα μεγάλα στοιχήματα της επιχείρησης, ενω σύντομα εκτός λειτουργίας τίθεται μια από τις πλέον ρυπογόνες Μονάδες στην Πτολεμαΐδα, η παλαιότερη που υπάρχει σήμερα σε λειτουργία.Επαναβεβαιώθηκε επίσης οτι το 51% της ΔΕΗ παραμένει στο Δημόσιο χωρίς άλλη διαπραγμάτευση, παράλληλα όμως, η διοίκηση σύντομα θα ξεκαθαρίσει πόσους εργαζόμενους χρειάζεται η Επιχείρηση σήμερα και στα επόμενα χρόνια και τι είδους ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται.

Με την παραδοχή οτι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έχει καθυστερήσει σημαντικά, η νέα διοίκηση επεξεργάζεται τον ενεργειακό σχεδιασμό και τις αλλαγές του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2010-2015 με τον λιγνίτη να παραμένει «εθνικό καύσιμο» και «ασπίδα» της χώρας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης, από το 2013 και εξής, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες και οι ΑΠΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο για τις επόμενες δεκαετίες» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και το σκεπτικό αυτό ακολούθησε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αφού οι εκπρόσωποί της μίλησαν για «μεγάλη πρόκληση» και σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ.

Στο θέμα των μονάδων φυσικού αερίου που απο την επόμενη τριετία θα καταστούν μονάδες βάσης για τη ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ανακολίνωσε οτι -επιτέλους-ξεκινά η κατασκευή της μονάδας του Αλιβερίου με δυόμισυ (!) χρόνια καθυστέρηση και θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2012, ενω για την μεγάλη μονάδα της Μεγαλόπολης υπάρχουν περελκόμενες δυσκολίες όπως η ακατσκευή του δικτύου φσυικού αερίου με΄χρι τη Μεγαλόπολη και οι πιθανές αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στα ΚΥΤ που θα κατασκευαστούν σε Πάτρα, Αίγιο και Κόρινθο.
====================================
ΔΕΗ - Διαδικασία προσλήψεων
Συγγραφέας Βουτσαδάκης Κ.

Ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης στη ΔΕΗ για τους επιτυχόντες των κατηγοριών/ ειδικοτήτων, που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στο πλαίσιο της προκήρυξης του 2007, ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ. Πρόκειται για τις ειδικότητες: ΓΥ3/Α (Κλητήρες), ΓΥ4/Β (Προσωπικό οικοκυροσύνης) ΓΥ5 (εργάτες), Τ3/Γ (Πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί ΤΕ), Τ3/Δ (Πτυχιούχοι Ηλεκτρονικοί ΤΕ), Τ3/Ε (Πτυχιούχοι Τοπογράφοι Μηχανικοί ΤΕ), Τ3/ΣΤ (Πτυχιούχοι Χημικοί Πετρελαίου ΤΕ), Τ3/Ζ (Αναλυτές Προγραμματιστές ΤΕ), Τ3/Η (Μηχανολόγοι Μηχανικοί Σταθμών Παραγωγής ΤΕ), Τ3/ΙΑ (Μηχανικοί Οχημάτων ΤΕ) και Τ4/Ι (Χειριστές Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων). Οι επιτυχόντες θα κληθούν τηλεφωνικά να παρουσιασθούν σε καθορισμένο χρόνο στα γραφεία της Υπηρεσίας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψής τους (συγκέντρωση δικαιολογητικών πρόσληψης, παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή κ.λπ). Η παραπάνω διαδικασία θα ακολουθείται κάθε φορά που θα δημοσιεύονται πίνακες επιτυχόντων σε ΦΕΚ. Για διευκόλυνση των υποψηφίων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ κατάσταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών πρόσληψης και των εντύπων που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους προσλαμβανομένους.
----------------------------------------------------------------

http://www.youtube.com/watch?v=YUFl65gh8OI&feature=related

=========================================

Πόσο θα κοστίσουν τελικά οι ρύποι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τόσο κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη βουλή, όσο και κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Κοζάνη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός είχε αναφερθεί μετ’ επιτάσεως στο θέμα του αυξημένου κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά. «Η ΔΕΗ ή θα φαλιρίσει ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου, με την υποσημείωση ότι για το 2010, η ρήτρα θα εφαρμοστεί μόνο προς τα κάτω (δηλαδή εάν διαπιστωθεί ότι φέρνει αυξήσεις θα ανασταλεί εκ νέου η εφαρμογή της), ωστόσο το θέμα των τιμολογίων του ρεύματος, προκαλεί «πονοκεφάλους», ενόψει των αλλαγών στο σύστημα εμπορίας ρύπων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ στηρίζει την κερδοφορία της σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Έτσι καθώς ο λιγνίτης είναι από τα πλέον ρυπογόνα καύσιμα, από το 2013 θα συνεπάγεται μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν παραδοθεί στον κ. Ζερβό, από το 2013 και μετά, όταν θα καταργηθεί η δωρεάν κατανομή μέρους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που ισχύει σήμερα, το επιπλέον κόστος για αγορές δικαιωμάτων θα είναι περίπου 1,3 δισ. Σε τι αυξήσεις μεταφράζεται αυτό το επιπλέον κόστος για την επιχείρηση;

Ακόμη και εάν η ΔΕΗ επωμιστεί μέρος αυτής της δαπάνης, οι μέσες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 30% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμολογίων. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι οι επιλογές που έχει μπροστά της η διοίκηση της ΔΕΗ είναι δύο: είτε να αναμένει το 2013 και να επιβάλει βίαιες αυξήσεις είτε να προχωρήσει σε σταδιακή αναπροσαρμογή, με ετήσιες αυξήσεις που θα κυμανθούν πέριξ του 10%.

Και αυτό γιατί το 2010 ισχύει η πολιτική παγώματος των τιμολογίων, όποτε οι αυξήσεις θα πρέπει να κατανεμηθούν σε βάθος τριετίας δηλαδή το 2011, το 2012 και το 2013.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα που έχει κληροδοτήσει η προηγούμενη διοίκηση, στον κ. Ζερβό, περιλαμβάνεται και το θέμα της αναμόρφωσης των τιμολογίων, της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών τιμολογίων και εν γένει του εξορθολογισμού του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει των όσων είχαν αναφερθεί στους προηγούμενους μήνες από συνολικά 32 διαφορετικά τιμολόγια που υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να γίνει μείωση σε 8 έως 10 νέες κατηγορίες.
==========================================
Ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης στο ετήσιο συνέδριο των εργαζομένων της ΔΕΗ, δήλωσε ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει και στο μέλλον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και το management της επιχείρησης.

Αναφορικά με το "εθνικό καύσιμο", τον λιγνίτη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη απαξίωσης του ορυκτού και ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαντληθούν τα ήδη ανοικτά λιγινιτικά πεδία, να γίνουν επενδύσεις σε νέες σύγχρονες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που θα αντικαταστήσουν τις παλιές ρυπογόνες μονάδες.

Έτσι ο Γιάννης Μανιάτης είπε ότι θα προκηρυχθεί άμεσα η 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, θα ακολουθήσει σύντομα η 2η μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης (Φλώρινα) ενώ θα συσταθεί η επιτροπή ανάθεσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύσης. Επιπλέον, ξεκίνησε μετά από μακροχρόνια καθυστέρηση η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός εξήγγειλε νέες προσλήψεις μετά την ολοκλήρωση των 2000 προσλήψεων που γίνονται αυτό το διάστημα και ανέφερε ότι "ο προγραμματισμός των νέων προσλήψεων θα γίνει σε απόλυτη συνάρτηση με το προς επικαιροποίηση Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, που υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη".

Αντίθετα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος κατήγγειλε αλχημείες σε βάρος της ΔΕΗ από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι η επιχείρηση υποχρεώνεται να πουλά ενέργεια με ζημιές και ταυτόχρονα οι καταναλωτές πλήρωσαν 1,5 δις ευρώ σε αυξήσεις των τιμολογίων.

Επιπλέον ο Νίκος Φωτόπουλος κατήγγειλε ότι υπάρχει συζήτηση για την καταβολή ποινικών ρητρών ύψους 32 εκατ. ευρώ σε ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

===========================================
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ

Καλεί σε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική
Ξεκινά σήμερα το 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Την ανάγκη ρήξης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων της ΔΕΗ και το συντονισμό τους με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στη διακήρυξή της για το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Ενα Συνέδριο το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, σημαδεύεται από πρωτόγνωρη νοθεία (βλ. χτεσινό «Ρ»).

Στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει ότι η γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αποτυπώνεται στην ίδια τη ΔΕΗ, όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χτυπά όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει στο σύνολο των εργαζομένων. Οι ελαστικές μορφές εργασίας γενικεύονται και στη ΔΕΗ, ενώ η ένταση της επίθεσης αποτυπώνεται στα νέα φορολογικά βάρη γενικά στα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση έντασης της ταξικής πάλης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξικές δυνάμεις θα καταθέσουν στο Συνέδριο την πρότασή τους για κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη.

====================================


ΑΣΧΕΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
======================================

Δικαιολογητικά για την πρόσληψη των επιτυχόντων της Προκήρυξης 1/2007


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με την Προκήρυξη 1/2007, η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης για τους επιτυχόντες των κατηγοριών/ειδικοτήτων, που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ: ΓΥ3/Α (Κλητήρες), ΓΥ4/Β (Προσωπικό οικοκυροσύνης) ΓΥ5 (εργάτες), Τ3/Γ (Πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί ΤΕ), Τ3/Δ (Πτυχιούχοι Ηλεκτρονικοί ΤΕ), Τ3/Ε (Πτυχιούχοι Τοπογράφοι Μηχανικοί ΤΕ), Τ3/ΣΤ (Πτυχιούχοι Χημικοί Πετρελαίου ΤΕ), Τ3/Ζ (Αναλυτές Προγραμματιστές ΤΕ), Τ3/Η (Μηχανολόγοι Μηχανικοί Σταθμών Παραγωγής ΤΕ), Τ3/ΙΑ (Μηχανικοί Οχημάτων ΤΕ) και Τ4/Ι (Χειριστές Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων).
Οι προσληπτέοι, αφού κληθούν τηλεφωνικά από τους αρμόδιους υπαλλήλους, θα παρουσιασθούν σε καθορισμένο χρόνο στα γραφεία της Υπηρεσίας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψής τους (συγκέντρωση δικαιολογητικών πρόσληψης, παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή κ.λπ).
Η παραπάνω διαδικασία θα ακολουθείται κάθε φορά που θα δημοσιεύονται πίνακες επιτυχόντων σε ΦΕΚ.

Προς διευκόλυνση των υποψηφίων αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ κατάσταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών πρόσληψης και των εντύπων της ΔΕΗ που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους προσλαμβανομένους.



Αθήνα, 15.1.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

http://www.dei.gr/ecPage.aspx?id=9831&nt=18&lang=1

===================================================

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (για τα δικαιολογητικά πρόσληψης )
Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2010 17:42
15 Ιανουαρίου 2010


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχοντας περάσει μαζί σας την αγωνία που ζήσατε εδώ και 3 χρόνια με τον διαγωνισμό 1/2007 και έχοντας κάνει μαζί σας πολλά βήματα προκειμένου όσο μπορούσαμε να προωθήσουμε το θέμα αυτό της πρόσληψής σας που εκκρεμούσε σκανδαλωδώς και αδικαιολόγητα, βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η ΔΕΗ -στην επίσημη ιστοσελίδα της - (εδώ) έχει καταχωρήσει δημοσίευμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν προκειμένου να είστε καθόλα έτοιμοι να περάστε από το τελικό στάδιο που θα οδηγήσει στην πρόσληψή σας.

Μέλημά σας λοιπόν θα πρέπει, στην παρούσα φάση, να αποτελεί η συγκέντρωση όλων όσων σας ζητά η Επιχείρηση ώστε να είστε έτοιμοι να τα προσκομίσετε όταν αυτό θα σας ζητηθεί. Σε ότι έχει να κάνει με αυτό το κομμάτι, σας ενημερώνουμε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθείτε από την ΔΕΗ προκειμένου να απαντήσετε θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση για το αν αποδέχεστε την πρόσληψή σας.

Εκτιμούμε ότι η διαδικασία για τις υπογραφές των συμβάσεών σας θα ξεκινήσει από 1/2/2010.

Τόσο από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr όσο και από το siteτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ www.spartakos-dei.gr μπορείτε να έχετε τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν.

===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: